ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Μάη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΕΙΡΗΝΗΣ
Βήμα συντονισμού της αντίστασης κατά της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας

Αρχίζουν αύριο οι εργασίες του στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Σημαντικό γεγονός για τα κινήματα που αντιστέκονται στη βαρβαρότητα της Νέας Τάξης Πραγμάτων, χαρακτήρισαν τη διεξαγωγή του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κινημάτων Ειρήνης που οι εργασίες του ξεκινούν αύριο στη χώρα μας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, και θα διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή 14 Μάη, τα μέλη της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν. Συγκεκριμένα, στη χτεσινή συνέντευξη που δόθηκε χτες το μεσημέρι σε αίθουσα της Ενωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθήνας (ΕΣΗΕΑ), διατυπώθηκαν οι στόχοι του Συνεδρίου, δόθηκε το πρόγραμμα των εργασιών του και γνωστοποιήθηκε ότι θα συμμετέχουν σ' αυτό 500 σύνεδροι από 52 χώρες του κόσμου.

Ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Ευαγ. Μαχαίρας στην παρέμβασή του τόνισε ότι το συγκεκριμένο συνέδριο αποτελεί μια πρώτη απάντηση του παγκόσμιου φιλειρηνικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στα σχέδια της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Στόχος μας είναι επισήμανε «μέσα από τις εργασίες του συνεδρίου, να βγουν εκείνα τα συμπεράσματα και να δοθούν τα μέσα και τα εφόδια στους λαούς για την αντιμετώπιση της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης». Παράλληλα, ο Ευαγ. Μαχαίρας, υπογράμμισε, ότι οι εκπρόσωποι των κινημάτων ειρήνης συγκεντρώνονται στην περιοχή των Βαλκανίων, στην οποία ο βρώμικος πόλεμος του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας ανέδειξε με τον πιο βάρβαρο τρόπο τα σχέδια και τις μεθόδους των ιμπεριαλιστών για τον κόσμο. Συγχρόνως ανέφερε: «Αρχικά το συνέδριο ήταν να γίνει στη Νέα Υόρκη, όμως μετά τον περσινό πόλεμο στη γειτονική γιουγκοσλαβία, κρίθηκε σκόπιμη η μεταφορά του στη χώρα μας».

Ο ΓΓ της ΕΕΔΥΕ Θ. Παφίλης, μιλώντας στους δημοσιογράφους μεταξύ άλλων τόνισε, «η ΕΕΔΥΕ μέσα και από τις εργασίες του συγκεκριμένου συνεδρίου, έχει στόχο να θέσει και να αναδείξει ένα πολύ σημαντικό ζήτημα». Μπροστά στις σημερινές εξελίξεις, υπογράμμισε, ανοίγονται δυο δρόμοι που ο λαός μας, οι λαοί της περιοχής, αλλά και όλου του κόσμου καλούνται να επιλέξουν της υποταγής και της υποδούλωσης ή της αντίστασης και τελικά της ανατροπής της Νέας Τάξης.

Εξάλλου τα μέλη της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ παρουσίασαν και τον πλήρη κατάλογο με τις αντιπροσωπείες των χωρών που θα πάρουν μέρος στο συνέδριο. Στην Αθήνα λοιπόν θα βρεθούν αντιπροσωπείες από τις εξής χώρες: Αίγυπτο, Ακτή Ελεφαντοστού, Αργεντινή, Αυστρία, Βέλγιο, Βιετνάμ, Βολιβία, Γαλλία, Γερμανία, Γιουγκοσλαβία, Γκάμπια, Δομικανική Δημοκρατία, Εκουαδόρ, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία, Ιορδανία, Ιράκ, Ισπανία, Ιταλία, Καναδάς, Κένυα, Κίνα, Κολομβία, Κονγκό, Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, Νότια Κορέα, Κόστα Ρίκα, Κούβα, Κύπρος, Μαλί, Μαυρίκιος, Μεξικό, Μπαγκλαντές, Νεπάλ, Νιγηρία, Τζιμπουτί, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πακιστάν, Παλαιστίνη, Παναμάς, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σαλβαδόρ, Σενεγάλη, Σουηδία, Φιλιππίνες, Φιλανδία, Νησιά Φίτζι.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα θέματα που θα συζητηθούν τις μέρες του συνεδρίου. Τέσσερις είναι οι κεντρικές ενότητες των θεμάτων, οι οποίες θα αναλυθούν σε ομάδες εργασίας. Συγκεκριμένα οι σύνεδροι θα συζητήσουν για τον «Αφοπλισμό», «Για μια νέα Τάξη Πραγμάτων Ειρήνης και Ασφάλειας» (διδάγματα από τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας και άλλες επεμβάσεις), για την «Ειρήνη και ανάπτυξη» και τον «Πολιτισμό της Ειρήνης».

Την Κυριακή η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Οι εκδηλώσεις του 22ου Δεκαημέρου Ειρήνης βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη σε όλη τη χώρα. Οι Επιτροπές Ειρήνης σε κάθε γωνιά της ελληνικής επικράτειας, σε κάθε συνοικία της Αθήνας, με τη συμμετοχή και άλλων μαζικών οργανώσεων, διοργανώνουν πολύμορφες δραστηριότητες, οι οποίες θα κορυφωθούν με την Μαραθώνια Πορεία προς τιμήν του μάρτυρα της Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη την Κυριακή 14 Μάη.

Η πορεία θα ξεκινήσει από τον Τύμβο του Μαραθώνα στις 8.00 π.μ και θα καταλήξει στην πλατεία Συντάγματος στις 7.30 μ.μ. Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου της ΕΕΔΥΕ, τα μέλη των Επιτροπών Ειρήνης της Αθήνας και του Πειραιά εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι η φετινή μαραθώνια πορεία θα είναι από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων, καθώς τονίζουν ότι μέχρι τώρα οι δηλώσεις συμμετοχής του κόσμου είναι μεγάλες. Αισιοδοξία που πηγάζει και από την κυριακάτικη μεγάλη συναυλία στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Οι τελευταίες εξελίξεις στη Βαλκανική, αλλά και η συγκλονιστική παρουσία του λαϊκού κινήματος, σε κάθε αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση, φανερώνουν ότι στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη θα πορευτούν την Κυριακή χιλιάδες άνθρωποι.

Η Οργανωτική Επιτροπή της Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης, με ανακοίνωσή της, δίνει χρήσιμες οδηγίες προς τους οδοιπόρους της πορείας, προκειμένου να διευκολυνθούν κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Ετσι αναφέρουν τα εξής:

- Θα πρέπει να είναι ντυμένοι με ελαφρά ρούχα και κατά προτίμηση με αθλητικές φόρμες και αθλητικά παπούτσια. Να προτιμήσουν βαμβακερές κάλτσες και όχι νάιλον.

- Να φορούν καπέλο (σε περίπτωση ηλιοφάνειας) για προστασία από τον ήλιο και να αποφεύγουν να εκθέτουν στον ήλιο - προς αποφυγή εγκαυμάτων - γυμνά χέρια και πόδια.

- Να πίνουν άφθονο νερό συχνά για την αποφυγή αφυδάτωσης και να μην καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

- Οσοι έχουν προβλήματα υγείας θα είναι προτιμότερο να περπατήσουν μια μικρή απόσταση προς το τέλος της πορείας ή να υποδεχτούν τους ειρηνοδρόμους στο Σύνταγμα.

Πούλμαν για το Μαραθώνα

- Για τη μετάβαση των ειρηνοδρόμων στον Τύμβο του Μαραθώνα θα αναχωρήσουν την Κυριακή το πρωί πούλμαν από την πλατεία Κάνιγγος στις 6.45 π.μ. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 3844.853 και 3827.303.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Ζωγράφου, από την πλατεία Γαρδένιας για τον τύμβο του Μαραθώνα στις 7 π.μ. και από την ίδια πλατεία και την πλατεία Κύπρου για Παλλήνη στις 3 μ.μ.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Ιωνίας από τον ηλεκτρικό σταθμό στις 7.00 π.μ.

Στρώνουν το δρόμο για νέο αντιτρομοκρατικό νόμο

Με επαναλαμβανόμενα δημοσιεύματα και δηλώσεις που λένε τη μισή αλήθεια, η κυβέρνηση στρώνει το δρόμο για ένα νέο αντιτρομοκρατικό νόμο, πιστή στις υποσχέσεις που έχει δώσει στην Ουάσιγκτον. Χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αλλαγή της νομοθεσίας για την πάταξη της τρομοκρατίας, με μισόλογα και υπεκφυγές επιβεβαίωσε, στην ουσία, αυτό που αρκετό καιρό έχει διοχετευτεί στα ΜΜΕ.

Οτι, δηλαδή, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προωθήσει νομοθετικές αλλαγές στο όνομα της αντιμετώπισης των δυσλειτουργιών που παρουσιάζονται στην απονομή της δικαιοσύνης και στη λειτουργία της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Ο Δ. Ρέππας είπε συγκεκριμένα ότι οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης δεν αντιμετωπίζουν θέμα αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο, αλλά σε επιμέρους θέματα, που έχουν να κάνουν με την καλύτερη λειτουργία των οργάνων. Και παρέπεμψε σε δηλώσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Δ. Ευσταθιάδη, ο οποίος ήταν πιο συγκεκριμένος και αναφέρθηκε στη διαδικασία εκδίκασης υποθέσεων τρομοκρατίας από τα μεικτά ορκωτά δικαστήρια. Επιχείρησε, όμως, να αποσυνδέσει τις επικείμενες αλλαγές από τις αμερικανικές πιέσεις, λέγοντας ότι «δεν εξαρτάται η όποια ελληνική νομοθεσία από τις βουλήσεις των Αμερικανών. Ετσι, λοιπόν, δε συζητάμε για ένα νέο τρομονόμο. Είναι κάποιες σκέψεις σε ό,τι αφορά ειδικότερα, και μόνο σε αυτό μπορώ να τοποθετηθώ εγώ, αν τυχόν τα δικαστήρια, τα μεικτά ορκωτά, έχουν αποδώσει. Υπάρχει μια απροθυμία των πολιτών, επειδή είναι σκληρός πυρήνας με τις τρομοκρατικές οργανώσεις». Είπε επίσης ότι δεν έχει συζητηθεί η περίπτωση να επιτραπεί σε μυστικούς αστυνομικούς να παριστάνουν τους τρομοκράτες, ως αστυνομική τακτική για τη διείσδυση στις τρομοκρατικές οργανώσεις...

Ωστόσο, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μ. Σταθόπουλος, απαντώντας σε δημοσιεύματα του Τύπου που κάνουν λόγο για επικείμενες νομοθετικές αλλαγές στο θέμα της τρομοκρατίας, απάντησε ότι δεν έχει ασχοληθεί μ' αυτό το ζήτημα, δεν έχει κάνει καμιά σύσκεψη και δεν έχει δεχτεί εισηγήσεις.

Στην πραγματικότητα, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά και αυτό δεν αποδεικνύεται μόνο από τη συχνότητα με την οποία εμφανίζονται διάφορα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ειλημμένες αποφάσεις της κυβέρνησης. Ο ίδιος ο αρμόδιος εισαγγελέας για θέματα τρομοκρατίας, Ι. Διώτης, με άρθρο του στην εφημερίδα «Το Βήμα», πριν μερικές μέρες, αποκάλυψε ότι έχει εισηγηθεί να δρομολογηθούν αλλαγές που θα «βελτιώνουν» τη νομοθεσία και θα την κάνουν «αποτελεσματικότερη».

Σύμφωνα με τον Ι. Διώτη, «εκτός από την αύξηση του πλαισίου της ποινής που προβλέπεται στο άρθρο 187 παρ. 1 του Ποινικού Κώδικα (σύσταση και συμμορία), είναι αναγκαία η πρόβλεψη μειωμένης ποινής ή ακόμη και απαλλαγής του δράστη, όταν ο τελευταίος προβαίνει σε σημαντικές αποκαλύψεις που οδηγούν στην εξιχνίαση εγκλημάτων τρομοκρατίας ή συμβάλλουν στην εξάρθρωση τρομοκρατικών οργανώσεων ή αποτρέπουν τη διάπραξη τέτοιων εγκλημάτων».

Ο εισαγγελέας τάσσεται υπέρ της χρησιμοποίησης αστυνομικών προβοκατόρων με το σκεπτικό ότι αυτό γίνεται ήδη για τη σύλληψη εμπόρων ναρκωτικών ή για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Αστυνομία. Επισημαίνει, επίσης, ότι πρέπει να διαμορφωθεί ένα σαφές νομικό «πλαίσιο αξιοποίησης των νέων επιστημονικών μεθόδων και να παρέχεται η δυνατότητα εξασφάλισης της συγκριτικής εξέτασης βιολογικού υλικού (μέθοδος DNA, κτλ.). Παρόμοια διαδικασία, σύμφωνα με τον ίδιο, προβλέπεται για το πλημμέλημα της οδήγησης υπό την επίδραση οινοπνεύματος ή τοξικών ουσιών (άρθρο 42 του ΚΟΚ)».

Για πρώτη φορά ο εισαγγελέας προτείνει να καταργηθούν οι διατάξεις των άρθρων 211 Α΄ και 224 παρ. 2 του κώδικα ποινικής δικονομίας, που αναφέρονται στις καταθέσεις ή απολογίες του συγκατηγορουμένου και στην αξιολόγηση της κατάθεσης ενός μάρτυρα που δεν κατονομάζει την πηγή των πληροφοριών του. Τέλος, αναφέρεται στην εκδίκαση των υποθέσεων τρομοκρατίας από το Τριμελές Εφετείο και όχι από μεικτά ορκωτά δικαστήρια, προτείνει μέτρα για την προστασία των μαρτύρων και ειδικά καταστήματα κράτησης των υπόπτων και καταδίκων.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Πορείες κατά του στρατηγείου του ΝΑΤΟ και της «νέας τάξης»

Με πολύμορφες αντιΝΑΤΟικές, αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις ο λαός της Θεσσαλίας συμμετέχει στο 22ο Δεκαήμερο Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ. Στις πορείες ειρήνης που πραγματοποιούνται στους τέσσερις Θεσσαλικούς νομούς, θα εκφραστεί η αντίθεση των Θεσσαλών στην εγκατάσταση και λειτουργία του ΝΑΤΟικού στρατηγείου της Λάρισας - το οποίο, όπως αποδεικνύεται και από την οργάνωση της συμμαχικής άσκησης «Dynamic Mix 2000», στήθηκε για να υπονομεύσει την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική κυριαρχία της χώρας μας και για να μετατρέψει την περιοχή σε πολεμικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ εναντίον των χωρών και των λαών στην ευρύτερη περιοχή μας - και γενικότερα στη «νέα τάξη» του ιμπεριαλισμού, που φέρνει τον πόλεμο στα Βαλκάνια κι απειλεί την παγκόσμια ειρήνη.

  • Στη Λάρισα η τοπική Επιτροπή Ειρήνης διοργανώνει την Πέμπτη 18 Μάη Πορεία Ειρήνης, που θα ξεκινήσει στις 6.30 μ.μ. από τη Γιάννουλη και θα καταλήξει στις 9 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου. Για την καλύτερη προετοιμασία της αντιιμπεριαλιστικής κινητοποίησης, η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας καλεί τους φορείς του νομού σε ανοιχτή σύσκεψη, που θα γίνει την αύριο Τετάρτη στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.
  • Οι πολύμορφες φιλειρηνικές εκδηλώσεις στα Τρίκαλα, που διοργανώνουν η τοπική Επιτροπή Ειρήνης και άλλοι φορείς του νομού, θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 12 Μάη με έκθεση ζωγραφικής για την ειρήνη, σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών Τρικάλων και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το Σάββατο χορευτικά συγκροτήματα πολιτιστικών συλλόγων του νομού θα χορέψουν για την ειρήνη. Επίσης θα γίνει ποδηλατικός γύρος της πόλης και οι Μαραθωνοδρόμοι του Γυμναστικού Συλλόγου Τρικάλων θα τρέξουν τα χιλιόμετρα της ειρήνης, τιμώντας τον αγωνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη. Οι φιλειρηνικές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με τη μεγάλη Πορεία Ειρήνης που θα γίνει την Κυριακή 14 Μάη, η οποία θα ξεκινήσει από την Καλαμπάκα και θα καταλήξει στα Τρίκαλα.
  • Πορεία Ειρήνης την Κυριακή 14 Μάη διοργανώνεται και στο Βόλο από την τοπική Επιτροπή Ειρήνης. Η πορεία θα ξεκινήσει από την πλατεία Ανακασιάς και θα καταλήξει στην παραλία της πόλης.
  • Φιλειρηνικές εκδηλώσεις διοργανώνονται και στην Καρδίτσα από την τοπική Επιτροπή Ειρήνης, οι οποίες θα ολοκληρωθούν με Πορεία Ειρήνης, που θα γίνει την Κυριακή 14 Μάη.
Αλλες εκδηλώσεις για το Δεκαήμερο Ειρήνης
Στην Αττική
Πέμπτη 11 Μάη

- Η Επιτροπή Ειρήνης Κερατσινίου στις 7.30 μ.μ., στην Πλατεία Λαού, διοργανώνει εκδήλωση υποδοχής στους συνέδρους του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, που εκείνες τις μέρες θα διεξάγεται στην Αθήνα. Για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, οι μαθητές των σχολείων έχουν προγραμματίσει έκθεση ζωγραφικής, ενώ θα δώσουν δώρα και θα στείλουν μηνύματα για τα παιδιά της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ, της Κούβας, της Ινδίας και της Αφρικής. Οι μαθητές, επίσης, θα κάνουν παρεμβάσεις με θέματα που αφορούν την ειρήνη.

Στην ίδια εκδήλωση, ο δήμος, οι κοινωνικοί φορείς και τα σχολεία θα τιμήσουν το Παράρτημα της Εθνικής Αντίστασης, γιορτάζοντας με τον τρόπο αυτό τα 55 χρόνια από τη λήξη του Β` Παγκοσμίου Πολέμου.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπολης, στις 7.30 μ.μ., διοργανώνει συγκέντρωση και πορεία από το άγαλμα Ειρήνης στο «Νησάκι», ως την κεντρική πλατεία όπου θα γίνουν χαιρετισμοί από μέλη της ΕΕΔΥΕ και από εκπροσώπους φορέων της πόλης. Θα ακολουθήσει συναυλία με τη ρεμπέτικη κομπανία από το Μουσικό Εργαστήρι του δήμου.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Γούβας, στις 8.30 μ.μ., διοργανώνει συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της περιοχής.

Το διήμερο 12 και 13 Μάη

- Η Επιτροπή Ειρήνης Κερατσινίου θα συμμετέχει αυτές τις δυο μέρες στο Φεστιβάλ Νεολαίας του Δήμου με δικό της περίπτερο.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Ιωνίας, την Παρασκευή 12 Μάη, στις 7.00 μ.μ., διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου «ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟ» (οδός Χαλανδρίου, στην Αλσούπολη). Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Ζωγράφου, το Σάββατο 13 Μάη, στην πλατεία Γαρδένιας στις 6 μ.μ., καλεί τους μικρούς φίλους της ειρήνης να ζωγραφίσουν γι' αυτήν. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει εκδήλωση για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια με χαιρετισμό από αντιπροσωπεία του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ειρήνης.

Αλλες εκδηλώσεις

- Την Τρίτη 9 Μάη η Επιτροπή Ειρήνης Δάφνης διοργανώνει, στις 8.00 μ.μ., την ετήσια γενική της συνέλευση στα γραφεία της (οδός Δήλου 2).

-Την Κυριακή 28 Μάη, η Επιτροπή Ειρήνης Κερατσινίου θα διοργανώσει μαζί με τον ποδηλατικό σύλλογο ΓΑΣ «Ιάσονας», ποδηλατοδρομία συμπαράστασης στα παιδιά - θύματα της Παγκόσμιας Ιμπεριαλιστικής Τάξης.

Στην Πελοπόννησο

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Μ. Τετάρτη στην Τρίπολη, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης Αρκαδίας και τη συμμετοχή των Επιτροπών Ειρήνης Πελοποννήσου και νησιών, εκπροσώπων από τη «Νεανική Δράση για την Ειρήνη» και εκπροσώπων σωματείων, συνδικαλιστικών και άλλων μαζικών φορέων, αποφασίστηκε:

  • Η συμμετοχή τους το Σάββατο 20 του Μάη στη διαδήλωση διαμαρτυρίας στην Κυπαρισσία κατά της ΝΑΤΟικής απόβασης.
  • Καθώς και η συμμετοχή τους την Κυριακή 28 του Μάη στην περικύκλωση της αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης του Αραξου.

Παράλληλα, η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας, για το συντονισμό της δράσης και την προετοιμασία των παραπάνω εκδηλώσεων, καλεί σε σύσκεψη φορέων και φίλων της ειρήνης, αύριο Τρίτη 9 του Μάη στις 8 μ.μ. στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης (πλατεία Γεωργίου).

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Δυναμική αντίδραση στους ΝΑΤΟικούς πολεμοκάπηλους

Με μαχητικές συγκεντρώσεις και πολύμορφες εκδηλώσεις στο πλαίσιο του 22ου Δεκαήμερου Ειρήνης, ετοιμάζεται ο αγωνιζόμενος λαός της Μακεδονίας και της Θράκης να αντιδράσει στη μετατροπή της περιοχής, σε μόνιμο προγεφύρωμα των ιμπεριαλιστών για την προώθηση των δολοφονικών σχεδίων τους στα Βαλκάνια. Από την ακριτική Φλώρινα ως τον Εβρο, σχεδόν σε όλες τις πόλεις της περιοχής, οργανώνεται και θα εκδηλωθεί η δυναμική αντίδραση του λαού και η απόφασή του να υψώσει τοίχος στις πολεμοκάπηλες δράσεις των ευρω-ΝΑΤΟικών δολοφόνων.

Στη Θεσσαλονίκη η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, μαζί με άλλους φορείς του νομού, αποφάσισε τη συμμετοχή της στη σημερινή πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην κεντρική πύλη του Λιμανιού. Την Τρίτη 9 Μάη κατάθεση στεφανιών στον τάφο του Γ. Τσαρουχά, στο μνημείο του Εργάτη, στο μνημείο Αντίστασης και στο συμμαχικό νεκροταφείο του Ζέντελικ. Παράλληλα, γίνονται προσπάθειες να εκδηλωθεί η διαφωνία του λαού της Θεσσαλονίκης στο οικονομικό Forum, που γίνεται στις 8 - 9 μήνα για το συντονισμό του πολυεθνικού κεφαλαίου στην καταλήστευση των Βαλκανίων.

Επίσης, η ΕΔΥΕΘ θα συμμετέχει σε εκδηλώσεις, που θα οργανωθούν στις 14 του μήνα στην περιοχή της Δυτικής Υπαίθρου, ενάντια στην εγκατάσταση ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο πλαίσιο της άσκησης «Dynamic MIX 2000». Στις 20 - 21 Μάη οργανώνεται πορεία του πεζοπόρου της ειρήνης Κώστα Παπαδόπουλου στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. Εκδηλώσεις υποδοχής τους θα οργανωθούν από κοινού από την ΕΔΥΕΘ, την Επιτροπή Ειρήνης Ανατολικής Υπαίθρου και τοπικούς φορείς. Στις 22 Μάη στις 7.30μ.μ. στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη θα πραγματοποιηθεί πολιτική εκδήλωση για την επέτειο της δολοφονίας του αγωνιστή της Ειρήνης.

Στις 27 Μάη οργανώνεται κατασκήνωση ειρήνης στην περιοχή της Επανωμής και στις 28 αυτοκινητοδρομία ειρήνης, μέσα από όλα τα χωριά της περιοχής, με κατάληξη την Κεντρική Πύλη του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Στην Καβάλα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ειρήνης, στις 9 Μάη, η Επιτροπή Ειρήνης οργανώνει μαζί με την ΠΕΑΕΑ εκδήλωση για τη μέρα της αντιφασιστικής νίκης των λαών, που θα γίνει στο ηρώο της πόλης. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στις 14 Μάη με μια αθλητική διοργάνωση, που θα πραγματοποιηθεί με τη χορηγία της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού και Αθλητισμού Καβάλας. Πρόκειται για έναν αγώνα δρόμου που γίνεται στη μνήμη του μαραθωνοδρόμου της Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη. Θα ξεκινήσει στις 10.30π.μ. από την Κεντρική Πλατεία, όπου και θα καταλήξει. Σε όσους συμμετέχουν θα δοθούν αναμνηστικά διπλώματα. Θα δοθούν αναμνηστικά διπλώματα σε όσους συμμετέχουν, γίνεται προς τιμή του μαραθωνοδρόμου της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη.

Σε μια μεγάλη εκδήλωση προς τα τέλη Μάη, με αρχές Ιούνη προσανατολίζονται οι Επιτροπές Ειρήνης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, ενώ ήδη συγκεντρώσεις και πορείες έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στις Σέρρες στις 13 Μάη, στην Κοζάνη στις 21 Μάη και στα Γιαννιτσά επίσης στις 21 Μάη έξω από το 501 Τάγμα της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης.

ΛΑΡΙΣΑ
Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΙΚΑ

Την πρώτη Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών της πραγματοποιεί την ερχόμενη Τετάρτη 11 Μάη, η Κίνηση Επιστημόνων, Διανοουμένων και Καλλιτεχνών για την Ειρήνη, το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό (ΚΕΔΙΚΑ), που συγκροτήθηκε πρόσφατα στη Λάρισα. Στη συνέλευση, που θα γίνει στις 8.30 μ.μ. στη Λέσχη Τραπεζοϋπαλλήλων (Απόλλωνος 5 - 1ος όροφος) θα γίνει εκλογή Συντονιστικής Επιτροπής και θα συγκροτηθούν ομάδες εργασίας.

Η προσωρινή επιτροπή της κίνησης καλεί όλους τους επιστήμονες και καλλιτέχνες της Λάρισας, που συμφωνούν με τους σκοπούς και τις αρχές της ΚΕΔΙΚΑ να γίνουν μέλη της και να πάρουν μέρος στη Γενική Συνέλευση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ