Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
Ακόμα μεγαλύτερα βάρη για τα λαϊκά στρώματα

Αυξάνεται η φορολογία σε τσιγάρα και ποτά. Νέος σφαγιασμός στις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα, για νοσοκομεία, ασφαλιστικές καλύψεις, φάρμακα κλπ.

Νέες αυξήσεις των αντιλαϊκών έμμεσων φόρων σε ποτά και τσιγάρα, τροποποιήσεις του φόρου στην ακίνητη περιουσία και ένα ευρύ πλέγμα μέτρων περιορισμού των κρατικών δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση της ΝΔ, εντείνοντας την αντιλαϊκή της επίθεση στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Τα μέτρα αυτά, τα οποία εντάσσονται στο «Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2008-2011», ο αρμόδιος υπουργός τα εμφάνισε ως την ελληνική πρόταση αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης... Παράλληλα, και υπό την πίεση και κατακραυγή εκατοντάδων χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών και μικροβιοτεχνών, αλλά και με ευδιάκριτα καιροσκοπικά - ψηφοθηρικά κριτήρια στην προοπτική μιας πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες την επαναφορά του αφορολόγητου εισοδήματος των 10.500 ευρώ για τα φορολογούμενα εισοδήματα των μικρομεσαίων στρωμάτων, την κατάργηση των οποίων είχαν θεσπίσει με νόμο, μόλις τον προηγούμενο Σεπτέμβρη.

Τα νέα κυβερνητικά μέτρα αφήνουν άθικτα τα προνόμια του μεγάλου κεφαλαίου και των υψηλών εισοδημάτων. Είναι ενδεικτικό ότι, στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης, όπου και παρουσιάστηκαν τα νέα μέτρα, όταν ο Γ. Παπαθανασίου ρωτήθηκε γιατί επέλεξε να αυξήσει τους έμμεσους φόρους, αντί να αυξήσει τη φορολογία των επιχειρήσεων ή των μεγάλων εισοδημάτων, έδωσε την αφοπλιστική απάντηση ότι ένα τέτοιο μέτρο - αυτό της φορολόγησης του πλούτου - δε θα απέδιδε... Παράλληλα, το συνολικό «πακέτο» με τα επαχθή αντιλαϊκά μέτρα που ενσωματώνονται στο «Πρόγραμμα Σταθερότητας», δεν το έχουμε δει στο σύνολό του. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η κυβέρνηση κρατά ακόμα κλειστά τα χαρτιά της για το μέγα θέμα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, για τις οποίες χτες ο υπουργός είπε ότι αναλυτικές ανακοινώσεις θα γίνουν προσεχώς...

Στο μεταξύ, ο κόσμος βοά ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τις Βρυξέλλες να ανοίξει, στον... κατάλληλο χρόνο, και πάλι το φάκελο του Ασφαλιστικού, μετά μάλιστα την οξύτατη κριτική που δέχτηκε πρόσφατα από την ΕΕ για ...ημιτελή μέτρα στο Συνταξιοδοτικό - Ασφαλιστικό που προώθησε το 2008. Το σίγουρο είναι ότι την τριετία 2009-2011, η εισοδηματική και γενικότερα δημοσιονομική πολιτική θα κινηθεί και πάλι στον αστερισμό της λιτότητας, με τους μισθούς και συντάξεις να δέχονται νέες πιέσεις επώδυνων προσαρμογών...

Τα νέα μέτρα

Σύμφωνα με τις χτεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης:

  • Επανέρχεται, για τα εισοδήματα του 2008, το αφορολόγητο των 10.500 για τα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρών βιοτεχνικών και εμπορικών επιχειρήσεων.
  • Αυξάνεται άμεσα από 75% σε 80% ο συντελεστής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα φτηνά τσιγάρα. Δικαιολογώντας την απόφαση αυτή, οι κυβερνώντες τόνισαν πως «τα φτηνά τσιγάρα μπορεί να οδηγήσουν σε αθέμιτο ανταγωνισμό και να ενθαρρύνουν τους νέους στο κάπνισμα»!
  • Αυξάνεται κατά 20% ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά.

Από τις νέες αυτές αυξήσεις προσδοκούν να εισπράξουν 153,75 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το Ετήσιο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΕΤΑΚ) καταργείται ο προηγούμενος τρόπος υπολογισμού του φόρου που προέβλεπε απαλλαγή για την πρώτη κατοικία με αντικειμενική αξία έως 300.000 ευρώ και 200 τ.μ. και επιβολή του φόρου στη δεύτερη και κάθε άλλη κατοικία με συντελεστή 0,1%, και ελάχιστο 1 ευρώ το τετραγωνικό. Αντί αυτού προβλέπεται αφορολόγητο 100.000 ευρώ για άγαμους, 200.000 σε μονογονεϊκές οικογένειες και για κάθε οικογένεια που έχει έως και 2 παιδιά, ενώ για οικογένειες με 3 παιδιά και άνω το αφορολόγητο αυξάνεται στα 230.000 ευρώ. Το αφορολόγητο ισχύει για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας (π.χ. δύο κατοικίες με αντικειμενική αξία 90.000 ευρώ είναι αφορολόγητες), ενώ το ποσό πάνω από τα αφορολόγητα όρια θα φορολογείται με 0,1%. Το 2009 θα πληρωθεί και ο φόρος ακινήτων που δεν καταβλήθηκε το 2008.

Σφαγιασμός δαπανών

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προχωρά στο σφαγιασμό των κρατικών δαπανών. Ο «Ρ» δημοσιεύει και τα 13 μέτρα που ανακοινώθηκαν, επειδή τα περισσότερα από αυτά είναι ενδεικτικά για τον προσανατολισμό της κυβερνητικής πολιτικής. Πρόκειται για μια πολιτική που επειδή κινείται στη λογική της λήψης μέτρων για τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, το σλόγκαν για περικοπή των κρατικών δαπανών στην ουσία στοχεύει στον περιορισμό των δαπανών εκείνων που έχουν κοινωνικό χαρακτήρα (δαπάνες για προσλήψεις, έλεγχος αποδοχών, περικοπή δαπανών ασφαλιστικών ταμείων κ.ο.κ.). Σύμφωνα με τα μέτρα αυτά:

  • Οι νέες προσλήψεις θα είναι δραστικά περιορισμένες και σαφώς λιγότερες από τις συνταξιοδοτήσεις.
  • Η εισοδηματική πολιτική θα καλύπτει τον πληθωρισμό, αλλά δε θα θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και άρα θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων.
  • Η καταβολή του συνόλου των αποδοχών των δημόσιων υπαλλήλων θα γίνεται από μία υπηρεσία.
  • Θα προχωρήσει η ενοποίηση φορέων και οργανισμών του Δημοσίου.
  • Θα εφαρμοστεί ο ν.3697/2008 που προβλέπει λειτουργία των ΟΤΑ, των Ασφαλιστικών Ταμείων και των Νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια (νέα μορφή ιδιωτικοποίησής τους).
  • Περικόπτονται κατά 10% οι «ελαστικές δαπάνες» με εξαίρεση τις αποκαλούμενες απόλυτα ανελαστικές (μισθοί, επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων κ.ά.).
  • Μειώνονται κατά 10% σε σχέση με το 2008, οι συνολικές δαπάνες για συμβάσεις έργου και ορισμένου χρόνου.
  • Ορίζεται πλαφόν στο ύψος του μισθού του γενικού γραμματέα υπουργείου για τους μισθούς που λαμβάνουν οι πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
  • Τίθεται σε λειτουργία ένα ολοκληρωμένο σύστημα προμηθειών για τους οργανισμούς που εποπτεύονται από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
  • Επιδιώκουν σημαντική περικοπή των φαρμακευτικών δαπανών των Ασφαλιστικών Ταμείων με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και Bar codes.
  • Θα προχωρήσει το σχέδιο ιδιωτικοποίησής του ΟΣΕ.
  • Προωθείται η πιλοτική εφαρμογή του Προϋπολογισμού Προγραμμάτων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ