Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Απειθαρχία στην ΚΑΠ της ΕΕ η μόνη προοπτική

Στο Ηράκλειο Κρήτης μίλησε χτες το απόγευμα η Δ. Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, για τα αγροτικά προβλήματα και τις θέσεις του ΚΚΕ

Το δρόμο της απειθαρχίας και της ανυπακοής στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, του κεφαλαίου και των ευρωκομμάτων, ως το μόνο δρόμο που δίνει ελπίδα και προοπτική, κάλεσε να ακολουθήσουν οι αγρότες και οι αγρότισσες της Κρήτης η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, μιλώντας, χτες το απόγευμα, στο Ηράκλειο, σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση για το αγροτικό ζήτημα και τις θέσεις του ΚΚΕ, με αφορμή και τις εξελίξεις στο αγροτικό κίνημα. Στη συγκέντρωση, που διοργάνωσαν, από κοινού, οι Επιτροπές Πόλης και Υπαίθρου Ηρακλείου του ΚΚΕ και πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας, συμμετείχαν πλήθος αγροτών απ' όλο το νομό αλλά και άλλοι εργαζόμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες, γυναίκες και νεολαία.

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Γραμματέας της Επιτροπής Υπαίθρου Ηρακλείου του ΚΚΕ, Δημήτρης Βρύσαλης, και αναφερόμενος στις τελευταίες κινητοποιήσεις των αγροτών στο νομό επισήμανε χαρακτηριστικά: «ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επιχείρησαν να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες καθώς συνδιαμορφώνουν στην ΕΕ την ΚΑΠ. Και επιχείρησαν να βάλουν μπροστά τα στηρίγματά τους στο συνδικαλιστικό κίνημα, ΓΕΣΑΣΕ - ΠΑΣΕΓΕΣ - ΟΑΣΝΗ, για να εκμεταλλευτούν τα προβλήματα της αγροτιάς ώστε να εμφανίσουν το ΠΑΣΟΚ ως τον καλύτερο διαχειριστή της ΚΑΠ, να στήσουν το προεκλογικό του ντεκόρ». Οι αγρότες του νομού, όμως, υπογράμμισε, δεν πρέπει να ξεγελαστούν από τις δήθεν αγωνιστικές μεταμορφώσεις τους. Είναι ανάγκη να συγκρουστούν με τις ξεπουλημένες και νόθες συνδικαλιστικές ηγεσίες γιατί αποτελούν εχθρό των αγροτών και σύμμαχο των μεγαλοαγροτών.

Στην ομιλία της η Διαμάντω Μανωλάκου τόνισε ότι αιτία για όλα τα δεινά της αγροτιάς σήμερα είναι η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, η ΚΑΠ, που ψηφίζουν και υλοποιούν με συνέπεια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, και βέβαια αποκρύπτουν ο ΣΥΝ και ο ΛΑ.Ο.Σ. για να μη δυσφημίσουν την ΕΕ που στηρίζουν, θεωρούν μονόδρομο, εξιδανικεύουν και προσκυνούν και τα δύο αυτά κόμματα.

Ετσι, «σήμερα, η αγροτιά γεύεται τις πικρές συνέπειες της αντιαγροτικής ΚΑΠ με τον πιο σκληρό τρόπο. Με μείωση των τιμών παραγωγού, μείωση επιδοτήσεων, αύξηση του κόστους παραγωγής σε λιπάσματα, φάρμακα, μηχανήματα κλπ, κυριαρχία των καρτέλ με θύματα τη μικρομεσαία αγροτιά που δε θα μπορέσει να επιβιώσει. Αυτός είναι ο στόχος της ΕΕ και των κομμάτων που τη στηρίζουν. Η συγκέντρωση της γης, παραγωγής και εμπορίας σε λίγα χέρια, των μεγαλοπαραγωγών, που οργανώνονται σε επιχειρηματική βάση».

Η Διαμάντω Μανωλάκου αναφέρθηκε και στην επίθεση από τα ΜΑΤ που δέχτηκαν οι αγρότες της Κρήτης στο λιμάνι του Πειραιά και σημείωσε: «Εμείς καταγγείλαμε και καταδικάσαμε το πρόσωπο του αυταρχισμού και της κρατικής καταστολής που πρόβαλε και πάλι. Ημασταν εκεί μαζί με τους αγρότες, απαιτώντας να φύγουν τα ΜΑΤ και να αφεθούν ελεύθεροι όσοι αγρότες είχαν συλληφθεί. Καλέσαμε όλο τον κόσμο να κατέβει στο λιμάνι του Πειραιά, σε συμπαράσταση και αλληλεγγύη των αγροτών της Κρήτης, ενάντια στη βία και κρατική καταστολή. Γιατί ξέρουμε καλά ότι είναι και αυτές οι μορφές η συνέχεια των μαζικών αγροτοδικείων, μαθητοδικείων και των ξεφουσκωμένων λάστιχων που εφάρμοζε αυταρχικά η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ισως γι' αυτό τάχθηκε, το ΠΑΣΟΚ, ενάντια στα μπλόκα και στο κλείσιμο των δρόμων σαν μορφή πάλης των μικρομεσαίων αγροτών».

Πολιτική ξεκληρίσματος

Σε σχέση με την άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα αιτήματα των αγροτών τόνισε ότι δείχνει με καθαρό τρόπο την εχθρότητα στη μικρομεσαία αγροτιά και ταυτίζεται με το ξεκλήρισμα χιλιάδων αγροτικών νοικοκυριών, τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια των πλούσιων αγροτών και των καπιταλιστών, την εξασφάλιση υψηλής κερδοφορίας στους εμποροβιομήχανους, για να επισημάνει: «Να γιατί υποστηρίζει το ΚΚΕ ότι στο αγροτικό κίνημα συγκρούονται δύο γραμμές. Η μία εκφράζει τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών και συμμετέχει στη διαμόρφωση της ΚΑΠ, έχοντας τη στήριξη των συμβιβασμένων ηγεσιών των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ που υπονομεύουν τις κινητοποιήσεις στο πιο κρίσιμο σημείο τους. Η άλλη εκπροσωπείται από τις δυνάμεις που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΥ και συγκρούεται με την ΚΑΠ και τον ΠΟΕ, εκφράζει τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Επιδιώκει συμμαχίες με την εργατική τάξη και τα άλλα φτωχομεσαία λαϊκά στρώματα. Αυτή η πρόταση απαντά στις σημερινές ανάγκες συμβάλλοντας στο άνοιγμα του δρόμου ανάπτυξης που θα υπηρετεί τους μικρομεσαίους αγρότες και τις οικογένειές τους και στην προοπτική».

Ενίσχυση της γραμμής της σύγκρουσης

Η ενίσχυση αυτής της γραμμής, σημείωσε ακολούθως, και η αποδυνάμωση του συνδικαλισμού της υποταγής θα δώσουν ώθηση στην οργάνωση της αγροτιάς, στη δημιουργία μαζικών, ισχυρών αγροτικών συλλόγων και επιτροπών αγώνα και θα συμβάλουν στην ανασύνταξη του αγροτικού κινήματος, στην αποτελεσματικότητα της πάλης.

Καταλήγοντας το στέλεχος του ΚΚΕ τόνισε πως, σήμερα, «είναι αναγκαιότητα ο μαζικός απεγκλωβισμός από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και το ξεπέρασμα των αυταπατών περί καλής και κακής ΚΑΠ, που καλλιεργούν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑ.Ο.Σ., για να παγιδέψουν τους μικρομεσαίους αγρότες στην ίδια αντιαγροτική πολιτική». Είναι αναγκαιότητα η σημαντική ενίσχυση του ΚΚΕ για οριστικές λύσεις υπέρ των εργαζομένων. Μέσα στη δράση μπορεί να προωθηθεί η συσπείρωση των λαϊκών δυνάμεων και να κτιστεί η συμμαχία τους με στόχο τη λαϊκή εξουσία, για να οργανωθεί η οικονομία με κριτήριο τις ανάγκες της εργατικής τάξης, της μικρομεσαίας αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων της πόλης και να εφαρμοστεί φιλοαγροτική πολιτική, υπογράμμισε η Δ. Μανωλάκου.

Ανάλογη πολιτική συγκέντρωση για το αγροτικό ζήτημα πραγματοποίησε, χτες, στα Χανιά, η ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, με ομιλητή τον Τηλέμαχο Δημουλά, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ