Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε θολά νερά

Οι δηλώσεις που έκανε χτες ο Αλ. Τσίπρας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας με αφορμή τη χρηματοοικονομική κρίση, είναι αποκαλυπτικές για την αντίληψη που έχει ο ΣΥΝ απέναντι στα καυτά προβλήματα που μαστίζουν τα λαϊκά στρώματα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ σημείωσε: «Εκφράσαμε στο διοικητή την ανησυχία μας για το γεγονός ότι η κρίση έχει ήδη περάσει στην πραγματική οικονομία (...), στα νοικοκυριά, στους δανειολήπτες. Διότι η αύξηση του Euribor, που είναι συνδεδεμένο με τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια, έχει μετακυλιστεί στα ελληνικά νοικοκυριά».

Με τη συγκεκριμένη διατύπωση είναι ολοφάνερο ότι ο πρόεδρος του ΣΥΝ προσπαθεί να ισορροπήσει σε διάφορα επίπεδα και ταυτόχρονα να συγκεράσει ...«δεδομένα», με τα οποία συγκρούονται καθημερινά οι εργαζόμενοι. Η εκτίμηση ότι η κρίση χτυπάει «ήδη» τα νοικοκυριά, επειδή αυξήθηκε το διατραπεζικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είναι μια εντελώς προκλητική προσέγγιση των αδιεξόδων που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά. Αναδεικνύοντας το ύψος της τοκοχρεολυτικής δόσης σε κύριο πρόβλημα, στην πραγματικότητα παραγράφει τα συσσωρευμένα για δεκαετίες οξυμένα προβλήματα των εργατικών οικογενειών. Προβλήματα επιβίωσης που δεν προέκυψαν τώρα, επειδή αυξήθηκε η δόση του δανείου, αλλά εμφανίστηκαν όταν ο σημερινός ...υπερδανεισμένος αναγκάστηκε να προσφύγει στην τράπεζα για δάνειο, προκειμένου να τα βγάλει πέρα.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Επιπλέον, από τη στιγμή που το ύψος των επιτοκίων για τα δάνεια αναδεικνύεται σε κομβικό σημείο, έστω με αφορμή την κρίση, ο Αλ. Τσίπρας και το κόμμα του δείχνουν ότι συμβιβάζονται πλήρως με την ιδέα ότι «έτσι είναι η ζωή», οι εργαζόμενοι για να τα φέρουν βόλτα, ή για να αποκτήσουν το δικό τους κεραμίδι, πρέπει να καταφύγουν στον τραπεζικό δανεισμό. Με τον τρόπο, όμως, αυτό ρίχνει διπλό λάδι στο ...καντήλι του συστήματος.

Πρώτον, υιοθετεί το «στάτους κβο» της κυριαρχίας των τραπεζών, οι οποίες μπορούν να εξακολουθούν να καταληστεύουν την κοινωνία και τους εργαζόμενους, είτε δίνοντάς τους εξευτελιστικά επιτόκια όταν εμφανίζονται ως αποταμιευτές-καταθέτες, είτε υπέρογκα επιτόκια ως δανειολήπτες.

Δεύτερον, ταυτίζεται με την αντίληψη ότι η κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των εργαζομένων δεν είναι υποχρέωση του κράτους (κατά προέκταση της ιδέας που ήδη αποδέχεται ο ΣΥΝ ότι το κράτος δεν έχει ευθύνη για την εξασφάλιση εργασίας, την κοινωνικοασφαλιστική- συνταξιοδοτική κάλυψη, τη δωρεάν δημόσια Παιδεία και Υγεία προς όλους τους πολίτες), δίνοντας έτσι συγχωροχάρτι στην πολιτική που θέλει κάθε πεδίο κερδοφόρας δράσης να παραδίνεται σε διάφορες ομάδες του κεφαλαίου (κατασκευαστές, τράπεζες, κλπ.).

Επειδή όμως ο Αλ. Τσίπρας όφειλε να πει και κάτι που να ...θυμίζει αριστερά, υποστήριξε ότι «είναι αναγκαίο, έστω και την ύστατη στιγμή, να υπάρξει μια νέα σχέση της κοινωνίας με τις τράπεζες και το χρηματοπιστωτικό σύστημα», επειδή, «δεν μπορεί οι τράπεζες να είναι πάνω από την κοινωνία». Και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο πρότεινε «μια νέα αρχιτεκτονική του χρηματοπιστωτικού συστήματος, με ιδιαίτερη και ισχυρή την παρουσία και το ρόλο του δημοσίου και βεβαίως με αυξημένο δημόσιο κοινωνικό έλεγχο».

Καταπληκτικό! Μετά το παραμύθι ότι είναι δυνατόν σε ένα εκμεταλλευτικό σύστημα, όπως είναι ο καπιταλισμός, ο άνθρωπος να είναι πάνω από τα κέρδη, τώρα εμφανίζεται ο μύθος ότι η κοινωνία μπορεί να αρθεί πάνω από τις τράπεζες. Από πού και ως πού; Μα επειδή αυτό απαιτεί η προσπάθεια του ΣΥΝ να παντρέψει την πλήρη ταύτισή του με το σύστημα, με την ανάγκη να αρθρώσει κάποιο λόγο που να δείχνει υπερβατικός, ώστε να μπορεί να ψαρεύει σε θολά νερά. Κι όλα αυτά αδιαφορώντας για το ποια είναι η κοινωνία, ποιες είναι οι κυρίαρχες δυνάμεις σ' αυτήν, ποιος κατέχει την εξουσία, ποιος διαθέτει τα μέσα παραγωγής.

Το κυριότερο βέβαια γι' αυτούς, είναι να εξασφαλίσουν τα αναγκαία διαπιστευτήρια, ότι είναι σε θέση να παίξουν το παιχνίδι της συμμετοχής στην εξουσία. Ετσι, μπορεί τα όσα λένε για «νέες αρχιτεκτονικές» και ισχυρό ρόλο του δημοσίου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα να ακούγονται βαρύγδουπα, ωστόσο - και καλό είναι να το έχουμε υπόψη μας - αυτό ακριβώς είναι και το πλαίσιο των προτάσεων που διατυπώνουν οι ανά τον κόσμο θιασώτες και απολογητές του συστήματος, οι οποίοι - όπως και ο ΣΥΝ - προκειμένου να αθωώσουν τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής και τον καπιταλισμό ως σύστημα, θέλουν να οριοθετήσουν τα αίτια της κρίσης στο χρηματοπιστωτικό τομέα που ...ξέφυγε από τον έλεγχο της κοινωνίας.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βαριές και χρόνιες οι αυξήσεις στις δόσεις των στεγαστικών δανείων (2023-07-13 00:00:00.0)
Προληπτική προσαρμογή των τραπεζών σε μελλοντικές επισφάλειες (2016-11-16 00:00:00.0)
«Κούρεμα» στα δάνεια για «υγιείς» τράπεζες (2012-03-03 00:00:00.0)
Θα αντέξει ακόμη και σε συνθήκες «κραχ»... (2009-06-24 00:00:00.0)
Σε φάση συγκέντρωσης κεφαλαίων (2009-02-06 00:00:00.0)
Αγγιξε τα 113 δισ. ευρώ (2008-09-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ