ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΖΕΥΞΗ ΑΚΤΙΟΥ
Αύξηση 33% στο χαράτσι των διοδίων

Αποκλεισμός σήμερα του σταθμού διοδίων σε ένδειξη διαμαρτυρίας από τους φορείς των νομών Λευκάδας και Πρέβεζας

Μέρος της ζεύξης Ακτίου - Πρέβεζας

Eurokinissi

Μέρος της ζεύξης Ακτίου - Πρέβεζας
Στον αποκλεισμό του σταθμού διοδίων Ακτίου - Πρέβεζας προχωρούν σήμερα το πρωί οι εργαζόμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες και άλλοι κάτοικοι των νομών Λευκάδας - Πρέβεζας, διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση στο χαράτσι κατά 33% των ειδικών καρτών διέλευσης, ύστερα από κάλεσμα των συνδικάτων τους.

Οπως συγκεκριμένα επισημαίνουν, το ΤΕΟ ΑΕ (Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας) που έχει και την ευθύνη λειτουργίας του σταθμού των διοδίων, αφού πρώτα επικαλέστηκε βλάβη των μηχανημάτων για μη έκδοση εκπτωτικών καρτών το τελευταίο διάστημα, τελικά προωθεί την αύξηση κατά 33% του ποσού στις μηνιαίες κάρτες (από 60 σε 80 ευρώ). Μια αύξηση που θα έχει ως συνέπεια την επιπλέον οικονομική επιβάρυνση των ήδη πενιχρών λαϊκών εισοδημάτων. Και αυτό, όταν ένας σημαντικός αριθμός κυρίως από το χώρο των αγροτών και των επαγγελματοβιοτεχνών και άλλων εργαζομένων, είναι αναγκασμένοι να διέρχονται έως και δύο φορές τη μέρα από τη σήραγγα για να πάνε στις δουλειές τους. Συνολικά, υπολογίζεται ότι καθημερινά διέρχονται περίπου 2.500 άτομα.

Σε κοινή ανακοίνωση, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας, η ΤΕΔΚ και η Ομοσπονδία ΕΒΕ του νομού, τα Σωματεία Εργαζομένων Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, Γενικού Νοσοκομείου, Συμβασιούχων Εργαζομένων στις κοινωνικές δομές των ΟΤΑ, η ΕΛΜE, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών και η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Λευκάδας απαιτούν την ελεύθερη διέλευση όλων των εργαζομένων, καθώς και των αγροτών και ΕΒΕ, σε μια προοπτική πλήρους κατάργησης των διοδίων. Επισημαίνουν ότι η κατασκευή του έργου έγινε με χρήματα των εργαζομένων και του λαού και δε θα ανεχτούν άλλη φορολόγηση. Αντίστοιχη απόφαση συμμετοχής στη σημερινή κινητοποίηση έχει λάβει και το Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας.

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
Ευνοούν το κεφάλαιο και δεν προστατεύουν το περιβάλλον

Προωθούν τη λεγόμενη πράσινη οικονομία ως διέξοδο για την υπερσυσσώρευση του κεφαλαίου και την κρίση, αναφέρει παρέμβαση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο έκανε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σχετικά με τη συζήτηση για τις «Κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια», κατήγγειλε την αντιπεριβαλλοντική πολιτική που εξυπηρετεί τις επιλογές του κεφαλαίου και υπαγορεύεται από τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Ο ευρωβουλευτής του KKE, Κώστας Δρούτσας, τόνισε: «H ΕΕ περιαυτολογεί για τον ηγετικό της ρόλο στην προστασία του περιβάλλοντος, στην πραγματικότητα όμως διεκδικεί ηγετικό ρόλο στην προστασία των συμφερόντων του κεφαλαίου. Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και το πακέτο οδηγιών του Συμβουλίου και της Επιτροπής για τη μείωση των εκπομπών ρύπων προωθούν τη λεγόμενη πράσινη οικονομία ως διέξοδο για την υπερσυσσώρευση του κεφαλαίου και την κρίση, ανοίγοντας νέες προοπτικές κερδοφορίας στα μονοπώλια και ενισχύουν την ιμπεριαλιστική επεκτατικότητα.

Ενισχύουν το χρηματιστήριο ρύπων που η λειτουργία του απέδειξε ότι πολλαπλασιάζει τα μονοπωλιακά κέρδη, χωρίς να προστατεύει το περιβάλλον. Επιτρέπουν στην αυτοκινητοβιομηχανία να μη λάβει μέτρα τουλάχιστον μέχρι το 2019. Εξαιρούν τις επιχειρήσεις που θίγονται από το διεθνή ανταγωνισμό, από τις ρυθμίσεις για την παραγωγή ενέργειας και όχι μόνο. Εξαιρούν επίσης για μεγάλο χρονικό διάστημα τις νέες χώρες - μέλη της ΕΕ καθώς και την Ιταλία. Δίνουν κίνητρα για την αντικατάσταση καλλιεργειών από παραγωγής τροφίμων σε παραγωγής καυσίμων. Τα δικαιώματα μόλυνσης δίνονται δωρεάν στις μεγάλες επιχειρήσεις. Τα όποια έσοδα δεν απαιτείται να χρησιμοποιούνται για περιβαλλοντικά έργα».

«Οι εργαζόμενοι - καταλήγει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ - δεν μπορούν να περιμένουν περιβαλλοντική προστασία από την ΕΕ και τις επιχειρήσεις που ασύδοτα μολύνουν το περιβάλλον. Μόνο οι δικοί τους αγώνες ενταγμένοι στην προοπτική της λαϊκής οικονομίας και της λαϊκής εξουσίας μπορούν να τους προστατεύσουν αποτελεσματικά».

Γραφείο εξυπηρέτησης των μεταναστών

Μια ακόμα τουφεκιά στον αέρα, αποτελεί το πρώτο λεγόμενο Γραφείο Ενιαίας Εξυπηρέτησης στον Πειραιά, που εγκαινιάστηκε χτες. Από εκεί οι μετανάστες θα μπορούν να διεκπεραιώνουν όλη τη διαδικασία για τη χορήγηση και ανανέωση των αδειών διαμονής. Μια ενέργεια που αποτυπώνει την υποκρισία στη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης και μάλιστα σε όλο της το μεγαλείο, καθώς γίνεται σε μια περίοδο που η πολύπλευρη επίθεση κατά των μεταναστών εντείνεται. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έτσι ικανοποιείται η «διαμόρφωση συνθηκών πλήρους διασφάλισης και εγγύησης των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των ατόμων που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας». Κάτι που απαιτεί πολύ πιο ριζοσπαστικά μέτρα, όπως είναι η νομιμοποίηση όλων των μεταναστών που θέλουν να παραμείνουν στην Ελλάδα.

Επιπλέον, η ίδρυση του εν λόγω κέντρου δεν απλοποιεί καθόλου τη σχεδόν αδύνατη συγκέντρωση της πληθώρας των δικαιολογητικών (ένσημα κλπ.), που απαιτούνται για την απόκτηση της άδειας. Δε συμβάλλει καθόλου στον περιορισμό της άγριας εκμετάλλευσης των μεταναστών από την εργοδοσία. Αντίθετα, μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι συμβάλλει, ώστε όσοι ήδη έχουν περάσει τον «Γολγοθά» για τη συγκέντρωση των δικαιολογητικών, να μη χάνουν πολλά μεροκάματα και είναι «ασύμφοροι» για τους εργοδότες.

Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι θα λειτουργήσει σωστά και όχι όπως οι αρμόδιες Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, ή οι Νομαρχίες και οι Δήμοι (με περιορισμένο ωράριο, απίστευτες ουρές, ανενημέρωτο προσωπικό), που έστρωναν έδαφος για τη δράση διαφόρων καλοθελητών έτοιμων να προσφέρουν έναντι αμοιβής τις υπηρεσίες τους, το κέντρο αυτό αφορά καταρχήν μόνο μετανάστες που κατοικούν στις περιοχές των Νομαρχιών Πειραιά και Δυτικής Αττικής.

Η πραγματικότητα που ζούμε όλοι καθημερινά και δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τέτοιες κινήσεις για το «θεαθήναι», είναι ότι αυτό που επεκτείνεται είναι η εκδίωξη των μεταναστών, όπως επιχειρείται στο κέντρο της Αθήνας, η εξάρτηση της παραμονής τους στη χώρα από τις διαθέσεις της εργοδοσίας, η καταστολή.

ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Σήμερα η σύσκεψη

Σήμερα, Παρασκευή, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Φορέων κατά των Ναρκωτικών (Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών, Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, Σύλλογοι Γονέων Θεραπευτικών Κοινοτήτων, Πανελλήνια Ενωση Νοσοκομειακών Ψυχολόγων, Επιτροπή Εργαζομένων στο 18 ΑΝΩ) πραγματοποιεί σύσκεψη, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα συνεντεύξεων της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος).

Στη σύσκεψη θα συζητηθεί και αποφασιστεί ο παραπέρα συντονισμός της δράσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών, για τα νέα προβλήματα που συσσωρεύει η κυβερνητική πολιτική και το νέο εθνικό σχέδιο δράσης που έχει εκπονήσει το υπουργείο Υγείας, την κατάσταση στον τομέα της πρωτογενούς πρόληψης και τις εξελίξεις στα μεγάλα θεσμικά και οικονομικά προβλήματα που έχουν οδηγήσει τα υπάρχοντα Κέντρα Πρόληψης σε υπολειτουργία με προφανή σκοπό την κατάργησή τους.

Ενας δουλέμπορος και 15 μετανάστες συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης την περασμένη Τετάρτη. Ο δουλέμπορος είχε εφοδιάσει τους μετανάστες με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα προκειμένου να ταξιδέψουν αεροπορικώς για τη Γερμανία. Στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του δουλέμπορου, όπου διέμενε, βρέθηκε και μικρή ποσότητα ναρκωτικών, που κατασχέθηκε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ