Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Σε φάση συγκέντρωσης κεφαλαίων

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η συγκέντρωση κεφαλαίων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας. Στο φόντο της συνεχιζόμενης κρίσης και των αναταράξεων το σύνολο σχεδόν των ντόπιων τραπεζικών ομίλων έχει δρομολογήσει αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου συνολικού ύψους πάνω από 4 δισ. ευρώ, ποσό που θα καταβληθεί με ζεστό κρατικό χρήμα από το πακέτο με τα 28 δισ. ευρώ που προβλέπει η κρατικομονοπωλιακού χαρακτήρα ρύθμιση.

Σε διαδικασία μεγάλης αύξησης κεφαλαίων που φτάνει σε 850 εκατ. ευρώ μπαίνει και η Εμπορική Τράπεζα, η οποία δεν εντάχτηκε στην «εθνική» εξειδίκευση των μέτρων ενίσχυσης επειδή πλέον είναι θυγατρική εταιρεία της γαλλικής τράπεζας «Credit Agricole». Η γαλλική τράπεζα θα καλύψει το ποσοστό της αύξησης που της αναλογεί (70%) και επιπλέον τα τυχόν αδιάθετα υπόλοιπα. Είναι πλέον φανερό ότι οι Γάλλοι μεγαλομέτοχοι προσβλέπουν σε εντονότερη παρουσία στην ντόπια αγορά που αποτελεί και εφαλτήριο για την επιχειρηματική διείσδυση στην ευρύτερη ζωτική περιοχή (ΝΑ Ευρώπη και αλλού). Φανερό επίσης είναι και το γεγονός ότι οι συνθήκες της κρίσης - στο πλαίσιο της εφαρμοζόμενης πολιτικής - δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια νέα φάση συγχωνεύσεων και εξαγορών. Η παραπέρα ισχυροποίηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων θα σημάνει την απόσπαση ακόμη μεγαλύτερου μέρους από τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η μοιρασιά των ειδικών κρατικών ομολόγων στη βάση τω οποίων οι τραπεζίτες θα αντλούν φτηνό χρήμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να το μοσχοπουλήσουν στη συνέχεια σε νοικοκυριά, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ. Από την όλη διαδικασία κερδισμένοι βγαίνουν οι τραπεζίτες που καταφέρνουν - παρά την όποια μείωση επιτοκίων - να αυξάνουν τα περιθώρια κέρδους τους. Σε αυτό το πλαίσιο, μετά την Εθνική Τράπεζα σε «μειώσεις» προχώρησε και η «Γιούρομπανκ» που διαμορφώνονται μόλις σε 0,25% για τις μικρές επιχειρήσεις, 0,5% για καταναλωτικά δάνεια κ.ά.

Παράλληλα, ξεσπούν και νέες κόντρες ανάμεσα στις μερίδες του χρηματιστικού κεφαλαίου. Σε αυτό πλαίσιο, οι μεγαλορεντιέρηδες της εταιρίας «Moody's» προχώρησαν σε υποβάθμιση των τραπεζών «Alpha», «Eurobank» και «Πειραιώς» με το αιτιολογικό της έκθεσης σε δάνεια προς τους κλάδους της ναυτιλίας, τουρισμού και κατασκευών αλλά και από τις αναταράξεις στη ΝΑ Ευρώπη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ