Τετάρτη 8 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αξιοποίηση της κρίσης για αντιστροφή κλίματος

Την εικόνα του φερέγγυου διαχειριστή της διεθνούς οικονομικής κρίσης καλλιεργεί συστηματικά η κυβέρνηση επιδιώκοντας, εκτός των άλλων, να ανακόψει τη ραγδαία φθορά και να αντιστρέψει «το δυσμενές πολιτικό κλίμα».

Στην προσπάθειά της να αξιοποιήσει τη διεθνή κρίση, η κυβέρνηση από τη μια εγγυάται και διασφαλίζει τα συμφέροντα των τραπεζών και της πλουτοκρατίας και από την άλλη εμφανίζεται ότι δήθεν «μάχεται» για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων. Στην πράξη βέβαια, όπως καταδεικνύει περίτρανα και το σχέδιο προϋπολογισμού του 2009, διασφαλίζει μόνο τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, ενώ για τους οικονομικά ασθενέστερους ψάχνει ακόμα για τα ψίχουλα που θα μοιράσει.

Ακριβώς επειδή η βασική «έγνοια» της πολιτικής της είναι πώς θα προστατεύσει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, η κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των λαϊκών στρωμάτων μοιράζοντας τρισάθλιες παροχές πτωχοκομείου και «πουλώντας» υποκριτικό ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων, όπως της ακρίβειας.

Ειδικά για τον προϋπολογισμό η κυβερνητική προπαγάνδα κάνει το μαύρο άσπρο, προκειμένου να δημιουργήσει σύγχυση και μοιρολατρία σε τμήματα των λαϊκών στρωμάτων για τον έντονα ταξικό χαρακτήρα του. Στο πλαίσιο αυτό εξαπέλυσαν χτες συντονισμένη εκστρατεία για να πείσουν ότι η νέα φοροεπιδρομή δεν αγγίζει τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους!

«Το βέβαιο είναι ότι προσπαθούμε χωρίς να απομυζούμε τους μικρούς και τους μεσαίους να βρούμε έσοδα για το δημόσιο», αποφάνθηκε ο Λ. Ζαγορίτης, ισχυριζόμενος ότι «υπάρχουν έσοδα, είναι αυτά τα οποία καταγράφονται στον Προϋπολογισμό και τα οποία αν τα δει κανείς με αντικειμενικό μάτι θα διαπιστώσει ότι δε δημιουργούνται προβλήματα στους περισσότερους Ελληνες».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υφυπουργός Οικονομικών Αντ. Μπέζας υποστήριξε ότι μόνο οι μισθωτοί και συνταξιούχοι δε συμμετέχουν στους νέους φόρους! Και αυτό όταν μόνο από τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας θα πληρώσουν επιπλέον 500 εκατ. ευρώ φόρους, ενώ είναι γνωστό ότι θα σηκώσουν το μεγαλύτερο μέρος των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ, καύσιμα, τσιγάρα, ποτά, κ.ο.κ.) καθώς και το χαράτσι του ενιαίου τέλους ακινήτων. Εξωραΐζοντας την πραγματικότητα ο υφυπουργός παρουσίασε (στον «Αλφα 9,89») ως εξής τη διάρθρωση των νέων φόρων: «1 δισ. περίπου είναι έσοδα των ειδικών λογαριασμών που ενσωματώνονται τώρα στον προϋπολογισμό, 1,5 δισ. είναι έσοδα που θα έρθουν από την περαίωση και τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, είναι φόροι που θα τους πλήρωναν ούτως ή άλλως. 700 εκατ. έχουμε επιπλέον από τα καινούρια συστήματα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, 700 εκατ. είναι η αύξηση του ΕΤΑΚ. Αυτά κάνουν περίπου 3,5 δισ. Αν τα αφαιρέσουμε από τα 7,4 δισ., μένουν 3,9 δισ.». Κινούμενος στη λογική «τρεις το λάδι τρεις το ξίδι έξι το λαδόξιδο» απέδωσε και τα υπόλοιπα 3,9 δισ. στους φόρους από τα μερίσματα και την αύξηση της προκαταβολής στις επιχειρήσεις...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ