Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΓΕΩΡΓΙΑ
Κινήσεις τακτικής

ΜΟΣΧΑ - ΤΙΦΛΙΔΑ.--

Η Ρωσία θα αναπτύξει στρατιωτική δύναμη με συνολική δύναμη 7.600 ανδρών και όχι ειρηνευτική στην Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία, ανακοίνωσε χτες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μετά από συνάντηση εκπροσώπων των τριών πλευρών, η οποία κατέληξε στα παραπάνω αλλά και σε συμφωνία για τη φιλία, τη συνεργασία και την αμοιβαία βοήθεια. Συμφωνία που θα υπογραφεί επίσημα στο προσεχές μέλλον, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο «Ρία Νόβοστι».

Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι η Ρωσία προχώρησε στη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με Ν. Οσετία και Αμπχαζία, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Τιφλίδας, που έκανε λόγο για «προσάρτηση κυρίαρχων γεωργιανών εδαφών μέσω της εθνοκάθαρσης». Παρόμοια ήταν και η αντίδραση του Αμερικανού αντιπροέδρου, Ντικ Τσένι από τη Ρώμη.

Ο Λαβρόφ επίσης τόνισε ότι θα πρέπει να ενταχθούν η Αμπχαζία και η Νότια Οσετία στις συνομιλίες της Γενεύης, που θα γίνουν τον ερχόμενο μήνα, ενώ σημείωσε ότι οι 200 παρατηρητές που η ΕΕ θα αποστείλει στη Γεωργία πριν από την 1η Οκτώβρη, θα αναπτυχθούν στη χώρα στο πλαίσιο των αποστολών του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ και θα μπορούν να μεταβούν στην Αμπχαζία και τη Ν. Οσετία.

Από τη μεριά του ο Πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι καλωσόρισε την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, τονίζοντας ότι αποτελεί ένα «βήμα μπροστά», αλλά επανέλαβε ότι θα πρέπει να γίνει κάτι ανάλογο και στην Αμπχαζία και τη Ν. Οσετία και να γίνει σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι τον Οκτώβρη θα διεξαχθεί στην Τιφλίδα μια Σύνοδος Κορυφής από... δωρητές για την «ανοικοδόμηση» της Γεωργίας με τη συμμετοχή κυρίως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Επιπλέον, ο Γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τιφλίδα, τόνισε ότι θα υπάρξουν «συνέπειες» αν τα ρωσικά στρατεύματα δεν αποχωρήσουν από τη Γεωργία έως τις 15 Οκτώβρη.

Στο μεταξύ, οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν την αποχώρησή τους από θέσεις που κατείχαν κοντά στην Αμπχαζία (στο χωριό Γκανμουκούρι), ενώ η Εισαγγελία της Ν. Οσετίας επιβεβαίωσε το θάνατο τουλάχιστον 500 ανθρώπων κατά την εισβολή των γεωργιανών στρατευμάτων, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Ιντερφαξ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ