Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Εικασίες ... μετά το μακελειό

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Σε καμικάζι, «από γειτονική αραβική χώρα», που εισήλθε με το παγιδευμένο αυτοκίνητό του από τα σύνορα, αποδίδουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συριακές αρχές την «τρομοκρατική», όπως τονίζουν, πολύνεκρη επίθεση του Σαββάτου, όπου σκοτώθηκαν 17 πολίτες και τραυματίστηκαν 14. Η επίθεση σημειώθηκε σε πολυσύχναστο σταυροδρόμι προαστίου της Βηρυτού, όπου βρίσκεται γραφείο των μυστικών υπηρεσιών, αλλά και κοντά σε γνωστό σιιτικό τέμενος. Την καταδίκη τους εξέφρασαν Γαλλία, ΗΠΑ και Ιταλία.

Λιβανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα, επικαλούμενη καλά πληροφορημένες συριακές πηγές, υποστήριζε ότι ο καμικάζι ήταν Ιρακινός με διασυνδέσεις με την «αλ Κάιντα». Συμπλήρωνε ότι η επίθεση ήταν μήνυμα προς τη συριακή ηγεσία «κατά των έμμεσων ισραηλινο-συριακών συνομιλιών και της πρόσφατης βελτίωσης των σχέσεών της με την Ευρώπη».

Τέτοιες επιθέσεις είναι σπάνιες στη Συρία, που φημίζεται για αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας. Η τελευταία αιματηρή επίθεση σημειώθηκε στις 13 Μάρτη 1983, στη Δαμασκό, σκοτώνοντας 60 πολίτες. Αποδόθηκε σε «Ιρακινούς πράκτορες», όπως και ένα μπαράζ επιθέσεων, τον επόμενο μήνα, σε διάφορες συριακές πόλεις με 144 νεκρούς. Νωρίτερα φέτος, βέβαια, δολοφονήθηκαν το Φλεβάρη, ο στρατιωτικός διοικητής της «Χεζμπολάχ», Ομάν Μουγκνίγια (επίθεση που αποδόθηκε από την οργάνωση στο Ισραήλ) και ο σύμβουλος του Προέδρου Ασαντ, στρατηγός Μουχάμαντ Σουλεϊμάν, τον Αύγουστο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ