Σάββατο 6 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Υπεύθυνη πολιτική» η διαχείριση της κρίσης υπέρ του κεφαλαίου

Στις εξαγγελίες - ψίχουλα προς τους εργαζόμενους προσπάθησε να στηρίξει τη χτεσινή του παρέμβαση ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής. Επιχείρησε παράλληλα να προβάλει τη διαχείριση της διεθνούς κρίσης προς όφελος του κεφαλαίου ως ...«υπεύθυνη πολιτική».

«Είμαστε υποχρεωμένοι, εξαιτίας της δυσμενούς συγκυρίας, να προχωρούμε σε στενούς και δύσκολους δρόμους», επισήμανε εισαγωγικά ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, αναφέρθηκε με το συνήθη τρόπο στη διεθνή κρίση λέγοντας: «Η διεθνής συγκυρία είναι εξαιρετικά κρίσιμη για όλες τις χώρες του κόσμου. Δεν έχει ιστορικό προηγούμενο στη μεταπολεμική εποχή. Δεν έχει όμως, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, ούτε και ορατό τέλος. Υπάρχει αβεβαιότητα τόσο ως προς την ένταση όσο και ως προς τη διάρκεια της κρίσης».

Οπως τόνισε στη συνέχεια, «δεν μπορεί να εξαντλήσουμε στην πρώτη δυσκολία τις αντοχές της οικονομίας μας. Κάτι τέτοιο θα ήταν ανεύθυνο, θα ήταν επικίνδυνο μπροστά στις ανάγκες που μπορεί να προκύψουν. Δεν μπορεί, δηλαδή, να τινάξουμε στον αέρα όσα με τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών πετύχαμε, για να φανούμε προσωρινά ευχάριστοι. Κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε αφόρητα το μέλλον ολόκληρης της κοινωνίας. Απόφασή μας είναι να δράσουμε με ευθύνη, έτσι ώστε να μη διολισθήσει ο τόπος στο φαύλο κύκλο της ύφεσης».

Δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων ο Κ. Καραμανλής ανέφερε: «Η παγκόσμια κρίση δεν υπαγορεύει επιστροφή στον κρατισμό, αλλά ενεργότερη, αποτελεσματικότερη εποπτεία των αγορών σε διεθνές επίπεδο. Δεν υποδεικνύει πόλεμο στην επιχειρηματικότητα, αλλά τη στήριξη των τομέων και των κλάδων που αντιμετωπίζουν πιο έντονα την πίεση της διεθνούς συγκυρίας. Δε συνιστά μεγαλύτερη παρουσία του κράτους στην οικονομία, αλλά εξυγίανση του ευρύτερου δημόσιου τομέα».

Οσον αφορά στην κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση υποστήριξε: «Είναι παραπλανητικό να αποσιωπάται το γεγονός ότι στα τέσσερα προηγούμενα χρόνια πετύχαμε σημαντική μείωση της ανεργίας. Είναι αβάσιμοι οι αφορισμοί για θεσμοθετημένη αυθαιρεσία της εργασίας όταν η Ελλάδα κατατάσσεται στις χώρες με τα ακριβώς αντίθετα χαρακτηριστικά. Και βέβαια είναι έντονα κινδυνολογική και μακριά από την πραγματικότητα η εκτίμηση ότι ακολουθεί περίοδος καλπάζουσας ακρίβειας».

Επανέλαβε το γνωστό κυβερνητικό επιχείρημα λέγοντας: «Το Μάρτη του 2004 η ανεργία ήταν στο 11,3% και τον περασμένο Αύγουστο περιορίστηκε στο 7,1%». Σημείωσε συνολικά ότι «πετύχαμε δραστική μείωση των ελλειμμάτων, πετύχαμε ρυθμούς ανάπτυξης από τους πιο υψηλούς στην Ευρωζώνη, πετύχαμε σημαντική αύξηση της απασχόλησης, αποδείξαμε στην πράξη με στοχευμένες αλλαγές ότι ακολουθούμε συγκροτημένη, αποτελεσματική πολιτική απασχόλησης».

Ασκώντας κριτική στο ΠΑΣΟΚ ο Κ. Καραμανλής σημείωσε: «Είναι δεδομένη η αναξιοπιστία και η αντιφατική τακτική του. Ως κυβέρνηση, είχε ξεκινήσει τη μετοχοποίηση τόσο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά όσο και του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης. Ως κυβέρνηση, αποπειράθηκε κατ' επανάληψη να ιδιωτικοποιήσει την "Ολυμπιακή". Διέθεσε, μάλιστα, τεράστια ποσά για το σκοπό αυτό. Δεν κατάφερε, ωστόσο, παρά μόνο να επιδεινώσει την κατάστασή της».

Υπερεπαρκή χαρακτήρισε τη νομοθεσία του ...ΠΑΣΟΚ η υπουργός Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, αναφερόμενη στους νόμους που προωθούν τις ελαστικές μορφές απασχόλησης. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά της «υπάρχει ο ν. 3198/1955 και βέβαια ο πιο πρόσφατος ν. 2639/1998 του ΠΑΣΟΚ, του τότε υπουργού Εργασίας κ. Παπαϊωάννου, όπου στο άρθρο 2 επιτρέπει συμφωνίες μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων για όλα τα σχετικά εργασιακά θέματα που μπορεί να προκύψουν σε μία επιχείρηση»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ