ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Μάη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
Μέρα πάλης και αγώνα!

Στην Αθήνα η κεντρική συγκέντρωση την Κυριακή στις 10 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, στις 10.30 στην πλατεία Κοραή στον Πειραιά, στις 11 στην κεντρική πύλη του λιμανιού στη Θεσσαλονίκη

Μέρα με τη μέρα κορυφώνονται οι προετοιμασίες για τον ταξικό γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς και την επιτυχία των συγκεντρώσεων που διοργανώνονται από το ΠΑΜΕ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα σε όλη τη χώρα την Κυριακή. Στελέχη του ΠΑΜΕ πραγματοποιούν περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς, όπου συζητούν με τους εργαζόμενους και τους καλούν να πάρουν μέρος στην κεντρική και στις άλλες συγκεντρώσεις.

Το ΠΑΜΕ δίνει ιδιαίτερο βάρος στην πραγματοποίηση κινητοποιήσεων που θα είναι πιο μαζικές και μαχητικές, ακόμη κι από τις περσινές, που έγιναν όταν ήδη είχε αρχίσει ο βρώμικος πόλεμος κατά της Γιουγκοσλαβίας. Κύριο στοιχείο του γιορτασμού, είναι η ανάγκη μιας δυναμικής αγωνιστικής απάντησης, απέναντι στη λυσσαλέα επίθεση που έχουν εξαπολύσει στα εργατικά δικαιώματα η κυβέρνηση, οι βιομήχανοι και η Ευρωπαϊκή Ενωση, που εντείνεται στα πλαίσια της ένταξης της χώρας μας στην ΟΝΕ.

Η κεντρική συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στην Αθήνα στις 10 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά). Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση θα γίνει στις 11 στην πύλη του λιμανιού, στον Πειραιά στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Κοραή,ενώ συγκεντρώσεις προγραμματίζονται για την ίδια μέρα σε μια σειρά ακόμα πόλεις, της χώρας.

Στο Πειραιά, στα πλαίσια του αγωνιστικού, ταξικού γιορτασμού θα πραγματοποιηθούν στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις στο εργοστάσιο της «Κολγκέιτ» ( 10.00 π.μ. - 10.30 μ.μ.), στον «Παπουτσάνη» (12.15 μ.μ. - 1.15 μ.μ.) και στο εργοστάσιο της «Μινέρβα» (2.30 μ.μ. - 3.30 μ.μ.). Στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη θα πραγματοποιηθεί 2ωρη στάση εργασίας ( 10 π.μ. - 12 μ.μ.) και συγκεντρώσεις στο παράρτημα του συνδικάτου στο Πέραμα, στο Νέο Μόλο Δραπετσώνας και στο Μόλο της ΔΕΗ. Στον ΟΣΕ θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 12 μ.μ.

Κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους στην κατεργασία και επεξεργασία του ξύλου να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ που θα γίνει την Κυριακή 7 Μάη στην πλατεία Εθν. Αντίστασης στις 10 το πρωί, πραγματοποιεί με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών Κατεργασίας Ξύλου Ν. Αττικής.

«Δυναμώνουμε τους αγώνες μας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής ενάντια στην Ευρώπη της φτώχειας και της ανεργίας. Ενώνουμε τη φωνή μας και τον αγώνα μας με όσους αντιστέκονται στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο στην τυραννία των πολυεθνικών. Μπορούμε να περιορίσουμε τα σχέδιά τους. Μπορούμε να τους σταματήσουμε», υπογραμμίζει το συνδικάτο σε ανακοίνωσή του.

Στην κεντρική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, καλεί επίσης όλους τους συνταξιούχους, το Σωματείο Συνταξιούχων - Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθήνας.

Στο Λαύριο, στην κεντρική πλατεία, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 7.30 το απόγευμα, εκδήλωση όπου θα μιλήσει εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο Γ. Σταυρόπουλος και συνδικαλιστές άλλων σωματείων που στηρίζουν το ΠΑΜΕ.

Αγρίνιο

Κάλεσμα προς όλα τα σωματεία των εργατοϋπαλλήλων, των εργαζομένων στο δημόσιο, στον ιδιωτικό τομέα και προς όλες εκείνες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που δε συναινούν και δεν υποτάσσονται στις αποφάσεις της κυβέρνησης, της ΕΕ, αλλά και της ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, απευθύνει το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου στη διακήρυξή του, προκειμένου να πάρουν μέρος στο διήμερο αγωνιστικών εκδηλώσεων που θα γίνουν το Σάββατο 6 Μάη στις 8.30 μ.μ. και την Κυριακή στις 9.30 π.μ. στην πλατεία Δημοκρατίας στο Αγρίνιο με συγκέντρωση.Οπως τονίζει το Εργατικό Κέντρο στο κάλεσμά του: «Ας μην επιτρέψουμε η κοροϊδία αυτή να συνεχιστεί. Ας δώσουμε μαζί με τη φτωχή αγροτιά, τους επαγγελματοβιοτέχνες και τη νεολαία, τη δική μας απάντηση με τη στράτευση στη γραμμή του αγώνα».

Κως

«Ολοι μαζί οι εργατοϋπάλληλοι στην αντίσταση και την ανυποχώρητη πάλη ενάντια στους μονόδρομους των μονοπωλίων και πολυεθνικών». Με τα λόγια αυτά το Εργατικό Κέντρο Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου καλεί όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην Πρωτομαγιάτικη εκδήλωση που θα γίνει την Κυριακή στις 10 π.μ. στην πλατεία Καζούλη, στην Κω. Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση «οι εξελίξεις μετά και τις εκλογές βάζουν το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα μπροστά σε νέα καθήκοντα, σε καινούριους σημαντικούς ρόλους. Να υπερασπίσουμε τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης διευρύνουμε τις κατακτήσεις μας, για να αποτρέψουμε τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, να μην επιτρέψουμε την κατάργηση της πλήρους απασχόλησης, του 8ωρου, μέσα από την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων που η ΕΕ αποφάσισε και η κυβέρνηση εφαρμόζει».

Κέρκυρα

«Ολοι μαζί στην αντίσταση και την ανυποχώρητη πάλη ενάντια στους μονόδρομους των μονοπωλίων και των πολυεθνικών», τα λόγια αυτά αναφέρει στο κάλεσμά της για τη φετινή Πρωτομαγιά η Επιτροπή Εργατοϋπαλληλικών Σωματείων και Συνδικαλιστών Κέρκυρας, που την Κυριακή διοργανώνει συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο της πόλης στις 10 το πρωί.

«Σήμερα, στο εργατικό κίνημα εκφράζονται δύο διαφορετικές γραμμές που βρίσκονται σε αντιπαράθεση. Στη μια βρίσκονται οι δυνάμεις που συσπειρώνονται γύρω από το ΠΑΜΕ, είναι οι δυνάμεις που αντιστέκονται στη σημερινή επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων», υπογραμμίζει η Επιτροπή Εργατοϋπαλληλικών Σωματείων και Συνδικαλιστών Κέρκυρας και συμπληρώνει: «Στην άλλη εγκληματική γραμμή που υπηρετούν και στηρίζουν πιστά οι πλειοψηφίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, είναι η γραμμή της υποταγής, του συμβιβασμού, της αναξιοπιστίας, των κοινωνικών διαλόγων και τελικά της διάλυσης του συνδικαλιστικού κινήματος. Οι ηγεσίες αυτές στοχεύουν μέσα από τη γραμμή που ακολουθούν να απογοητεύουν τους εργατοϋπαλλήλους, να τους στείλουν "σπίτι τους", να εμφανίσουν αποκρουστική τη συνδικαλιστική αντίληψη στη νεολαία και τους επιστήμονες».

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΦΙΜΩΣΗΣ
Η τρομοκρατία δε θα περάσει

Εκστρατεία ενάντια στον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, με «πρωτεργάτη» τον δήμαρχο Αθηναίων και συλλήψεις συνδικαλιστών, αντιμετωπίστηκε αγωνιστικά

Με τη σύλληψη δύο συνδικαλιστών του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου κορυφώθηκε χτες το βράδυ η αντιδημοκρατική, τρομοκρατική εκστρατεία, που εξαπέλυσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, με τη συνδρομή κυβερνητικών επιτελείων, για την παρεμπόδιση της ταξικής πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης που διοργανώνει το ΠΑΜΕ την Κυριακή!

Οι συλλήψεις έγιναν λίγο πριν τις 9 το βράδυ στην Ομόνοια, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας συνδικαλιστών για το κατέβασμα, από συνεργεία του δήμου, αεροπανό τα οποία ενημέρωναν τους εργαζόμενους της Αθήνας για τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Συνελήφθησαν ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, Παναγιώτης Σοφός, και ο Δήμος Κουμπούρης, γραμματέας της ΕΣΑΚ, οι οποίοι οδηγήθηκαν στο 4ο Αστυνομικό Τμήμα Αθήνας. Καθ' όλη τη διάρκεια της κράτησης των συνδικαλιστών στην Ομόνοια συνεχιζόταν η συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ενώ συνεχώς κατέφταναν και άλλοι εργαζόμενοι. Η άμεση και δυναμική αντίδραση των εργαζομένων και η έντονη παρέμβαση συνδικαλιστών, καθώς και η σθεναρή στάση των συλληφθέντων απέναντι στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, είχαν ως αποτέλεσμα να αφεθούν ελεύθεροι στις 10 το βράδυ. Η αγωνιστική κινητοποίηση συνεχίστηκε με πορεία προς το Δημαρχείο επί της Αθηνάς.

Η επιχείρηση φίμωσης του ΠΑΜΕ ξεκίνησε από προχτές το πρωί. Ο δήμαρχος Δ. Αβραμόπουλος συμφώνησε με αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ να αναρτηθούν πανό σε 10 περίπου περιοχές της Αθήνας. Μόλις τα πανό αναρτήθηκαν ο δήμαρχος έστειλε συνεργεία και τα κατέστρεψαν! Η επιχείρηση αυτή κλιμακώθηκε χτες στις 7 το απόγευμα στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, όταν τραμπούκοι του δημάρχου και αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν συνδικαλιστές - μέλη του ΠΑΜΕ και εργαζόμενους, που προσπαθούσαν να αναρτήσουν πανό και αφίσες για τη συγκέντρωση! Τα «πρωτοπαλίκαρα» κατέβασαν τα πανό, ξέσκισαν τις αφίσες και απειλούσαν με ξυλοδαρμό τους συνδικαλιστές! Οι αστυνομικοί, συνεχίζοντας τη βρώμικη δουλιά και κλιμακώνοντας την τρομοκρατία σε βάρος των συνδικαλιστών, πήραν τα στοιχεία των παραβρισκόμενων, ενώ λίγο αργότερα συνέλαβαν τους δύο συνδικαλιστές.

«Ο δήμαρχος Δημήτρης Αβραμόπουλος ξεπέρασε κάθε όριο. Αμέσως μετά τη συμφωνία με αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ να αναρτηθούν πανό σε ορισμένα σημεία της Αθήνας, ακριβώς σε αυτά τα σημεία έστειλε τα συνεργεία του για να κατεβάσουν τα πανό. Τεράστιες ευθύνες αναλαμβάνει και η κυβέρνηση. Πρόκειται για καθαρή επίδειξη τρομοκρατίας, για φίμωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού», δήλωσε αμέσως μετά την απελευθέρωσή του ο Δήμος Κουμπούρης, υπογραμμίζοντας: «Κάνουμε ξεκάθαρο ότι η τρομοκρατία δε θα περάσει. Δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε βήμα πίσω».

Ο Π. Σοφός μάς δήλωσε σχετικά: «Η ενέργεια αυτή του δημάρχου, να κατεβάσει τις αφίσες και τα πανό του ΠΑΜΕ, χτυπά την καρδιά του εργατικού κινήματος. Στόχος είναι να πλήξει το δικαίωμα των εργαζομένων να προπαγανδίζουν τις ιδέες τους. Η ενέργεια αυτή εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική της άρχουσας τάξης και της κυβέρνησης, για αφαίρεση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η Αστυνομία τρομοκρατεί, ο δήμαρχος απαγορεύει. Εμείς θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας για να ανατρέψουμε στην πράξη τέτοιες πρακτικές».

Αγωνιστική αντίδραση

«Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα». Αυτό το σύνθημα βροντοφώναζαν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη σύλληψη των δυο συνδικαλιστών. Μετά την απελευθέρωσή τους, οι διαδηλωτές πορεύτηκαν προς το Δημαρχείο στην οδό Αθηνάς, προκειμένου να καταγγείλουν την προκλητική στάση του δημάρχου να παρεμβαίνει και να παρεμποδίζει την προπαγάνδιση των ιδεών του εργατικού κινήματος.

Το σύνθημα «Η τρομοκρατία δε θα περάσει» δόνησε το κέντρο της Αθήνας. Φτάνοντας οι διαδηλωτές στο Δημαρχείο, βρήκαν τις πόρτες κλειδωμένες. Παρέμειναν για λίγη ώρα εκεί φωνάζοντας συνθήματα και στη συνέχεια αποχώρησαν, ανανεώνοντας το αγωνιστικό τους ραντεβού για σήμερα στις 9 το πρωί μπροστά στο Δημαρχείο.

Κάλεσμα σε κάθε ανυπότακτο εργάτη

Εξόρμηση για την προπαγάνδιση της συγκέντρωσης της Κυριακής έγινε χτες στο κέντρο της Αθήνας

Με σύνθημα «απαντάμε ταξικά αγωνιστικά», συνδικαλιστές μαζί με νέους εργαζόμενους κάλεσαν τους εργάτες της Αθήνας να δώσουν μαζικό και ταξικό «παρών» στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ την Κυριακή 7 του Μάη, στις 10 το πρωί, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Σε κεντρικά σημεία της Αθήνας, όπως Ομόνοια, Κάνιγγος και αλλού, κλιμάκια του ΠΑΜΕ μοίρασαν χτες το απόγευμα ανακοινώσεις και κρέμασαν ενημερωτικά πανό και αφίσες, προετοιμάζοντας την πρωτεύουσα για την κυριακάτικη, ταξική, πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση.

Στις εισόδους του μετρό στην πλατεία Ομονοίας, στην πλατεία Κάνιγγος, στις αρχές της Πανεπιστημίου οι ανακοινώσεις του ΠΑΜΕ περνούσαν από χέρι σε χέρι και μαζί με τα πανό και τις αφίσες που υψώθηκαν έστειλαν αγωνιστικό κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους της πόλης. Στους εργαζόμενους αυτούς, που νιώθουν καθημερινά στο πετσί τους τη λαίλαπα των αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου.

Πολλοί ήταν εκείνοι που παίρνοντας την ανακοίνωση ρώταγαν για τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ αλλά και για το πώς αποφάσισαν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ να γιορτάσουν τη φετινή Πρωτομαγιά!!! Επίσης, πολλοί ήταν αυτοί που εξέφρασαν την αγωνία τους για τη σημερινή κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.

Ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, μιλώντας στο «Ρ» σχετικά με τη χτεσινή εξόρμηση - που είχε πανελλαδικό χαρακτήρα - τόνισε: «Η σημερινή εξόρμηση γίνεται στα πλαίσια της μεγάλης παλλαϊκής, πανεργατικής πανεξόρμησης που έχει ξεκινήσει το ΠΑΜΕ σε κάθε πόλη και γειτονιά της Ελλάδας και κυρίως στους εργασιακούς χώρους, με αφορμή το φετινό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς και τον ταξικό χαρακτήρα που πρέπει να πάρει στις σημερινές συνθήκες. Είναι μια πανεξόρμηση- κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα για να πάρουν μέρος μαζικά, ταξικά, αγωνιστικά, σε όλες τις συγκεντρώσεις που διοργανώνουν οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις. Να δώσουν τη δική τους ταξική απάντηση στην κυβερνητική πολιτική με τα αντεργατικά λαϊκά μέτρα που ετοιμάζει αλλά και στις συμβιβασμένες και υποταγμένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Πάρα πολλοί είναι μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι και τα σωματεία που έχουν ανταποκριθεί σ' αυτό το κάλεσμα για ταξικό αγωνιστικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς και αυτό δείχνει και την επιτυχία που έχει η δουλιά που έχουμε κάνει».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Αγωνιστικό ανάστημα στο κεφάλαιο

Στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις σε εργοτάξια για την εργατική Πρωτομαγιά

Στάσεις εργασίας και εκδηλώσεις πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες σε εργοτάξια της Αττικής με απόφαση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, προς τιμήν της εργατικής Πρωτομαγιάς. Χτες, στα πλαίσια στάσεων εργασίας, έγιναν συγκεντρώσεις σε τμήματα του εργοταξίου του νέου αεροδρομίου στα Σπάτα, όπου μίλησαν στελέχη του ΠΑΜΕ και της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, καλώντας στην ταξική πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση την Κυριακή στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και στην προσυγκέντρωση του κλάδου στις 9 π.μ., στην πλατεία Κάνιγγος.

Μικρές συγκεντρώσεις στήνονταν από τμήμα σε τμήμα, ενώ στελέχη του Συνδικάτου μοίραζαν στους εργαζόμενους κόκκινα γαρίφαλα. Ο Γ. Πάσουλας, γραμματέας της Ομοσπονδίας, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους, αναφέρθηκε στις προχτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και τους πανηγυρισμούς για την είσοδο στην ΟΝΕ και επισήμανε πως την πλήρωσε ακριβά ο ελληνικός λαός, ενώ το κεφάλαιο αύξησε τα κέρδη του. «Μιλάνε - συνέχισε - για διατήρηση των δεικτών της ΟΝΕ και αυτό σημαίνει πετσόκομμα μισθών, ανατροπή εργασιακών σχέσεων, διάλυση της ασφάλισης». Κάλεσε «όλους να πάρετε μέρος στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Εκεί να δείξουμε το ανάστημά μας απέναντι στο κεφάλαιο, στην κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Στην επίθεση σε βασικά εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, που δέχονται οι εργαζόμενοι, αναφέρθηκε ο Γ. Σταυρόπουλος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, σημειώνοντας πως «ο εργάτης είχε κατακτήσει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, το 8ωρο, την ειδικότητα, την υποχρεωτική καθολική ασφάλιση κ.ά. Αυτά θέλουν να τα καταργήσουν κεφάλαιο και κυβέρνηση». Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ - συνέχισε - συμφωνεί και στηρίζει την αντεργατική πολιτική και «γι' αυτό είναι αντίπαλος μαζί με το κεφάλαιο και την κυβέρνηση». Τόνισε ότι «δεν είναι νομοτέλεια η κατάργηση των δικαιωμάτων μας. Οι εργάτες μπορούν να επιβάλουν μια άλλη πορεία. Να περάσουμε τώρα στην αντεπίθεση».

Οι στάσεις εργασίας συνεχίζονται σήμερα σε άλλα τμήματα του υπό κατασκευή αεροδρομίου και σε άλλα εργοτάξια. Σήμερα επίσης το απόγευμα στις 7 πραγματοποιείται στην αίθουσα του Συνδικάτου (Βερανζέρου 1) πρωτομαγιάτικη εκδήλωση για τη νεολαία του κλάδου με καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Αναγκαία η συσπείρωση!

Στο εργοτάξιο του μετρό στο Μοναστηράκι, μια ακόμη εξόρμηση κλιμακίου του ΠΑΜΕ

«Στο φετινό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς επιβάλλεται να τονίσουμε τους αγώνες της εργατικής τάξης, καθώς το τελευταίο διάστημα ξεδιπλώνεται μπροστά μας ένα σχέδιο καταπάτησης των εργατικών δικαιωμάτων». Με τα λόγια αυτά και με ένα γαρίφαλο ο Θύμιος Ευθυμίου, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, κάλεσε τους οικοδόμους που εργάζονται στο μετρό στο Μοναστηράκι να δώσουν δυναμικό «παρών» στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση την Κυριακή στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Η περιοδεία πραγματοποιήθηκε χτες κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας που είχαν οι οικοδόμοι στο εργοτάξιο στα πλαίσια των εξορμήσεων του ΠΑΜΕ για την Πρωτομαγιά.

Στη συγκέντρωση των εργαζομένων που πραγματοποιήθηκε, ο Θ. Ευθυμίου επισήμανε την ανάγκη οι φετινές εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά να είναι περισσότερο μαζικές από κάθε άλλη φορά, καθώς τα σχέδια που έχουν κυβέρνηση και μεγάλο κεφάλαιο για τους εργαζόμενους δεν είναι καθόλου ευχάριστα. Οσον αφορά την ίδρυση του ΠΑΜΕ - που φέτος κλείνει ένα χρόνο - Θ. Ευθυμίου επισήμανε ότι οι λόγοι της ίδρυσής του είναι «για να ακουμπήσουν οι εργαζόμενοι και μαζί να αμυνθούμε στις πολιτικές που εφαρμόζονται. Το ΠΑΜΕ έγινε για να αντισταθούμε στη συναίνεση και στο συμβιβασμό που έχουν φέρει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ στο συνδικαλιστικό κίνημα. Το ΠΑΜΕ έγινε προκειμένου να συσπειρωθεί το ταξικό, συνδικαλιστικό κίνημα».

Στη συνέχεια ακολούθησε πλούσιος διάλογος με τους εργαζόμενους, οι οποίοι κατέθεσαν τις ερωτήσεις τους και τις απορίες τους, που αφορούσαν τις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν στο ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και την κατάσταση στους χώρους εργασίας με τη διάλυση του 8ωρου. Σε όλα αυτά ο Θ. Ευθυμίου απάντησε ότι «ενόψει της Πρωτομαγιάς το ΠΑΜΕ παλεύει για 35ωρο - 5ήμερο - 7ωρο. Οσον αφορά τη συγκέντρωση της Κυριακής πρέπει να δώσουμε μία μαχητική απάντηση σε όλους αυτούς που καπηλεύονται τα συμφέροντά μας». Οσον αφορά τους τρόπους με τους οποίους οι εργαζόμενοι θα διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους το μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ κάλεσε τους εργαζόμενους να θυμηθούν τον «καλό, παλιό τρόπο διεκδίκησης που είναι ο αγώνας. Αυτός πρέπει να είναι ο μοναδικός μονόδρομος που πρέπει να ακολουθούν οι εργαζόμενοι», κατέληξε.

Οι προσυγκεντρώσεις

Για την κεντρική συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, θα γίνουν στις 9 π.μ. προσυγκεντρώσεις στα εξής σημεία:

Πλατεία Κάνιγγος: Συνδικάτο Οικοδόμων, Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, Επισιτισμός, εργαζόμενοι 1ου - 5ου - 6ου - 7ου Διαμερίσματος, εργαζόμενοι Β/Α συνοικιών, λογιστές, συνταξιούχοι.

Πλατεία Βάθης: Κλωστοϋφαντουργοί - Ιματισμός - Δέρμα, Μέταλλο, Ηλεκτρολόγοι, Λιθογράφοι, Σωματεία ΟΤΑ, Υγεία, εργαζόμενοι 4ου Διαμερίσματος, εργαζόμενοι Δυτικών και Βόρειων συνοικιών.

Μοναστηράκι: Εμποροϋπάλληλοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι, εργαζόμενοι 3ου Διαμερίσματος και Νότιων συνοικιών.

Προπύλαια: Δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι ΔΕΚΟ, εργαζόμενοι 2ου Διαμερίσματος και Ανατολικών συνοικιών.

Ομόνοια: ΑΕΙ, ΤΕΙ, Σπουδάζουσα, Νυχτερινοί μαθητές, Ιδιωτικές σχολές.

Στη συγκέντρωση καλεί το ΔΗΚΚΙ

Το Γραφείο Συνδικαλιστικού του ΔΗΚΚΙ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην ταξική πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση που διοργανώνει το ΠΑΜΕ την Κυριακή 7 Μάη, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει την καθοριστική σημασία του φετινού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς για την ταξική πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας και τονίζει ότι «οι εργαζόμενοι θα δώσουν απάντηση στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης».

Για την οικονομική ενίσχυση του ΠΑΜΕ και για την καλύτερη οργάνωση της προετοιμασίας της πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης, έχει ανοιχτεί λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας. Ο αριθμός του λογαριασμού είναι: 66474755197. Επίσης, οι τηλεφωνικοί αριθμοί επικοινωνίας με το ΠΑΜΕ, είναι: 3833.786, 3306.748 και το FAX 3802.864.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ