Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ»
Εμμένουν στην πολιτική εκποίησης

Σφήνα της MIG στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης, ενώνει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Αμετακίνητη από την πολιτική παράδοσης της δημόσιας περιουσίας του ομίλου της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ) στο ιδιωτικό κεφάλαιο, η κυβέρνηση προχωρά στην επόμενη φάση εκποίησης του ομίλου, απευθύνοντας ανοιχτή δημόσια πρόσκληση σε επιχειρηματικούς ομίλους για απευθείας διαπραγματεύσεις.

Στη δημόσια πρόσκληση της κυβέρνησης έσπευσε να ανταποκριθεί - πρώτος και καλύτερος - ο Α. Βγενόπουλος του ομίλου «Marfin Investment Group» (MIG), δηλώνοντας έτοιμος να προσέλθει σε απευθείας διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση και για τις τρεις εταιρείες (πτητικό έργο, Τεχνική Βάση και επίγεια εξυπηρέτηση). Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι «προσφέρει οικειοθελώς στο Δημόσιο δυνατότητα επανακρατικοποίησης» και ότι «επιθυμεί διακομματική συναίνεση και κοινωνική αποδοχή για την πρωτοβουλία της».

Ο ίδιος ο Α. Βγενόπουλος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη συμφώνησε με το κατώτατο τίμημα που θέτει η κυβέρνηση, περίπου 107 εκατ. ευρώ, ενώ όσον αφορά το μέλλον των εργαζομένων - εφόσον φυσικά οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση καταλήξουν σε συμφωνία - ξεκαθάρισε ότι θα προσλάβει όσους κρίνει αναγκαίους, φυσικά, με «διαφορετικά συμβόλαια και διαφορετικούς όρους». Διευκρινίζοντας την... οικειοθελή προσφορά για επανακρατικοποίηση, σημείωσε ότι παρέχει τη δυνατότητα στο Ελληνικό Δημόσιο να επαναγοράσει από τη MIG την «Ολυμπιακή» σε χρονικό διάστημα μέχρι και 3 μήνες μετά τη διεξαγωγή των επόμενων εκλογών, αφήνοντας έτσι ορθάνοιχτες τις πόρτες για συνεργασία και με το ΠΑΣΟΚ, σε περίπτωση που υπάρξει εναλλαγή στην κυβερνητική εξουσία.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στην «ευγενική προσφορά» Βγενόπουλου, έσπευσε να ανταποκριθεί άμεσα η κυβέρνηση, η οποία διά του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη (έχει εξουσιοδοτηθεί να χειριστεί την εκποίηση του ομίλου ΟΑ), δήλωσε ότι «η πρόταση αυτή, όπως και όποιες άλλες ενδεχομένως υποβληθούν, θα εξεταστεί με τη δέουσα σοβαρότητα και προσοχή».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου κατά τη χτεσινή συνέντευξη «εφ' όλης της ύλης» είπε: «είμαστε ανοιχτοί» στην πρόταση Βγενόπουλου, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ΠΑΣΟΚ για λειτουργία της ΟΑ με ιδιωτικά και δημόσια κεφάλαια. Στην ερώτηση ποιος θα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό, ο ιδιώτης ή το Δημόσιο, ο Γ. Παπανδρέου απάντησε: «δεν είμαστε δογματικοί σε τέτοια ζητήματα».

Η πλειοψηφία των εργαζομένων στον όμιλο ΟΑ, με εξαίρεση τους πιλότους, απορρίπτουν και το κυβερνητικό σχέδιο και την πρόταση Βγενόπουλου, επισημαίνοντας ότι τα αποτελέσματα των μεταφορών με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια είναι σε όλους γνωστά και οι ίδιοι τα ζουν με την ακτοπλοΐα, όπου οι εφοπλιστές καθορίζουν τα δρομολόγια με αποκλειστικό κριτήριο τα κέρδη τους και όχι τις ανάγκες του ελληνικού λαού.

Η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Αερομεταφορών (ΕΣΚ) καλεί τους εργαζόμενους να αντισταθούν στην πολιτική ΕΕ - κυβέρνησης, ώστε να αποτρέψουν την ιδιωτικοποίηση και να απαιτήσουν ενιαίο και αποκλειστικά δημόσιο τομέα αερομεταφορών. Παράλληλα, καλούν σε άμεση συνεδρίαση τα Σωματεία και την ΟΣΠΑ, με σκοπό τη λήψη απόφασης για κάθε μορφής κινητοποιήσεις, ενάντια στην πολιτική ιδιωτικοποίησης του ομίλου ΟΑ.

Σημειώνεται, τέλος, ότι εργαζόμενοι της «Ολυμπιακής» στη Θεσσαλονίκη, διοργάνωσαν χτες το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

  • Τη δραστική μείωση των προστίμων που έχει προτείνει η Κομισιόν για δήθεν παράνομες κρατικές ενισχύσεις προς την ΟΑ, ζητά ο Γενικός Εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ