Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Ιρλανδικές διοξίνες σε ιταλική μορταδέλα

«Αρχισαν τα όργανα», με τον εντοπισμό στην εγχώρια αγορά των πρώτων ποσοτήτων αλλαντικών με ιρλανδικό χοιρινό με διοξίνες. Οπως ανακοίνωσε χτες ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) πρόκειται για ποσότητες μορταδέλας και πεπερόνε. Συγκεκριμένα, η ιταλική επιχείρηση «Alcisa» διακίνησε σε δύο εταιρείες ποσότητες μορταδέλας με την εμπορική επωνυμία «Alcisa».

Η πρώτη επιχείρηση είναι η «Τσελέμπης Β. & Σία ΟΕ - Αυλός», όπου διακινήθηκαν 1.350 κιλά από τα οποία έχουν κατασχεθεί 600 κιλά και η υπόλοιπη ποσότητα διακινήθηκε στην αγορά από τις επιχειρήσεις: «Χρυσόπουλος Ιωάννης», «Δ. Μασούτης ΑΕ», «Αφροδίτη ΑΕΕ», «Λιάντας Χ. & Σία ΕΕ», «Ζλατλίδης Στέφανος», «Κυζιρίδη Αφοι», «Καραγιάννης Ιωάννης».

Η δεύτερη εταιρεία είναι η «Αφοι Φρονά ΑΕ» στη Ρόδο, που πήρε 3,1 τόνους και σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ η συνολική ποσότητα βρίσκεται στις αποθήκες της επιχείρησης και ως προς αυτό επικαλείται σχετικούς ελέγχους της Διεύθυνσης κτηνιατρικής της νομαρχίας Δωδεκανήσων.

Ακόμη, ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε ότι η «Food Plus» που - σημειωτέον - έχει τα «Pizza Hut» και τα «KFC» διακίνησε πεπερόνε που παρασκευάστηκε από ιρλανδικό χοιρινό με χρόνο σφαγής μετά το Σεπτέμβρη. Η εταιρεία, σύμφωνα με το Φορέα, προέβη άμεσα σε ανάκληση και απόσυρση του συνόλου της ποσότητας.

Στο ίδιο σκεπτικό του διατροφικού σκανδάλου με το μολυσμένο ηλιέλαιο σήμερα ο ΕΦΕΤ επιχειρεί να καθησυχάσει τους καταναλωτές ως προς την επικινδυνότητα των διοξινών, υποστηρίζοντας ότι «βραχυχρόνια έκθεση στις διοξίνες δεν προκαλεί προβλήματα στην υγεία του ανθρώπου». Επικαλείται σχετικά ισχυρισμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων που βασίζεται στην υπόθεση ότι κάποιος καταναλώνει καθημερινά για 90 ημέρες χοιρινό ιρλανδικής προέλευσης με την υψηλότερη παρατηρηθείσα συγκέντρωση διοξινών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ