ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΙΚΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Πτώση 2,4% στο δεκάμηνο

Στο 5,5% η πτώση της μεταποίησης τον Οκτώβρη

Σε τροχιά επιδείνωσης συνεχίζει να κινείται, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, η βιομηχανική παραγωγή, καταγράφοντας μεγάλη πτώση στον όγκο των παραγόμενων εμπορευμάτων. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, το μήνα Οκτώβρη του 2008 η παραγωγή στα εργοστάσια μεταποίησης -συγκριτικά με τον Οκτώβρη του 2007 - μειώθηκε κατά 5,5%. Σε μέσα επίπεδα 10μηνου (Γενάρης - Οκτώβρης) η μάζα των παραγόμενων εμπορευμάτων υποχώρησε κατά 2,9%. Η συνολική βιομηχανική παραγωγή (ορυχεία, μεταποίηση, ηλεκτρισμός - φυσικό αέριο - νερό) για το μήνα Οκτώβρη υποχώρησε 4,5% και στο 10μηνο 2,4%.

Σε μια σειρά από επιμέρους κλάδους το σημερινό επίπεδο παραγωγής βρίσκεται σε επίπεδα χαμηλότερα και από τα προ 8ετίας (έτους 2000). Το γεγονός αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τη σημερινή συγκυρία αλλά είναι μόνιμο συστατικό στοιχείο των εξελίξεων και της διάρθρωσης που πήρε η βιομηχανική παραγωγή σε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Συρρίκνωση καταγράφεται στους λεγόμενους παραδοσιακούς κλάδους (κλωστοϋφαντουργία, δέρμα, κ.ά.).

Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, σε μέσα επίπεδα 10μηνου, Γενάρη - Οκτώβρη 2008, εμφανίζουν και τα εξής:

  • Μεταποίηση: Υποχώρησε σε ποσοστό 2,9% έναντι αύξησης 1,6% στο 10μηνο του 2007. Από τους 23 ταξινομούμενους κλάδους οι 14 καταγράφουν πτώση (μέχρι και 28% στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας), ενώ οι υπόλοιποι 9 εμφανίζουν αύξηση (μέχρι 5,7% στον κλάδο της ανακύκλωσης).
  • Ηλεκτρισμός - φυσικό αέριο - νερό: Εμφανίζει οριακή μείωση 0,1% έναντι αύξησης 4,4% πέρυσι.
  • Ορυχεία - λατομεία: Η πτώση φτάνει σε 4% έναντι πτώσης 0,8% πέρυσι.
  • Ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής υποχώρησε 2,4% έναντι αύξησης 2% πέρυσι.

Μεγάλη υποχώρηση εμφανίζεται και από την ταξινόμηση «κατά κύριες ομάδες βιομηχανικών κλάδων». Συγκεκριμένα, στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά (-6,7%), ενδιάμεσα αγαθά (-6,1%), κεφαλαιουχικά αγαθά (-2,5%), ενέργεια (-1,2%). Μικρή αύξηση, 0,5%, εμφανίζουν μόνο τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ
«Πλαγιοκοπούν το αγροτικό κίνημα»!

Ανακοίνωση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας για το κάλεσμα «κοινού αγώνα» των αγροτοσυνδικαλιστών της ΝΔ

Να αποφύγει τις παγίδες, τόσο των αγροτοσυνδικαλιστών της ΝΔ, όσο και των «αγωνισταράδων» του ΠΑΣΟΚ καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ). Σε ανακοίνωσή της σχετικά με κάλεσμα σε «κοινό αγώνα» που έκαναν οι αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, η ΕΟΑΣΝΛ καταγγέλλει ότι «χωρίς ντροπή συνεχίζουν να πλαγιοκοπούν το αγροτικό κίνημα».

Η ανακοίνωση της ΕΟΑΣΝΛ έχει ως εξής: «Ολοι γνωριζόμαστε σ' αυτό τον τόπο. Ειδικά οι αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, που κυριαρχούν στην ΕΑΣ, έχουν δώσει δείγματα γραφής για την πολιτική και συνδικαλιστική συμπεριφορά τους και στάση όχι μόνο απέναντι στους μικρομεσαίους αγρότες, αλλά συνολικότερα στους εργαζόμενους. Πρόσφατο παράδειγμα η θερμή υποδοχή του κ. Καραμανλή στο Βόλο από τον πρόεδρο και τη διοίκηση της ΕΑΣ Λάρισας, όπου εκτός των επαίνων για την πολιτική του, προέβλεψαν, ταυτόχρονα, και άλλη μια 8ετία καραμανλικής πρωθυπουργίας. ΄Η να θυμίσουμε πριν 3 χρόνια το στημένο και σικέ παιχνίδι στον κόμβο Πλατυκάμπου της εθνικής οδού, όπου με τη φωτογραφία του Καραμανλή στα τρακτέρ έδιναν ρεσιτάλ υποκρισίας στα ΜΜΕ για κόψιμο ή όχι της εθνικής οδού.

Να θυμηθούμε την επιθετική τους μανία ενάντια στους μικρομεσαίους αγρότες όπου στο όνομα του Μητρώου Αγροτών και του μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότη πολεμάνε με νύχια και δόντια να τους πάρουν τις επιδοτήσεις, τα δικαιώματα, τις αποζημιώσεις και τα χωράφια τους.

Να θυμηθούμε τους ύμνους που κάνουν υπέρ της ΚΑΠ της ΕΕ και της πολιτικής ξεκληρίσματος των μικρών, υπέρ των μεγάλων. Την πολιτική τους να ανοίγουν εμπορικά κέντρα ως επιχειρηματίες, την ώρα που οι μικρομεσαίοι αγρότες ξεκληρίζονται;

Να θυμηθούμε το "φίλε, Αλέκο", όπου τον προέτρεπαν να κλείσει το εργοστάσιο ζάχαρης και να το μετατρέψει σε κερδοφόρα επιχείρηση βιοαιθανόλης;

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς για τα έργα και τις ημέρες αυτών των αγροτοσυνδικαλιστών της ΝΔ, που πουλώντας το "φωτοστέφανο" της συμμετοχής τους στους παλιότερους ηρωικούς αγώνες της αγροτιάς, εξαγόρασαν δόξα και θέσεις "παρά τω πλευρώ" της εξουσίας και της κυβέρνησης για να χτυπήσουν από τα μέσα το αγροτικό κίνημα.

Γι' αυτό και χωρίς ντροπή συνεχίζουν να πλαγιοκοπούν το αγροτικό κίνημα, φορώντας τη μάσκα της ενότητας και του αγώνα και στέλνοντας καλέσματα φιλίας στην ΕΟΑΣΝΛ για κοινό αγώνα.

Τους απαντάμε: Ευχαριστούμε δε θα πάρουμε. Καλούμε τη μικρομεσαία αγροτιά να αποφύγει τις παγίδες, τόσο των αγροτοσυνδικαλιστών της ΝΔ, όσο και των νεόκοπων αγωνισταράδων του ΠΑΣΟΚ, που τώρα θυμήθηκαν τα προβλήματα της αγροτιάς, φυσικά, με το αζημίωτο, δηλαδή με έπαθλο την αναρρίχηση του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση.

Καλούμε τους αγρότες να δυναμώσουν τους Αγροτικούς Συλλόγους και την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, που στα πλαίσια της ΠΑΣΥ δίνει αγώνα για μια άλλη αγροτική πολιτική στη χώρα μας. Κόντρα στην ΚΑΠ της ΕΕ και υπέρ της μικρομεσαίας αγροτιάς και του λαού γενικότερα».

ΑΓΟΡΑ
Ιρλανδικές διοξίνες σε ιταλική μορταδέλα

«Αρχισαν τα όργανα», με τον εντοπισμό στην εγχώρια αγορά των πρώτων ποσοτήτων αλλαντικών με ιρλανδικό χοιρινό με διοξίνες. Οπως ανακοίνωσε χτες ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) πρόκειται για ποσότητες μορταδέλας και πεπερόνε. Συγκεκριμένα, η ιταλική επιχείρηση «Alcisa» διακίνησε σε δύο εταιρείες ποσότητες μορταδέλας με την εμπορική επωνυμία «Alcisa».

Η πρώτη επιχείρηση είναι η «Τσελέμπης Β. & Σία ΟΕ - Αυλός», όπου διακινήθηκαν 1.350 κιλά από τα οποία έχουν κατασχεθεί 600 κιλά και η υπόλοιπη ποσότητα διακινήθηκε στην αγορά από τις επιχειρήσεις: «Χρυσόπουλος Ιωάννης», «Δ. Μασούτης ΑΕ», «Αφροδίτη ΑΕΕ», «Λιάντας Χ. & Σία ΕΕ», «Ζλατλίδης Στέφανος», «Κυζιρίδη Αφοι», «Καραγιάννης Ιωάννης».

Η δεύτερη εταιρεία είναι η «Αφοι Φρονά ΑΕ» στη Ρόδο, που πήρε 3,1 τόνους και σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ η συνολική ποσότητα βρίσκεται στις αποθήκες της επιχείρησης και ως προς αυτό επικαλείται σχετικούς ελέγχους της Διεύθυνσης κτηνιατρικής της νομαρχίας Δωδεκανήσων.

Ακόμη, ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε ότι η «Food Plus» που - σημειωτέον - έχει τα «Pizza Hut» και τα «KFC» διακίνησε πεπερόνε που παρασκευάστηκε από ιρλανδικό χοιρινό με χρόνο σφαγής μετά το Σεπτέμβρη. Η εταιρεία, σύμφωνα με το Φορέα, προέβη άμεσα σε ανάκληση και απόσυρση του συνόλου της ποσότητας.

Στο ίδιο σκεπτικό του διατροφικού σκανδάλου με το μολυσμένο ηλιέλαιο σήμερα ο ΕΦΕΤ επιχειρεί να καθησυχάσει τους καταναλωτές ως προς την επικινδυνότητα των διοξινών, υποστηρίζοντας ότι «βραχυχρόνια έκθεση στις διοξίνες δεν προκαλεί προβλήματα στην υγεία του ανθρώπου». Επικαλείται σχετικά ισχυρισμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων που βασίζεται στην υπόθεση ότι κάποιος καταναλώνει καθημερινά για 90 ημέρες χοιρινό ιρλανδικής προέλευσης με την υψηλότερη παρατηρηθείσα συγκέντρωση διοξινών.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Κατεβαίνουν την Τετάρτη στον Αξιό

Στον Αξιό θα συγκεντρωθούν οι κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας την Τετάρτη 17 Δεκέμβρη, μετά από πρωτοβουλία του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Νομού Πέλλας. Ηδη συνεχίζονται οι συσκέψεις κατά δήμο και ο συντονισμός όλων των κτηνοτρόφων της περιοχής με αιτήματα:

  • Αμεση έκτακτη οικονομική ενίσχυση 50 ευρώ/αιγοπρόβατο, 300 ευρώ/γελάδα και χοιρο-μητέρα.
  • Να επιδοτηθούν οι ζωοτροφές στο ύψος τουλάχιστον του 50% των σημερινών τιμών.
  • Θεσμοθετημένες κατώτερες τιμές παραγωγού.
Πρόκληση

Η κυβέρνηση και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, μαζί με τους εκπροσώπους του κεφαλαίου δε χάνουν ευκαιρία να στέλνουν μηνύματα προς τους εργαζόμενους να ...«κάτσουν καλά» και να αποδεχτούν την ιδέα ότι στο όνομα της οικονομικής κρίσης θα μειωθεί ακόμα περισσότερο το εισόδημά τους, θα κινδυνέψουν να μείνουν χωρίς δουλειά και συνολικά θα σηκώσουν τα βάρη και τις επιπτώσεις μιας κρίσης, για την οποία δε φέρουν την παραμικρή ευθύνη.

Η επιχειρηματολογία τους δε θα μπορούσε παρά να κινείται στο πλαίσιο της γενικής γραμμής που έχει χαράξει η οικονομική ολιγαρχία και η ΕΕ. Ολοι αυτοί που καλούν τους εργαζόμενους να υποταχθούν στις επιδιώξεις του κεφαλαίου να τη βγάλει «καθαρή» και να μη διακοπεί ο κύκλος της κερδοφορίας του, ζητούν και επιμένουν στην εφαρμογή των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων στην κοινωνία.

Ο εκβιασμός τους είναι ολοφάνερος: Οι επιχειρηματίες απειλούν ότι θα κλείσουν οι επιχειρήσεις τους, η κυβέρνηση επικαλείται τη ...στενότητα που έχουν τα δημοσιονομικά και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας εκβιάζει, λέγοντας ότι πρέπει να μπει φρένο στις ...«παροχές», εξαιτίας του υψηλού δημόσιου χρέους και του μεγάλου κόστους που έχει ο κρατικός δανεισμός.

Η λογική τους προκλητική: Το Δημόσιο, στην προσπάθειά του να στηρίξει το κεφάλαιο και τις επιχειρήσεις έχει ξοδέψει τόσα πολλά, που πλέον δεν υπάρχουν καν ψίχουλα για να δώσει στους εργαζόμενους. Και επειδή το κράτος δεν μπορεί να δανείζεται με επιτόκια 4% και 5%, όποιος έχει πρόβλημα επιβίωσης ας πάει αυτός στους τραπεζίτες να πάρει καταναλωτικό δάνειο με επιτόκιο 10% και 15%...


Γ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ