Τρίτη 12 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Καλούμε τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ σε συμπαράταξη με το ΚΚΕ

Αποσπάσματα από την ομιλία του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην Κάρυστο

«Εμείς απευθυνόμαστε στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και τους καλούμε σε συμπαράταξη με το ΚΚΕ. Να μην έχουν καμιά αυταπάτη ότι το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να αλλάξει. Το προοδευτικό ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του '70 τέλειωσε. Δεν μπορεί να πιεστεί να αλλάξει, όπως έχουν αυταπάτες ορισμένοι. Ούτε βέβαια μπορεί να μεταμορφωθεί ο ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ σε κάποιο δήθεν καλό ΠΑΣΟΚ, όπως ονειρεύεται ο κ. Αλαβάνος, ξεχνώντας ότι η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα ή ως τραγωδία».

Τα παραπάνω τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας το περασμένο Σάββατο το βράδυ σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Κάρυστο. Παραθέτουμε στη συνέχεια αποσπάσματα από την ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα.

«Αγαπητοί φίλοι και φίλες

Η οργή, η αγανάκτηση, η πικρία, είναι συναισθήματα που δίκαια πλημμυρίζουν το λαό μας.

Από την ακρίβεια που φουντώνει, τα δάνεια που τρέχουν, τις πυρκαγιές που καταστρέφουν, τα φροντιστήρια που χρυσοπληρώνουμε, τα αντεργατικά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση καλοκαιριάτικα. Πραγματικά δε θα μας έφτανε όλο το βράδυ να απαριθμήσουμε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η λαϊκή οικογένεια, οι νέοι, οι γυναίκες.

Δεν πρόκειται φυσικά να κάνουμε απαρίθμηση προβλημάτων. Γιατί αυτό που χρειάζεται είναι να προσπαθήσουμε όλοι μας να βγάλουμε ουσιαστικά και χρήσιμα συμπεράσματα, πολιτικά συμπεράσματα για την πορεία του τόπου μας.

Πριν ένα χρόνο έγιναν οι βουλευτικές εκλογές, στις οποίες πήραν ένα μάθημα από το λαό τα δύο βασικά κόμματα του δικομματικού πολιτικού συστήματος, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Παρότι το μάθημα δεν ήταν πάρα πολύ ισχυρό, ήταν απλώς μια αρχή, εντούτοις, μετεκλογικά γινόμαστε μάρτυρες, μιας συνεχιζόμενης φθοράς, έντασης της αναξιοπιστίας, δυσαρέσκειας και αγανάκτησης, απόλυτα δικαιολογημένης.

Μια τάση φυγής εμφανίζεται και στο χώρο της ΝΔ και πιο έντονα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Είμαστε περήφανοι γιατί όλα αυτά τα χρόνια έχουμε συμβάλει σ' αυτό, με την αταλάντευτη κριτική μας και στους δύο.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που, ενώ όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι αποστρέφονται τη ΝΔ, την ίδια στιγμή, δεν εισπράττει τη φθορά της το ΠΑΣΟΚ. Το αντίθετο μάλιστα συμβαίνει.

Εμείς απευθυνόμαστε στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και τους καλούμε σε συμπαράταξη με το ΚΚΕ. Να μην έχουν καμιά αυταπάτη ότι το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να αλλάξει. Το προοδευτικό ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του '70 τέλειωσε. Δεν μπορεί να πιεστεί να αλλάξει, όπως έχουν αυταπάτες ορισμένοι. Ούτε βέβαια μπορεί να μεταμορφωθεί ο ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ σε κάποιο δήθεν καλό ΠΑΣΟΚ, όπως ονειρεύεται ο κ. Αλαβάνος, ξεχνώντας ότι η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα ή ως τραγωδία».

«Προειδοποιούμε τους εργαζόμενους ότι τους περιμένουν νέες μεγάλες απογοητεύσεις από το δίδυμο ΠΑΣΟΚ -ΣΥΝ, όπως κι αν εκφράζεται αυτό: είτε με συνεργασία μεταξύ τους, είτε με ενίσχυση ενός εκ των δυο.

Τους λέμε να μην χαραμίσουν την αγωνιστικότητά τους στηρίζοντας τυχοδιωκτικά σχήματα, ή δήθεν λαμπερά πρόσωπα, γιατί τα πρόσωπα εκφράζουν κυρίως πολιτικές και συμφέροντα.

Τους καλούμε όλους στη μεγάλη δυναμική νικηφόρα πορεία μέχρι το επίπεδο της διακυβέρνησης, της εξουσίας, στο πλευρό του ΚΚΕ, σε συμπαράταξη και κοινή δράση με το ΚΚΕ».

Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να «παίξει» ποτέ με την αλήθεια, με το λαϊκό συμφέρον

«Φίλοι και φίλες

Ολη αυτή η κατάσταση, αναμφίβολα, μεγαλώνει τις ανησυχίες του οικονομικού, εκδοτικού και πολιτικού κατεστημένου. Φυσικά ακόμα δεν έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια συντήρησης της δικομματικής εναλλαγής, με δύο κόμματα που θα κυβερνούν εναλλάξ με μια ισχυρή κυβέρνηση του πρώτου κόμματος και μια ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση του δεύτερου κόμματος. Αυτό προσπαθεί να υπηρετήσει και ο νέος εκλογικός νόμος.

Παρόλα αυτά, τίποτα δεν είναι όπως παλιά και δεν είναι καθόλου σίγουροι ότι μπορούν ακόμα για πολύ να συντηρήσουν με αυτόν τον τρόπο το παιχνίδι.

Γι' αυτό όλο και πιο έντονα το τελευταίο διάστημα καλλιεργούν το έδαφος για κυβερνήσεις συνεργασίας. Αξιοποιούν για το σκοπό αυτό την εμπειρία των ομοειδών τους από την Ευρώπη, όπως της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας. Τα ζευγάρια ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ., ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ δίνουν και παίρνουν στα σενάρια της αναπαλαίωσης του πολιτικού σκηνικού, προκειμένου να εκτονωθεί ανώδυνα η λαϊκή δυσαρέσκεια και αγανάκτηση.

Οι κύριοι του ΣΥΝ και του ΠΑΣΟΚ κοροϊδεύουν ασύστολα όταν λένε ότι με μια άλλη πολιτική διαχείρισης, με ένα πρόγραμμα διαχείρισης φιλολαϊκό θα ωφεληθεί και ο λαός και το μεγάλο κεφάλαιο. Αυτά τα πράγματα δε γίνονται, ούτε έγιναν, ούτε πρόκειται να γίνουν πουθενά, όσο την εξουσία την έχουν οι μεγαλοκαρχαρίες, τα μονοπώλια.

Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να "παίξει" ποτέ με την αλήθεια, με το λαϊκό συμφέρον. Απαντάμε σε όσους ακόμα και καλοπροαίρετα, από άγνοια, μας λένε "εκσυγχρονιστείτε και σεις. Κάντε μερικές προτάσεις ρεαλιστικές να διαχειριστούμε το σύστημα, να βελτιωθεί έστω και λίγο η ζωή του λαού!":

Αλήθεια πιστεύει κανείς από εσάς που μας ακούτε σήμερα εδώ, ότι είναι δύσκολο για οποιοδήποτε κόμμα να εκπονήσει ένα πρόγραμμα διαχείρισης; Θα ήταν πολύ εύκολο για μας να σας χαϊδέψουμε τα αυτιά με διαχειριστικές προτάσεις. Ομως ειλικρινά και συνειδητά σας λέμε ότι δεν "παίζουμε" με τη διαχείριση της αντιλαϊκής πολιτικής, με τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης. Γιατί είναι δρόμος που οδηγεί μόνο σε νέες οικονομικές κρίσεις, σε νέες αντιλαϊκές πολιτικές. Και σου λέμε: Είναι για το δικό σου συμφέρον να ενισχύσεις το ΚΚΕ, που σε αυτή τη φάση θα αντισταθεί, θα σταθεί δίπλα σου, σταθερά και σίγουρα, χωρίς άλματα στο κενό, θα ανοίξουμε μαζί την πορεία της κοινωνικής αλλαγής.

Σήμερα σας καλούμε να κουμπωθείτε ακόμα περισσότερο από ό,τι χτες, με τις διάφορες εκσυγχρονιστικές, δήθεν αριστερές και προοδευτικές προτάσεις που κυκλοφορούν. Δεν είναι μόνο το δίδυμο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ο δικομματισμός, είναι και ο ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ και τα διάφορα σενάρια συνεργασίας που οδηγούν από άλλο μονοπάτι στις ίδιες αντεργατικές πολιτικές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ