Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αγκομαχούν να διασώσουν το σύστημα

ΠΑΡΙΣΙ - ΡΕΪΚΙΑΒΙΚ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Η αστάθεια στις διεθνείς χρηματαγορές συνεχίστηκε χτες καθώς παρά τις ανοδικές τάσεις που κατέγραφαν τελικά τόσο τα Χρηματιστήρια της Ευρώπης όσο και αυτό της Νέας Υόρκης έκλεισαν καταγράφοντας μικρή άνοδο, τέτοια που δεν επιτρέπει ούτε ίχνος αισιοδοξίας.

Την ίδια στιγμή οι συνομιλίες μεταξύ των «ισχυρών» συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς. Αρχικά, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Ου. Μπους, είχε χτες συνομιλίες για την παγκόσμια οικονομική κρίση με τον Γάλλο ομόλογό του, Νικολά Σαρκοζί, τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, και της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, υπογραμμίζοντας την ανάγκη μιας συνεργασίας, σύμφωνα με το Λευκό Οίκο. Αργά χτες, είχε συνομιλία και με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, καθώς θεωρεί, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Ντέινα Περίνο, ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό να βρίσκονται οι ηγέτες στο ίδιο μήκος κύματος».

Εντούτοις, τίποτα δε δείχνει ικανό να καθησυχάσει τις «αγορές». Ούτε οι συναντήσεις που είχε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Αλιστερ Ντάρλινγκ, με τους διοικητές των τραπεζών Royal Bank of Scotland, Lloyds TSB και Barclays, με αποκλειστικό αντικείμενο την εύρεση τρόπων ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών. Στη Γερμανία, την παραίτηση του επικεφαλής της, Γκέοργκ Φούνκε, ανακοίνωσε χτες η γερμανική τράπεζα Hypo Real Estate μετά τη διάσωσή της από την πτώχευση για δεύτερη φορά μέσα σε μία βδομάδα.

Τέλος, η σοβαρότερη ίσως είδηση, καθώς δείχνει ότι η κρίση χτυπά με δριμύτητα και τις σκανδιναβικές χώρες, είναι το γεγονός ότι η Ισλανδία βρίσκεται στο χείλος «εθνικής χρεοκοπίας» και ζήτησε από τη Ρωσία, που φέρεται να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στο αίτημά της, δάνειο ύψους 4 δισ. ευρώ, σε μία κίνηση που εμπεριέχει και πολιτικά μηνύματα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παράλληλα, η Βουλή της Ισλανδίας ενέκρινε ομόφωνα νόμο με τον οποίο ο έλεγχος των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων περνά στο δημόσιο, ενώ η κυβέρνηση προχώρησε στην κρατικοποίηση της Landsbanki, δεύτερης σε μέγεθος τράπεζας της χώρας, και έδωσε δάνειο 500 εκατ. ευρώ στη μεγαλύτερη ισλανδική τράπεζα, Kaupthing Bank. Είχε προηγηθεί τις προηγούμενες βδομάδες η εθνικοποίηση άλλης μίας τράπεζας. Παράλληλα, καθώς το εθνικό νόμισμα, η κορόνα, δέχτηκε ισχυρή κερδοσκοπική επίθεση, η κυβέρνηση «κλείδωσε» προσωρινά την ισοτιμία της με το ευρώ, στις 131 κορόνες/ευρώ.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, ανακοίνωσε χτες τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου 30 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα υποστηρίξει το ισπανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα αποκαταστήσει την πίστη στις επιχειρήσεις και στους ιδιώτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ