Τρίτη 12 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΩΣΙΑ
Καπιταλισμός σημαίνει αίμα!

Τα ΚΚ της Ρωσίας για τις εξελίξεις στον ματωμένο Καύκασο

Τα Κομμουνιστικά Κόμματα της Ρωσίας τοποθετούνται σχετικά με τις αιματηρές εξελίξεις στον Καύκασο. Συγκεκριμένα, το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ), σε ανακοίνωσή του, που υπογράφουν οι Γραμματείς της ΚΕ του Κόμματος (Β. Τιούλκιν, Γ. Τερέντιεφ, Α. Τσερεπάνοφ, Ο. Σολοβιόφ, Β. Τουρούλο, Α. Μπάτοφ) και με τον τίτλο «Καπιταλισμός σημαίνει αίμα!», σημειώνει τα εξής:

«Για άλλη μια φορά στο έδαφος της πρώην Σοβιετικής Ενωσης χύνεται αίμα. Αυτή τη φορά στη Νότια Οσετία. Τα στρατεύματα των άλλοτε αδελφών λαών συγκρούονται σε πολεμικές επιχειρήσεις, πεθαίνουν αθώοι άνθρωποι: Οσέτιοι, Γεωργιανοί, Ρώσοι. Εμφανίστηκαν νέοι πρόσφυγες. Οι Ρώσοι στρατιωτικοί που επιτελούν το ρόλο των ειρηνευτικών δυνάμεων επίσης πεθαίνουν.

Ειρηνιστές αυτοαποκαλούνται βέβαια και οι αστικές ρωσικές αρχές και τα πολιτικά κόμματα που τις εκπροσωπούν. Την ίδια ώρα συχνά κατηγορούν για τις σημερινές δυστυχίες το σοβιετικό παρελθόν και ότι δήθεν γι' αυτά ευθύνεται η σοβιετική εθνική πολιτική, η ομοσπονδιακή κρατική δομή, η ύπαρξη εθνικών αυτονομιών.

Η ΚΕ του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ κατηγορηματικά δηλώνει πως σχετικές τοποθετήσεις είναι πρόστυχα ψεύδη και προσπάθειες να τραβηχτεί η προσοχή από τις πραγματικές αιτίες.

Η αιτία της σημερινής αιματοχυσίας στη ζώνη της σύγκρουσης Νότιας Οσετίας και Γεωργίας είναι η ίδια με τις προηγούμενες: Τσετσενία, Αμπχαζία, Υπερδνειστερία, Τατζικιστάν, Ναγκόρνο Καραμπάχ, Μπακού, Σουμγκάιτ και στα άλλα "θερμά" σημεία. Αυτή η αιτία είναι ο καπιταλισμός. Η προώθηση των ατομικο-ιδιοκτησιακών σχέσεων και η είσοδος των πρώην Δημοκρατιών της ΕΣΣΔ στην παγκόσμια αγορά δημιούργησαν το έδαφος για τα πολυπληθή οικονομικά συμφέροντα, προκάλεσαν την αδυσώπητη διαπάλη για τις ζώνες επιρροής, για τη διαρκή φαγωμάρα για το μοίρασμα των αγορών, των φυσικών αποθεμάτων, των σφαιρών παρουσίας κ.ο.κ. Σ' αυτήν τη διαπάλη ο καπιταλισμός χρησιμοποιούσε πάντα τη μέθοδο του "διαίρει και βασίλευε": Τους απλούς ανθρώπους διάφορων εθνοτήτων τους στρέφουν τον έναν ενάντια στον άλλο, με πατριωτικά συνθήματα, ενθυμούμενοι παλιές διαφορές και καλούν σήμερα στη δήθεν υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων, τα οποία τα παρουσιάζουν έτσι ώστε να συμπίπτουν με τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση λόγος γίνεται για τη νέα ανάφλεξη των εστιών στον Καύκασο. Κι αυτό γίνεται με τις μαριονέτες των ΗΠΑ, του καθεστώτος Σαακασβίλι, που επιδιώκει την ένταξη στο ΝΑΤΟ και επιβιώνει κάνοντας χρήση του αντιρωσικού χαρτιού.

Ιδιαίτερα κυνικά η συγκεκριμένη προβοκάτσια πραγματοποιήθηκε τη μέρα της έναρξης των 49ων Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο. Την ευθύνη για το θάνατο των ανθρώπων και των τραγικών συνεπειών από αυτήν την προβοκάτσια την έχει, χωρίς αμφιβολία, όχι μόνον το φασιστοειδές καθεστώς του Σαακασβίλι και τα αμερικάνικα αφεντικά του, αλλά και η αστική εξουσία της Ρωσίας, που αρχίζοντας από την εποχή του Γιέλτσιν και ως σήμερα συνέβαλε στο να δημιουργηθούν μια σειρά εστίες ανάφλεξης στον Καύκασο. Και το ανάποδο, όταν το τελευταίο διάστημα ήταν φανερό στο πού οδηγεί η πολιτική των αρχών της Γεωργίας, οι ρωσικές αρχές δεν ανταποκρίθηκαν στις πολλές εκκλήσεις της Νότιας Οσετίας για βοήθεια. Ετσι έμειναν απαθείς οι εκπρόσωποι της εξουσίας στις εκκλήσεις για την υπεράσπιση των Ρώσων πολιτών, που αποτελούν μεγάλο μέρος των κατοίκων της Νότιας Οσετίας.

Οι Γιέλτσιν, Πούτιν, Μεντβέντιεφ δεν προέβησαν σε αποφασιστικές ενέργειες προάσπισης των συμπατριωτών και της διασφάλισης της ειρήνης ανάμεσα στους λαούς, εξαιτίας του γεγονότος που κατευθύνει και τον Σαακασβίλι, το να μην προσβάλουν τα συμφέροντα του παγκόσμιου ιμπεριαλισμού και της ηγετικής του δύναμης, των ΗΠΑ. Επιβεβαιώνεται η λενινιστική φόρμουλα πως ο ιμπεριαλισμός έχει μια μορφή ύπαρξης, "από πόλεμο σε πόλεμο". Καπιταλισμός σημαίνει αίμα! Ο αγώνας για την ειρήνη χωρίς τον αγώνα ενάντια στον καπιταλισμό και στην ανώτερη και πιο επιθετική μορφή εξέλιξής του, τον ιμπεριαλισμό, είναι κενή φράση!

Κάτω ο καπιταλισμός! Ενταχθείτε στις γραμμές των αγωνιζόμενων για την ειρήνη, την εξουσία του εργαζόμενου λαού, για το σοσιαλισμό», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ.

Δηλώσεις Γκενάντι Ζιουγκάνοφ

«Διεθνές έγκλημα» χαρακτήρισε ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), τις ενέργειες της Γεωργίας στη Νότια Οσετία και υποστήριξε πως η εξέλιξη «αυτή συνδέεται πρώτα απ' όλα με το ότι η Ρωσία δεν αναγνώρισε έγκαιρα τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία ως ανεξάρτητες Δημοκρατίες, με τις οποίες θα έπρεπε να υπογράψει πλήρες Σύμφωνο, μεταξύ άλλων και για την υπεράσπιση των πολιτών της. Τόσο στη Ν. Οσετία, όσο και στην Αμπχαζία οι 9 στους 10 πολίτες είναι Ρώσοι πολίτες».

Αναφερόμενος στις καταστροφές και τις ανθρώπινες απώλειες, ο Γκ. Ζιουγκάνοφ σημείωσε πως αυτές είναι τεράστιες, προσθέτοντας πως «επί της ουσίας έχουμε να κάνουμε με την κρατική τρομοκρατία από τη μεριά του Σαακασβίλι και των υφισταμένων του, κάτω από την κάλυψη των Αμερικανών και των ΝΑΤΟικών, που έσπρωξαν την ηγεσία της Γεωργίας στο να ξεκινήσει αυτόν τον πόλεμο».

Ο Πρόεδρος του ΚΚΡΟ καυτηρίασε ακόμη το ότι η Γεωργία αποφάσισε να ξεκινήσει τον πόλεμο τη μέρα έναρξης της Ολυμπιάδας κι απευθυνόμενος στον Πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Αμυνας της Ρωσίας, τους κάλεσε «να λάβουν έκτακτες αποφάσεις, μεταξύ άλλων για την υπεράσπιση των πολιτών μας. Πρώτα απ' όλα θα πρέπει να χτυπηθούν όλα εκείνα τα σημεία από τα οποία σηκώνονται τα γεωργιανά αεροπλάνα, από εκεί που εφορμούν τα τανκ και βάλλει το πυροβολικό κατά των πόλεων και των χωριών της Νότιας Οσετίας. Αμεσα πρέπει να ληφθεί και η πολιτική απόφαση αναγνώρισης της ανεξαρτησίας της Νότιας Οσετίας. Πολύ περισσότερο που μια τέτοια δυνατότητα δίνεται μετά τις εξελίξεις στο Κόσσοβο. Εφόσον οι ΝΑΤΟικοί επιδίωξαν και εκτάκτως προχώρησαν στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου, κι εμείς, διά στόματος Πούτιν, δηλώσαμε πως θα υπάρξουν μέτρα απάντησης. Το πιο αποτελεσματικό πολιτικό μέσο είναι η αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, η σύναψη συμφωνιών με αυτές, για την υπεράσπιση όλου του πληθυσμού και των συμπολιτών μας σ' αυτές. Η ρωσική εξουσία είναι υποχρεωμένη να υπερασπιστεί τους πολίτες μας με όλα τα μέσα που διαθέτει. Η καθυστέρηση στη συγκεκριμένη περίπτωση θα οδηγήσει σε ακόμη περισσότερα θύματα, θα τινάξει στον αέρα όχι μόνον τη Νότια Οσετία, αλλά και την Αμπχαζία. Η έλλειψη θέλησης και η αδιευκρίνιστη πολιτική θέση, που υπάρχει σήμερα, αποτελούν κίνητρο για τις επιθετικές δυνάμεις, που έχουν εδραιωθεί στην Τιφλίδα, των Αμερικανών συνταγματαρχών που δίνουν τις εντολές».


Ι.Π. - Ε.Β.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμφωνία «συμμαχίας και ενσωμάτωσης» (2015-03-19 00:00:00.0)
Το ΝΑΤΟ επιχειρεί «επιστροφή» Αμπχαζίας και Ν. Οσετίας στη Γεωργία (2010-08-07 00:00:00.0)
Τιμήθηκε η 92η επέτειος της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης (2009-11-10 00:00:00.0)
Κινήσεις τακτικής (2008-09-10 00:00:00.0)
Εντάσεις, αλληλοκατηγορίες, συμφέροντα (2008-07-20 00:00:00.0)
Βομβιστική επίθεση με άδηλες συνέπειες (2005-02-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ