ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»
Καταγγέλλει περικοπές σε συντάξεις και εφάπαξ

Γενικευμένο χαρακτήρα παίρνουν πλέον οι «περιπτώσεις» ναυτεργατών που λόγω «λαθών» και «παραλείψεων» των υπηρεσιών των ταμείων τους και μυστικών αποφάσεων των διοικήσεων, παίρνουν πετσοκομμένα τις ήδη πενιχρές συντάξεις τους και τα εφάπαξ. Αυτό καταγγέλλει η Πανελλήνια Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» παρουσιάζοντας ως ένδειξη το πρόβλημα δύο ναυτεργατών.

Ο Γιάννης Γιάτσου, με δίπλωμα γ' μηχανικού (πρακτικού) και πάνω από 18 χρόνια θαλάσσια υπηρεσία, σύμφωνα με το νόμο, θα έπρεπε να πάρει εφάπαξ από το Ταμείο Προνοίας Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού (ΤΠΑΕΝ) ύψους 16.092,20 ευρώ. Ο ίδιος ωστόσο ήταν πάντα ναυτολογημένος ως μηχανοδηγός, δηλαδή κατώτερο πλήρωμα. Το αποτέλεσμα ήταν το ΤΠΑΕΝ να του εγκρίνει το μισό ποσό, το οποίο είναι λιγότερο και από το εφάπαξ που δίνει το Ταμείο Προνοίας Κατωτέρων Πληρωμάτων (ΤΠΚΠΕΝ). Οταν ζήτησε να πάρει τουλάχιστον το εφάπαξ από το ΤΠΚΠΕΝ, ενημερώθηκε ότι δεν το δικαιούται διότι δεν υπέβαλε υπεύθυνη δήλωση ότι δεν επιθυμεί να λάβει εφάπαξ από το Ταμείο των αξιωματικών! Πρόκειται για μυστική απόφαση που πήρε η διοίκηση του Ταμείου Κατωτέρων Πληρωμάτων, για την οποία ενημερώθηκαν μόνο όσοι είχαν πελατειακές σχέσεις με τα μέλη της διοίκησης.

Ανάλογα «τραβάει» και ο Μιχάλης Λαμπίδης, η περίπτωση του οποίου επίσης αναφέρεται στην καταγγελία του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ». Το σωματείο επισημαίνει ότι το ΥΕΝ γνωρίζει τα όσα συμβαίνουν και τα καλύπτει. Απαιτεί την άμεση χωρίς καμία διάκριση αποκατάσταση τουλάχιστον αυτών που προβλέπει ο νόμος.


ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΜΕΤΡΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Εργαζόμενοι και Συνδικάτο στρίμωξαν τον εργολάβο

Η χτεσινή επίσχεση ανάγκασε τον εργολάβο να πληρώσει μέχρι δεκάρας τα δεδουλευμένα του διμήνου

Οι εργαζόμενοι ξεκαθάρισαν στον εργολάβο πως αν δεν πληρωθούν δεν πρόκειται να γυρίσουν στη δουλειά. Λίγες ώρες μετά τους καταβλήθηκαν όλα τα δεδουλευμένα
Οι εργαζόμενοι ξεκαθάρισαν στον εργολάβο πως αν δεν πληρωθούν δεν πρόκειται να γυρίσουν στη δουλειά. Λίγες ώρες μετά τους καταβλήθηκαν όλα τα δεδουλευμένα
Κανένα περιθώριο ελιγμών δεν άφησε στην εργοδοσία η αποφασιστικότητα με την οποία οι 35 περίπου εργάτες, στο εργοτάξιο του Μετρό στο Περιστέρι, απάντησαν στον εργολάβο Μπακλαβά που τους χρωστούσε δεδουλευμένα δύο μηνών.

Προχωρώντας σε επίσχεση εργασίας σε συντονισμό και με την ολόπλευρη στήριξη του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, χτες τα ξημερώματα, οι εργάτες παράτησαν τα εργαλεία τους κι έκαναν συγκέντρωση μέσα στο εργοτάξιο, απαιτώντας να πάρουν όσα μεροκάματα δεν είχαν πληρωθεί. Η δυναμική κινητοποίηση ενόχλησε την εργοδοσία που άρχισε να πιέζει με κάθε μέσο για να συνεχιστούν οι εργασίες: «Παρέλασαν» μικρά και μεγάλα αφεντικά (υπεργολάβοι, εκπρόσωποι της J&B που είναι η ανάδοχος εταιρεία του έργου). Επιστρατεύτηκαν διάφορα επιχειρήματα, δικαιολογίες: «Πρέπει να προχωρήσει το έργο, "καιγόμαστε"», «δεν μπορούμε να πληρώσουμε, δεν έχουμε πάρει πιστώσεις», αλλά και υποσχέσεις για πληρωμή τις επόμενες μέρες.

Η απάντηση των εργατών ήταν ξάστερη: «Εδώ και τώρα»! Η επιμονή και το αγωνιστικό πείσμα με το οποίο περιφρούρησαν το δικαίωμά τους να δουλεύουν και να πληρώνονται στην ώρα τους ανάγκασαν την εργοδοσία να υποχωρήσει: Στις 9 το πρωί, οι εργαζόμενοι άρχισαν να παίρνουν τα λεφτά που τους χρωστούσαν.

Καθοριστική ήταν η συμβολή του ταξικού Συνδικάτου του κλάδου, που από την πρώτη στιγμή ανέδειξε την ανάγκη οι εργάτες να απαντήσουν έγκαιρα και ενωμένα στην εργοδοσία, καθορίζοντας τα βήματά τους και οργανώνοντας τον αγώνα τους χωρίς εμπιστοσύνη σε όσους κηρύττουν «υπομονή» και «καλή θέληση».

Δείχνοντας την εμπιστοσύνη τους στο ταξικό τους Συνδικάτο, όσοι από τους εργάτες δεν ήταν ήδη μέλη του γράφτηκαν επί τόπου και ανανέωσαν το ραντεβού για τις μάχες που έρχονται. Για την υπεράσπιση του θεσμού των ΒΑΕ και την επιτυχία της απεργίας που έχει αποφασίσει η κλαδική Ομοσπονδία, για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και την εφαρμογή τους, για ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του Συνδικάτου, για τη μαζική συμμετοχή στις εκλογές του Οκτώβρη.


ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΝΟ
Αποφάσεις άσφαιρες για κυβέρνηση - εφοπλιστές

Με παρακάλια για συνάντηση με το ΥΕΝ «απαντάει» στις παράνομες ακινητοποιήσεις πλοίων

Τα διαπιστευτήριά της στο εφοπλιστικό κεφάλαιο έσπευσε να καταθέσει και χτες η πλειοψηφία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Ενώ οι ακτοπλόοι εφοπλιστές, με τις πλάτες των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, ακινητοποιούν τώρα αυθαίρετα τα ακτοπλοϊκά πλοία, πετώντας τους ναυτεργάτες μαζικά στην ανεργία και αφήνοντας τα νησιά ακάλυπτα, η πλειοψηφία της ΠΝΟ, αποφάσισε να αντιμετωπίσει την κατάσταση με εκκλήσεις προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας για συνάντηση!

Πρόκειται για απόφαση της χτεσινής συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας. Τη συνεδρίαση επέβαλαν ναυτεργάτες από τα πλοία που έδεσαν οι εφοπλιστές, όπως του «ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑ» που ακινητοποιήθηκε προχτές Δευτέρα, μαζί με τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ.

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσαν, τα ταξικά σωματεία καταγγέλλουν την πλειοψηφία της ΠΝΟ που απέρριψε τις θέσεις τους. Σημειώνουν ότι «η επίθεση στα δικαιώματα των ναυτεργατών είναι μέρος γενικευμένου σχεδίου, που υπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου και συνθλίβει το σύνολο των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά το ρόλο της». Η ΠΝΟ αποφάσισε «για τα μάτια του κόσμου να εκτονώσει την αγανάκτηση και την αγωνιστική διάθεση των ναυτεργατών, παίζοντας το ρόλο του καταλύτη, παίρνοντας απόφαση να στείλει επιστολή - αίτημα να σταματήσουν οι απολύσεις και στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου, να συναντηθεί με τον υπουργό ΕΝ».

Καλούν τους ναυτεργάτες να καταδικάσουν τις δυνάμεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου, να οργανώσουν την πάλη τους μέσα και έξω από τα καράβια. Καλούν συνολικά εργαζόμενους και νησιώτες να συγκροτήσουν Επιτροπές Αγώνα, να δυναμώσουν το μέτωπο των ταξικών δυνάμεων, να αγωνιστούν ενάντια σε αυτήν την πολιτική για αλλαγή των συσχετισμών σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο διεκδικώντας αιτήματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους.


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ
Απαιτούν απόσυρση των διατάξεων με το χαράτσι

Στα 130 τα φάρμακα που οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν εξ ολοκλήρου από την τσέπη τους

Απεργούν σήμερα οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας με αίτημα την απόσυρση του άρθρου 35 στο φορολογικό νομοσχέδιο, όπου ενσωματώθηκε προσθήκη με την οποία μετακυλίεται στους φαρμακοποιούς μια μείωση της Λιανικής Τιμής (Λ.Τ.) κατά 3%. Αποφάσεις για την 24ωρη απεργία πήραν χτες τοπικοί σύλλογοι - μεταξύ των οποίων της Αττικής και του Πειραιά - ενώ η προχτεσινή ομόφωνη απόφαση για την απεργία επαναβεβαιώθηκε και στη χτεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

Με τη ρύθμιση αυτή οι φαρμακοποιοί επιβαρύνονται με 3% επί των εισπράξεών τους, αφού τα ασφαλιστικά ταμεία θα αποζημιώνουν μέχρι τη λεγόμενη Τιμή Αναφοράς (Τ.Α.) που ορίζεται απ' τη Λ.Τ. μειωμένη κατά 3%. Για παράδειγμα για ένα φάρμακο με Λ.Τ. 100 ευρώ, το ταμείο θα καλύπτει 100 - 3% = 97 ευρώ - 25% συμμετοχή του ασφαλισμένου = 72,75 ευρώ (αντί για 75 ευρώ που ήταν μέχρι τώρα).

Ετσι, η κυβέρνηση έρχεται να απαλλάξει τη φαρμακοβιομηχανία απ' την επιστροφή στα ασφαλιστικά ταμεία κατά 4% επί της Χοντρικής Τιμής (Χ.Τ.) - που αντιστοιχεί στο 62,7% επί της Λ.Τ. Δηλαδή, για ένα φάρμακο με Λ.Τ. 100 ευρώ η Χ.Τ. είναι 62,7 ευρώ και η επιστροφή κατά 4% αντιστοιχεί σε 2,5 ευρώ. Κι η κυβέρνηση έρχεται όχι μόνο ν' απαλλάξει τη φαρμακοβιομηχανία απ' αυτή την επιστροφή αλλά να τη μετακυλίσει -προσαυξημένη κατά 20% (3-2,5= 0,5 ευρώ) - στους φαρμακοποιούς.

Πρόπλασμα των θεραπευτικών πρωτοκόλλων

Κι ενώ η κυβέρνηση ενισχύει απροκάλυπτα τη φαρμακοβιομηχανία μεταφέρει νέα βάρη άμεσα στις τσέπες των ασφαλισμένων με τη διεύρυνση της λίστας των φαρμάκων που δεν καλύπτονται απ' τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως προβλέπει ο νόμος 3457/2006 (ΦΕΚ Α 93).

Με αλλεπάλληλες - και χωρίς καμιά αιτιολογία - προσθαφαιρέσεις ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ανέβασε σε 130 τα σκευάσματα που θα καλύπτονται εξ ολοκλήρου απ' τους ασφαλισμένους. Πρόκειται για τρία φάρμακα αντιμετώπισης της παχυσαρκίας, 14 της φαλάκρας, έξι της στυτικής δυσλειτουργίας, 23 αντισυλληπτικά, ένα για τη δερματική γήρανση, 13 για τις κοινές στοματίτιδες, 27 βιταμίνες, 17 σκευάσματα κατά του καπνίσματος και 27 για τη φλεβική ανεπάρκεια των κάτω άκρων.

Ηδη το ΙΚΑ με εγκύκλιό του (2.9.2008), ενημερώνει τις υπηρεσίες του ότι τα φάρμακα που περιέχονται στον εν λόγω κατάλογο του ΕΟΦ, δε θα καλύπτονται από την 1.10.2008. Ετσι δημιουργείται το πρόπλασμα των θεραπευτικών πρωτοκόλλων που προβλέπουν άγριες περικοπές στη φαρμακευτική αγωγή των ασθενών, σύμφωνα με άλλες ρυθμίσεις που υπάρχουν στο φορολογικό νομοσχέδιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ