Τρίτη 12 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα προβλήματα στην περιοχή τα δημιουργούν οι ιμπεριαλιστές

Συνέντευξη Τύπου του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας το περασμένο Σάββατο το μεσημέρι στο δημαρχείο της Χίου

Από τη συνέντευξη Τύπου του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας
Από τη συνέντευξη Τύπου του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας
Οι δύο λαοί έχουν παρόμοια προβλήματα και μπορούν μαζί να τα αντιμετωπίσουν, τόνισε ο Κεμάλ Οκουγιάν, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, το Σάββατο το μεσημέρι στο κτίριο του δημαρχείου. Στη συνέντευξη συμμετείχε και ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και αναφέρθηκε στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή. Ακολούθησαν ενδιαφέρουσες ερωτήσεις στον Κ. Οκουγιάν για μια σειρά θέματα.

Τη συνέντευξη άνοιξε ο Γιώργος Αμπατζής, γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Χίου του ΚΚΕ, τονίζοντας πως με την παρουσία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας, τα δύο κόμματα θέλουν να δείξουν ότι έχουν τη διάθεση να μετατρέψουν τη θάλασσα του Αιγαίου, σε θάλασσα ειρήνης, φιλίας και αλληλεγγύης ανάμεσα στους δύο λαούς. Το λόγο πήρε, αμέσως μετά, ο Τούρκος Γραμματέας:

«Η Τουρκία και η Ελλάδα δεν είναι μόνο γείτονες αλλά αντιμετωπίζουν και παρόμοια προβλήματα. Κάποιες πολιτικές δυνάμεις θεωρούν ότι υπάρχουν προβλήματα, όπως αυτό του Αιγαίου ή της Κύπρου. Εμείς δε συμφωνούμε ότι αυτά είναι τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών. Αυτά έχουν να κάνουν με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που τα δημιουργούν. Εάν αυτά τα προβλήματα ελέγχονται απ' αυτές τις δυνάμεις πώς μπορούν η Ελλάδα και η Τουρκία να κάτσουν να τα λύσουν; Εάν είμαστε μόνοι μπορούμε να τραγουδήσουμε μαζί, να φάμε μαζί, να χορέψουμε μαζί. Το πρόβλημα είναι ότι δεν είμαστε μόνοι σε αυτή την περιοχή. Υπάρχουν δυνάμεις που δημιουργούν μεγάλα προβλήματα για εμάς».

Αγωνιζόμαστε μαζί

Οπως σημείωσε, «ορισμένες φορές φτάσαμε λίγο πριν από μεγάλες συγκρούσεις ή σε συγκρούσεις, που δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα των δύο λαών. Η δουλειά μας με τους Ελληνες συντρόφους και φίλους δεν είναι μόνο να εργαζόμαστε μαζί, αλλά και να βρούμε λύσεις για ν' αγωνιστούμε και μαζί. Για παράδειγμα, ενάντια στο ΝΑΤΟ που δημιουργεί προβλήματα στην περιοχή. Εμείς ως υποψήφιο μέλος της ΕΕ και η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ, έχουμε κοινά προβλήματα. Προβλήματα ταυτότητας σε σχέση με τις πολιτικές της ΕΕ. Επίσης και οι δύο χώρες είναι σε μια περιοχή που επηρεάζεται και από προβλήματα άλλων χωρών».

Ο Κ. Οκουγιάν τόνισε ότι το ΚΚ Τουρκίας και το ΚΚΕ «συχνά ενώνουν τις δυνάμεις τους ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για ελευθερία και ειρήνη» και έδωσε ορισμένα παραδείγματα. Σημείωσε μάλιστα ότι αυτές οι συνεργασίες θα συνεχιστούν προκειμένου να αλλάξει η ατμόσφαιρα στην περιοχή.

Η αλυσίδα μιας διαμάχης

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχε και ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στα γεγονότα της Νότιας Οσετίας.

Ακολούθησαν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας.

Ο κόσμος βλέπει ότι είναι ζημιά η Ευρωπαϊκή Ενωση

Η πρώτη ερώτηση αφορούσε την ΕΕ και την άποψη ότι ο τουρκικός λαός εκτιμάει ότι θα τον βοηθήσει στην οικονομία του, αλλά και σε άλλους τομείς. Ο Κ. Οκουγιάν απάντησε: «Πρώτα απ' όλα να πω ότι αυτή η πλειοψηφία που διαφαινόταν στην Τουρκία, πέφτει με ραγδαίους ρυθμούς. Πριν 3 χρόνια ήταν στο 52%, αυτή τη στιγμή βρίσκονται γύρω στο 30% αυτοί που υποστηρίζουν την ΕΕ. Απ' την αρχή ήμασταν ενάντια στην ΕΕ.

Κάποιοι απ' τους φίλους μας λένε ότι μπορεί να είναι άσχημα έτσι τα πράγματα με την ΕΕ, αλλά ίσως θα μπορούσε να βοηθήσει, για παράδειγμα στη δημοκρατία. Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει δημοκρατία χωρίς κοινωνική ασφάλιση, χωρίς Υγεία, χωρίς Παιδεία. Ενα βασικό δικαίωμα του ανθρώπου είναι το δικαίωμα στην εργασία, αλλά γύρω στο 20% των Τούρκων εργαζομένων είναι άνεργοι. Προέρχομαι από μια χώρα που έχει πολλά ποτάμια που ιδιωτικοποιούνται. Αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα απ' την ΕΕ και ο κόσμος βλέπει ότι είναι ζημιά η ΕΕ».

Οι μειονότητες να έχουν τα ίδια δικαιώματα στην κουλτούρα τους, στον πολιτισμό τους, στη θρησκεία τους

Οσον αφορά τα ζητήματα μειονοτήτων, ο ΓΓ του ΚΚ Τουρκίας ήταν σαφής: «Πρώτα απ' όλα το θέμα του κουρδικού προβλήματος δεν είναι θέμα μειονοτήτων, είναι περισσότερα από 15 εκατ. και είναι ένα άλλο ζήτημα. Αρα, εμείς πιστεύουμε ότι το πρόβλημα με το Κουρδικό αφορά την πραγματική ισότητα δικαιωμάτων, ανάμεσα στους Τούρκους και στους Κούρδους. Θεωρούμε ότι δε συμβαίνει αυτό και ο διαχωρισμός είναι κάτι που βοηθά τους ιμπεριαλιστές. Γι' αυτό και εμείς είμαστε και ενάντια στο διαχωρισμό στο Ιράκ.

Οσον αφορά τώρα τις μειονότητες, όπως οι Ελληνες ή οι Αρμένιοι, είναι μαζικά στοιχεία τουρκικού πολιτισμού απ' το παρελθόν, αλλά τώρα μιλάμε για κάτω από εκατό χιλιάδες. Για μας είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι είναι σημαντικά στοιχεία του παρελθόντος μας και βασικά στοιχεία της τουρκικής ιστορίας. Θεωρούμε ότι, χωρίς καμία εξαίρεση, πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα στην κουλτούρα τους, στον πολιτισμό τους, στη θρησκεία τους, γενικότερα τα ίδια δικαιώματα μέσα στη χώρα που ζούνε. Αυτά θα πρέπει να ισχύουν και στις μειονότητες και στην Ελλάδα και όπου αλλού.

Θα πρέπει να πάρουμε υπόψη ότι με αυτά τα δικαιώματα των μειονοτήτων παίζουν οι μεγάλες δυνάμεις. Δε βοηθάνε τους ανθρώπους μας. Για παράδειγμα το θέμα των Αρμενίων βρίσκεται στα χέρια των Αμερικανών και των Γάλλων. Αυτό που κάνουν είναι να αυξάνουν το μίσος ανάμεσα στους λαούς. Εμείς πρέπει να βρούμε το δικό μας τρόπο να αναπτύξουμε την αγάπη και τη φιλία ανάμεσα στους λαούς, γιατί τα εθνικά ζητήματα είναι πάντα ένα πολύ καλό όπλο για τους ιμπεριαλιστές».

Τα «δημοκρατικά» δικαιώματα στην Τουρκία

Για το θέμα των λαϊκών και δημοκρατικών δικαιωμάτων στην Τουρκία, σημείωσε: «Αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Αυτή τη στιγμή γίνεται μια "χρωματισμένη επανάσταση". Στα πλαίσια της πολιτικής της ΕΕ, οι κυβερνήσεις προσπαθούν να πάνε στην άκρη τα προβλήματα, για τα σχέδια που έχουν για την Τουρκία. Δεν έχουν να κάνουν με ζητήματα εκδημοκρατισμού αυτά που γίνονται. Προσπαθούνε να ξεχωρίσουν τους ανθρώπους απ' τα "βρώμικα στοιχεία", τα ριζοσπαστικά στοιχεία, τα αντάρτικα στοιχεία.

Η πραγματικότητα είναι πως προσπαθούν να ανασυντάξουν την εξουσιαστική δομή. Γι' αυτό και λέμε ότι υπάρχει ο κίνδυνος μιας μιλιταριστικής χούντας στην Τουρκία. Εμείς γνωρίζουμε ότι πίσω απ' τη στρατοκρατική οργάνωση βρίσκονται οι ΗΠΑ. Αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ δεν προτιμούν μια στρατιωτική χούντα αλλά μια υπάρχουσα κατάσταση με τους πολιτικούς της Τουρκίας. Αυτό που ονομάζεται στην Τουρκία, το μοντέρνο Ισλάμ. Πιστεύουμε ότι πάνε σε μια μοντέρνα εκδοχή του ισλαμικού φονταμενταλισμού με την οικονομία της αγοράς.

Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε το δικό μας μέτωπο. Δεν επιλέγουμε μεταξύ του στρατού και της κυβέρνησης. Στην πραγματικότητα αυτοί είναι σύμμαχοι και οι ΗΠΑ προσπαθούν να δημιουργήσουν συμμαχία ανάμεσα στην κυβέρνηση και το στρατό. Δεν είμαστε τόσο χαζοί για να επιλέξουμε έναν απ' τους δύο. Αυτά μπορώ να πω σύντομα».

Φυσικές και ιδεολογικές απειλές στο ΚΚ Τουρκίας

Τέλος, ο Κ. Οκουγιάν απάντησε σε ερώτηση για τις διώξεις που υφίστανται οι κομμουνιστές στην Τουρκία, αλλά και γενικότερα για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται: «Πολλές φορές έχουμε προβλήματα με τις αρχές. Θα πρέπει να σας πω ότι η υπόθεσή μας βρίσκεται στο συνταγματικό δικαστήριο και πολλές φορές μας απειλούν ότι θα κλείσουν το κόμμα. Το ζήτημα είναι ότι εμείς δημιουργούμε ένα κίνημα και αυτό είναι κόκκινο πανί, όποτε τους απειλεί, αυτοί απειλούν εμάς.

Το πρώτο ζήτημα για εμάς δεν είναι οι φυσικές απειλές αλλά οι ιδεολογικές απειλές. Το τουρκικό αριστερό κίνημα πάντα αντιμετώπιζε φυσικές επιθέσεις και τις περισσότερες φορές αυτό το έκανε πιο ισχυρό. Οι ιδεολογικές επιθέσεις είναι καμιά φορά πιο αποτελεσματικές. Εχουμε τους νεοϊσλαμιστές, τους φονταμενταλιστές, τους σοσιαλδημοκράτες, τους εθνικιστές και τώρα έχουμε και την ευρωπαϊκή Αριστερά στην Τουρκία. Ολοι αυτοί είναι αρκετοί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ