Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ
Εκατοντάδες οι νεκροί από «θρησκευτικές» συγκρούσεις

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Τεταμένη «ηρεμία» επικρατούσε χτες στην πόλη Τζος της κεντρικής Νιγηρίας. Ο στρατός κυκλοφορεί πάνοπλος στους δρόμους, επιβάλλοντας απαγόρευση κυκλοφορίας, ώστε να εμποδίσει την επανάληψη των συγκρούσεων ανάμεσα σε συμμορίες Χριστιανών και Μουσουλμάνων που απ' την περασμένη Παρασκευή έως το Σάββατο προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον...400 ανθρώπων!

Στα νοσοκομεία της πόλης επικρατεί το αδιαχώρητο. Περίπου 7.000 άνθρωποι υπολογίζεται πως εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και κατέφυγαν το Σαββατοκύριακο σε στρατώνες, κυβερνητικά κτίρια και μέρη θρησκευτικής λατρείας, ώστε να αποφύγουν το αιματοκύλισμα.

Αφορμή για τις πολύνεκρες συγκρούσεις έδωσαν οι φήμες για νίκη του (Χριστιανού) υποψήφιου του κυβερνώντος κόμματος PDP σε τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν την περασμένη βδομάδα. Οι υποστηριχτές του (Μουσουλμάνου) υποψήφιου απ' το αντιπολιτευόμενο κόμμα ΑΝΡΡ έκαναν λόγο για νοθεία και ξέσπασαν σε οργή, εξαπολύοντας επιθέσεις σε χριστιανικούς ναούς, καταστήματα, σπίτια.

Η πόλη Τζος βρίσκεται στο κέντρο της Νιγηρίας. Ανάλογες θρησκευτικές συγκρούσεις, με βαθύτερες αιτίες τη φτώχεια, τη διαφθορά και άλλα κοινωνικά προβλήματα, διαδραματίζονται κατά διαστήματα τις τελευταίες δεκαετίες προκαλώντας χιλιάδες νεκρούς...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ