ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ
Στόχος η διατήρηση της στρατιωτικής ηγεμονίας των ΗΠΑ

Και ανάπτυξη στρατού στο εσωτερικό της χώρας για τη ...διατήρηση της τάξης. Παραμένει ο υπουργός Αμυνας του Μπους

Εικόνες από το Σεπτέμβρη του 2001. Τώρα δυνάμεις του στρατού θα αναπτυχθούν μόνιμα σε όλη τη χώρα για τη ...διατήρηση της τάξης

Associated Press

Εικόνες από το Σεπτέμβρη του 2001. Τώρα δυνάμεις του στρατού θα αναπτυχθούν μόνιμα σε όλη τη χώρα για τη ...διατήρηση της τάξης
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Ολοι μοιραζόμαστε την πεποίθηση να συνεχίσουμε να διαθέτουμε ένοπλες δυνάμεις που θα είναι οι πλέον ισχυρές σε όλο τον πλανήτη», τόνισε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σε συνέντευξη Τύπου στο Σικάγο, όπου ανακοίνωσε την παραμονή του Ρόμπερτ Γκέιτς ως επικεφαλής του Πενταγώνου, το διορισμό της Χίλαρι Κλίντον ως μελλοντικής υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και του στρατηγού ε.α. Τζέιμς Τζόουνς - πρώην επικεφαλής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και ειδικού απεσταλμένου της Κ. Ράις για θέματα ασφάλειας στη Μέση Ανατολή - ως συμβούλου για θέματα Εθνικής Ασφαλείας και των υπολοίπων προσώπων που θα στελεχώσουν τα κρίσιμα υπουργεία Αμυνας, Εσωτερικής Ασφάλειας και Εξωτερικών.

Οι ανακοινώσεις έγιναν αποδεκτές με «πανηγυρισμούς» από το στρατιωτικοβιομηχανικό κατεστημένο, τους Ρεπουμπλικανούς και τον πρόεδρο του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ, όπως ανέφερε η βρετανική εφημερίδα «Τάιμς»... Πάντως, οι επιλογές αυτές αποτελούν ισχυρό ράπισμα για το «αντιπολεμικό κίνημα», που τον στηρίζει χαμένο μέσα σε ψευδαισθήσεις.

Εκτός των προσώπων που θα στελεχώσουν τα κρίσιμα αυτά υπουργεία, φαίνεται ότι ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε και το πράσινο φως για την ανάπτυξη τουλάχιστον 20.000 στρατιωτών εντός της αμερικανικής επικράτειας έως το Σεπτέμβρη του 2011. Την αποκάλυψη έκανε η εφημερίδα «Washington Post» και αναφέρει ότι η πρώτη μονάδα, που θα αποτελείται από 4.700 στρατιώτες, θα σταθμεύει στο Φορτ Στιούαρτ, στην Τζόρτζια και θα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει καταστάσεις «εκτάκτου ανάγκης». Αλλες δύο στρατιωτικές δυνάμεις θα έχουν στόχο να ενισχύσουν τις περίπου 80 μικρότερες μονάδες της εθνοφυλακής, για την «αντιμετώπιση τρομοκρατικών επιθέσεων στο εσωτερικό με τη χρησιμοποίηση πυρηνικών, χημικών, βιολογικών όπλων», αλλά και εκρηκτικών μεγάλης ισχύος.

Ηδη ενώσεις για τα πολιτικά δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες εκφράζουν την ανησυχία τους για τα σχέδια αυτά του Πενταγώνου, καθώς καταργεί το νόμο που ισχύει εδώ και 130 χρόνια και περιορίζει ή ακόμη και απαγορεύει την ανάπτυξη του στρατού στο εσωτερικό της χώρας για τη «διατήρηση της τάξης».

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Ξεκινούν διαδικασίες για την επανεκλογή Τσάβες

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Το Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας (PSUV) ξεκίνησε χτες τη διαδικασία ενεργοποίησης των αναγκαίων μηχανισμών για την επανεκλογή του Προέδρου Ούγκο Τσάβες και μετά τη λήξη της θητείας του το 2012.

Η εξέλιξη αποτελεί συνέχεια των δηλώσεων Τσάβες, που «εξουσιοδότησε» το PSUV, δηλώνοντας «είμαι έτοιμος για εσάς μέχρι το 2019», να ξεκινήσουν με τη συλλογή υπογραφών (15% του εκλογικού σώματος) για να μπορεί να έχει το δικαίωμα ο Πρόεδρος Τσάβες να είναι ξανά υποψήφιος, καθώς μετά το υπάρχον Σύνταγμα απαγορεύεται, ενώ η χωρίς χρονικά όρια επανεκλογή Προέδρου ήταν μέρος της αναθεώρησης του Συντάγματος που τέθηκε σε δημοψήφισμα το Δεκέμβρη του 2007 και απορρίφθηκε οριακά.

«Στηρίξαμε με την ψήφο μας την εκλογή και την επανεκλογή των κυβερνητών του PSUV. Σε μεγάλο βαθμό ο στόχος επιτεύχτηκε, αλλά δεν είμαστε ικανοποιημένοι» τόνισε ο Οσκαρ Φιγκέρα, ΓΓ του ΚΚ Βενεζουέλας (PCV) κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΚΕ του PCV με αντικείμενο την αξιολόγηση και την ανάλυση των αποτελεσμάτων των τοπικών εκλογών της 23ης Νοέμβρη.

Οι δυνάμεις του PCV ενισχύθηκαν κατά τις εκλογές σε σύγκριση πάντα με τις ανάλογες εκλογές του 2004, όσον αφορά τους κυβερνήτες και παρά την απώλεια των τριών δήμων υπήρξε σημαντική αύξηση των δυνάμεών του σε περιοχές, όπως π.χ στο Τρουχίγιο, στο Ντέλτα Αμακούρο, και στο δήμο Λιμπερταδόρ του Καράκας αναφέρει η ΚΕ του PCV. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν οι απώλειες εκ μέρους των δυνάμεων που στηρίζουν την μπολιβαριανή διαδικασία σημαντικών επαρχιών, όπως της Ζούλια, της Μιράντα, του Καραμπόμπο και του Μητροπολιτικού Καράκας, περιοχές «με βιομηχανική ανάπτυξη και μεγάλο αριθμό εργαζόμενων» και γι' αυτό το λόγο «σημαντικές». «Πρέπει να υπάρξει μία βαθιά κριτική και αυτοκριτική ανάλυση και πρέπει να μελετηθεί το φαινόμενο γιατί για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού οι εργαζόμενοι πρέπει να μπουν επικεφαλής αυτής της διαδικασίας» τόνισε ο Οσκαρ Φιγκέρα και διευκρίνισε ότι οι μπολιβαριανές δυνάμεις καλούνται «να απαντήσουν γιατί η συζήτηση και η ιδεολογική πάλη δεν επέτρεψε να κερδηθούν για μια βαθιά αλλαγή της κοινωνίας τομείς των εργαζομένων της χώρας».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.-- Συνεχίζει να αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών, από τις πλημμύρες λόγω καταρρακτωδών βροχοπτώσεων στη νότιο Βραζιλία. Μέχρι στιγμής οι νεκροί είναι 112 ενώ περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο είναι οι πληγέντες και το ξέσπασμα επιδημιών είναι προ των πυλών. Στην Αργεντινή, εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχοπτώσεων και της χαλαζόπτωσης που πλήττει τις κεντρικές περιοχές της χώρες, επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, αρκετοί τραυματίστηκαν και εκατοντάδες είναι οι πληγέντες.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--Σε νέα οικολογική καταστροφή θα οδηγούσε πιθανή χαλάρωση των μέτρων για το κλίμα εξαιτίας της τρέχουσας διεθνούς οικονομικής κρίσης, επισήμανε χτες ο Ιβο ντε Μπορ, γραμματέας της Συνθήκης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή. Σε συνέδριο στο Πόζναν της Πολωνίας κρατικοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι επιχειρήσεων και οικολογικών οργανώσεων συζητούν για την υπογραφή του νέου συμφώνου που θα αντικαταστήσει, το 2009 στην Κοπεγχάγη, το Πρωτόκολλο του Κιότο.

ΝΤΖΑΜΕΝΑ.-- Σήμερα αναμένονται στην πρωτεύουσα του Τσαντ οι πρώτοι απ' τους 120 Ρώσους στρατιώτες που καταφθάνουν για να ενισχύσουν την εκεί αποστολή του ευρωστρατού τάχα για την προστασία προσφύγων. Πρόκειται για την πρώτη συμμετοχή της Μόσχας σε επιχείρηση του ευρωστρατού...

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Σύντομα θα αφεθεί ελεύθερο, χωρίς λύτρα, το εμπορικό σκάφος «ΜV Amavi» από την Υεμένη είπαν χτες εκπρόσωποι της πλοιοκτήτριας εταιρείας και των Σομαλών πειρατών που το έχουν καταλάβει από τις 25 Νοέμβρη. Προς ολοκλήρωση ήταν και τα παζάρια για την απελευθέρωση του ουκρανικού εμπορικού σκάφους «Φάινα» που έχει καταληφθεί από τα μέσα Σεπτέμβρη.

ΒΕΡΝΗ.- Το 68% των Ελβετών ψήφισε την Κυριακή στο δημοψήφισμα που διεξήχθη υπέρ της χορήγησης ηρωίνης υπό κρατικό ιατρικό έλεγχο σε εξαρτημένους, ενώ μόλις το 36,8% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ της αποποινικοποίησης της μαριχουάνας και της καλλιέργειας στο σπίτι.

ΜΑΧΑΤΣΚΑΛΑ.-- Τρεις αστυνομικούς και έναν περαστικό σκότωσαν χτες άγνωστοι ένοπλοι στο Νταγκεστάν στη νότια Ρωσία, περιοχή όπου αυξάνεται συνεχώς η βία, η οποία, σύμφωνα με αξιωματούχους των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας, αν δεν καταπολεμηθεί μπορεί να υπάρξει αποσταθεροποίηση όλης της χώρας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-- Εκρηξη σημειώθηκε έξω από τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Κωνσταντινούπολη, στην Τουρκία, με αποτέλεσμα τρεις αστυνομικοί και έξι άμαχοι να τραυματιστούν. Η αστυνομία ερευνά την υπόθεση καθώς δεν υπάρχουν πληροφορίες για το συμβάν.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Εννέα αποκεφαλισμένα πτώματα βρέθηκαν την Κυριακή στη μεξικανική συνοριακή πόλη Τιχουάνα, εννέα ακόμη νεκροί στον πόλεμο των καρτέλ των ναρκωτικών και των αρχών ασφαλείας που έχουν ξεπεράσει τους 4.500 νεκρούς από τις αρχές του 2008.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Εκατοντάδες οι νεκροί από «θρησκευτικές» συγκρούσεις

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Τεταμένη «ηρεμία» επικρατούσε χτες στην πόλη Τζος της κεντρικής Νιγηρίας. Ο στρατός κυκλοφορεί πάνοπλος στους δρόμους, επιβάλλοντας απαγόρευση κυκλοφορίας, ώστε να εμποδίσει την επανάληψη των συγκρούσεων ανάμεσα σε συμμορίες Χριστιανών και Μουσουλμάνων που απ' την περασμένη Παρασκευή έως το Σάββατο προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον...400 ανθρώπων!

Στα νοσοκομεία της πόλης επικρατεί το αδιαχώρητο. Περίπου 7.000 άνθρωποι υπολογίζεται πως εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και κατέφυγαν το Σαββατοκύριακο σε στρατώνες, κυβερνητικά κτίρια και μέρη θρησκευτικής λατρείας, ώστε να αποφύγουν το αιματοκύλισμα.

Αφορμή για τις πολύνεκρες συγκρούσεις έδωσαν οι φήμες για νίκη του (Χριστιανού) υποψήφιου του κυβερνώντος κόμματος PDP σε τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν την περασμένη βδομάδα. Οι υποστηριχτές του (Μουσουλμάνου) υποψήφιου απ' το αντιπολιτευόμενο κόμμα ΑΝΡΡ έκαναν λόγο για νοθεία και ξέσπασαν σε οργή, εξαπολύοντας επιθέσεις σε χριστιανικούς ναούς, καταστήματα, σπίτια.

Η πόλη Τζος βρίσκεται στο κέντρο της Νιγηρίας. Ανάλογες θρησκευτικές συγκρούσεις, με βαθύτερες αιτίες τη φτώχεια, τη διαφθορά και άλλα κοινωνικά προβλήματα, διαδραματίζονται κατά διαστήματα τις τελευταίες δεκαετίες προκαλώντας χιλιάδες νεκρούς...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ