Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟΪΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ HQ-NDC/GR
Κρίκος στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα

Κατατέθηκε στη Βουλή το νεοταξικό μνημόνιο

Ενας ακόμα κρίκος μπαίνει στην αλυσίδα πρόσδεσης της Ελλάδας στο νεοταξικό - ιμπεριαλιστικό άρμα, με την κατάθεση στη Βουλή προς επικύρωση του σχεδίου νόμου «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης» μεταξύ ελληνικού υπουργείου Αμυνας και των συμβαλλομένων χωρών -μελών του ΝΑΤΟ, που αφορά στη λειτουργία του ΝΑΤΟικού στρατηγείου της Θεσσαλονίκης HQ-NDC/GR, που αποτελεί μετεξέλιξη του Γ` Σώματος Στρατού. Πρόκειται για ένα στρατηγείο «χαμηλής ετοιμότητας» του ΝΑΤΟ, που στελεχώνεται από πολυεθνικό επιτελείο και έχει ως βασική αποστολή την εκπαίδευση και την προετοιμασία ΝΑΤΟικών μονάδων για ανάληψη δράσης στα ανά τον κόσμο ιμπεριαλιστικά μέτωπα.

Η επικύρωση από τη Βουλή έρχεται εκ των υστέρων και ενώ λειτουργεί κανονικά εδώ και δύο χρόνια, όπως άλλωστε έγινε πρόσφατα και με την επικύρωση ανάλογου μνημονίου υποτέλειας στο ΝΑΤΟ, που αφορούσε το Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) το οποίο εδρεύει στη βάση της Σούδας. Είναι ενδεικτικό ότι στην αιτιολογική έκθεση για το Στρατηγείο της Θεσσαλονίκης (HQ-NDC/GR) αναφέρεται πως αυτό θα προσφέρει στη χώρα «συγκεκριμένα οφέλη» και «θα εξυπηρετήσει καλύτερα την αμυντική πολιτική και τις επιδιώξεις της στη συμβολή για την εφαρμογή των Σχεδίων Ειρήνης στην περιοχή». Υπενθυμίζεται ότι το επιτελείο του συγκεκριμένου στρατηγείου έχει αναλάβει ρόλο ως μέρος των κατοχικών δυνάμεων του Αφγανιστάν.

Με τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα έχει «διάρκεια ισχύος απεριόριστη», επιχειρείται το στρατηγείο να αποκτήσει νομική υπόσταση, καθώς, όπως αναφέρεται, «το επιτελείο αυτό ιδρύεται και του χορηγείται διεθνές καθεστώς». Η Ελλάδα ως «έθνος πλαίσιο» επιβαρύνεται με τα έξοδα λειτουργίας του στρατηγείου, που φθάνουν σε ετήσια βάση τα 3.800.000 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ