ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Μάη 2000
Σελ. /36
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενάντια στην αμερικανική υποτέλεια

Οταν στην παραλία του Λιτόχωρου, στις 11-4-00, εμφανίστηκαν οι Αμερικανοί τρομοκράτες - δολοφόνοι των λαών, προκειμένου να επιβιβάσουν σε πολεμικά τους πλοία εκατοντάδες πεζοναύτες από το Κόσσοβο, για να επιστρέψουν στην Αμερική, πάλι οι κομμουνιστές, οι φίλοι και οπαδοί του Κόμματος στάθηκαν ενάντιά τους, σε διαδήλωση διαμαρτυρίας.

Μπρος σ' αυτό το πατριωτικό κάλεσμα ρίχνεται επάνω στο πλήθος των διαδηλωτών, ολόκληρος εσμός από αστυνομικούς και χτυπώντας τους βάρβαρα με γκλοπ κι ασπίδες, προσπαθούν να τους διαλύσουν.

Από τη διατεταγμένη αυτή επιχείρηση της αστυνομίας Κατερίνης, της αμερικανόδουλης κυβέρνησης Σημίτη, βγήκε δαρμένος και καταματωμένος και ο επικεφαλής της διαδήλωσης κομμουνιστής Ζαχαρίας Καρακίτσος. Ο πατριώτης αυτός, στις 15-4-00 βάσει ενός κατασκευασμένου κατηγορητηρίου, καταδικάστηκε από το Τριμελές Πρωτοδικείο Κατερίνης, σε δέκα μήνες φυλάκιση με τιμή εξαγοράσιμη προς 1.500 τη μέρα.

Με τη βαριά αυτή καταδίκη του κομμουνιστή Καρακίτσου, αναβίωσαν δυστυχώς οι αδελφοκτόνες ημέρες του εμφυλίου πολέμου, που άναψαν σ' όλη την Ελλάδα οι «φίλοι» και «σύμμαχοί» μας Αγγλοαμερικάνοι ιμπεριαλιστές.

Καθόλη τη διάρκεια της «δίκης», το κτίριο του Δικαστηρίου ήταν μέσα και έξω κατάμεστο από χιλιάδες πατριώτες κομμουνιστές, αγωνιστές της Αντίστασης και εργαζόμενους της πόλης και του χωριού από την, περιοχή της Κατερίνης, ακόμα κι από τη Θεσσαλονίκη. Και όλοι τους, μετά την έκδοση της καταδικαστικής απόφασης του αιμόφυρτου Καρακίτσου, άρχισαν να πορεύονται προς το κέντρο της Κατερίνης κραυγάζοντας συνεχώς:«Η τρομοκρατία δε θα περάσει», «Δολοφόνοι Αμερικάνοι στα σπίτια σας», «Εξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ» κ.ά.

Σ' όλον αυτόν τον παλλαϊκό ξεσηκωμό της περιοχής Πιερίας, παρίστατο και ο Ηλίας Κουτζιγιάννης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, που μετά τον τερματισμό της «δίκης» προέβη σε δηλώσεις τονίζοντας μεταξύ των άλλων:«Δεν πτοούμαστε... Το αποδείξαμε και σε άλλες περιπτώσεις... Να σταματήσει η μετατροπή της χώρας σε ξέφραγο αμπέλι των Αμερικάνων. Η κυβέρνηση να είναι σίγουρη για ένα πράγμα. Δε θα κάνουμε πίσω! Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας ενάντια σ' αυτή την πολιτική». Ητοι της υποτέλειας.


ΕΥΘΥΜΗΣ ΜΑΛΕΖΑΣ
Σκύδρα

Αξιολογώντας τα αποτελέσματα των εκλογών

Το ΚΚΕ, μπροστά στην παντοδυναμία του καπιταλισμού, όχι μόνο μπόρεσε να σταθεί όρθιο, αλλά κέρδισε νέες προσβάσεις μέσα στο λαό
Το ΚΚΕ, μπροστά στην παντοδυναμία του καπιταλισμού, όχι μόνο μπόρεσε να σταθεί όρθιο, αλλά κέρδισε νέες προσβάσεις μέσα στο λαό
Ρώτησα πολλούς από τους ψηφοφόρους των δυο μονομάχων, τι περίμεναν από αυτούς και η απάντηση ήταν: «τίποτα, πάλι οι φτωχοί θα την πληρώσουν και όχι οι πλούσιοι». Γιατί όμως τότε δεν ψηφίστηκαν τα μικρότερα κόμματα; Τα αίτια - πιστεύω - διαφέρουν ανάμεσά τους, και να πώς: Το ΔΗΚΚΙ τον τελευταίο καιρό επικαλούνταν συνέχεια, το «παλιό» ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη, οι ψηφοφόροι που δεν πίστευαν σ' αυτή τη διαφορά, ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ της εξουσίας, ξεχνώντας πως με την ψήφο τους επιβράβευσαν την αντιλαϊκή του πολιτική.

Ο ΣΥΝ, στα λόγια, προσπαθεί να πείσει το λαό πως είναι κόμμα της Αριστεράς και δε συμβιβάζεται με την πολιτική των δυο μονομάχων. Στην πράξη όμως δεν απέχει πολύ από την πολιτική των δύο «μεγάλων» και έχουμε και πολλά αρραβωνιάσματα με το ΠΑΣΟΚ...

Το ΚΚΕ δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική όλων αυτών των κομμάτων. Είναι το κόμμα της εμπιστοσύνης και της εμπροσθοφυλακής του καταπιεζόμενου λαού. Μιας εμπροσθοφυλακής που δίνει συνεχείς μάχες, γι' αυτό και έχει και τις περισσότερες απώλειες.

Σ' αυτές τις εκλογές το ΚΚΕ είχε να παλέψει με έναν ολόκληρο κρατικό μηχανισμό, ο οποίος είναι υπερασπιστής των συμφερόντων της αστικής τάξης. Ακόμα, είχε να αντιμετωπίσει το μούδιασμα των φτωχών στρωμάτων της κοινωνίας, που έχει προέλθει από την κατάρρευση του σοσιαλιστικού στρατοπέδου. Αυτό το μούδιασμα, που ακόμα δεν έχει ξεπεραστεί, εκφράζεται με τη δυσπιστία του ψηφοφόρου μπροστά στην κάλπη.

Δεν πρέπει εξάλλου να θεωρούμε καθόλου ασήμαντο, το ότι η κυβέρνηση χρησιμοποίησε τη φτώχεια και την ανεργία μεγάλου μέρους του λαού, σαν όπλο, ώστε με τις ψεύτικες υποσχέσεις της για δουλιά, να του αποσπάσει την ψήφο.

Σημαντικό επίσης ρόλο εναντίον του ΚΚΕ έπαιξαν και τα ΜΜΕ, καθώς και η μεθοδευμένη από την κυβέρνηση κατά του ΚΚΕ τακτική της, όπως οι διώξεις του «Ριζοσπάστη», ξυλοδαρμοί στελεχών του. Εκτοξεύτηκε επίσης η απειλή, πως το ΚΚΕ βρίσκεται στα όρια της νομιμότητας. Φυσικά πολύ καλά καταλαβαίνει κανείς τι σημαίνει η απειλή αυτή, που προέρχεται από άρρωστα μυαλά Πασοκικών.

Ομως το ΚΚΕ, μπροστά στην παντοδυναμία του καπιταλισμού, όχι μόνο μπόρεσε να σταθεί όρθιο, αλλά κέρδισε νέες προσβάσεις μέσα στο λαό. Οι προσβάσεις αυτές, αργά ή γρήγορα, θα φανούν στον αγώνα του μετώπου.

Η ηγεσία του ΚΚΕ στάθηκε άξια μπροστάρης, στον άνισο αγώνα που έδωσε και δίνει το Κόμμα μας.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Αντιστασιακός, Λοχαγός του ΔΣΕ

Μπραχάμι

Περί θρησκευτικής πίστης

Αξιότιμε κ. Διευθυντά,

Με την επιστολή μου αυτή θέλω να εκφράσω τη διαμαρτυρία μου, την αντίθεσή μου αλλά και το βαθύτατο πόνο μου, για το θλιβερό φαινόμενο που παρουσίασε για άλλη μια φορά κατά την ορκωμοσία της νέας Βουλής, το ΚΚΕ.

Μπορεί οι πολιτικοί πατέρες του κομμουνισμού να δίδαξαν πως η θρησκεία είναι το όπιο του λαού, όμως μη ξεχνάτε πως απευθύνονταν στην αιρετική (για εσάς) χριστιανικότητα των δυτικών, όπου κυριαρχούσε ο μισάνθρωπος παπισμός και ο φαρισαϊκός χριστιανισμός του προτεσταντισμού, που ως γνωστόν(από τα βιβλία του μεγάλου κοινωνιολόγου Μαξ Βέμπερ) είναι και ο θεωρητικός πρωτεργάτης του ρατσισμού και του καπιταλισμού!

Πώς θα αντισταθείτε στην παγκόσμια δικτατορία που σιγά σιγά στήνεται στη Γη; Με το σφυροδρέπανο ή τον Τίμιο Σταυρό;

Οι καιροί είναι δύσκολοι, οι ιδεοληψίες, οι προκαταλήψεις και οι εγωιστικοί αθεϊστικοί αυτομαζοχισμοί, δε θα μας λυτρώσουν. Πάντα θυμάμαι με θλίψη τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη γέροντα πια Αυγουστίνο που έγραφε: «Εάν ο κομμουνισμός δεν είχε την αθεΐα, θα ήμουν πρώτος και καλύτερος».

Σας εύχομαι Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΓΓΑΝΑΣ

Μαθητής Εσπερινού Λυκείου Πατρών

ΥΓ. Θα ήθελα τη δημοσίευση της επιστολής μου και των σχολίων σας στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη», διότι για λόγους οικονομικούς μόνο αυτόν αγοράζω.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Αγαπητέ μας φίλε,

Ευχαριστούμε για το γράμμα σου. Ειλικρινά πιστεύουμε ότι με καθαρή καρδιά και μυαλό πήρες την απόφαση να μας γράψεις.

Το θέμα που θίγεις έχει πάρα πολλές πλευρές και θέλει πραγματικά πολλή ανάλυση και συζήτηση. Φυσικά, υπάρχει και πλούσια βιβλιογραφία γι' αυτό.

Αδικείς όμως το ΚΚΕ όταν θεωρείς ότι «δε σέβεται τη θρησκευτική πίστη του λαού». Το ΚΚΕ είναι από τα πρώτα κόμματα στην ελληνική κοινωνία που διακήρυξε το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να πιστεύει ή και να μην πιστεύει. Κι εσύ για να είσαι συνεπής με τις απόψεις σου και τις ιδέες σου, οφείλεις να δέχεσαι τις κοσμοθεωρητικές αντιλήψεις και των κομμουνιστών, αλλά και κάθε άλλου ανθρώπου, είτε αυτός είναι ορθόδοξος χριστιανός, είτε μωαμεθανός, είτε καθολικός, είτε άθεος κ.ο.κ.

Ο πραγματικός διαχωρισμός στις κοινωνίες που ζούμε δεν είναι ανάμεσα σε πιστούς και άπιστους, αλλά ανάμεσα στους καταπιεσμένους και εκμεταλλευομένους από τη μεριά (δηλαδή την πλειοψηφία των λαών) και τους καταπιεστές και εκμεταλλευτές του μόχθου των λαών(δηλαδή μιας μειοψηφίας πλουτοκρατών καπιταλιστών και ιμπεριαλιστών της νέας τάξης). Αυτοί οι τελευταίοι θέλουν να μας χωρίσουν τεχνητά και ανούσια. Δεν πρέπει να τους κάνουμε τη χάρη. Κομμουνιστές και μη κομμουνιστές, χριστιανοί και άθεοι, οι λαοί δηλαδή, πρέπει να συμπτύξουν ένα μεγάλο Λαϊκό Μέτωπο ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

Η κακοποίηση της ελληνικής γλώσσας

Απευθυνόμενος προς τους αρμόδιους υπουργούς, ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΤΣΑΒΟΣ, λογοτέχνης - συγγραφέας, από την Αθήνα, τονίζει σε γράμμα του την υποχρέωση του κράτους να σέβεται και να διαφυλάσσει τη μεγάλη κληρονομιά μας, τη γλώσσα μας. Γράφει: «...Εν τούτοις, το ίδιο το κράτος άρχισε τελευταία να περιφρονεί και κακοποιεί τη γλώσσα. Αναφέρομαι στις ενέργειες του υπουργού Οικονομικών, που, για να ονοματίσει το νέο μηχανογραφικό του σύστημα φορολόγησης, χρησιμοποίησε όχι μια ταιριαστή ελληνική λέξη από την αστείρευτη λεξιλογική παρακαταθήκη της ελληνικής γλώσσας, αλλά την αγγλική TAXIS(τάξις). Και προπαντός αναφομοίωτη και με την ξενική της γραφή, κάνοντας εντατική και συχνή χρήση, όχι μόνο στην εσωτερική της υπηρεσία, αλλά και στις σχέσεις του και την αλληλογραφία του με τους φορολογούμενους.

Η ενέργεια αυτή ανοίγει το δρόμο προς τη νοθεία και την αποδυνάμωση της ελληνικής γλώσσας. Μέσα στη σύγχρονη βαρβαρική πλημμυρίδα, η παγκοσμιοποίηση, η κλωνοποίηση, ή, όπως αλλιώς την ονομάσει κανένας, που τείνει να μας μετατρέψει σε απρόσωπους και υποταγμένους «κλώνους», η γλώσσα αποτελεί ασπίδα, που διαφυλάσσει την ελληνική μας οντότητα και την ιστορική μας συνείδηση.

Αυτά πιθανόν οι τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών τα αγνοούν, δεν πρέπει, όμως, να τα αγνοούν και οι υπουργοί Παιδείας και Πολιτισμού, η τυχόν ανοχή τους, θα είναι παντελώς ασύγγνωστη.

Μη βιαστείτε να χαρακτηρίσετε την παρέμβασή μου αυτή σαν σχολαστικότητα και το όλο θέμα μια ...μικρή λεπτομέρεια. Από τέτοιες λεπτομέρειες, αρχίζει η κατρακύλα προς τον κατήφορο».

Η βελτίωση του «Ριζοσπάστη»

Είμαι συνδρομητής του «Ριζοσπάστη» εδώ και 5-6 χρόνια και θα ήθελα να κάνω μια - δυο παρατηρήσεις σχετικά με την εφημερίδα μας και τον τρόπο διακίνησής της.

Κατ' αρχήν, η εφημερίδα έρχεται μέσα σε διαφανή φάκελο, που συχνά έχει και ετικέτα με όνομα και διεύθυνση. Ο νεαρός που κάνει τη διανομή πολύ σπάνια να μου φέρει την εφημερίδα με το όνομά μου, και φυσικά τη διεύθυνσή. Πάντα, ως επί το πλείστον, μου φέρνει ξένο όνομα και φυσικά το δικό μου γυρίζει τον Κορυδαλλό.

Σχετικά τώρα με την αθλητική σελίδα, ενώ έχει μια ξεχωριστή ποιότητα, από παλιά, έχει αφαιρέσει την ανάπτυξη των αγώνων ποδοσφαίρου που γίνονται εκείνη την Κυριακή. Νομίζω σε μια μικρή θέση θα μπορούσε να γραφτεί κάτι για τις ομάδες που παίζουν, πράγμα που γινόταν παλαιότερα.

Ακόμα, μια που κάθε Παρασκευή γράφετε τα προγνωστικά του ΠΡΟ-ΠΟ, για να συμπληρώσουν, όσοι από τους αναγνώστες θέλουν το δελτίο, τότε θα μπορούσαν να μπαίνουν κάθε Τρίτη και τα αποτελέσματα των αγώνων.

Τέλος, θα 'θελα να αναφέρω, πως η βελτίωση, εδώ και 2 μήνες, που έγινε στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη», είναι πολύ καλή. Μπράβο στη διεύθυνση της εφημερίδας μας.

Φιλικά

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΟΠΟΥΛΟΣ

Κορυδαλλός

Απάντηση: Ενημερώσαμε το τμήμα διακίνησης του «Ρ» για το θέμα που θίγετε και οι σ/φοι θα επικοινωνήσουν μαζί σας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ