Τρίτη 12 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» ο Παναγιώτης Πασχάλης

Δημοσιογραφικό στέλεχος στην εφημερίδα «Χαραυγή» της Κύπρου

Φτωχότερη είναι από την Κυριακή η δημοσιογραφική οικογένεια της Χαραυγής και όλης της Κύπρου, μετά το θάνατο του συναδέλφου και αγωνιστή Παναγιώτη Πασχάλη. Ο βετεράνος δημοσιογράφος, που διατέλεσε και βοηθός αρχισυντάκτη της Χαραυγής, έσβησε την Κυριακή το βράδυ, σε ηλικία 68 ετών στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου.

Ο Π. Πασχάλης γεννήθηκε το 1940 στη Λευκωσία και μετά το Γυμνάσιο σπούδασε κινηματογραφία και δημοσιογραφία στη Λ.Δ. Γερμανίας. Το 1960 εντάχθηκε στο συντακτικό προσωπικό της ΧΑΡΑΥΓΗΣ και παρέμεινε στην εφημερίδα μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Διατέλεσε βοηθός αρχισυντάκτης της εφημερίδας και ασχολήθηκε με το πολιτικό ρεπορτάζ, καθώς και με διεθνή θέματα, με επίκεντρο τον αγώνα των Παλαιστινίων για δικαίωση.

Κατά τη δημοσιογραφική του δράση πραγματοποίησε σειρά αποστολών στη Μέση Ανατολή και το Ισραήλ, παρουσιάζοντας το έγκλημα κατά της Παλαιστίνης, με αποτέλεσμα να κατηγορηθεί σαν κατάσκοπος, να καταδικαστεί στο Ισραήλ, σαν εχθρός του κράτους και να παραμείνει στη φυλακή για 2,5 χρόνια.

Σε παλαιότερη συνέντευξή του στον «Ρ», ο ίδιος περιέγραφε την κατάσταση στις ισραηλινές φυλακές λέγοντας ότι «τα βασανιστήρια και οι μέθοδοι δεν μπορούν να περιγραφούν με λόγια. Εκεί για τους Παλαιστίνιους και τους "εχθρούς του Ισραήλ" δεν ισχύουν ανθρώπινα δικαιώματα και διεθνές δίκαιο. Δεν ισχύει τίποτα». Το 1991 του απαγορεύτηκε η είσοδος στο Ισραήλ, καθώς ήταν στη μαύρη λίστα και μέχρι το θάνατό του χαρακτηριζόταν από τους Ισραηλινούς «τρομοκράτης», ενώ ο ίδιος συνήθιζε να λέει: «Μπορώ να πω ότι είμαι χαρούμενος και περήφανος, να είμαι τέτοιος τρομοκράτης».

Σε νεαρή ηλικία έγινε μέλος του ΑΚΕΛ, το οποίο και υπηρέτησε με αφοσίωση. Ο Παναγιώτης Πασχάλης τα τελευταία χρόνια ήταν αναπληρωματικό μέλος της Διοίκησης της Ενωσης Συντακτών και μέλος της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.

Το τελευταίο «αντίο» θα του πουν σήμερα φίλοι και συγγενείς, ενώ ο «Ρ» εξέφρασε τόσο στη Χαραυγή όσο και στη σύζυγό του Μαρούλα, τη θυγατέρα του Αντρέα, τα αδέλφια του και σε όλους τους συγγενείς τα ειλικρινή συλλυπητήρια της διεύθυνσης και του προσωπικού...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ