Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Πληρώθηκαν και στα πλοία της ΣΑΟΣ

Ενα ακόμα θετικό αποτέλεσμα έφερε ο απεργιακός αγώνας των ναυτεργατών στις ακτοπλοϊκές εταιρείες που παραβίαζαν ακόμα και το αυτονόητο δικαίωμα των πληρωμάτων, την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Χτες μετά από περίπου τρεις βδομάδες απεργίας στα πλοία της εταιρείας ΣΑΟΣ, ο εφοπλιστής Μανούσης αναγκάστηκε να καταβάλει στους ναυτεργάτες όλα όσα όφειλε από μισθούς, αναδρομικά, έξτρα εργασίες και συνολικά όλα όσα προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Με απεργιακές κινητοποιήσεις οι ναυτεργάτες επέβαλαν την εφαρμογή της ΣΣΕ τις προηγούμενες μέρες στις εταιρείες ΝΕΛ, GA FERRIES και «Καλλίστη». Την απεργία είχε κηρύξει η ΠΝΟ κάτω από τις αγωνιστικές πιέσεις των ταξικών δυνάμεων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Ναυτεργατικής Συνδικαλιστικής Κίνησης, που ήταν και αυτές που σήκωσαν όλο το βάρος της οργάνωσης και περιφρούρησης του αγώνα, καθώς η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας φρόντιζε να υπονομεύσει την απεργία σε κάθε ευκαιρία.

Η θετική κατάληξη της απεργιακής κινητοποίησης δεν έλυσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ναυτεργάτες και νησιώτες. Οι εφοπλιστές, με όπλο την αντιλαϊκή πολιτική των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχουν εξαπολύσει γενικευμένη επίθεση, απειλώντας τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες με σταδιακή απορύθμιση - πάνω από 36 πλοία είναι ακινητοποιημένα αυθαίρετα και 2.000 ναυτεργάτες στην ανεργία - για να επιβάλουν ντε φάκτο την κατάργηση της στοιχειώδους υποχρέωσής τους για τη 10μηνη λειτουργία των πλοίων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την ελλιπή ακτοπλοϊκή σύνδεση στα νησιά του Β. Αιγαίου προσπάθησε το ΥΕΝ να τη λύσει δρομολογώντας το ταχύπλοο «ΚΟΡΣΙΚΑ ΕΞΠΡΕΣ ΙΙΙ», το οποίο μετέτρεψε σε τρένο με απανωτά έκτακτα δρομολόγια. Χτες το μεσημέρι το ταχύπλοο όμως βγήκε «εκτός», ενώ λαχτάρισε δεκάδες επιβάτες, όταν κατά την αποβίβαση στο λιμάνι της Σαμοθράκης κόπηκε η άγκυρα, με αποτέλεσμα να προσκρούσει με την πρύμνη πάνω στον προβλήτα και η πλώρη του να πέσει πάνω σε τρία αλιευτικά. Το πλοίο παρουσίασε ρήγμα περίπου ενός μέτρου πάνω από την ίσαλο γραμμή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ