ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

O μικρομεσαίος αγρότης δε... χωράει στα οράματα των «ευρωμονόδρομων» και της «Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής» αφού οι «θέσεις» έχουν «κλείσει» για τους μεγάλους γαιοκτήμονες και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε «σύγχρονες» καλλιέργειες, την ίδια στιγμή που η Ελλάδα από εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων έχει μετατραπεί σε εισαγωγέα.

Σαφέστατα ήταν τα παραπάνω συμπεράσματα που προέκυψαν από τη συζήτηση της Επερώτησης που κατέθεσε η ΚΟ του ΚΚΕ για την αγροτική οικονομία. «Υπάρχει και άλλος δρόμος» τόνισε παρεμβαίνοντας στη συζήτηση η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τασσόμενη υπέρ των παραγωγικών συνεταιρισμών που θα έχουν από το κράτος τα μέσα για να καλλιεργήσουν και να παράγουν. Οπως τόνισε, την ευθύνη για το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς έχουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που εφαρμόζουν τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παράλληλα οι βουλευτές του ΚΚΕ μετέφεραν χτες στο Κοινοβούλιο τη φωνή οργής και απόγνωσης από τις βασικές αγροτικές περιοχές της χώρας.

Πάντως τόσο οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισαν ακόμη μια φορά την εμμονή τους στην καταστροφική πολιτική της ΚΑΠ ανταλλάσσοντας κατηγορίες για τη ...διαχείρισή της.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ακολουθούν πολιτική απαλλοτρίωσης του μικροπαραγωγού

Αποσπάσματα από την παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Βουλή

Αγρότες διαδηλώνουν με την ΠΑΣΥ για τα προβλήματά τους
Αγρότες διαδηλώνουν με την ΠΑΣΥ για τα προβλήματά τους
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι φεύγει από τη μέση ο μικροπαραγωγός για να επιβιώσει ο μεγάλος, ενταγμένος μέσα στα προγράμματα της Ευρωένωσης, τα οποία, μοιραία, μας οδηγούν να τρώμε προϊόντα που δεν ξέρουμε τι είναι, να τρώμε ακριβά και, αν θέλετε, και σε περιόδους κρίσης και ύφεσης να μην έχεις τη δυνατότητα να κουμαντάρεις τα του τόπου σου, τόνισε, χτες στη Βουλή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Επερώτησης του Κόμματος για τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Η Αλ. Παπαρήγα ξεκίνησε την ομιλία της, απαντώντας στον υπουργό Γεωργίας Α. Κοντό, που είπε ότι το υπουργείο Γεωργίας κάνει διάλογο με τους αγρότες και τόνισε:

«Κύριε υπουργέ, για μας δεν είναι αυτό κριτήριο. Ξέρουμε πολύ καλά ότι μιλάτε με τους εκπροσώπους των αγροτών. Μόνο που αυτοί οι εκπρόσωποι δεν εκφράζουν καθόλου μα καθόλου τα συμφέροντα των φτωχών αγροτών, των μικροπαραγωγών. Τουλάχιστον, εμείς γι' αυτούς θέλουμε να μιλήσουμε».

Δύο δρόμοι για να λυθεί το πρόβλημα

Η Ελλάδα έχει μεγάλο αριθμό μικροπαραγωγών, συνέχισε η Αλ. Παπαρήγα και τόνισε μάλιστα ότι αυτή η μικρή παραγωγή με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση έχει ανεβασμένο κόστος. Υπάρχουν δύο δρόμοι, για να λυθεί το πρόβλημα είπε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ: «Ο ένας είναι ο δρόμος που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και εσείς ως Νέα Δημοκρατία. Δηλαδή, για να το πω καθαρά, η απαλλοτρίωση του μικροπαραγωγού, η δημιουργία συνθηκών, ώστε να μην αντέξει να παράγει και να φύγει. Γιατί ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι δύσκολα ο αγρότης πουλάει τη γη του. Δεν την πουλάει εύκολα. Είναι πάρα πολύ δεμένος και πρέπει να δημιουργηθούν βίαιοι τρόποι. Και αυτοί υπάρχουν. Υπολογίζετε βεβαίως και στην ηλικία. Και αρκετά έχει αντέξει ο μικροπαραγωγός. Αυτός είναι ο ένας δρόμος.

Ο άλλος δρόμος είναι αυτός που εμείς πάρα πολλές φορές έχουμε αναπτύξει. Δε σκοπεύω να κάνω πλήρη ανάπτυξη. Κάνεις όμως έναν παραγωγικό συνεταιρισμό - δεν μπορείς να τους απαλλοτριώσεις βίαια, ακόμα και σε συνθήκες αν θέλετε άλλης εξουσίας - όπου σ' αυτόν δίνει το κράτος τα μέσα για να παράγει, τα μέσα για να καλλιεργήσει, όλα τα εφόδια, δωρεάν εγώ θα σας πω. Διότι αυτό που παράγει ο αγρότης από κει και πέρα θα μπει στην κυκλοφορία για πώληση. Μόνο τότε μπορεί να πέσει το κόστος της παραγωγής.

Κάποτε η Ελλάδα ήταν εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων. Απότομα έπεσε η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων; Δεν είναι αυτό. Είναι καθαρά η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εχει συμφωνίες η Ευρωπαϊκή Ενωση, όπου έχουμε αθρόες εισαγωγές, ακόμα και σε προϊόντα που είναι ελλειμματική η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι χώρες του νότου και η Ελλάδα μπορούν να καλύψουν. Παραδείγματος χάρη, ελλειμματική δεν είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση στο λάδι; Για διάφορους λόγους λάδι παράγει η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία. Και όμως γίνονται εισαγωγές. Γιατί να γίνονται εισαγωγές σε γαλακτοκομικά προϊόντα;

Εν πάση περιπτώσει, εδώ υπάρχει μια συγκεκριμένη ευρωπαϊκή πολιτική και εξειδικεύεται στην Ελλάδα η συγκέντρωση σε λίγα χέρια. Και υφίσταται η αγροτιά πρόσθετες συνέπειες, με την πολιτική διεθνών σχέσεων που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ενωση, στα πλαίσια του ανταγωνισμού της με άλλες αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες και κέντρα».

Ολόκληρη η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα δημοσιευτεί στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη».

ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ
Η αναθεωρημένη ΚΑΠ σκόρπισε φτώχεια

Αποσπάσματα από την παρέμβαση του κεντρικού εισηγητή του ΚΚΕ

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας φέρνει σήμερα στη Βουλή τα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η φτωχή και η μεσαία αγροτιά της χώρας. Τα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων, των ψαράδων, που είναι αποτέλεσμα των αντιαγροτικών πολιτικών που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις δεκαετίες τώρα».

Με αυτή την επισήμανση ξεκίνησε την ομιλία του ο κεντρικός εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Μωραΐτης, τονίζοντας ότι οι πολιτικές αυτές «στοχεύουν στη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής, στο βίαιο ξεκλήρισμα των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων, στο μάζεμα της φυτικής και ζωικής παραγωγής σε λίγες καπιταλιστικές επιχειρήσεις».

Ο Ν. Μωραΐτης ανέδειξε με στοιχεία τα προβλήματα των αγροτών, μιλώντας για «ραγδαία μείωση του αγροτικού πληθυσμού μετά την ένταξη της χώρας στην τότε ΕΟΚ και ειδικότερα με το ξεκίνημα των αναθεωρήσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Από το 1992 έως σήμερα πάνω από 200.000 αγροτικά νοικοκυριά βγήκαν έξω από την παραγωγική διαδικασία και ο παράδεισος που είχαν υποσχεθεί έγινε στην κυριολεξία κόλαση για τη φτωχή αγροτιά». Χαρακτηριστικά ήταν και τα οικονομικά στοιχεία που ανέφερε ο εισηγητής του ΚΚΕ. Οπως είπε, «το αγροτικό ισοζύγιο από πλεονασματικό που ήταν πριν την ένταξη, σήμερα είναι 3 δισ. ευρώ ελλειμματικό. Το ποσοστό του αγροτικού τομέα στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν από 6% που ήταν το 2000 έπεσε στο 3% το 2007. Στην περίοδο από το 1980 έως το 2006, η αυτάρκεια της χώρας, για παράδειγμα στο κρέας των πουλερικών, μειώθηκε από 104% στο 75%, στο χοιρινό από 84% στο 38%, στο βοδινό κρέας από το 66% στο 25%, στο αιγοπρόβειο από το 92% έπεσε στο 75%».

Ο Ν. Μωραΐτης εστίασε στις συνέπειες από την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) λέγοντας: «Μέσα σε ένα χρόνο εξαφανίστηκαν βασικές καλλιέργειες, για παράδειγμα η καπνοκαλλιέργεια, μια από τις πιο δυναμικές καλλιέργειες που γινόταν σε φτωχές, σε άγονες, σε παραμεθόριες περιοχές. Μέσα σε αυτή τη δεκαετία, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις της χώρας μας, ιδιαίτερα σε δημητριακά από όπου παράγονται βασικά τρόφιμα, όπως το ψωμί και τα ζυμαρικά, αλλά και κτηνοτροφικά προϊόντα, μειώθηκαν κατά τρία εκατομμύρια τριακόσιες πενήντα χιλιάδες στρέμματα. Την ίδια περίοδο, δύο εκατομμύρια εκατόν δέκα χιλιάδες στρέμματα εγκαταλείφθηκαν, επειδή η καλλιέργειά τους ήταν ασύμφορη, από τα οποία το ένα εκατομμύριο πεντακόσιες τριάντα επτά χιλιάδες εγκαταλείφθηκαν τη διετία 2004 - 2006 που ψηφίστηκε και εφαρμόστηκε η νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ».

Συνολικά δε επισήμανε ότι «η αναθεωρημένη Κοινή Αγροτική Πολιτική σκόρπισε τη φτώχεια, συρρίκνωσε το εισόδημα των φτωχών αγροτών, ειδικότερα στα προϊόντα που έγινε πλήρης αποσύνδεση της παραγωγής από την επιδότηση, και όχι μόνο. Καθήλωσε, επίσης, τις επιδοτήσεις μέχρι το 2013 σε τιμές του 2000 - 2002 και αυτές τις επιδοτήσεις τις ροκανίζει κάθε χρόνο ο πληθωρισμός».

Ο Νίκος Μωραΐτης αναφέρθηκε αναλυτικά στο θέμα των επιδοτήσεων και στη συνέχεια σημείωσε τις αυταπάτες που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση, μέσω της «αξιοποίησης» του Δ΄ ΚΠΣ, τονίζοντας: «Πακέτα έρχονται και φεύγουν χρόνια τώρα, από τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα έως το Α΄ Κοινοτικό Πλαίσιο, το Β΄, το Γ΄. Η ύπαιθρος όμως ερημώνει, γερνάει ο αγροτικός πληθυσμός, γίνονται τα χωριά χωριά γερόντων. Μεγάλα κονδύλια αυτών των προγραμμάτων πάνε για πρόωρες συντάξεις, για διάλυση αλιευτικών σκαφών. Για έργα κοινοτικά ελάχιστα κονδύλια. Μη επιλέξιμα τα έργα για τη σύνταξη δασικών χαρτών. Και αυτά που ακόμα έχουν κάπως αναπτυξιακό χαρακτήρα, όπως είναι οι νέοι αγρότες, και σε αυτό το μέτρο ειδικότερα δεν μπορούν να ενταχθούν φτωχοί αγρότες και οι εργατοαγρότες, με μικρά εισοδήματα».

Εντονη κριτική στις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες άσκησε ο εισηγητής του ΚΚΕ, τονίζοντας: «Οι κυβερνήσεις, χρόνια τώρα, είχαν σύμμαχό τους σ' αυτή την πολιτική τις συμβιβασμένες ηγεσίες των τριτοβάθμιων οργανώσεων της ΓΕΣΑΣΕ, της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΣΥΔΑΣΕ. Προσπαθούν να εξωραΐσουν, να φτιασιδώσουν αυτή την αντιαγροτική πολιτική, να χρυσώσουν το χάπι του ξεκληρίσματος, να πέσει η πολιτική σας στα μαλακά».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Σφυροκόπησαν την αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ

Τον «ανάγλυφο χάρτη» των προβλημάτων επιβίωσης και αφανισμού που αντιμετωπίζει η αγροτιά σε κάθε περιοχή της Ελλάδας παρουσίασαν με τις τοποθετήσεις τους χτες στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ. Οπως επισήμαναν, τα προβλήματα οξύνονται και απαιτούνται άμεσα λύσεις που όμως δεν μπορούν να δοθούν στο πλαίσιο των πολιτικών του «ευρωμονόδρομου».

Στην τραγική κατάσταση που βιώνουν οι αγρότες της Θεσσαλίας αναφέρθηκε ο Αντώνης Σκυλλάκος, τονίζοντας ότι λύσεις στα φλέγοντα προβλήματά τους δεν μπορεί να υπάρξει στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στις αυταπάτες που επιχειρούν να καλλιεργήσουν οι κυβερνήσεις περί «ποιοτικής γεωργίας» ή «αγροτοτουρισμού», ως λύση στα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς, αναφέρθηκε ο Σταύρος Σκοπελίτης.

Στην κατάσταση των αγροτών στην Ηπειρο αναφέρθηκε ο Κώστας Αλυσανδράκης, τονίζοντας πως «η Ηπειρος συγκαταλέγεται στις πιο φτωχές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι Ηπειρώτες, δηλαδή, είναι φτωχοί χωρίς η ίδια η Ηπειρος να είναι φτωχή», ενώ μηνύματα απόγνωσης από τους αγρότες της Μακεδονίας και της Θράκης μετέφερε στο Κοινοβούλιο η Σοφία Καλαντίδου.

Οι επιπτώσεις της ΚΑΠ στην Πελοπόννησο συνδυάζονται και με τις καταστροφικές συνέπειες από τις περσινές πυρκαγιές, επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Οξύνετε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φτωχοί και οι μεσαίοι αγρότες

«Δε σας ελέγχουμε, κύριε Υπουργέ, γιατί δεν εφαρμόζετε τη ριζοσπαστική πολιτική, ριζοσπαστικά μέτρα», τόνισε απευθυνόμενος στον υπουργό Γεωργίας, Αλ. Κοντό, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής. Οπως είπε, «αυτά προϋποθέτουν άλλη εξουσία, άλλη κυβέρνηση, προϋποθέτουν λαϊκή εξουσία. Για άλλο πράγμα σας ελέγχουμε. Σας ελέγχουμε ότι με την πολιτική σας, όχι μόνο δε λύνετε, αλλά απεναντίας οξύνετε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι φτωχοί και οι μεσαίοι αγρότες».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην αλυσίδα των επιπτώσεων από τις πολιτικές της ΚΑΠ που εφάρμοσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι «οδήγησαν από τη μια στην αύξηση του κόστους παραγωγής, από την άλλη στον εξανεμισμό του αγροτικού εισοδήματος και έχουμε το μεγάλο άνοιγμα της ψαλίδας, τις μεν τιμές παραγωγού να μειώνονται και τους δε καταναλωτές να τα αγοράζουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ όλο και ακριβότερα αυτά τα προϊόντα, τρεις, τέσσερις, μέχρι και πέντε φορές. Και μη μας πείτε τώρα ότι κινήσατε διαδικασίες για Επιτροπές Ανταγωνισμού και για τα καρτέλ, γιατί όλα αυτά είναι γνωστό που καταλήγουν: Στα αρχεία των διαφόρων επιτροπών. Ακόμα και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στο γνωστό καρτέλ εκκρεμούν στα δικαστήρια, με κίνδυνο να συρρικνωθούν και να καταπέσουν».

Συνέχισε επισημαίνοντας πως «αυτά είναι τα αποτελέσματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που φρόντισαν να μας εξωραΐσουν τα προηγούμενα χρόνια με όλους τους τρόπους τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, κρύβοντας από τους φτωχούς αγρότες τις πραγματικές τους συνέπειες, που αποκάλυπτε και προειδοποιούσε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας».

Κλείνοντας την παρέμβασή του ο Αχιλλέας Κανταρτζής σημείωσε ότι «δεν είναι πρόβλημα διαχείρισης, είναι πρόβλημα κατεύθυνσης. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική έχει συγκεκριμένη κατεύθυνση, έχει συγκεκριμένη κατευθυντήρια αρχή, την αρχή της ανταγωνιστικότητας, την αρχή του ανταγωνισμού, που σημαίνει τον εξαφανισμό της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς, τη συγκέντρωση του πλούτου σε λιγότερα χέρια».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Οι αγρότες πληρώνουν το ... τίμημα μεταβατικού σταδίου!

Ως ...τίμημα της μετάβασης σε μια σύγχρονη γεωργική οικονομία αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τον αφανισμό των αγροτών, σύμφωνα με όσα είπε χτες στη Βουλή ο υπουργός Γεωργίας, Αλέξανδρος Κοντός. Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι «η ελληνική γεωργία βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο όσον αφορά το πέρασμά της από μια εποχή οπισθοδρόμησης σε μια νέα εποχή ανάπτυξης και προόδου. Είναι επίσης βέβαιο ότι αυτό το μεταβατικό στάδιο, σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι ανώδυνο». Κατηγόρησε για καθυστερήσεις τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι «σημαντικές ευκαιρίες χάθηκαν στο παρελθόν για τον αγροτικό τομέα, είτε γιατί κάποιοι δεν ήθελαν είτε γιατί δεν μπορούσαν είτε γιατί έβαζαν το κομματικό τους συμφέρον πάνω από το συμφέρον των αγροτών μας».

Παράλληλα, ήταν σαφής ως προς την κυβερνητική εμμονή στην πολιτική της ΚΑΠ, λέγοντας ότι «η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική άλλαξε σε σημαντικό βαθμό το τοπίο στη γεωργία. Χρειάστηκε όχι μόνο να διαχειριστούμε τις πρώτες δυσκολίες προσαρμογής, αλλά και να καλύψουμε τα κενά πολλών χρόνων. Δουλέψαμε και δουλεύουμε με στρατηγική και όραμα για τον αγροτικό τομέα, για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας μέσα στο δύσκολο και ανταγωνιστικό περιβάλλον που διαμορφώνεται διεθνώς». Παράλληλα, ο Αλ. Κοντός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα κοινοτικά προγράμματα, σημειώνοντας ότι «το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 συνολικής δημόσιας δαπάνης 6 δισεκατομμυρίων ευρώ αποτελεί ένα σημαντικότατο εργαλείο για την ουσιαστική ανάπτυξη της υπαίθρου. Είναι αξιοσημείωτο ότι είναι το δεύτερο πρόγραμμα που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ηδη, πολλές δράσεις του βρίσκονται σε πλήρη λειτουργική εξέλιξη». Οσον αφορά τις αποζημιώσεις, εκτίμησε πως «ο ΕΛΓΑ έχει μετατραπεί σε έναν ουσιαστικό υποστηρικτή των Ελλήνων αγροτών και μάλιστα σε δύσκολες ώρες γι' αυτούς. Οι εκτιμήσεις γίνονται πλέον με δίκαιο, με αντικειμενικό τρόπο και τα ποσά που καταβλήθηκαν από το 2004 μέχρι σήμερα είναι αυξημένα κατά 100% σε σχέση με τα ποσά της αντίστοιχης προηγούμενης περιόδου. Λάβαμε σειρά μέτρων που στήριξαν το εισόδημα των Ελλήνων κτηνοτρόφων, τόνωσαν την ψυχολογία τους και ένιωσαν για πρώτη φορά ότι η πολιτεία στηρίζει την προσπάθειά τους».

Πρόβλημα στην ... υπεράσπιση της ελληνικότητας της φέτας!

Εκεί εστίασε την παρέμβασή του ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ.

Στις ...«εθνικές» διαστάσεις της αγροτικής πολιτικής εστίασε την παρέμβασή του ο εισηγητής του ΛΑ.Ο.Σ. Αστέριος Ροντούλης. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για την πρακτική της στο διεθνή χώρο, λέγοντας ότι «κάποιοι χρησιμοποιούν ξεκάθαρα, φανερά, αγαπητοί συνάδελφοι, τον όρο "φέτα" και η ελληνική πολιτεία δεν κάνει τίποτα. 2008. Ετος φέτας. Ακούσατε τίποτα πουθενά; Εγινε τίποτα; Εγινε κάποια εκδήλωση στο εξωτερικό; Οι εμπορικοί μας ακόλουθοι, τι έκαναν; Εκαναν κάποια εκδήλωση; Μάζεψαν κάποιο κόσμο; Προσπάθησαν να προωθήσουν το προϊόν αυτό;». Συνολικότερα, πάντως, διέγνωσε ...αγαθές προθέσεις από την πλευρά του υπουργείου Γεωργίας για επίλυση προβλημάτων, σημειώνοντας όμως ότι «δε βάζετε μαχαίρι στα μεγάλα προβλήματα. Ασχολείστε με τα μικρά, τα περιφερειακά».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ
Φταίει η ... λάθος διαχείριση

Η διαχείριση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής από τη ΝΔ είναι η μόνη αιτία για τα προβλήματα των αγροτών, σύμφωνα με τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Χρήστο Παπουτσή, που τοποθετήθηκε χτες στη Βουλή. Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «είναι σκανδαλώδης η διαχείριση των κοινοτικών επιδοτήσεων από τη Νέα Δημοκρατία γιατί η Κυβέρνηση αποδείχτηκε εντελώς ανίκανη να αποδώσει στους αγρότες αυτό που δικαιούνται και που κατοχύρωσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή, τα ατομικά τους δικαιώματα». Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν ασχολήθηκε καθόλου με τους τρεις συνοδευτικούς πυλώνες της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που της προσδίδουν αναπτυξιακή διάσταση», δηλαδή «στην αναδιανομή των επιδοτήσεων υπέρ της αγροτικής ανάπτυξης, η οποία ναι μεν παρακρατήθηκε ως ποσοστό από το γεωργικό εισόδημα, αλλά δεν επενδύθηκε σε ανταποδοτικά μέτρα».

Τέλος, σημείωσε ότι δεν υπήρξε «χορήγηση των επιδοτήσεων υπό όρους περιβαλλοντικής προστασίας και τήρησης των ορθών γεωργικών πρακτικών. Δεν εφαρμόστηκε φυσικά και δεν εφαρμόστηκε με τέτοιο τρόπο που να εξασφαλίζεται η συμβατότητα της άσκησης της γεωργικής δραστηριότητας με το περιβάλλον, αλλά και να διασφαλίζεται η μη εγκατάλειψη της γεωργικής δραστηριότητας».

Αθώα για τον ΣΥΡΙΖΑ η ΕΕ

Να ...διορθωθεί η ΚΑΠ, πρότεινε η βουλευτής του Ευαγγελία Αμανατίδου - Πασχαλίδου

Αθωωτική για τις προθέσεις της ΕΕ στη γεωργία ήταν η παρέμβαση της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελίας Αμανατίδου - Πασχαλίδου. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «απαιτούνται γενναία χρηματοδοτικά μέτρα και πολιτικές για τη δραστική μείωση του κόστους καλλιέργειας. Και είναι τραγικό οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η κοιτίδα του νεοφιλελευθερισμού και του καπιταλισμού, να ενισχύουν τους αγρότες τους για να έχουν μειωμένο κόστος. Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση ότι δεν μπορεί ή ότι δεν αφήνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πάρει μέτρα συμπίεσης του κόστους. Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης, διότι τη φετινή χρονιά οι τιμές των λιπασμάτων αυξήθηκαν δύο φορές, την πρώτη κατά 60% και τη δεύτερη κατά 40%».

Οσον αφορά την ΚΑΠ, πρότεινε συγκεκριμένες κατευθύνσεις για τη ...διόρθωσή της, λέγοντας πως «είμαστε αντίθετοι στη μεταφορά χρημάτων από τον πρώτο πυλώνα στο δεύτερο. Τα χρήματα πρέπει να μείνουν στον πρώτο πυλώνα για την ενίσχυση και στήριξη των αγροτών και της αγροτικής παραγωγής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ