Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Απαράδεκτο το καθεστώς των εργολαβιών και των συμβάσεων

Από πρόσφατη κινητοποίηση του Σωματείου Εργαζομένων σε εργολήπτες και σε εκτελέσεις Εργων στο ΑΠΘ

Motion Team

Από πρόσφατη κινητοποίηση του Σωματείου Εργαζομένων σε εργολήπτες και σε εκτελέσεις Εργων στο ΑΠΘ
ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους υπουργούς Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Οικονομίας και Οικονομικών, με θέμα τα προβλήματα των συμβασιούχων και των εργαζομένων σε εργολάβους στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι συμβασιούχοι και οι εργαζόμενοι υπό το καθεστώς της εργολαβίας που απασχολούνται στο ΑΠΘ, διαμαρτυρόμενοι για το εργασιακό καθεστώς τους και τις πρόσφατες φορολογικές μεταρρυθμίσεις.

Αυτή τη στιγμή, το ΑΠΘ απασχολεί περισσότερους από πεντακόσιους συμβασιούχους για την κάλυψη διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ οι εργαζόμενοι σε εργολάβους, που καλύπτουν κυρίως διοικητικές θέσεις, ξεπερνούν τους εξακόσιους. Σε γενικές γραμμές, οι υπηρεσίες του πανεπιστημίου στελεχώνονται από εργαζόμενους υπό διαφορετικό εργασιακό καθεστώς (συμβασιούχους αορίστου χρόνου, συμβασιούχους έργου, εργολαβικούς). Ολοι αυτοί, παρότι εργάζονται στο χώρο του πανεπιστημίου, θεωρούνται ελεύθεροι επαγγελματίες και αναγκάζονται να κόβουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών.

Η κατάσταση αυτή δημιουργεί σοβαρά προβλήματα τόσο στους εργαζόμενους όσο και συνολικά στη λειτουργία του πανεπιστημίου, αφού κάποιος μπορεί να εξειδικευτεί σε ένα αντικείμενο, να μάθει τη δουλειά και μόλις τελειώσει η σύμβασή του να φύγει. Από την άλλη, συμβασιούχοι αορίστου χρόνου τοποθετούνται συχνά σε θέσεις που δεν αντιστοιχούν στα προσόντα τους, με αποτέλεσμα είτε να τις εγκαταλείπουν είτε να αδυνατούν να ανταποκριθούν.

Οι συμβασιούχοι και εργολαβικοί εργαζόμενοι βιώνουν με το σκληρότερο και αμεσότερο τρόπο την ανασφάλεια που γεννά αυτό το εργασιακό καθεστώς, ενώ με τα νέα φορολογικά μέτρα θα αναγκαστούν να καταβάλουν μεγάλα ποσά στην εφορία.

Ευθύνη για την κατάσταση αυτή φέρουν κατ' αρχάς οι κυβερνήσεις (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), που προωθούν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, καταργούν το οκτάωρο και τη μονιμότητα και επιβάλουν σκληρά φορολογικά μέτρα στα λαϊκά στρώματα. Επιπλέον, ευθύνη έχει και η διοίκηση του ΑΠΘ, που επιτρέπει την παρουσία εργολάβων - μεσαζόντων στις υπηρεσίες του και δε διεκδικεί τα απαιτούμενα κονδύλια από το κράτος, για να καλύψει τις ανάγκες του με μόνιμο προσωπικό.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση, προκειμένου να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς των εργολαβιών και των συμβάσεων στο ΑΠΘ και να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών του πανεπιστημίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ