Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΜΝΗ ΒΙΣΤΟΝΙΔΑ
Καθυστερημένος χαρακτηρισμός σε «εθνικό πάρκο»

Η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να μειώσει τις εντυπώσεις για τις ευθύνες που τη βαραίνουν στο τεράστιο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, το παίζει ...«μετανοούσα Μαγδαληνή» και θεσμοθετεί το «Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης», μέσα στη ζώνη απολύτου προστασίας του οποίου εντάσσει και τη λίμνη Βιστονίδα.

Σημειώνουμε ότι η δημιουργία του εθνικού αυτού πάρκου προστασίας της ευρύτερης ζώνης, που περιλαμβάνει το Δέλτα του Νέστου, τις Λίμνες Βιστονίδα και Ισμαρίδα, τον υγροβιότοπο της Βάσοβας κ.λπ., αποτελούσε χρόνιο αίτημα των μαζικών φορέων της περιοχής, ενώ υπήρχε από χρόνια Μελέτη Τεκμηρίωσης του ΤΕΕ. Οι κυβερνήσεις, ωστόσο, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αρνούνταν επίμονα να θεσμοθετήσουν, προφανώς γιατί ήθελαν να εξυπηρετήσουν τα διάφορα μεγάλα συμφέροντα, όχι μόνο της Μονής Βατοπεδίου, αλλά και του μεγάλου κεφαλαίου. Θυμίζουμε, για παράδειγμα, ότι στον υγροβιότοπο της Βάσοβας ήθελαν να δημιουργήσουν τεράστιες αποθήκες πετρελαίου μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες.

Προφανέστατα, κάτω από την πίεση της λαϊκής κατακραυγής για το Βατοπέδι, η κυβέρνηση δημιουργεί τώρα το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το οποίο καλύπτει μια έκταση 727.000 περίπου στρεμμάτων. Το πάρκο, με βάση την κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Ναυτιλίας, Αιγαίου και Μακεδονίας - Θράκης που υπέγραψε ήδη ο Γ. Σουφλιάς, χωρίζεται σε τρεις ζώνες προστασίας, για κάθε μια από τις οποίες ορίζονται διάφοροι περιορισμοί, αλλά και επιτρεπόμενες χρήσεις:

-- Η Α Ζώνη απολύτου προστασίας, που χαρακτηρίζεται «Περιοχή Προστασίας της Φύσης», περιλαμβάνονται η Λίμνη και η λιμνοθάλασσα της Βιστονίδας, αλλά και η παραλίμνια περιοχή της, το Δέλτα του Νέστου, η Λίμνη Ισμαρίδα και η παραλιακή ζώνη της Βάσοβας. Στη ζώνη αυτή επιτρέπονται η επιστημονική έρευνα και διάφορες διαχειριστικές δράσεις για την προστασία της φύσης και τη συντήρηση των πολιτιστικών μνημείων, αλλά και η υδατοκαλλιέργεια - ιχθυοκαλλιέργεια και αλιεία. Διατηρείται, πάντως, κάποιο «παράθυρο» για «τη διοργάνωση τουριστικών προγραμμάτων», ύστερα από άδεια του Φορέα Διαχείρισης.

-- Η Β Ζώνη προστασίας χαρακτηρίζεται ως «Περιοχή Προστατευόμενων Φυσικών Σχηματισμών, προστατευόμενων Τοπίων και Στοιχείων Τοπίου» και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την περιβάλλουσα κοίτη του Νέστου, την παραλία Αβδήρων κ.ά. Στη ζώνη αυτή επιτρέπονται έργα διαχείρισης υδάτινων πόρων (αντιπλημμυρικά κ.ά.), η γεωργία, αλλά και μικρά υδροηλεκτρικά έργα, αιολικά πάρκα, η επέκταση των οικισμών 500 μέτρα περιφερειακά των υφιστάμενων οικισμών κ.λπ. Στη ζώνη αυτή (Β5) ανήκει και η δημόσια έκταση της πρώην «Φωνής της Αμερικής», την οποία η ΚΕΔ σκοπεύει να «αξιοποιήσει» μέσω ΣΔΙΤ με επιχειρηματίες, έχοντας αναρτήσει και σχετικό κείμενο στην ιστοσελίδα της, όπως είχε αποκαλύψει ο «Ρ». Και, βέβαια, η υπουργική απόφαση αφήνει ανοιχτό το «παράθυρο» αυτό, καθώς επιτρέπει τη δημιουργία εκεί τουριστικών μονάδων, αθλητικών εγκαταστάσεων, κτιρίων γραφείων κ.ά.

-- Η Ζώνη Γ, που χαρακτηρίζεται «Περιοχή Οικοανάπτυξης», όπου μπορούν να αναπτυχθούν σχεδόν όλες οι δραστηριότητες (τουριστικές, κατασκηνώσεις, εμπορικά κέντρα, υπεραγορές, αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα κ.ά.).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ