ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Πληρώθηκαν και στα πλοία της ΣΑΟΣ

Ενα ακόμα θετικό αποτέλεσμα έφερε ο απεργιακός αγώνας των ναυτεργατών στις ακτοπλοϊκές εταιρείες που παραβίαζαν ακόμα και το αυτονόητο δικαίωμα των πληρωμάτων, την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Χτες μετά από περίπου τρεις βδομάδες απεργίας στα πλοία της εταιρείας ΣΑΟΣ, ο εφοπλιστής Μανούσης αναγκάστηκε να καταβάλει στους ναυτεργάτες όλα όσα όφειλε από μισθούς, αναδρομικά, έξτρα εργασίες και συνολικά όλα όσα προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Με απεργιακές κινητοποιήσεις οι ναυτεργάτες επέβαλαν την εφαρμογή της ΣΣΕ τις προηγούμενες μέρες στις εταιρείες ΝΕΛ, GA FERRIES και «Καλλίστη». Την απεργία είχε κηρύξει η ΠΝΟ κάτω από τις αγωνιστικές πιέσεις των ταξικών δυνάμεων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Ναυτεργατικής Συνδικαλιστικής Κίνησης, που ήταν και αυτές που σήκωσαν όλο το βάρος της οργάνωσης και περιφρούρησης του αγώνα, καθώς η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας φρόντιζε να υπονομεύσει την απεργία σε κάθε ευκαιρία.

Η θετική κατάληξη της απεργιακής κινητοποίησης δεν έλυσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ναυτεργάτες και νησιώτες. Οι εφοπλιστές, με όπλο την αντιλαϊκή πολιτική των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχουν εξαπολύσει γενικευμένη επίθεση, απειλώντας τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες με σταδιακή απορύθμιση - πάνω από 36 πλοία είναι ακινητοποιημένα αυθαίρετα και 2.000 ναυτεργάτες στην ανεργία - για να επιβάλουν ντε φάκτο την κατάργηση της στοιχειώδους υποχρέωσής τους για τη 10μηνη λειτουργία των πλοίων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την ελλιπή ακτοπλοϊκή σύνδεση στα νησιά του Β. Αιγαίου προσπάθησε το ΥΕΝ να τη λύσει δρομολογώντας το ταχύπλοο «ΚΟΡΣΙΚΑ ΕΞΠΡΕΣ ΙΙΙ», το οποίο μετέτρεψε σε τρένο με απανωτά έκτακτα δρομολόγια. Χτες το μεσημέρι το ταχύπλοο όμως βγήκε «εκτός», ενώ λαχτάρισε δεκάδες επιβάτες, όταν κατά την αποβίβαση στο λιμάνι της Σαμοθράκης κόπηκε η άγκυρα, με αποτέλεσμα να προσκρούσει με την πρύμνη πάνω στον προβλήτα και η πλώρη του να πέσει πάνω σε τρία αλιευτικά. Το πλοίο παρουσίασε ρήγμα περίπου ενός μέτρου πάνω από την ίσαλο γραμμή.


ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Στη Μανωλάδα την Κυριακή

Στον τόπο όπου καταγράφηκαν σημαντικές στιγμές από την κοινή πάλη Ελλήνων και μεταναστών, στελέχη του ταξικού κινήματος θα μοιράσουν δώρα στα παιδιά των εργατών γης

Ο κοινός αγώνας Ελλήνων και μεταναστών εργατών στη Μανωλάδα άφησε σοβαρή παρακαταθήκη στο εργατικό κίνημα
Ο κοινός αγώνας Ελλήνων και μεταναστών εργατών στη Μανωλάδα άφησε σοβαρή παρακαταθήκη στο εργατικό κίνημα
Την έμπρακτη αλληλεγγύη του στους μετανάστες εργάτες γης της Νέας Μανωλάδας εκφράζει για μια ακόμη φορά το ΠΑΜΕ, που θα βρεθεί την Κυριακή 21/12, στις 10 το πρωί, στην πλατεία της κωμόπολης, προκειμένου να μοιράσει δώρα στα παιδιά των μεταναστών. Καλεί το λαό, τους εργάτες, τους φοιτητές, τους μαθητές του νομού να συμμετάσχουν τόσο με την προσφορά τους, όσο και με την παρουσία τους. Οπως σημειώνει το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωση - κάλεσμα, τα κοινά προβλήματα, οι κοινές ανάγκες, τα κοινά δικαιώματα, αλλά και ο κοινός ταξικός εχθρός, επιβάλλουν τον αδελφωμένο αγώνα Ελλήνων και αλλοδαπών εργατών.

Πρώτος ο «Ρ», το Μάη του 2007, είχε φέρει στη δημοσιότητα τις άθλιες συνθήκες δουλειάς και διαβίωσης των μεταναστών και την ανάγκη να οργανώσουν την πάλη τους για τα δεδουλευμένα που τους χρωστούσαν οι σύγχρονοι τσιφλικάδες. Στελέχη του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ είχαν περιοδεύσει στην περιοχή, αναδεικνύοντας το πρόβλημα, καλώντας σε οργάνωση της πάλης. Ενα χρόνο μετά, οι εργάτες γης προχώρησαν σε απεργία. Δέχτηκαν απειλές και τρομοκρατία από τους τσιφλικάδες. Το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό τους. Τη δεύτερη μέρα της απεργίας, μάλιστα, δέχτηκαν επίθεση, από τραμπούκους παρακρατικούς, στελέχη του ΠΑΜΕ που βρίσκονταν στην πλατεία της Νέας Μανωλάδας, στην απεργιακή συγκέντρωση των μεταναστών.

Το ίδιο βράδυ, οι τσιφλικάδες εξαπέλυσαν πογκρόμ στις παράγκες, χρησιμοποιώντας ακόμα και όπλα. Παρά την τρομοκρατία, η απεργία συνεχίστηκε, όπως και οι προκλήσεις από τους τσιφλικάδες. Το ΠΑΜΕ διοργάνωσε πολύμορφες εκδηλώσεις αλληλεγγύης, ανάμεσά τους και μια μεγάλη συγκέντρωση και πορεία στη Νέα Μανωλάδα. Ο αγώνας των μεταναστών έληξε τότε με επιτυχία - οι μεγαλοκαλλιεργητές αναγκάστηκαν να αυξήσουν τα μεροκάματα - αφήνοντας σημαντική παρακαταθήκη στους κοινούς αγώνες Ελλήνων και μεταναστών εργατών που μπορούν και πρέπει να ενταθούν.


ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Νέες κολεγιές σε βάρος του ΠΑΜΕ

Η συμπαιγνία ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας (ΕΚΠ) που ξεκίνησε με την κάθοδο σε κοινό ψηφοδέλτιο στις πρόσφατες αρχαιρεσίες και με σαφή στόχο να χτυπηθούν οι ταξικές δυνάμεις, ολοκληρώθηκε κατά τη διαδικασία συγκρότησης της νέας διοίκησης. Η συμβιβασμένη πλειοψηφία, χωρίς προσχήματα, καταψήφισε την πρόταση των δυνάμεων της ΔΑΣ για αναλογικό -αντιπροσωπευτικό προεδρείο. Οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού με «το καλημέρα» έδωσαν σαφή δείγματα της υπονομευτικής τακτικής τους στο εργατικό κίνημα.

Εχοντας την πλειοψηφία (5 έδρες στη νέα 9μελή διοίκηση) μοίρασαν τις καρέκλες, καταλαμβάνοντας πρόεδρο και γραμματέα η ΠΑΣΚΕ και αντιπρόεδρο η ΔΑΚΕ. Δε δίστασαν δηλαδή να παραβιάσουν και να καταστρατηγήσουν ακόμη και τη βούληση των αντιπροσώπων των εργαζομένων για αναλογική αντιπροσώπευση, προκειμένου να καταλάβουν αξιώματα και να αξιοποιήσουν την κυρίαρχη αντεργατική πολιτική. Η παράταξη που από κοινού στήριξαν το ΝΑΡ και ο ΣΥΝ (εξέλεξε μια έδρα) πρότειναν «αριστερό προγραμματικό προεδρείο».

Μετά τα παραπάνω, η παράταξη της ΔΑΣ, που αναδείχτηκε δεύτερη δύναμη με τρεις έδρες στη νέα διοίκηση, αποχώρησε από τη διαδικασία συγκρότησης προεδρείου, καταγγέλλοντας τις συναλλαγές και τα μαγειρέματα, που αναδεικνύουν την κοινή προσπάθεια των παραπάνω δυνάμεων να διατηρηθεί το εργατικό κίνημα στον ντορό της συναίνεσης. Σε ανακοίνωσή της δηλώνει ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να ανατρέψει τέτοιους σχεδιασμούς, για να ενισχυθεί ο ταξικός προσανατολισμός του συνδικαλιστικού κινήματος της περιοχής και να δυναμώσει η δράση του.


ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Βγαίνουν στο δρόμο την Τρίτη

Πικετοφορία στις 10 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης

Από την τελευταία κινητοποίηση των συνταξιούχων της Αθήνας, το Νοέμβρη
Από την τελευταία κινητοποίηση των συνταξιούχων της Αθήνας, το Νοέμβρη
Σε μαζική συμμετοχή στην πικετοφορία που διοργανώνουν, την ερχόμενη Τρίτη, 23 Δεκέμβρη, καλούν όλους τους συνταξιούχους, οι Συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες των Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΠΕΣ-ΝΑΤ και ΟΤΑ. Το ραντεβού για την πικετοφορία έχει οριστεί στις 10 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Οι συνταξιούχοι κλιμακώνουν τον αγώνα τους, διεκδικώντας την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων τους που απαντούν στις σύγχρονες και πραγματικές τους ανάγκες. Δίνουν αγωνιστική απάντηση στην κυβερνητική πολιτική και στα μέτρα «ντροπής και κοροϊδίας», όπως τα χαρακτηρίζουν, που ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός. Δηλώνουν ότι είναι «γελασμένη η κυβέρνηση αν νομίζει ότι με αυτά τα "ψίχουλα" μπορεί να καλοπιάσει τους συνταξιούχους και να αναστρέψει το εις βάρος της πολιτικό κλίμα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ