Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Κινητοποίηση για την προστασία εισοδήματος και παραγωγής

Τη Δευτέρα 9 του Φλεβάρη, στις 10 το πρωί, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Συγκεντρώσεις καταδίκης της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και για τη διεκδίκηση ουσιαστικών μέτρων προστασίας του εισοδήματος και της παραγωγής, πραγματοποιείται στην Κέρκυρα, τη Δευτέρα 9 του Φλεβάρη στις 10 το πρωί, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, με πρωτοβουλία της ΠΑΣΥ, τα στελέχη και μέλη της οποίας απευθύνουν αγωνιστικό κάλεσμα μαζικής συμμετοχής.

Οι ελαιοπαραγωγοί της Κέρκυρας ασφυκτιούν χρόνο με το χρόνο όλο και πιο έντονα από την εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική για ένα προϊόν με υψηλή διατροφική αξία, που αποτελεί μια από τις σημαντικές παραγωγικές δραστηριότητες στο νησί, στήριγμα στην τοπική οικονομία. Το εισόδημα του Κερκυραίου αγρότη έχει μειωθεί κατά 60% από τις αρχές του 2000, ενώ στο ίδιο ποσοστό είναι μειωμένη η επιδότηση σε πραγματικές τιμές μετά την αποσύνδεσή της από την παραγωγή. Η σημερινή τιμή αντιπροσωπεύει το 1/3 της πραγματικής αξίας και είναι αντίστοιχη με αυτή του 2000 όταν το συνολικό κόστος παραγωγής έχει τιναχτεί στα ύψη.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση που οδηγεί στην εγκατάλειψη της ελαιοκαλλιέργειας, οι δυνάμεις του συνεπούς αγροτικού κινήματος καλούν τους φτωχομεσαίους αγρότες να ορθώσουν το ανάστημά τους, να συγκρουστούν με την αντιαγροτική πολιτική της ΚΑΠ και του ΠΟΕ, την οποία στηρίζουν και διαμορφώνουν τα εγχώρια φερέφωνά τους και να διεκδικήσουν αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους.

Σε αυτή την κατεύθυνση η ΠΑΣΥ καλεί τους μικρομεσαίους παραγωγούς να δώσουν βροντερό «παρών» στην κινητοποίηση, διεκδικώντας μεταξύ άλλων:

  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος (65 ευρώ ανά στρέμμα).
  • Κατώτερη εγγυημένη τιμή για το λάδι 3,5 ευρώ για το 5άρι και 4 ευρώ για τον Ασο.
  • Αμεση απόδοση της επιδότησης σε 1.600 περίπου αγρότες που δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ επιδότηση, καθώς και σε όσους παραγωγούς τους έχει γίνει παρακράτηση του ποσού που δικαιούνται.
  • Να δίνεται το σύνολο της επιδότησης σε όλους τους παραγωγούς μέσα στο χρόνο της σοδειάς, σύμφωνα με την παραγωγή και με τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Κατάργηση της παρακράτησης 5-7%.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής με επιδότηση στα μέσα και εφόδια, με επιτόκια στην ΑΤΕ όσο και ο πληθωρισμός, με κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια και αφορολόγητο πετρέλαιο.
  • Προστασία του ελαιολάδου από τις εισαγωγές.
  • Αμεσο διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων. Συνταξιοδότηση στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ