Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΙΚΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Πτώση 2,4% στο δεκάμηνο

Στο 5,5% η πτώση της μεταποίησης τον Οκτώβρη

Σε τροχιά επιδείνωσης συνεχίζει να κινείται, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, η βιομηχανική παραγωγή, καταγράφοντας μεγάλη πτώση στον όγκο των παραγόμενων εμπορευμάτων. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, το μήνα Οκτώβρη του 2008 η παραγωγή στα εργοστάσια μεταποίησης -συγκριτικά με τον Οκτώβρη του 2007 - μειώθηκε κατά 5,5%. Σε μέσα επίπεδα 10μηνου (Γενάρης - Οκτώβρης) η μάζα των παραγόμενων εμπορευμάτων υποχώρησε κατά 2,9%. Η συνολική βιομηχανική παραγωγή (ορυχεία, μεταποίηση, ηλεκτρισμός - φυσικό αέριο - νερό) για το μήνα Οκτώβρη υποχώρησε 4,5% και στο 10μηνο 2,4%.

Σε μια σειρά από επιμέρους κλάδους το σημερινό επίπεδο παραγωγής βρίσκεται σε επίπεδα χαμηλότερα και από τα προ 8ετίας (έτους 2000). Το γεγονός αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τη σημερινή συγκυρία αλλά είναι μόνιμο συστατικό στοιχείο των εξελίξεων και της διάρθρωσης που πήρε η βιομηχανική παραγωγή σε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Συρρίκνωση καταγράφεται στους λεγόμενους παραδοσιακούς κλάδους (κλωστοϋφαντουργία, δέρμα, κ.ά.).

Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, σε μέσα επίπεδα 10μηνου, Γενάρη - Οκτώβρη 2008, εμφανίζουν και τα εξής:

  • Μεταποίηση: Υποχώρησε σε ποσοστό 2,9% έναντι αύξησης 1,6% στο 10μηνο του 2007. Από τους 23 ταξινομούμενους κλάδους οι 14 καταγράφουν πτώση (μέχρι και 28% στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας), ενώ οι υπόλοιποι 9 εμφανίζουν αύξηση (μέχρι 5,7% στον κλάδο της ανακύκλωσης).
  • Ηλεκτρισμός - φυσικό αέριο - νερό: Εμφανίζει οριακή μείωση 0,1% έναντι αύξησης 4,4% πέρυσι.
  • Ορυχεία - λατομεία: Η πτώση φτάνει σε 4% έναντι πτώσης 0,8% πέρυσι.
  • Ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής υποχώρησε 2,4% έναντι αύξησης 2% πέρυσι.

Μεγάλη υποχώρηση εμφανίζεται και από την ταξινόμηση «κατά κύριες ομάδες βιομηχανικών κλάδων». Συγκεκριμένα, στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά (-6,7%), ενδιάμεσα αγαθά (-6,1%), κεφαλαιουχικά αγαθά (-2,5%), ενέργεια (-1,2%). Μικρή αύξηση, 0,5%, εμφανίζουν μόνο τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ