ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Απαράδεκτο το καθεστώς των εργολαβιών και των συμβάσεων

Από πρόσφατη κινητοποίηση του Σωματείου Εργαζομένων σε εργολήπτες και σε εκτελέσεις Εργων στο ΑΠΘ

Motion Team

Από πρόσφατη κινητοποίηση του Σωματείου Εργαζομένων σε εργολήπτες και σε εκτελέσεις Εργων στο ΑΠΘ
ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους υπουργούς Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Οικονομίας και Οικονομικών, με θέμα τα προβλήματα των συμβασιούχων και των εργαζομένων σε εργολάβους στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι συμβασιούχοι και οι εργαζόμενοι υπό το καθεστώς της εργολαβίας που απασχολούνται στο ΑΠΘ, διαμαρτυρόμενοι για το εργασιακό καθεστώς τους και τις πρόσφατες φορολογικές μεταρρυθμίσεις.

Αυτή τη στιγμή, το ΑΠΘ απασχολεί περισσότερους από πεντακόσιους συμβασιούχους για την κάλυψη διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ οι εργαζόμενοι σε εργολάβους, που καλύπτουν κυρίως διοικητικές θέσεις, ξεπερνούν τους εξακόσιους. Σε γενικές γραμμές, οι υπηρεσίες του πανεπιστημίου στελεχώνονται από εργαζόμενους υπό διαφορετικό εργασιακό καθεστώς (συμβασιούχους αορίστου χρόνου, συμβασιούχους έργου, εργολαβικούς). Ολοι αυτοί, παρότι εργάζονται στο χώρο του πανεπιστημίου, θεωρούνται ελεύθεροι επαγγελματίες και αναγκάζονται να κόβουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών.

Η κατάσταση αυτή δημιουργεί σοβαρά προβλήματα τόσο στους εργαζόμενους όσο και συνολικά στη λειτουργία του πανεπιστημίου, αφού κάποιος μπορεί να εξειδικευτεί σε ένα αντικείμενο, να μάθει τη δουλειά και μόλις τελειώσει η σύμβασή του να φύγει. Από την άλλη, συμβασιούχοι αορίστου χρόνου τοποθετούνται συχνά σε θέσεις που δεν αντιστοιχούν στα προσόντα τους, με αποτέλεσμα είτε να τις εγκαταλείπουν είτε να αδυνατούν να ανταποκριθούν.

Οι συμβασιούχοι και εργολαβικοί εργαζόμενοι βιώνουν με το σκληρότερο και αμεσότερο τρόπο την ανασφάλεια που γεννά αυτό το εργασιακό καθεστώς, ενώ με τα νέα φορολογικά μέτρα θα αναγκαστούν να καταβάλουν μεγάλα ποσά στην εφορία.

Ευθύνη για την κατάσταση αυτή φέρουν κατ' αρχάς οι κυβερνήσεις (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), που προωθούν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, καταργούν το οκτάωρο και τη μονιμότητα και επιβάλουν σκληρά φορολογικά μέτρα στα λαϊκά στρώματα. Επιπλέον, ευθύνη έχει και η διοίκηση του ΑΠΘ, που επιτρέπει την παρουσία εργολάβων - μεσαζόντων στις υπηρεσίες του και δε διεκδικεί τα απαιτούμενα κονδύλια από το κράτος, για να καλύψει τις ανάγκες του με μόνιμο προσωπικό.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση, προκειμένου να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς των εργολαβιών και των συμβάσεων στο ΑΠΘ και να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών του πανεπιστημίου».

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ: Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στους εργαζόμενους γονείς της Αμαλιάδας για το κλείσιμο των βρεφονηπιακών σταθμών μετά από απόφαση του δημάρχου της πόλης.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Κώστας Αλυσανδράκης, Γιάννης Πρωτούλης και Σπύρος Χαλβατζής ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο υπουργό:

-- Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε να λειτουργήσουν άμεσα και απρόσκοπτα όλοι οι παιδικοί σταθμοί της Αμαλιάδας και να μη μείνει ούτε ένα παιδί έξω από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς;

-- Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να κατοχυρωθεί το δικαίωμα για μόνιμη - σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους των βρεφονηπιακών σταθμών και να μη μείνει ούτε ένας χωρίς σταθερή εργασία;

-- Προτίθεται η κυβέρνηση να εντάξει τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και γενικότερα την προσχολική αγωγή σε ένα ενιαίο εκπαιδευτικό σύστημα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν που θα παρέχει φροντίδα, ψυχαγωγία, μόρφωση σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών και των εργαζόμενων γονέων;

ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΑΧΕΡΩΝ, ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΕΔΕΩΝΟΣ: Αυτή τη στιγμή το φράγμα των Αχερών βρίσκεται στη φάση της κατασκευής του. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 35.000.000 ευρώ και καλύπτεται από εθνικούς πόρους, με ευθύνη του ΥΠΕΧΩΔΕ. Το έργο περιλαμβάνει το κυρίως σώμα του φράγματος, την αποπεράτωση της σήραγγας, τα αντλιοστάσια, και το δίκτυο δρόμων ελέγχου. Με τη συγκεκριμένη υλοποίηση του έργου, η λειτουργία του φράγματος καλύπτει περίπου 10.000 στρέμματα, στην υψηλή περιοχή άρδευσης. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως η αρχική μελέτη που είχε γίνει ήταν ενιαία, για κάλυψη και της χαμηλής και της υψηλής περιοχής άρδευσης. Στη δημοπράτηση μπήκε μόνο η υψηλή περιοχή, αφήνοντας έξω 16.000 στρέμματα της χαμηλής περιοχής.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, Κώστας Αλυσανδράκης και Μπάμπης Χαραλάμπους ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους Υπουργούς:

-- Πότε προτίθεται να δημοπρατήσει το ΠΕΧΩΔΕ το τμήμα του έργου που αφορά την περιοχή χαμηλής άρδευσης που περιλαμβάνει 16.000 χιλιάδες στρέμματα.

-- Προτίθεται το ΠΕΧΩΔΕ να συνεργαστεί με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έτσι ώστε από αγωγό του φράγματος να τροφοδοτηθούν με νερό οι δεξαμενές των υφιστάμενων αρδευτικών έργων.

ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ ΕΝΔΥΣΗΣ «ACTION» ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΡΟΥΧΩΝ «RAMMER»: Οι πενήντα εργαζόμενοι της βιοτεχνίας «ACTION» και δεκαπέντε του εμπορικού τμήματος, με την επωνυμία «RAMMER», ιδιοκτησίας Αποστολάκη, επιστρέφοντας από την καλοκαιρινή άδειά τους βρήκαν τις επιχειρήσεις τους κλειστές. Οι εργαζόμενοι όχι μόνο έχασαν τη δουλειά τους, αλλά δεν πήραν ούτε την αποζημίωσή τους. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι της «RAMMER» είναι απλήρωτοι από τον Ιούλιο και δεν τους καταβλήθηκε ούτε το επίδομα άδειας.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους Υπουργούς:

-- Γιατί δέχτηκε η Επιθεώρηση Εργασίας τις ομαδικές απολύσεις στις βιοτεχνίες «ACTION» και «RAMMER».

-- Πότε θα καταβληθούν οι μισθοί και οι αποζημιώσεις στους εργαζόμενους.

ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΙ ΨΑΡΩΝ: Στα Ψαρά του νομού Χίου, η Κ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων έχει αναλάβει έργο για την ανάδειξη και οργάνωση του αρχαιολογικού χώρου στο Αρχοντίκι, στα πλαίσια του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Β. Αιγαίου (ΠΕΠ), με συγχρηματοδότηση της ΕΕ και της περιφέρειας Β. Αιγαίου και με τετραετή διάρκεια.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Εύα Μελά, Λίλα Καφαντάρη και Σταύρος Σκοπελίτης ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο υπουργό

-- Για ποιους λόγους δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Και πότε προβλέπεται η ολοκλήρωση των ανασκαφικών εργασιών;

-- Τι περιλαμβάνει η μελέτη για το έργο ανάδειξης και σε ποιο στάδιο υλοποίησης βρίσκεται;

-- Τι χρηματοδοτήσεις έχουν γίνει μέχρι σήμερα και από ποιους φορείς;

ΔΩΣΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Αντώνης Σκυλλάκος και Αχιλλέας Κανταρτζής ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο Υπουργό τι μέτρα θα πάρει άμεσα ώστε να χρηματοδοτηθεί η ΤΑ με το ποσό των 100 χιλ. ευρώ για την αποκατάσταση της ομαλής προσπέλασης των οχημάτων στους αγροτικούς δρόμους της Ζαγοράς Πηλίου.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους Υπουργούς αν θα χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση άμεσα και πλήρως την κατασκευή νέων σύγχρονων σχολικών κτιρίων που να πληρούν όλες τις προδιαγραφές (παιδαγωγικές και υγιεινής και ασφάλειας), εξοπλισμένα με όλο τον αναγκαίο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, για να καλυφθούν οι ανάγκες του Δήμου Πολίχνης, την επισκευή και συντήρηση των υπαρχόντων σχολείων και την επισκευή και συντήρηση των έργων αποκατάστασης και αναμόρφωσης των δύο (2) κλειστών γυμναστηρίων του Δήμου Πολίχνης.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους Υπουργούς εάν η Κυβέρνηση θα εγκρίνει τα απαιτούμενα κονδύλια για την οργανωμένη κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στο Νομό Θεσσαλονίκης, ώστε οι κάτοικοι να μην αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο πλημμυρών και καταστροφών.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, Κώστας Αλυσανδράκης και Μπάμπης Χαραλάμπους ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο Υπουργό τι άμεσα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την πλήρη στελέχωση του Κέντρου Υγείας Κατούνας, Δήμου Μεδεώνος Αιτωλοακαρνανίας, με το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, έτσι που να καλύπτονται οι σύγχρονες ανάγκες υγείας των κατοίκων της περιοχής.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Εύα Μελά, Λίλα Καφαντάρη και Σταύρος Σκοπελίτης ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο Υπουργό τι μέτρα προτίθεται να πάρει για να σωθεί το ενιαίο κτιριακό σύνολο με τα πετρόκτιστα κτίσματα που περιβάλλει τη Νέα Μονή στο Δήμο Ουρανούπολης Χίου και τι μέτρα θα πάρει για να σωθεί απ' τη φθορά του χρόνου και την εγκατάλειψη η μεσαιωνική κοινοβιακή πολιτεία.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Εύα Μελά, Λίλα Καφαντάρη, Γιάννης Πρωτούλης και Σταύρος Σκοπελίτης ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους Υπουργούς τι μέτρα θα πάρουν για να συνεχιστεί η λειτουργία του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών του Δήμου Αμανής του Νομού Χίου και να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των μικρών μαθητών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ