Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Αποφάσεις στήριξης του τραπεζικού κεφαλαίου
  • Πλήρης αδιαφορία του ΕΚΟΦΙΝ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην ΕΕ
  • Αποφάσισαν μόνο ρυθμίσεις που ευνοούν τους μεγαλοκαταθέτες

Στη στήριξη με κάθε τρόπο και κάθε μέσο του κλυδωνιζόμενου από την εξαπλούμενη κρίση, τραπεζικού κεφαλαίου, κατέληξαν στις αποφάσεις τους οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών στη συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ, που ολοκληρώθηκε χτες στο Λουξεμβούργο.

Αμεσο και κατεπείγον μέτρο, ο καθησυχασμός των πελατών των τραπεζών, ότι οι καταθέσεις τους είναι εγγυημένες και καλύπτονται από την κρατική εγγύηση. Οι 27 υπουργοί Οικονομίας κατέληξαν στην κοινή απόφαση, να παράσχουν νομική προστασία για την εγγύηση καταθέσεων, για μια περίοδο τουλάχιστον ενός χρόνου, μέχρι το ποσό των 50.000 ευρώ.

Υπερθεματίζοντας, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Ελλάδας, στις δηλώσεις του, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, ανέφερε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να αυξήσει το ελάχιστο όριο προστασίας εγγύησης των καταθέσεων της χώρας, από τις 20.000 ευρώ σήμερα, στις 100.000 ευρώ! Σε παρόμοιο όριο ανακοίνωσαν ότι θα εγγυηθούν για τις καταθέσεις και οι υπουργοί της Ισπανίας, του Βελγίου, της Αυστρίας και της Ολλανδίας. Ο Γ. Αλογοσκούφης είπε ότι πολύ σύντομα θα κατατεθεί σχετική τροπολογία στη Βουλή, ενώ επανέλαβε και πάλι ότι «ισχύει η πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης, ότι θα κάνει οτιδήποτε χρειάζεται για να διασφαλίσει όλες τις καταθέσεις όλων των Ελλήνων».

Το μέτρο όμως επιδέχεται διπλή ερμηνεία. Είναι προφανές ότι επιδιώκουν να καθησυχάσουν τους καταθέτες, σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί η κρίση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης και να αποφύγουν ανεπιθύμητα φαινόμενα μαζικής απόσυρσης καταθέσεων. Από την άλλη, βέβαια, τα μέτρα αυτά επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του προβλήματος και της σοβαρότητάς του.

Τα αντιτιθέμενα συμφέροντα, και στο πλαίσιο της ΕΕ που οξύνονται ακόμα περισσότερο την περίοδο της κρίσης, είχαν ως αποτέλεσμα να μην υπάρξει, ούτε αυτή τη φορά, κατάληξη στη Σύνοδο των υπουργών, σε κοινές θέσεις άμυνας για την αντιμετώπιση της κρίσης, από την οποία δοκιμάζεται το τραπεζικό κεφάλαιο. Επιβεβαιώνεται έτσι η εκδήλωση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην κοινή αντιμετώπιση της κρίσης, καθώς οι προτάσεις Σαρκοζί για δημιουργία κοινού ταμείου στα αμερικανικά πρότυπα προσέκρουσαν στις αντιδράσεις Γερμανίας και Γαλλίας.

Οπως προκύπτει και από τις δηλώσεις Αλογοσκούφη, η Σύνοδος επιβεβαίωσε τη θέση, ότι κάθε πρόβλημα θα αντιμετωπίζεται σε εθνικό και όχι σε κοινοτικό επίπεδο... Αν πιάσει φωτιά δηλαδή μια χώρα, ας τη σβήσει μόνη της, και αν καεί κάηκε... κατά τα άλλα συμφώνησαν να υπάρξει ένας στοιχειώδης συντονισμός ενημέρωσης και πληροφόρησης σε καθημερινή βάση, μέσω των μελών της Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Επιτροπής, ενώ συμφώνησαν και στην ελαστική ερμηνεία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης - ουσιαστικά για την ώρα το αποσύρουν - σε ό,τι αφορά την παροχή κρατικών κεφαλαίων για την ενίσχυση τραπεζών που αντιμετωπίσουν προβλήματα. Η υποκρισία στο απόγειό της. Κατά τα άλλα, οι αναφορές Αλογοσκούφη, για αναζήτηση ευθυνών σε Διοικητικά Συμβούλια και σε μετόχους προβληματικών τραπεζών, αλλά και λήψη μέτρων περιορισμού των «μπόνους» σε τραπεζικά στελέχη, είναι για τα μάτια του κόσμου. Το κύριο είναι ότι οι κρατικοί προϋπολογισμοί τίθενται στην υπηρεσία του τραπεζικού κεφαλαίου και στη με κάθε τρόπο διάσωσή του, μέσω της «κρατικοποίησης» των τεράστιων ζημιών τους.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε χτες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας σε ραδιοφωνικό σταθμό, επανέλαβε και πάλι τη θέση ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει πολύ μικρή έκθεση, σε τραπεζικά προϊόντα - αποκαλούμενα και τοξικά ομόλογα - που οδηγούν σήμερα σε κατάρρευση μεγάλων τραπεζικών ομίλων σε Ευρώπη και Αμερική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ