Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Τις προτάσεις Πετρέους ανακοίνωσε ο Μπους

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τη μείωση προς το τέλος του χρόνου των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ κατά 8.000 άνδρες και την αντίστοιχη ενίσχυση, κατά 4.500 των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, περίπου το ίδιο χρονικό διάστημα, ανακοίνωσε, υιοθετώντας σχεδόν αυτολεξεί τις προτάσεις του στρατηγού Ντέιβιντ Πετρέους, επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων. Ο Μπους, στην ομιλία του, περιέγραψε μια πολύ θετική εικόνα για τις εξελίξεις στην κατεχόμενη χώρα αλλά, όπως σχολίαζαν αναλυτές, δεν προχώρησε σε καμία «εντυπωσιακή» κίνηση, αφήνοντας το διάδοχό του στην Προεδρία να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά».

Οι ανακοινώσεις Μπους προκάλεσαν αρκετές εσωτερικές αντιδράσεις με τις επικρίσεις πολιτικών αντιπάλων και συμμάχων να επικεντρώνονται στην καθυστέρηση ανάπτυξης περισσότερων δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Μέχρι χτες βράδυ, δεν υπήρχαν αντιδράσεις από την ιρακινή κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι στο Ιράκ βρίσκονται περίπου 145.000 στρατιώτες και στο Αφγανιστάν 33.000.

Οπως υποστήριζαν αμερικανικές πηγές, ασκούνται πιέσεις στη Βαγδάτη για επιτάχυνση της διαδικασίας επίτευξης συμφωνίας για το νομικό καθεστώς περαιτέρω παραμονής των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, μετά το πέρας της εντολής του ΟΗΕ. Εντούτοις, τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα, ιδιαίτερα μετά και τις πληροφορίες περί κατασκοπίας της Ουάσιγκτον σε βάρος του Ιρακινού πρωθυπουργού και άλλων αξιωματούχων, που αναδημοσίευσε, από το καινούριο βιβλίο του δημοσιογράφου Μπομπ Γούντγουορντ, η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ». Η ιρακινή κυβέρνηση επανέλαβε, χτες, ότι σκοπεύει να ζητήσει εξηγήσεις από την Ουάσιγκτον γιατί τίθεται σοβαρό ζήτημα εμπιστοσύνης.

Επανεμφάνιση χολέρας

Οκτώ άνθρωποι πέθαναν στην επαρχία της Βαβυλώνας, τα τελευταία 24ωρα, από χολέρα, ενώ έχουν επιβεβαιωθεί, στην ευρύτερη περιοχή, άλλα 20 κρούσματα. Οι αρχές κήρυξαν την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και μοιράζουν ποσότητες χαπιών για αποστείρωση του νερού. Εκτιμάται ότι η χολέρα επανεμφανίστηκε λόγω της έλλειψης νερού που παρατηρείται το καλοκαίρι και των κάκιστων συνθηκών υγιεινής, αφού δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί τα δίκτυα υδροδότησης και αποχέτευσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παζάρια και προπαγάνδα (1/8/2008)
Βόμβες, χολέρα και ...«αισιοδοξία» (7/12/2007)
Στηρίζει αλλά και πιέζει ο Μπους τον Μάλικι (26/9/2007)
Ανησυχούν οι Αμερικανοί για την έκβαση (5/8/2005)
«Κλασικός ανταρτοπόλεμος» (18/7/2003)
Καθημερινές επιθέσεις (5/7/2003)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ