Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Βουλευτικές εκλογές

Με την πλήρη επικράτηση των υποψηφίων που στηρίζουν την κοινωνικο-οικονομική πολιτική και την εξωτερική πολιτική του Προέδρου της χώρας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, πραγματοποιήθηκαν, την Κυριακή 28/09/2008, οι βουλευτικές εκλογές στη Λευκορωσία.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, στις εκλογές έλαβαν μέρος 5.277.587 ψηφοφόροι, που αποτελούν το 75,3% του εκλογικού σώματος, για να εκλέξουν τους 110 βουλευτές σε ισάριθμες μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες. Σε καμία από τις περιφέρειες δεν μπόρεσαν να επικρατήσουν εκπρόσωποι των πολιτικών δυνάμεων που αντιπαλεύουν την πολιτική γραμμή του Προέδρου της χώρας.

Οπως δήλωσε στο «Ρ» ο Ιγκορ Καρπένκο, Β` Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Λευκορωσίας (ΚΚΛ), «το βασικό και σε αυτές τις εκλογές ήταν να επικρατήσουν οι δυνάμεις που στηρίζουν την κοινωνικο-οικονομική και εξωτερική πολιτική του Προέδρου Λουκασένκο, σε αντιπαράθεση με εκείνες τις δυνάμεις που επιδιώκουν την αλλαγή αυτής της πολιτικής και την ενσωμάτωση της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Το ΚΚΛ σ' αυτήν την εκλογική μάχη συνεργάστηκε με άλλες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν τον Πρόεδρο Λουκασένκο και εξέλεξε 6 βουλευτές στη νέα σύνθεση της βουλής». Οπως σημείωσε ο Ι. Καρπένκο, η ιδιαιτερότητα των εκλογών στη Λευκορωσία, πέρα από το μονοεδρικό σύστημα, βρίσκεται και στο γεγονός ότι οι υποψήφιοι βουλευτές συνήθως δεν προτείνονται από τα πολιτικά κόμματα, αλλά από μαζικές οργανώσεις, συνδικάτα, εργατικές κολεκτίβες.

Να σημειωθεί πως τόσο οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, όσο και Δυτικοί παρατηρητές υποστήριξαν πως το γεγονός ότι το 25% των ψηφοφόρων έκανε χρήση του δικαιώματος της «επιστολικής ψήφου», ψηφίζοντας πριν την Κυριακή, αποτελεί στοιχείο μαζικής νοθείας του εκλογικού αποτελέσματος. Απαντώντας σε αυτό το επιχείρημα η Λίντια Γερμόσινα, Πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Λευκορωσίας, δήλωσε πως «η Λευκορωσία μπορεί να παραιτηθεί από την επιστολική ψήφο μόνον στην περίπτωση, που το ίδιο πράξει και το Κογκρέσο των ΗΠΑ, αυτή η "εμπροσθοφυλακή της δημοκρατίας"», όπως περιπαιχτικά χαρακτήρισε την αμερικανική Βουλή.


Ι. Π. - Ε. Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ