Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Ξεκινούν διαδικασίες για την επανεκλογή Τσάβες

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Το Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας (PSUV) ξεκίνησε χτες τη διαδικασία ενεργοποίησης των αναγκαίων μηχανισμών για την επανεκλογή του Προέδρου Ούγκο Τσάβες και μετά τη λήξη της θητείας του το 2012.

Η εξέλιξη αποτελεί συνέχεια των δηλώσεων Τσάβες, που «εξουσιοδότησε» το PSUV, δηλώνοντας «είμαι έτοιμος για εσάς μέχρι το 2019», να ξεκινήσουν με τη συλλογή υπογραφών (15% του εκλογικού σώματος) για να μπορεί να έχει το δικαίωμα ο Πρόεδρος Τσάβες να είναι ξανά υποψήφιος, καθώς μετά το υπάρχον Σύνταγμα απαγορεύεται, ενώ η χωρίς χρονικά όρια επανεκλογή Προέδρου ήταν μέρος της αναθεώρησης του Συντάγματος που τέθηκε σε δημοψήφισμα το Δεκέμβρη του 2007 και απορρίφθηκε οριακά.

«Στηρίξαμε με την ψήφο μας την εκλογή και την επανεκλογή των κυβερνητών του PSUV. Σε μεγάλο βαθμό ο στόχος επιτεύχτηκε, αλλά δεν είμαστε ικανοποιημένοι» τόνισε ο Οσκαρ Φιγκέρα, ΓΓ του ΚΚ Βενεζουέλας (PCV) κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΚΕ του PCV με αντικείμενο την αξιολόγηση και την ανάλυση των αποτελεσμάτων των τοπικών εκλογών της 23ης Νοέμβρη.

Οι δυνάμεις του PCV ενισχύθηκαν κατά τις εκλογές σε σύγκριση πάντα με τις ανάλογες εκλογές του 2004, όσον αφορά τους κυβερνήτες και παρά την απώλεια των τριών δήμων υπήρξε σημαντική αύξηση των δυνάμεών του σε περιοχές, όπως π.χ στο Τρουχίγιο, στο Ντέλτα Αμακούρο, και στο δήμο Λιμπερταδόρ του Καράκας αναφέρει η ΚΕ του PCV. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν οι απώλειες εκ μέρους των δυνάμεων που στηρίζουν την μπολιβαριανή διαδικασία σημαντικών επαρχιών, όπως της Ζούλια, της Μιράντα, του Καραμπόμπο και του Μητροπολιτικού Καράκας, περιοχές «με βιομηχανική ανάπτυξη και μεγάλο αριθμό εργαζόμενων» και γι' αυτό το λόγο «σημαντικές». «Πρέπει να υπάρξει μία βαθιά κριτική και αυτοκριτική ανάλυση και πρέπει να μελετηθεί το φαινόμενο γιατί για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού οι εργαζόμενοι πρέπει να μπουν επικεφαλής αυτής της διαδικασίας» τόνισε ο Οσκαρ Φιγκέρα και διευκρίνισε ότι οι μπολιβαριανές δυνάμεις καλούνται «να απαντήσουν γιατί η συζήτηση και η ιδεολογική πάλη δεν επέτρεψε να κερδηθούν για μια βαθιά αλλαγή της κοινωνίας τομείς των εργαζομένων της χώρας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ