ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΚ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ
Ολο το τραπεζικό σύστημα στο κράτος

Την πρόταση του για την εθνικοποίηση όλου του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας, ως μέτρο κλειδί για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, επαναφέρει το Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας, που καλεί το θέμα αυτό να μπει σε ανοιχτό διάλογο με το λαό.

Το ΚΚ Βενεζουέλας υποστηρίζει ότι «η Μπολιβαριανή κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε μέτρα από ταξική άποψη υπέρ του λαού για να σωθεί και να υπάρξει συνέχεια στην "επαναστατική διαδικασία" και στη σοσιαλιστική προοπτική». Τις βασικές αυτές θέσεις των κομμουνιστών που έσπευσε να απορρίψει ο Πρόεδρος της χώρας Ούγκο Τσάβες, που δε θέλει να συγκρουστεί με την αστική τάξη και το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, δημοσιεύουμε σήμερα, όπως αυτές παρουσιάστηκαν προχτές σε συνέντευξη που έδωσε το ΚΚ Βενεζουέλας.

Σημειώνει χαρακτηριστικά: «Σε στιγμές κατά τις οποίες υπάρχει μια μεγάλη αβεβαιότητα στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, η οποία επηρεάζει και την τιμή του βενεζουελάνικου πετρελαίου, τα μέτρα πρέπει να ριζοσπαστικοποιηθούν. Χρειάζεται να σπάσουμε τις αλυσίδες της επιβολής του διεθνούς κεφαλαίου για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το σχέδιο εθνικής απελευθέρωσης».

Προσθέτει ακόμα: «Τραπεζικό σύστημα στα χέρια του κράτους σημαίνει κονδύλια για την ενεργοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας ώστε να εξασφαλίζουμε τη διάθεση προϊόντων στο εσωτερικό μειώνοντας τις εισαγωγές, δουλειά και κοινωνική ασφάλιση για όλους.

Φυσικά το σχέδιο για την εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος έχει στόχο όχι τη σωτηρία των συμφερόντων κάποιων λίγων. Σημαίνει σωτηρία του επαναστατικού σχεδίου. Ως χώρα πρέπει να μεγαλώσουμε την εσωτερική παραγωγή ώστε να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες και να θωρακιστούν από τα σκαμπανεβάσματα των διεθνών αγορών».

Και καταλήγει: «Η χρηματοπιστωτική ελίτ της χώρας βρίσκεται μακριά ώστε να συμβάλει σε μια τέτοια διαδικασία. Ενδιαφέρεται να συνεχίσει το δανεισμό και τις συμφωνίες με το κράτος ώστε να πλουτίζει εκμεταλλευόμενη τις λαϊκές ανάγκες και όχι βέβαια για να επενδύσει στην παραγωγή για την ευημερία του λαού, την κοινωνική ασφάλιση για όλους, την Παιδεία και την Υγεία».

Το ΚΚ Βενεζουέλας σημειώνει ότι θα συνεχίσει να επιμένει στη συζήτηση αυτή γιατί μόνο με τέτοια πολιτική εθνικοποίησης όλου του τραπεζικού συστήματος μαζί και με άλλα μέτρα μπορεί να προωθήσει φιλολαϊκές λύσεις.

ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ
Αχνά σημάδια εκεχειρίας

Οι άμαχοι προσπαθούν να επιβιώσουν εν μέσω της σύγκρουσης

Associated Press

Οι άμαχοι προσπαθούν να επιβιώσουν εν μέσω της σύγκρουσης
ΚΙΝΣΑΣΑ.--

Να οπισθοχωρούν φάνηκαν χτες - πρώτη φορά μετά από περίπου 10 μέρες - από περιοχές του ανατολικού Κονγκό οι ένοπλοι του Κογκολέζου πολέμαρχου Λωράν Νκούντα. Οχι γιατί τους ανάγκασε ο στρατός, που έχει πλέον τραπεί σε άτακτη φυγή έπειτα απ' τις συντριπτικές ήττες που υπέστη στα πεδία των μαχών τις τελευταίες μέρες. Αλλά για να εφαρμόσουν την υπόσχεση για εκεχειρία και τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων που έδωσε ο πολέμαρχος Νκούντα το Σαββατοκύριακο στον απεσταλμένο του ΟΗΕ, Νιγηριανό πρώην πρόεδρο Ολουσενγκούν Ομπασάντζο.

Στο μεταξύ, οι Γάλλοι κυκλοφορούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προσχέδιο απόφασης για την επιπρόσθετη αποστολή περίπου 3.100 κυανοκράνων στρατιωτών και αστυνομικών του ΟΗΕ στη στρατιά των 17.000 κυανοκράνων που βρίσκεται στη ΛΔ Κονγκό. Πάντως, ο διοικητής των κυανοκράνων στο ΛΔ Κονγκό, στρατηγός Μπίπιν Ραουάτ προσπάθησε να δικαιολογήσει την αδυναμία του ΟΗΕ να προστατεύσει τους άμαχους στην περιοχή, ισχυριζόμενος ότι «φταίει» η εντολή που έχουν (π.χ. λεκτικές προειδοποιήσεις αλλά και προειδοποιητικά πυρά στον αέρα προ χρήσης όπλων) και το γεγονός ότι τα λευκά οχήματα που διαθέτει ο ΟΗΕ στερούν απ' την αποστολή κάθε περιθώριο αιφνιδιασμού των αντιμαχόμενων πλευρών.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Αύξηση 10% είναι η προσφορά της κυβέρνησης της Προέδρου Μισέλ Μπατσελέτ προς τους 400.000 δημόσιους υπαλλήλους που ξεκίνησαν τη Δευτέρα απεργία επ' αόριστο απαιτώντας αύξηση της τάξης του 14,5% στις αποδοχές τους.

ΑΣΟΥΝΣΙΟΝ.-- Χιλιάδες μέλη συνδικαλιστικών, κοινωνικών και αγροτικών οργανώσεων διαδήλωσαν χτες στην πρωτεύουσα της Παραγουάης απαιτώντας από τον Πρόεδρο Φερνάντο Λούγκο την άμεση προώθηση της μεταρρύθμισης στην αγροτική οικονομία και στη δικαστική εξουσία.

ΝΤΑΡΜΣΑΛΑ.-- Το Πεκίνο απέρριψε τις συνομιλίες που διεξάγονται στην Ινδία από τους οπαδούς του Δαλάι Λάμα, με θέμα την ανεξαρτητοποίηση του Θιβέτ από την Κίνα, τονίζοντας ότι «κάθε προσπάθεια απόσχισης του Θιβέτ από την κινεζική επικράτεια είναι καταδικασμένη»...

ΧΑΓΗ.-- Το Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας του ΟΗΕ ανακοίνωσε χτες ότι θα εκδικάσει την υπόθεση κατηγοριών της Κροατίας κατά της Σερβίας για «γενοκτονία» Κροατών στον πόλεμο που διαμέλισε την πρώην Γιουγκοσλαβία. Για παρόμοια υπόθεση είχε προσφύγει προ ολίγων ετών και η Βοσνία κατά της Σερβίας, όπου η τελευταία απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- «Δημιουργικές και εποικοδομητικές» χαρακτήρισε τις συνομιλίες που είχε με Σύρους αξιωματούχους και τον ομόλογό του, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, ο οποίος δήλωσε ότι η Συρία «μπορεί να διαδραματίσει πολύ θετικό ρόλο στις εξελίξεις στην περιοχή».

ΠΡΑΓΑ.-- Σοβαρές συγκρούσεις ξέσπασαν το βράδυ της Δευτέρας ανάμεσα σε δυνάμεις της αστυνομίας της Τσεχίας με ακροδεξιούς διαδηλωτές που επιχειρούσαν να πλησιάσουν προάστιο όπου κατοικούν Ρομά, με αποτέλεσμα να συλληφθούν 15 άτομα και αρκετοί να τραυματιστούν.

Στην Κούβα ο Κινέζος Πρόεδρος

ΑΒΑΝΑ.--

Επίσημη επίσκεψη στην Κούβα ξεκίνησε χτες ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Χου Ζιντάο, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του Κουβανού Προέδρου Ραούλ Κάστρο. Κατά την άφιξή του στο διεθνές αεροδρόμιο «Χοσέ Μαρτί», με γραπτή του δήλωση επιβεβαίωσε την εδραίωση και την ανάπτυξη της φιλίας των δύο χωρών και πως η επίσκεψή του έχει στόχο την ενίσχυση της φιλίας και την επέκταση της συνεργασίας, ενώ σημείωσε την επιτυχία της Κούβας στην υπεράσπιση της κυριαρχίας της χώρας, την ανάπτυξη της οικονομίας και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του λαού.

Χτες, ο Κινέζος Πρόεδρος συνοδευόμενος από τον πρώτο Αντιπρόεδρο Χοσέ Ραμόν Ματσάδο Βεντούρα, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Χοσέ Μαρτί, ενώ η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως υπογράφτηκαν σειρά συμφωνιών στο τομέα του εμπορίου, αλλά και σχέδια για την επιδιόρθωση των λιμανιών της χώρας και την εγκατάσταση συστημάτων ανίχνευσης σεισμών.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του, ο Χου Ζιντάο θα έχει επίσημες συνομιλίες με τον Ραούλ Κάστρο και θα επισκεφθεί τόπους κοινωνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος.

ΓΑΛΛΙΑ
Στήνεται νέο ... ανάχωμα

ΠΑΡΙΣΙ.--

Πέντε μέρες μετά την αποχώρησή του από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ο γερουσιαστής Ζαν Λικ Μελενσόν, σε συνεργασία με τον επίσης αποχωρήσαντα βουλευτή, Μαρκ Ντολέζ, προχώρησαν, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, στην ίδρυση νέου κόμματος υπό την επωνυμία «Κόμμα της Αριστεράς». Ως «παράδειγμα προς μίμηση», οι Μελενσόν και Ντολέζ θέτουν τη γερμανική «Αριστερά» - Die Linke - των Οσκαρ Λαφοντέν και Λόταρ Μπίσκι, οι οποίοι και θα παρευρεθούν στην πρώτη επίσημη «σύνοδο» του νέου κόμματος που προγραμματίζεται για τις 29 Νοέμβρη.

Οι Μελενσόν και Ντολέζ τόνισαν ότι στόχος τους είναι ένα «κόμμα διακυβέρνησης» που θα «λειτουργήσει ως καταφύγιο σε όσους από το Σοσιαλιστικό Κόμμα δε θέλουν να παραμείνουν σ' αυτό και να το βλέπουν να ρέπει προς την κεντροαριστερά όπως φάνηκε στο τελευταίο συνέδριο». Επανέλαβαν, δε, τα πολυχρησιμοποιημένα επιχειρήματα περί «αναγκαιότητας ενός κόμματος που θα υπερασπίζεται χωρίς υποχωρήσεις τη λαϊκή κυριαρχία, το γενικό συμφέρον και δε θα θεοποιεί την παραγωγικότητα σε βάρος του περιβάλλοντος» σε μια εμφανή προσπάθεια να «πλασάρουν» το νέο κόμμα ως αξιόπιστη εναλλακτική αντιπολιτευτική λύση με «αντικαπιταλιστικό» άρωμα. Οπως δηλώνεται, επιδιώκεται συνεργασία με το Γαλλικό ΚΚ και την τροτσκιστική «Επαναστατική Κομμουνιστική Λίγκα» του Ολιβιέ Μπεζανσενό και ενόψει ευρωεκλογών.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ζυμώσεις για την ανάπτυξη της «EULEX»

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Αποδέκτης πιέσεων και ζυμώσεων γίνεται τις τελευταίες μέρες το Βελιγράδι, που δέχτηκε τις επισκέψεις του Αμερικανού βοηθού υπουργού Εξωτερικών, Στιούαρτ Τζόουνς, του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντάνιελ Φράιντ και του επικεφαλής γενικού εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Σερτζ Μπράμερτζ.

Ο Στιούαρτ Τζόουνς είπε ότι δεν είναι απαραίτητη μία απόφαση απ' το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανάπτυξη της αστυνομικο-δικαστικής αποστολής της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο (EULEX) που αναμένεται στην περιοχή στα μέσα Δεκέμβρη. Ο Ντάνιελ Φράιντ χαρακτήρισε «προσωρινό» το σχέδιο έξι σημείων που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στη Σερβία και την ΕΕ και δίνει μεταξύ άλλων στο Βελιγράδι τη δυνατότητα να ελέγχει τους δασμούς και την αστυνομία στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο (όπου διαβιώνει μεγάλη σερβική κοινότητα). Ζήτησε έτσι απ' τους Κοσσοβάρους Αλβανούς, οι οποίοι απορρίπτουν το σχέδιο επειδή δεν ταυτίζεται πλήρως με εκείνο του Μάρτι Αχτισαάρι περί «πλήρους» ανεξαρτησίας του προτεκτοράτου, να το αποδεχτούν...

Ο επικεφαλής γενικός εισαγγελέας του ΔΠΔ της Χάγης απέφυγε τις δηλώσεις. Σύμφωνα με τον Σέρβο πρωθυπουργό, Μίρκο Τσέτκοβιτς, «ο Μπράμερτζ αναφέρθηκε στην πολύ καλή συνεργασία της Σερβίας με το Δικαστήριο της Χάγης». Ο Σέρβος Πρόεδρος, Μπόρις Τάντιτς, είπε ότι η Σερβία «αναζητεί εναγωνίως τους εναπομείναντες καταζητούμενους για εγκλήματα πολέμου» και «συνεργάζεται πλήρως» με το Δικαστήριο της Χάγης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ