Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Επίσκεψη εντυπώσεων στο υπουργείο των ανατιμήσεων

Στις επιπτώσεις από τη διεθνή κρίση παραπέμπει τώρα ο πρωθυπουργός για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι

Στη δημιουργία εντυπώσεων ότι η κυβέρνηση ασχολείται με τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων, αλλά κυρίως στην παραπλάνηση των λαϊκών στρωμάτων ότι αυτά είναι δυνατόν να λυθούν μέσα από την ασκούμενη πολιτική, αποσκοπούσε η χτεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Ανάπτυξης και - όχι τυχαία - στον τομέα Εμπορίου.

Μετά τη συνάντηση που είχε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, ο Κ. Καραμανλής εμφανίστηκε αρκούντως προκλητικός, να παραδέχεται ότι «ξέρει πολύ καλά» τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά, «ιδίως μάλιστα άνεργοι, χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι», όπως είπε, στο να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές ανάγκες. Τα προβλήματα, βέβαια, παρά το γεγονός ότι δεν είναι σημερινά αλλά συσσωρεύονται εδώ και χρόνια, τα απέδωσε στις διεθνείς οικονομικές συγκυρίες και ειδικά, για τη χώρα, στις «χρόνιες στρεβλώσεις της ελληνικής αγοράς» οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, «διευρύνουν τις πιέσεις που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά».

Αποσιωπώντας το γεγονός ότι οι αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα για την πλειοψηφία των εργαζομένων και τα μικρομεσαία στρώματα πηγάζουν από την πολιτική στήριξης του κεφαλαίου και της πλουτοκρατίας, την πολιτική συνεχούς μείωσης των λαϊκών εισοδημάτων, της εμπορευματοποίησης της Παιδείας και της Υγείας και τη λεγόμενη απελευθέρωση των αγορών, ο πρωθυπουργός ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου εντατικοποίηση και επιτάχυνση αυτής ακριβώς της πολιτικής. Της πολιτικής, δηλαδή, που γύρω από τον άξονα της ενίσχυσης των μονοπωλιακών κερδών χρησιμοποιεί ως άλλοθι διάφορες «ανεξάρτητες αρχές», όπως την Επιτροπή Ανταγωνισμού, οι οποίες υποτίθεται πως θα βάλουν τάξη και θα ελέγξουν την ασυδοσία του μονοπωλιακού κεφαλαίου. «Ζήτησα να τρέξουμε πιο γρήγορα» είπε ο Κ. Καραμανλής, «να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη τόλμη, με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα» αναζητώντας προφάσεις στην «πρωτοφανή έκρηξη στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, των πρώτων υλών και των βασικών τροφίμων» και στις πληθωριστικές πιέσεις.

Ο πρωθυπουργός, παραγνωρίζοντας την εικόνα που υπάρχει στην αγορά με τις συνεχείς ανατιμήσεις σε όλη την γκάμα των βασικών ειδών κατανάλωσης, προχώρησε και σε κορόνες του τύπου «εξάντληση κάθε αυστηρότητας σε περιπτώσεις αισχροκέρδειας ή εκμετάλλευσης του καταναλωτή», διατυπώσεις που όπως δείχνει η ζωή αφήνουν παγερά αδιάφορους τους εκπροσώπους του κεφαλαίου.

Τέλος, ζήτησε να προωθηθούν άμεσα οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τη σύσταση της Υπηρεσίας Εποπτείας της Αγοράς, για τις διαφορές τιμών στο ίδιο προϊόν με άλλες χώρες, για ενίσχυση της επιτροπής ανταγωνισμού, ενώ έκανε λόγο για εντατικοποίηση των ελέγχων και ενημέρωση των καταναλωτών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συναντήσεις για τα ενεργειακά (2013-12-07 00:00:00.0)
Ενέργεια στην υπηρεσία του λαού (2013-05-25 00:00:00.0)
Στα λαϊκά στρώματα οι συνέπειες της κρίσης (2008-06-04 00:00:00.0)
Στάχτη στα μάτια (2006-04-16 00:00:00.0)
Φροντίζει η κυβέρνηση... (2006-03-15 00:00:00.0)
«Οχι» στην κατάργηση των ανώτατων τιμών (2005-03-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ