ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Υπεύθυνη πολιτική» η διαχείριση της κρίσης υπέρ του κεφαλαίου

Στις εξαγγελίες - ψίχουλα προς τους εργαζόμενους προσπάθησε να στηρίξει τη χτεσινή του παρέμβαση ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής. Επιχείρησε παράλληλα να προβάλει τη διαχείριση της διεθνούς κρίσης προς όφελος του κεφαλαίου ως ...«υπεύθυνη πολιτική».

«Είμαστε υποχρεωμένοι, εξαιτίας της δυσμενούς συγκυρίας, να προχωρούμε σε στενούς και δύσκολους δρόμους», επισήμανε εισαγωγικά ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, αναφέρθηκε με το συνήθη τρόπο στη διεθνή κρίση λέγοντας: «Η διεθνής συγκυρία είναι εξαιρετικά κρίσιμη για όλες τις χώρες του κόσμου. Δεν έχει ιστορικό προηγούμενο στη μεταπολεμική εποχή. Δεν έχει όμως, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, ούτε και ορατό τέλος. Υπάρχει αβεβαιότητα τόσο ως προς την ένταση όσο και ως προς τη διάρκεια της κρίσης».

Οπως τόνισε στη συνέχεια, «δεν μπορεί να εξαντλήσουμε στην πρώτη δυσκολία τις αντοχές της οικονομίας μας. Κάτι τέτοιο θα ήταν ανεύθυνο, θα ήταν επικίνδυνο μπροστά στις ανάγκες που μπορεί να προκύψουν. Δεν μπορεί, δηλαδή, να τινάξουμε στον αέρα όσα με τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών πετύχαμε, για να φανούμε προσωρινά ευχάριστοι. Κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε αφόρητα το μέλλον ολόκληρης της κοινωνίας. Απόφασή μας είναι να δράσουμε με ευθύνη, έτσι ώστε να μη διολισθήσει ο τόπος στο φαύλο κύκλο της ύφεσης».

Δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων ο Κ. Καραμανλής ανέφερε: «Η παγκόσμια κρίση δεν υπαγορεύει επιστροφή στον κρατισμό, αλλά ενεργότερη, αποτελεσματικότερη εποπτεία των αγορών σε διεθνές επίπεδο. Δεν υποδεικνύει πόλεμο στην επιχειρηματικότητα, αλλά τη στήριξη των τομέων και των κλάδων που αντιμετωπίζουν πιο έντονα την πίεση της διεθνούς συγκυρίας. Δε συνιστά μεγαλύτερη παρουσία του κράτους στην οικονομία, αλλά εξυγίανση του ευρύτερου δημόσιου τομέα».

Οσον αφορά στην κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση υποστήριξε: «Είναι παραπλανητικό να αποσιωπάται το γεγονός ότι στα τέσσερα προηγούμενα χρόνια πετύχαμε σημαντική μείωση της ανεργίας. Είναι αβάσιμοι οι αφορισμοί για θεσμοθετημένη αυθαιρεσία της εργασίας όταν η Ελλάδα κατατάσσεται στις χώρες με τα ακριβώς αντίθετα χαρακτηριστικά. Και βέβαια είναι έντονα κινδυνολογική και μακριά από την πραγματικότητα η εκτίμηση ότι ακολουθεί περίοδος καλπάζουσας ακρίβειας».

Επανέλαβε το γνωστό κυβερνητικό επιχείρημα λέγοντας: «Το Μάρτη του 2004 η ανεργία ήταν στο 11,3% και τον περασμένο Αύγουστο περιορίστηκε στο 7,1%». Σημείωσε συνολικά ότι «πετύχαμε δραστική μείωση των ελλειμμάτων, πετύχαμε ρυθμούς ανάπτυξης από τους πιο υψηλούς στην Ευρωζώνη, πετύχαμε σημαντική αύξηση της απασχόλησης, αποδείξαμε στην πράξη με στοχευμένες αλλαγές ότι ακολουθούμε συγκροτημένη, αποτελεσματική πολιτική απασχόλησης».

Ασκώντας κριτική στο ΠΑΣΟΚ ο Κ. Καραμανλής σημείωσε: «Είναι δεδομένη η αναξιοπιστία και η αντιφατική τακτική του. Ως κυβέρνηση, είχε ξεκινήσει τη μετοχοποίηση τόσο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά όσο και του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης. Ως κυβέρνηση, αποπειράθηκε κατ' επανάληψη να ιδιωτικοποιήσει την "Ολυμπιακή". Διέθεσε, μάλιστα, τεράστια ποσά για το σκοπό αυτό. Δεν κατάφερε, ωστόσο, παρά μόνο να επιδεινώσει την κατάστασή της».

Υπερεπαρκή χαρακτήρισε τη νομοθεσία του ...ΠΑΣΟΚ η υπουργός Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, αναφερόμενη στους νόμους που προωθούν τις ελαστικές μορφές απασχόλησης. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά της «υπάρχει ο ν. 3198/1955 και βέβαια ο πιο πρόσφατος ν. 2639/1998 του ΠΑΣΟΚ, του τότε υπουργού Εργασίας κ. Παπαϊωάννου, όπου στο άρθρο 2 επιτρέπει συμφωνίες μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων για όλα τα σχετικά εργασιακά θέματα που μπορεί να προκύψουν σε μία επιχείρηση»!

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Τώρα και ... αμφισβητίας της Συνθήκης του Μάαστριχτ!

Ρεσιτάλ υποκρισίας χθες στη Βουλή από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος εμφανίστηκε ακόμη και ως ...αμφισβητίας της Συνθήκης του Μάαστριχτ, προκειμένου να πείσει για το «διαφορετικό» της πολιτικής του πρότασης. Παρουσίασε το ΠΑΣΟΚ ως μέρος διεθνών δυνάμεων με προτάσεις εξόδου από την κρίση και σαν εχέγγυο για την πρόοδο παρουσίασε την εκλογή του Μπάρακ Ομπάμα στις Ηνωμένες Πολιτείες!

Ο Γ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στη διεθνή κρίση, υποστήριξε ότι είναι αποτέλεσμα των «νεοσυντηρητικών δυνάμεων», προβάλλοντας τη ...«σοσιαλιστική» πρόταση που στοχεύει στη «στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με σαφείς δεσμεύσεις των τραπεζών προς αυτήν την κατεύθυνση», προσθέτοντας πως «αυτά που λέμε γίνονται από προοδευτικές κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε στη συνέχεια ότι «στην Ευρωπαϊκή Ενωση είχα την ευκαιρία και πρότεινα τη στοχευμένη αλλαγή ή, αν θέλετε, ακόμη και επανερμηνεία των προδιαγραφών του Μάαστριχτ, που σήμερα πράγματι δεν μπορούν να αποτελούν μια ουσιαστική λύση για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης», σημειώνοντας ότι «αυτές τις προτάσεις τις υιοθέτησαν και οι σοσιαλιστές της Ευρώπης».

Πάντως, για να μην υπάρξουν ...παρεξηγήσεις, τόνισε αμέσως μετά, αναφορικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας, ότι «εμείς δε μιλάμε για χαλάρωση. Διότι αυτή η χαλάρωση μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης και σπατάλης από κυβερνήσεις, όπως η δική σας, με πελατειακές λογικές. Προτείναμε συγκεκριμένα να εξαιρεθούν από το Σύμφωνο Σταθερότητας δημόσιες επενδύσεις που πηγαίνουν στις "πράσινες" υποδομές, την καινοτομία, την έρευνα και την παιδεία, έτσι ώστε δουλειές να δημιουργηθούν άμεσα».

Οπως ήταν αναμενόμενο, ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε εκτενώς στα θέματα που αφορούν τα σκάνδαλα ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση με αιχμές για την υπόθεση του Βατοπεδίου. Οπως είπε, «ο ελληνικός λαός δικαίως δε σας εμπιστεύεται πια. Σκάνδαλα, αδιαφάνεια, οικειοποίηση και ιδιοποίηση του πλούτου του ελληνικού λαού. Ο ελληνικός λαός βλέπει τα ίδια πρόσωπα σε όλα αυτά τα σκάνδαλα, έναν κεντρικό συντονισμό, μια συνειδητή λεηλασία των χρημάτων του ελληνικού λαού με τις ευλογίες υψηλά ιστάμενων. Βλέπει το τραγικό θέατρο συγκάλυψης των ευθυνών σας. Και υποπτεύεται ότι εσείς προτιμάτε το κόστος της συγκάλυψης, διότι το κόστος της αποκάλυψης της αλήθειας που φοβόσαστε είναι πολύ μεγαλύτερο». Τέλος, ζήτησε «ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις μπροστά στο μέγεθος του εθνικού προβλήματος».

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ
Αγώνας για μια... καλή Ευρωπαϊκή Ενωση!

Η λογική της δημιουργίας μιας... καλής Ευρωπαϊκής Ενωσης, κυριάρχησε στην ομιλία του προέδρου του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου, ο οποίος επανέφερε τη γνωστή πρόταση του κόμματός του για «πυρήνα» δημόσιων τραπεζών που θα οδηγήσει σε έξοδο από την κρίση.

Αναφερόμενος στις αιτίες της διεθνούς κρίσης υποστήριξε ότι δημιουργήθηκε «μια τεράστια πυραμίδα απάτης και κέρδους χωρίς παραγωγή, όπου η συντριβή της οδήγησε στη σημερινή κατάσταση» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να εντοπίσουμε και να επιμείνουμε στις αιτίες, όπου η βάση τους ήταν αυτή η τεράστια κοινωνική ανισότητα και η υπερσυσσώρευση κεφαλαίου και ο παρασιτικός ρόλος του χρηματιστηριακού κεφαλαίου».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που υπάρχει, γιατί ακολούθησε τη λογική του ευνουχισμού του δημοσίου» ζητώντας «να φύγουμε από το Σύμφωνο Σταθερότητας, να υπάρξουν συμφωνίες για την ανάπτυξη και την απασχόληση, γι' αυτό έχει σημασία να ακυρωθεί η Συνθήκη της Λισαβόνας, γι' αυτό έχει σημασία να αλλάξουν οι κανόνες για τον ανταγωνισμό, που ήδη πια δε λειτουργούν, για να έχουμε αποτελέσματα». Μάλιστα ο Αλ. Αλαβάνος αναρωτήθηκε: «γιατί ο κ. Τρισέ και όσοι είναι εκεί, είναι ευαίσθητοι μόνο στις τράπεζες και όχι στις χώρες-μέλη, απέναντι στις οποίες θα έπρεπε να αναπτυχθεί η αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ενωσης;».

Σχολιάζοντας τέλος την πολιτική κατάσταση εξέφρασε την απορία του «για τη στάση μεγάλων οικονομικών και εκδοτικών συμφερόντων, τα οποία διαβλέπουν την πολιτική αστάθεια και επιχειρούν, με βάση, κυρίως, το σκάνδαλο του Βατοπεδίου να οδηγήσουν τις εξελίξεις σε μια επιβίωση του δικομματισμού, ο οποίος έχει κλονιστεί στη συνείδηση και στην ψυχή των Ελλήνων».

Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ
Ετοιμος για συμμαχία με τη ΝΔ

Ο ΛΑ.Ο.Σ. ως σύμμαχος της ΝΔ μπορεί να είναι η απάντηση σε πιθανή συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ! Το μήνυμα αυτό προσπάθησε να «περάσει» χτες στη Βουλή ο πρόεδρος του κόμματος, Γιώργος Καρατζαφέρης, αφήνοντας όμως ταυτόχρονα και ...όλες τις πόρτες ανοιχτές.

Σχολιάζοντας αναφορές του Γ. Παπανδρέου τις ερμήνευσε ως «πρόταση προς το Συνασπισμό», ενώ απευθυνόμενος εμφανώς στην κυβέρνηση, σημείωσε ότι «οι έξυπνοι πάνε μαζί. Χώρια πάνε οι χαζοί. Ας το καταλάβουν ότι έτσι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε, μην παραδώσουμε την εξουσία σε εσάς που θα είσαστε εκρηκτικό μείγμα αύριο για τον τόπο». Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. πρόσθεσε ότι το θέμα είναι «πώς θα βοηθήσουμε τον τόπο να βγει από αυτή την κρίση», τονίζοντας για την κυβέρνηση πως «δεν πετροβολούμε». Κατέθεσε, μάλιστα, συγκεκριμένες προτάσεις του είδους «κάντε ένα Υπουργείο Αδήλων Πόρων και βάλτε μαζί τον τουρισμό, τη ναυτιλία και τους αποδήμους. Ενοποιήστε το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως και πάρτε και το Λιμενικό μαζί. Ενώστε το Υπουργείο Περιβάλλοντος που θα το αποσπάσετε από το ΥΠΕΧΩΔΕ, με το Πολιτισμού. Το Παιδείας με το Αθλητισμού, το Υγείας με το Εργασίας και το ΥΠΕΧΩΔΕ με το Συγκοινωνιών». Επίσης, απευθυνόμενος στους εργαζόμενους, υποστήριξε ότι «για ένα χρόνο δε χρειάζονται οι πολλές απεργίες ή οι διαδηλώσεις». Στο τέλος ο Γ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι πρέπει να «πάρουμε τα καλά του Μαρξ, τα καλά του Γκάλμπρεϊθ, τα καλά του Κέυνς και να φτιάξουμε μια συνταγή για να βγούμε από την κρίση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ