Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΖΑΝΗ
Επίκαιρο το αίτημα για ενιαίο, δημόσιο φορέα Ενέργειας

Ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Δυτικής Μακεδονίας

Σε συντονισμένο αγώνα ενάντια στους σχεδιασμούς κυβέρνησης και διοίκησης της ΔΕΗ καλεί τους εργαζόμενους και το λαό της Κοζάνης η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Δυτικής Μακεδονίας, με αφορμή τη μη πρόβλεψη, από τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το νέο ορυχείο της ΔΕΗ, της μετεγκατάστασης του οικισμού της Ποντοκώμης, αλλά και στη βάση των όσων ορίζει το νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΔΕΗ.

Η Συντονιστική προτάσσει την ανάγκη δημιουργίας ενιαίου κρατικού φορέα ενέργειας και τονίζει: «Σήμερα όλοι γνωρίζουμε για τις αιτίες των προβλημάτων, για τις ευθύνες κυβερνήσεων, συνδικαλιστικών παρατάξεων που στήριξαν και στηρίζουν τις πολιτικές του Μάαστριχτ, της απελευθέρωσης των αγορών και της ανταγωνιστικότητας. Για να μπει φρένο σε αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές απαιτείται μαζικός λαϊκός αγώνας και ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων (σε συνδικάτα, δήμους, νομαρχίες κλπ.) όπου αυτός είναι σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων», σημειώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα και τους καλεί να διεκδικήσουν:

  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους, 5.000 προσλήψεις στη ΔΕΗ, με την ένταξη στο μόνιμο προσωπικό όλων των συμβασιούχων και εργολαβικών εργαζομένων και την προκήρυξη διαγωνισμού για τις υπόλοιπες κενές οργανικές θέσεις.
  • Ο λιγνίτης να παραμείνει το βασικό καύσιμο για την παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας, που μαζί με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στα πλαίσια ενός ενεργειακού κεντρικού σχεδιασμού μπορούν να εξασφαλίσουν την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας.
  • Αντικατάσταση των παλαιών μονάδων με νέες φιλικότερες για το περιβάλλον.
  • Πλήρη αποκατάσταση του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος και αξιοποίησή του με ολοκληρωμένο σχέδιο στο δημόσιο φορέα με χρηματοδότηση από τη ΔΕΗ και το κράτος.

Η ΣΕΑ σημειώνει πως μπροστά στην οικονομική κρίση γίνεται ακόμα πιο επίκαιρη η πρόταση «για ενιαίο κρατικό φορέα ενέργειας στην υπηρεσία του λαού. Για ΔΕΗ 100% στο Δημόσιο, με αποκλειστικότητα στην παραγωγή, μεταφορά και διανομή, που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, που θα παράγει φθηνό ρεύμα για το λαό, θα εξασφαλίζει τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων σ' αυτήν. Θα διασφαλίσει την ενεργειακή ανεξαρτησία και τα συμφέροντα της χώρας. Θα μπορεί να αποκαταστήσει το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον. Μόνο με τον ενιαίο κρατικό φορέα ενέργειας, η Ηλεκτρική Ενέργεια ως κοινωνικό αγαθό θα μπορέσει να γίνει μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας προς όφελος του λαού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ