Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΟ ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Συντριπτική επικράτηση του «Ναι»

Από τους πανηγυρισμούς για τη νίκη του «Ναι» στο νέο Σύνταγμα

Associated Press

Από τους πανηγυρισμούς για τη νίκη του «Ναι» στο νέο Σύνταγμα
KITO.--

«Σήμερα, το Εκουαδόρ αποφάσισε για ένα νέο κράτος» ήταν οι πρώτες δηλώσεις του προέδρου Ραφαέλ Κορέα αμέσως μετά την ανακοίνωση των έξιτ πολς και των πρώτων αποτελεσμάτων που κατέγραφαν τη συντριπτική επικράτηση του «Ναι» στο δημοψήφισμα για την έγκριση του νέου Συντάγματος.

Το αποτέλεσμα της κάλπης της Κυριακής σύμφωνα με την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή (TSE), με καταμετρημένο το 80,24% των ψήφων είναι: υπέρ του νέου Συντάγματος το 63,86% των πολιτών, κατά το 28,29%, ενώ τα άκυρα φτάνουν στο 7,17% και 0,18% είναι τα λευκά. Πάντως σύμφωνα με τα έξιτ πολς, ειδικά του «Cedatos», το «Ναι» θα κυμανθεί γύρω στο 70%.

Στο μεταξύ τα αποτελέσματα προκάλεσαν νέους τριγμούς στην αντιπολίτευση. Ο δήμαρχος του Γκουαγιακίλ, Χάιμε Νεμπότ, ηγετικό στέλεχος του Σοσιαλχριστιανικού Κόμματος (PSP) και κομβική φιγούρα της αντιπολίτευσης, δηλώνει μεν ότι «αποδέχεται και σέβεται το θρίαμβο του ΝΑΙ», όπως τόνισε σε δηλώσεις του προς το τηλεοπτικό δίκτυο «Teleamazonas» αλλά... «η επικράτηση του ΝΑΙ σε όλη τη χώρα ήταν ευρύτατη, όχι όμως στο Γκουαγιακίλ, βάσει τουλάχιστον των μερικών αποτελεσμάτων». Σύμφωνα με τα αποτελέσματα στο Γκουαγιακίλ το 49,9% των πολιτών ψήφισε υπέρ του νέου Συντάγματος, ενώ κατά ψήφισε το 43%. Ο Νεμπότ δήλωσε επιπροσθέτως ότι αναμένει τα οριστικά και τελικά αποτελέσματα και δεν έκρυψε τις προθέσεις του να διεκδικήσει «αυτονομία», πράγμα που σημαίνει αντίστοιχες προσπάθειες αποσταθεροποίησης όπως στη Βολιβία.

Τα 444 άρθρα του Συντάγματος που τροποποιούνται περιλαμβάνουν ως κεντρικά τον έλεγχο του κράτους στην πετρελαιοβιομηχανία και τα ορυχεία, μέτρα για τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία, την Υγεία, αλλαγή στον τρόπο συμμετοχής του λαού στα κοινά και θέτουν το ζήτημα της αναδιανομής γης στους ακτήμονες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ