ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΑΝΙΑ
Σε εφαρμογή ο «τρομονόμος»

Καταδικάστηκε οργάνωση αλληλεγγύης σε λαϊκά απελευθερωτικά κινήματα

Καταδικάστηκαν τελικά οι 6 από τους 7 κατηγορούμενους στην υπόθεση της εταιρείας «Fighters 'n' Lovers» για ενίσχυση λεγόμενων τρομοκρατικών οργανώσεων, επειδή η συγκεκριμένη εταιρεία τύπωσε μπλουζάκια με τα λογότυπα των «FARC» (Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας) και του «PFLP» (Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης), μέρος των εσόδων από την πώληση των οποίων θα στέλνονταν στις συγκεκριμένες οργανώσεις ως ένδειξη αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με τη δίκη που ξεκίνησε στις 4 Σεπτέμβρη, οι δύο Οργανώσεις είναι τρομοκρατικές, αφού σκοπό έχουν την αποσταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης σε Ισραήλ και Κολομβία... Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, πως οι δύο αυτές Οργανώσεις βρίσκονται στη λίστα των λεγόμενων τρομοκρατικών οργανώσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Από τους 6 καταδικαστέους, δύο έλαβαν ποινή φυλάκισης 6 μηνών χωρίς αναστολή, οι τέσσερις σε δύο μήνες με αναστολή, ενώ ο έβδομος - μικροπωλητής που είχε κρεμάσει τις μπλούζες σε υπαίθριο πάγκο - αφέθηκε ελεύθερος.

Πάντως, η τιμή της κάθε μπλούζας ήταν 170 κορόνες από τα οποία τα 37 προορίζονταν για τις συγκεκριμένες οργανώσεις. Συνολικά συγκεντρώθηκαν 25.000 κορόνες (περίπου 3.000 ευρώ) τα οποία όμως η αστυνομία κατέσχεσε με την παράλληλη σύλληψη των 7 ατόμων ύστερα από εντολή του υπουργείου Δικαιοσύνης της χώρας, με την κατηγορία ότι παρέβηκαν τον λεγόμενο «τρομονόμο».

Τον περασμένο Δεκέμβρη, οι 7 κατηγορούμενοι αθωώθηκαν από το εφετείο της Κοπεγχάγης γιατί δεν μπόρεσε να αποδειχτεί κατά τη διάρκεια της δίκης ότι οι «FARC» και το «PFLP» είναι τρομοκρατικές οργανώσεις. Μια βδομάδα αργότερα, ο εισαγγελέας έκανε έφεση, προσκομίζοντας υλικά από την κυβέρνηση της Κολομβίας και από τη Μοσάντ. Ενέργεια που οδήγησε στην πρόσφατη δίκη. Πάντως, η υπεράσπιση αναμένεται να καταθέσει έφεση και να φέρει το θέμα στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί και ο ρόλος των λεγόμενων «μη κυβερνητικών οργανώσεων» όπως είναι η Διεθνής Αμνηστία και η «Human Rights Watch» που με βάση τις καταθέσεις τους ενισχύθηκαν οι κατηγορίες ενάντια στους συλληφθέντες, καθώς άσκησαν κριτική στους «FARC», λέγοντας ότι έχουν σκοτώσει πολλούς αθώους πολίτες και προχωρά σε απαγωγές, ενώ για το «PFLP» τόνισαν πως είναι μπλεγμένο σε αεροπειρατείες και βομβιστικές επιθέσεις.

Με ανακοίνωσή του, το Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία, μεταξύ άλλων, καταδικάζει τον λεγόμενο «τρομονόμο», και σημειώνει πως η συγκεκριμένη υπόθεση δεν αφορά ένα ποινικό αδίκημα στη Δανία, αλλά αποτελεί βασική υπόθεση για το δικαίωμα των λαών να στηρίξουν απελευθερωτικά κινήματα στη Λατινική Αμερική, την Παλαιστίνη και αλλού.

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Συντριπτική επικράτηση του «Ναι»

Από τους πανηγυρισμούς για τη νίκη του «Ναι» στο νέο Σύνταγμα

Associated Press

Από τους πανηγυρισμούς για τη νίκη του «Ναι» στο νέο Σύνταγμα
KITO.--

«Σήμερα, το Εκουαδόρ αποφάσισε για ένα νέο κράτος» ήταν οι πρώτες δηλώσεις του προέδρου Ραφαέλ Κορέα αμέσως μετά την ανακοίνωση των έξιτ πολς και των πρώτων αποτελεσμάτων που κατέγραφαν τη συντριπτική επικράτηση του «Ναι» στο δημοψήφισμα για την έγκριση του νέου Συντάγματος.

Το αποτέλεσμα της κάλπης της Κυριακής σύμφωνα με την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή (TSE), με καταμετρημένο το 80,24% των ψήφων είναι: υπέρ του νέου Συντάγματος το 63,86% των πολιτών, κατά το 28,29%, ενώ τα άκυρα φτάνουν στο 7,17% και 0,18% είναι τα λευκά. Πάντως σύμφωνα με τα έξιτ πολς, ειδικά του «Cedatos», το «Ναι» θα κυμανθεί γύρω στο 70%.

Στο μεταξύ τα αποτελέσματα προκάλεσαν νέους τριγμούς στην αντιπολίτευση. Ο δήμαρχος του Γκουαγιακίλ, Χάιμε Νεμπότ, ηγετικό στέλεχος του Σοσιαλχριστιανικού Κόμματος (PSP) και κομβική φιγούρα της αντιπολίτευσης, δηλώνει μεν ότι «αποδέχεται και σέβεται το θρίαμβο του ΝΑΙ», όπως τόνισε σε δηλώσεις του προς το τηλεοπτικό δίκτυο «Teleamazonas» αλλά... «η επικράτηση του ΝΑΙ σε όλη τη χώρα ήταν ευρύτατη, όχι όμως στο Γκουαγιακίλ, βάσει τουλάχιστον των μερικών αποτελεσμάτων». Σύμφωνα με τα αποτελέσματα στο Γκουαγιακίλ το 49,9% των πολιτών ψήφισε υπέρ του νέου Συντάγματος, ενώ κατά ψήφισε το 43%. Ο Νεμπότ δήλωσε επιπροσθέτως ότι αναμένει τα οριστικά και τελικά αποτελέσματα και δεν έκρυψε τις προθέσεις του να διεκδικήσει «αυτονομία», πράγμα που σημαίνει αντίστοιχες προσπάθειες αποσταθεροποίησης όπως στη Βολιβία.

Τα 444 άρθρα του Συντάγματος που τροποποιούνται περιλαμβάνουν ως κεντρικά τον έλεγχο του κράτους στην πετρελαιοβιομηχανία και τα ορυχεία, μέτρα για τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία, την Υγεία, αλλαγή στον τρόπο συμμετοχής του λαού στα κοινά και θέτουν το ζήτημα της αναδιανομής γης στους ακτήμονες.

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Βουλευτικές εκλογές

Με την πλήρη επικράτηση των υποψηφίων που στηρίζουν την κοινωνικο-οικονομική πολιτική και την εξωτερική πολιτική του Προέδρου της χώρας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, πραγματοποιήθηκαν, την Κυριακή 28/09/2008, οι βουλευτικές εκλογές στη Λευκορωσία.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, στις εκλογές έλαβαν μέρος 5.277.587 ψηφοφόροι, που αποτελούν το 75,3% του εκλογικού σώματος, για να εκλέξουν τους 110 βουλευτές σε ισάριθμες μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες. Σε καμία από τις περιφέρειες δεν μπόρεσαν να επικρατήσουν εκπρόσωποι των πολιτικών δυνάμεων που αντιπαλεύουν την πολιτική γραμμή του Προέδρου της χώρας.

Οπως δήλωσε στο «Ρ» ο Ιγκορ Καρπένκο, Β` Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Λευκορωσίας (ΚΚΛ), «το βασικό και σε αυτές τις εκλογές ήταν να επικρατήσουν οι δυνάμεις που στηρίζουν την κοινωνικο-οικονομική και εξωτερική πολιτική του Προέδρου Λουκασένκο, σε αντιπαράθεση με εκείνες τις δυνάμεις που επιδιώκουν την αλλαγή αυτής της πολιτικής και την ενσωμάτωση της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Το ΚΚΛ σ' αυτήν την εκλογική μάχη συνεργάστηκε με άλλες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν τον Πρόεδρο Λουκασένκο και εξέλεξε 6 βουλευτές στη νέα σύνθεση της βουλής». Οπως σημείωσε ο Ι. Καρπένκο, η ιδιαιτερότητα των εκλογών στη Λευκορωσία, πέρα από το μονοεδρικό σύστημα, βρίσκεται και στο γεγονός ότι οι υποψήφιοι βουλευτές συνήθως δεν προτείνονται από τα πολιτικά κόμματα, αλλά από μαζικές οργανώσεις, συνδικάτα, εργατικές κολεκτίβες.

Να σημειωθεί πως τόσο οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, όσο και Δυτικοί παρατηρητές υποστήριξαν πως το γεγονός ότι το 25% των ψηφοφόρων έκανε χρήση του δικαιώματος της «επιστολικής ψήφου», ψηφίζοντας πριν την Κυριακή, αποτελεί στοιχείο μαζικής νοθείας του εκλογικού αποτελέσματος. Απαντώντας σε αυτό το επιχείρημα η Λίντια Γερμόσινα, Πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Λευκορωσίας, δήλωσε πως «η Λευκορωσία μπορεί να παραιτηθεί από την επιστολική ψήφο μόνον στην περίπτωση, που το ίδιο πράξει και το Κογκρέσο των ΗΠΑ, αυτή η "εμπροσθοφυλακή της δημοκρατίας"», όπως περιπαιχτικά χαρακτήρισε την αμερικανική Βουλή.


Ι. Π. - Ε. Β.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Βομβιστική επίθεση στην Τρίπολη

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Πέντε νεκρούς (οι τέσσερις στρατιώτες) και 30 τραυματίες είναι ο απολογισμός της βομβιστικής επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο που συγκλόνισε, νωρίς χτες το πρωί, την Τρίπολη, στο Βόρειο Λίβανο. Η επίθεση έγινε με τηλεχειριστήριο και στόχος ήταν στρατιωτικό λεωφορείο που περνούσε εκείνη τη στιγμή από τη συνοικία Μπαχσάς. Την επίθεση καταδίκασε η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι «η προσπάθεια εθνικής συμφιλίωσης και η σταθερότητα» της χώρας.

Αν και δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης, οι υποψίες στρέφονται στο χώρο των εξτρεμιστών ισλαμιστών, που μέσα από διάφορες οργανώσεις (η γνωστότερη ήταν η «Ανσάρ αλ Ισλάμ») έχουν αρχίσει την τελευταία διετία να δραστηριοποιούνται εντονότερα στο Λίβανο, κατά πολλούς σε μια υπόγεια προσπάθεια «ξένων δυνάμεων και παραγόντων» να ισοσκελιστεί η εντυπωσιακή άνοδος της επιρροής της σιιτικής «Χεζμπολάχ».

ΣΥΡΙΑ
Εικασίες ... μετά το μακελειό

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Σε καμικάζι, «από γειτονική αραβική χώρα», που εισήλθε με το παγιδευμένο αυτοκίνητό του από τα σύνορα, αποδίδουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συριακές αρχές την «τρομοκρατική», όπως τονίζουν, πολύνεκρη επίθεση του Σαββάτου, όπου σκοτώθηκαν 17 πολίτες και τραυματίστηκαν 14. Η επίθεση σημειώθηκε σε πολυσύχναστο σταυροδρόμι προαστίου της Βηρυτού, όπου βρίσκεται γραφείο των μυστικών υπηρεσιών, αλλά και κοντά σε γνωστό σιιτικό τέμενος. Την καταδίκη τους εξέφρασαν Γαλλία, ΗΠΑ και Ιταλία.

Λιβανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα, επικαλούμενη καλά πληροφορημένες συριακές πηγές, υποστήριζε ότι ο καμικάζι ήταν Ιρακινός με διασυνδέσεις με την «αλ Κάιντα». Συμπλήρωνε ότι η επίθεση ήταν μήνυμα προς τη συριακή ηγεσία «κατά των έμμεσων ισραηλινο-συριακών συνομιλιών και της πρόσφατης βελτίωσης των σχέσεών της με την Ευρώπη».

Τέτοιες επιθέσεις είναι σπάνιες στη Συρία, που φημίζεται για αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας. Η τελευταία αιματηρή επίθεση σημειώθηκε στις 13 Μάρτη 1983, στη Δαμασκό, σκοτώνοντας 60 πολίτες. Αποδόθηκε σε «Ιρακινούς πράκτορες», όπως και ένα μπαράζ επιθέσεων, τον επόμενο μήνα, σε διάφορες συριακές πόλεις με 144 νεκρούς. Νωρίτερα φέτος, βέβαια, δολοφονήθηκαν το Φλεβάρη, ο στρατιωτικός διοικητής της «Χεζμπολάχ», Ομάν Μουγκνίγια (επίθεση που αποδόθηκε από την οργάνωση στο Ισραήλ) και ο σύμβουλος του Προέδρου Ασαντ, στρατηγός Μουχάμαντ Σουλεϊμάν, τον Αύγουστο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ