Τρίτη 12 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΓΔΜ
Διαπραγματεύσεις εν μέσω διεκδικήσεων

Συνεχίζονται τα επεισόδια στο σίριαλ της υπόθεσης της ονομασίας της ΠΓΔΜ, μετά την παγίδευση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στην ονοματολογία της ΠΓΔΜ - με ευθύνη των κυβερνήσεων του δικομματισμού - διανθισμένης με μπόλικη εθνικιστική υστερία και σιωπώντας μπροστά στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους αλυτρωτισμούς που έσπειραν στα Βαλκάνια. Η ηγεσία της γειτονικής χώρας επιμένει να θέτει μειονοτικό ζήτημα εντός Ελλάδας, ενώ ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων σχεδιάζεται στις ΗΠΑ για το όνομα των Σκοπίων.

Συγκεκριμένα, με συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι αντιμετώπισε ως αποδοχή διαλόγου, για το θέμα της λεγόμενης «μακεδονικής μειονότητας», την απαντητική επιστολή του πρωθυπουργού της Ελλάδας προς τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος έθετε και το θέμα αυτό.

«Παρά το γεγονός ότι η απάντησή του ήταν μάλλον μονόπλευρη, είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι απάντησε και πως πρώτη φορά ένας Ελληνας πρωθυπουργός αποδέχτηκε το διάλογο πάνω στο θέμα αυτό», είπε ο Μιλόσοσκι. Ερωτηθείς, μάλιστα, ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ αν έχει ποτέ θέσει στην ελληνική πλευρά ζήτημα αναγνώρισης «μακεδονικής μειονότητας», απάντησε ότι «συζητήσαμε αυτά τα διλήμματα με την κυρία Μπακογιάννη πέρυσι, στο περιθώριο ενός συνεδρίου στη Μαδρίτη».

Παράλληλα, κατηγόρησε τη χώρα μας για χρήση δύο μέτρων και δύο σταθμών στην αντιμετώπιση των μειονοτήτων, συγκρίνοντας τους σλαβόφωνους που ζουν στη βόρεια Ελλάδα με την ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης, παραβλέποντας την ύπαρξη της Συνθήκης της Λοζάνης. Υποβάθμισε τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το όνομα, χαρακτηρίζοντας παράλογη τη διαφορά, την οποία, όπως είπε, δημιούργησε τεχνητά η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1992. Πρόσθεσε ότι το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού είναι κατοχυρωμένο στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τα παραπάνω έδωσαν αφορμή στον πολιτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικών, Ανδρέα Λοβέρδο, να δηλώσει ότι το κόμμα του «δυστυχώς, δικαιώθηκε όταν υποστήριξε (...) ότι ο πρωθυπουργός της χώρας δεν έπρεπε να απαντήσει στην επιστολή του κ. Γκρούεφσκι, διότι κατά αυτόν τον τρόπο (...) η Ελλάδα έμπαινε σε έναν διάλογο για ανύπαρκτα θέματα». Οτι τα θέματα αυτά έτσι «μετατρέπονται σε διμερή θέματα ανάμεσα στην Αθήνα και στα Σκόπια». Οτι «η "αλληλογραφία" των Σκοπίων με την Ελλάδα και τους διεθνείς Οργανισμούς είχε σκοπό την εκτροπή του διαλόγου στο πλαίσιο του ΟΗΕ, για την επίλυση του θέματος του ονόματος, που αποτελεί το μοναδικό ζήτημα ανάμεσα στην Ελλάδα και τη FYROM». Επίσης, ζήτησε διευκρινίσεις από την Ελληνίδα ΥΠΕΞ για τον ισχυρισμό Μιλόσοσκι, ότι συζήτησαν θέματα μειονοτήτων: «Η κυβέρνηση πρέπει να παράσχει εξηγήσεις και να διαψεύσει τους ισχυρισμούς αυτούς βάζοντας στη θέση του τον ψευδόμενο υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων».

Στο μεταξύ, ο ειδικός εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για την εκκρεμότητα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, έχει καλέσει για τις 14 και 15 Αυγούστου στη Νέα Υόρκη, για ένα νέο γύρο συνομιλιών, τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Νίκολα Ντιμιτρόφ, αντίστοιχα. Πληροφορίες από τις ΗΠΑ αναφέρουν ότι διατηρεί στο τραπέζι το «Βόρεια Μακεδονία». Οτι δεν πτοείται από την εσωτερική κρίση στην ΠΓΔΜ (σύγκρουση του Προέδρου της χώρας με τον πρωθυπουργό) και την αρνητική τροπή που έχουν πάρει οι σχέσεις Αθήνας - Σκοπίων λόγω των διεκδικήσεων που εγείρει ο Γκρούεφσκι. Στόχος του φέρεται να είναι να προλειάνει το έδαφος για την κατάθεση συνολικής πρότασης το Σεπτέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ