ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΓΟΝΕΙΣ
Η τρομοκρατία δε θα περάσει

Μαθητές και γονείς διαδηλώνουν σήμερα στις 12 το μεσημέρι στον Αγιο Αντώνιο, στο Περιστέρι

Από τη χτεσινή συγκέντρωση που διοργάνωσαν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ στο Περιστέρι, καταγγέλλοντας τη δολοφονική απόπειρα

*

Από τη χτεσινή συγκέντρωση που διοργάνωσαν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ στο Περιστέρι, καταγγέλλοντας τη δολοφονική απόπειρα
Οργανωμένη απάντηση δίνουν σήμερα στις 12 το μεσημέρι, στον Αγιο Αντώνιο στο Περιστέρι, τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων Αθήνας, Πειραιά και Περιστερίου. Αύριο, Σάββατο, συνεδριάζει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας, στις 11 το πρωί, στο Συνδικάτο Οικοδόμων.

Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας καταγγέλλει με ανακοίνωσή του τη δολοφονική επίθεση και τονίζει: «Θα πέσουν στο κενό οι προσπάθειες τρομοκράτησης. Η επίθεση αυτή στρέφεται ενάντια στο οργανωμένο μαθητικό κίνημα και στα εκλεγμένα όργανά του και θα λάβει οργανωμένη απάντηση από το μαθητικό και όλο το λαϊκό κίνημα. Ολοι οργανωμένα στη μάχη, στον αγώνα ενάντια στην καταστολή, για τα δικαιώματά μας στη μόρφωση, στη δουλειά, τη ζωή. Καλούμε τους γονείς μας, όλους τους εργαζόμενους να μπουν μπροστά, να σταθούν δίπλα μας στον αγώνα. Ολοι οι μαθητές στο δρόμο του αγώνα».

Τη δολοφονική επίθεση καταδικάζει και το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πάτρας και καλεί όλους τους μαθητές να συμμετέχουν μαζικά στην πορεία που θα γίνει σήμερα, στις 10 το πρωί από την πλ. Γεωργίου και στη συναυλία που θα γίνει αύριο, Σάββατο, στις 6 το απόγευμα, στην πλ. Γεωργίου.

Οι εκπαιδευτικοί

Την επίθεση που δέχτηκαν οι μαθητές στο Περιστέρι καταγγέλλει και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών. Οπως τονίζει, «εντάσσεται στο κλίμα αυταρχισμού και κατασταλτικής τρομοκρατίας που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση με τους μηχανισμούς της (ένστολους και μη) που στόχο έχουν να χτυπήσουν τους αγώνες των μαθητών και του εργατικού λαϊκού κινήματος».

«Τέτοιες ενέργειες δεν πρόκειται να κάμψουν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων των μαθητών, των φοιτητών και γενικότερα του λαού. Θα ορθώσουμε ανάστημα απέναντι σε τέτοιες δολοφονικές ενέργειες και την πολιτική που τις γεννά», τονίζει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και καλεί μαζικούς φορείς και συνδικάτα να δώσουν απάντηση με τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του οργανωμένου και περιφρουρημένου μαζικού κινήματος, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κεφαλαίου - ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Ανακοινώσεις καταδίκης εξέδωσαν ακόμα το ΔΣ της ΔΟΕ και το ΔΣ της ΟΛΜΕ.

Οι φορείς των γονέων

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο σημερινό συλλαλητήριο στον Αγ. Αντώνιο μαζί με τους μαθητές απευθύνει στους γονείς η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), καλώντας «να αφοπλίσουμε όλους αυτούς που απειλούν τα δικαιώματα, τα όνειρα και τη ζωή των παιδιών μας».

Τη δολοφονική επίθεση καταγγέλλει και η Ενωση Γονέων Δήμου Περιστερίου που καλεί στη σημερινή συγκέντρωση, καθώς και η Ομοσπονδία Γονέων Νομαρχίας Πειραιά.

Οπλο μας είναι ο οργανωμένος αγώνας

Τη δολοφονική επίθεση καταγγέλλουν το ΠΑΜΕ και πλήθος εργατικών σωματείων και ομοσπονδιών

«Στόχο έχουν να σταματήσουν την αγωνιστική δράση του ταξικού κινήματος και του οργανωμένου μαθητικού κινήματος», επισημαίνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, σε ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει τη δολοφονική απόπειρα ενάντια στο συνδικαλιστή μαθητή.

«Το ΠΑΜΕ, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θα συνεχίσει τη δράση του με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Καλεί σε πλατιά μαζική δράση στους χώρους δουλειάς, συμμετοχή στους αγώνες. Για να μην περάσει κλίμα φόβου και τρομοκρατίας», ξεκαθαρίζει το ΠΑΜΕ, απαιτώντας από την κυβέρνηση την πλήρη διαλεύκανση της δολοφονικής επίθεσης.

«Η κυβέρνηση φέρνει σοβαρές πολιτικές ευθύνες. Τόσο ο στόχος των δολοφόνων τραμπούκων όσο και ο χρόνος που έδρασαν δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίος. Στόχος είναι να καμφθεί το αγωνιστικό φρόνημα του λαού και της νεολαίας» τονίζει η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, καλώντας όλα τα συνδικάτα του κλάδου «σε αγωνιστική επαγρύπνηση για να δώσουμε αποφασιστική απάντηση σε κάθε είδους προβοκάτσια που στρέφεται κατά του λαϊκού κινήματος».

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει: «Η απάντησή μας στην τρομοκρατία, στο χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι η ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια για συσπείρωση δυνάμεων, που θα συγκρούονται με την πολιτική του κεφαλαίου. Οπλο μας είναι ο οργανωμένος ταξικός αγώνας». Την επίθεση καταγγέλλει ανάμεσα σε άλλους το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας. Αντίστοιχη ανακοίνωση εξέδωσε και η Πανελλήνια Ενωση Λογιστών, ενώ ανακοινώσεις καταδίκης της δολοφονικής προσπάθειας έχουν εκδώσει η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) και το ΔΣ του Αλληλοβοηθητικού Ταμείου Προσωπικού του Συλλόγου Υπαλλήλων της Τράπεζας Ελλάδος.

Την επίθεση καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, η Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών και το Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων, σημειώνοντας ότι οι ταξικές δυνάμεις έχουν ζήσει στο πετσί τους διαχρονικά αυτές τις επιθέσεις του κράτους και του παρακράτους και καλώντας την εργατική τάξη της χώρας μας σε επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα.

Την επίθεση καταδικάζουν επίσης τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, το σωματείο Ελαιουργοσαπουνοποιών, το Συνδικάτο Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά, ο Σύλλογος Λογιστών Πειραιά, το Συνδικάτο Οικοδόμων Πειραιά, η ΔΑΣ ναυτιλιακών, το Σωματείο Καθαριστριών δημόσιων σχολείων Πειραιά.

Δε γνωρίζει κανείς τους τον υπεύθυνο

Με σειρά δηλώσεων κυβερνητικά στελέχη επιχείρησαν από τη μια να υποβαθμίσουν τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης για την εγκληματική επίθεση κι από την άλλη να αξιοποιήσουν το θέμα για να ζητήσουν «κοινωνική γαλήνη». Ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος ζήτησε με αφορμή την επίθεση «να υπερασπιστούμε όλοι την κοινωνική γαλήνη»(!), ενώ επιχείρησε να «χρεώσει» την εγκληματική επίθεση γενικώς σε «πράξεις ωμής βίας» που συντελούνται «τούτες τις κρίσιμες ώρες», πέρα και έξω από την προσπάθεια που γίνεται από διάφορους κύκλους θωράκισης του συστήματος, για δεύτερη βδομάδα, να δημιουργήσουν κλίμα επίθεσης στο οργανωμένο κίνημα.

Αίσθηση προκάλεσε το «πόρισμα» που έσπευσε να βγάλει ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. αποδίδοντας τον πυροβολισμό σε «αεροβόλο όπλο»! Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που ρωτήθηκε σχετικά έκανε τον ανήξερο παραπέμποντας «για περισσότερες λεπτομέρειες στο υπουργείο Εσωτερικών». Επίσης ο Ευ. Αντώναρος αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση έχει πολιτικές ευθύνες για το κλίμα που καλλιεργείται σε βάρος των μαθητικών κινητοποιήσεων. Ομως ήταν ο ίδιος που μια μέρα νωρίτερα είχε εξαπολύσει συκοφαντική επίθεση σε βάρος των μαθητικών αγώνων, μηρυκάζοντας το παραμύθι των δυναμικών μειοψηφιών...

Σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει πολιτικά το γεγονός επιδόθηκε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας διά του υφυπουργού Ανδρ. Λυκουρέντζου, ο οποίος έκανε λόγο για «ένα ακόμη δυσάρεστο συμβάν» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «με νηφαλιότητα και ψυχραιμία θα αξιολογήσουμε το όλο γεγονός στις πραγματικές του διαστάσεις».

Για «κενό πολιτικής και εξουσίας» έκανε λόγο η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, επιδιώκοντας να καπηλευτεί το γεγονός σε όφελος του ΠΑΣΟΚ, λες και δεν είναι η πολιτική του συστήματος που εκκολάπτει τέτοιες ενέργειες, αλλά το κενό αστικής πολιτικής. Με ανακοινώσεις τους ο Συνασπισμός και ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν τη δολοφονική απόπειρα, επιρρίπτουν την πολιτική ευθύνη στην κυβέρνηση την οποία καλούν να σταματήσει τον αντιδημοκρατικό κατήφορο και τη στρατηγική της έντασης.

Πρόκληση είναι η ανακοίνωση του ΛΑ.Ο.Σ. που επιχειρεί να βγάλει λάδι την πολιτική που γεννά τέτοια φαινόμενα φέρνοντας, στο όνομα τού να μην οδηγηθούμε στην ίδια εποχή με περιόδους όπως ο εμφύλιος, τις οποίες περιόδους ο ίδιος χρεώνει στο λαϊκό κίνημα, ζητώντας τάχα ψυχραιμία ώστε... να μην «οδηγηθούμε σε εμφυλιοπολεμικό κλίμα». Κάνοντας λόγο για κάποιο διεστραμμένο μυαλό που ευθύνεται (μόνο που δε μίλησε για κοινό έγκλημα), βγάζει λάδι επίσης τους όποιους μηχανισμούς μπορεί να κρύβονται πίσω από την ενέργεια. Για να ζητήσει στη συνέχεια ψυχραιμία, εξισώνοντας θύτες και θύματα...

ΛΑΡΙΣΑ - ΒΟΛΟΣ - ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Στους δρόμους η καταδίκη της δολοφονικής ενέργειας

Μαχητικές διαδηλώσεις έγιναν χτες σε Λάρισα, Βόλο και Γιάννενα, από πλήθος εργαζομένων και νεολαίας που ανταποκρίθηκαν στα σχετικά καλέσματα των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Στη Λάρισα, οι διαδηλωτές ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΚΝΕ και αντιδρώντας άμεσα στη νέα εγκληματική ενέργεια, πορεύτηκαν στους δρόμους της πόλης, βροντοφωνάζοντας συνθήματα, απευθύνοντας κάλεσμα αγωνιστικής συσπείρωσης και μοιράζοντας στους Λαρισαίους την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη δολοφονική επίθεση.

Στο Βόλο, η συγκέντρωση ξεκίνησε από τον πεζόδρομο Ερμού κι Αντωνοπούλου και στη συνέχεια έγινε πικετοφορία στους δρόμους της πόλης.

Στα Γιάννενα, παρ' όλη τη βροχή έγινε πορεία στους δρόμους της πόλης, με την ντουντούκα να απευθύνει κάλεσμα σε πάλη, ενώ ΚΝίτες μοίραζαν την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κόμματος σε φροντιστήρια και σε κεντρικά σημεία της πόλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ