Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Δαπάνες πολύ κάτω των αναγκών

Παιχνιδάκια με τα νούμερα και τα ποσοστά κάνουν οι κυβερνώντες, προκειμένου να παρουσιάσουν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, αυξημένες τις δαπάνες για την Παιδεία. Μόνο που η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση παραμένει απόλυτα προσηλωμένη στην πολιτική της υποχρηματοδότησης της Παιδείας, ως μοχλό για να σπρώξει σχολεία και ΑΕΙ στην ιδιωτικοοικονομική και επιχειρηματική λειτουργία.

Με βάση αυτή ακριβώς τη λογική κινείται και η σχεδιαζόμενη χρηματοδότηση της Παιδείας για την επόμενη χρονιά, μια χρηματοδότηση όχι μόνο πολύ κάτω από τις πραγματικές ανάγκες, αλλά κάτω ακόμα και από αυτές τις διακηρύξεις του υπουργείου Παιδείας.

Οι σχετικές δαπάνες στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2009 (τακτικός προϋπολογισμός και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) υπολογίζονται στο 10,89% των συνολικών κρατικών δαπανών, ενώ το 2008 ήταν 10,91%. Αντίστοιχα, σε σχέση με το ΑΕΠ, οι δαπάνες για την Παιδεία υπολογίζονται στο 3,069% για την επόμενη χρονιά, ενώ φέτος ήταν 3,087%.

Αυτή η μείωση των δαπανών για την Παιδεία στο σύνολο των δαπανών, αντιστοιχεί σε 45,5 εκ. ευρώ. Ανεξάρτητα, όμως, από νούμερα και ποσοστά, η πραγματικότητα είναι ότι μιλάμε για δαπάνες που υπολείπονται πάρα - πάρα πολύ από τις σύγχρονες ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ