ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Μάη 2000
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΩΛΗΣ
Αναγκαίες οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες

«Χαραμάδα φωτός» στο συνδικαλιστικό κίνημα, μπορεί να αποτελέσει το ΠΑΜΕ, με την ενίσχυση και διεύρυνσή του, δηλώνει ο Α. Τσώλης, μέλος της  διοίκησης της ΓΣΕΕ

«Είμαστε σύμφωνοι με την ουσία των διαπιστώσεών του», σημειώνει, σε δήλωσή του, ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, αναφερόμενος στις επισημάνσεις του Α. Τσώλη, μέλους της διοίκησης της ΓΣΕΕ και πρώην προέδρου της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, ο οποίος υποστήριξε ότι μπορεί με τη διεύρυνσή του να αποτελέσει «χαραμάδα φωτός» το ΠΑΜΕ, στην κατεύθυνση ανασύνταξης των συνδικάτων.

Στη δήλωσή του, ο Γ. Μαυρίκος επισημαίνει ότι ο Α. Τσώλης αναδεικνύει ορισμένες σοβαρές πλευρές για την κατάσταση στις κορυφές του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και ότι «από την πλευρά μας είμαστε σύμφωνοι με την ουσία των διαπιστώσεών του». Δε διαφέρουν - συνεχίζει οι απόψεις μας όσον αφορά το ΠΑΜΕ και τις προτεραιότητες που αυτό επιβάλλεται να χαράξει. «Ελπίζουμε - καταλήγει - ότι όλα τα συνδικαλιστικά στελέχη που σέβονται τον εαυτό τους και αντιλαμβάνονται ότι η διέξοδος βρίσκεται στην ταξική συσπείρωση και την αγωνιστική διεύρυνση του ΠΑΜΕ μπορούμε συναγωνιστικά να δυναμώσουμε την "ιδεολογική και πολιτική αντεπίθεση". Για την αναζωογόνηση των σωματείων και την ταξική ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος».

Στη γραπτή του δήλωση - που διαβάστηκε στην ταξική πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης - ο Α. Τσώλης επισήμαινε: «Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται εδώ και μερικά χρόνια το συνδικαλιστικό κίνημα είναι απελπιστική. Η μαζικότητα υποχωρεί με γρήγορους ρυθμούς. Οι αγώνες θεωρούνται περίπου "έγκλημα" και έχουν διαγραφεί από την πρακτική των ηγεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος. Οι εργαζόμενοι ταλανίζονται στις μυλόπετρες της ανεργίας, της ανέχειας, της ευελιξίας και της περιθωριοποίησης. Ηγεσίες και οργανώσεις, στο όνομα του εκσυγχρονισμού και της συναίνεσης, έχουν καταστήσει τα άλλοτε ισχυρά συνδικάτα ημικρατικούς οργανισμούς και τους ίδιους περίπου υπαλλήλους - διεκπεραιωτές.

Και ενώ η δημόσια περιουσία εκποιείται, η ανεργία καλπάζει, οι μισθοί συρρικνώνονται, οι ισχνές κοινωνικές παροχές αφυδατώνονται και το ασφαλιστικό μπαίνει στην προκρούστεια κλίνη του κ. Σπράου, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες υπερηφανεύονται, γιατί δεν υπάρχουν πλέον απεργίες και "κοινωνικές αναστατώσεις".

Η κατάσταση αυτή έχει απογοητεύσει τους εργαζόμενους και τους οδηγεί σε αναζήτηση προσωπικών λύσεων - διεξόδων. Η παγκοσμιοποίηση, ο νεοφιλελευθερισμός και τα χρηματιστικά και χρηματιστηριακά παιχνίδια, τείνουν να δημιουργήσουν μια κατάσταση που λίγο θα διαφέρει από ιδεολογική και πολιτική δικτατορία.

Πρέπει το γρηγορότερο δυνατό να επιχειρηθεί ανασύνταξη των συνδικάτων, αναπροσανατολισμός με βάση τα δύσκολα σημερινά προβλήματα, που στην "ΟΝΕ εποχή" θα γίνουν δυσκολότερα, και στην ανάπτυξη αγώνων που θα έχουν στόχο τη διαφύλαξη, αλλά και την προοπτική διεύρυνσης των εργατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων.

Οι υπάρχουσες ηγεσίες, πλην φωτεινών εξαιρέσεων, δεν μπορούν αλλά ούτε θέλουν να αγωνιστούν για τα εργατικά δικαιώματα και την ανασύνταξη των συνδικαλιστικών οργανώσεων, γι' αυτό πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες οργανωτικές, αλλά και αγώνων.

Χαραμάδα φωτός, σε αυτή την κατεύθυνση, μπορεί να αποτελέσει το ΠΑΜΕ, αφού διευρυνθεί, ενισχυθεί και με αποφασιστικότητα προχωρήσει σε ιδεολογική και πολιτική αντεπίθεση και αγώνες».

ΛΙΘΟΓΡΑΦΟΙ
Μαχητικά στην κάλπη

Κάλεσμα από τον Ενιαίο Αγωνιστικό Συνδυασμό για μαζική συμμετοχή στις αρχαιρεσίες για νέα διοίκηση στην Πανελλαδική Ενωση

Στις κάλπες προσέρχονται από την περασμένη Κυριακή οι λιθογράφοι προκειμένου να εκλέξουν νέα διοίκηση στην Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, αλλά και αντιπροσώπους για την Ομοσπονδία του κλάδου και για το ΕΚΑ. Οι λιθογράφοι μπορούν να ψηφίζουν σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή (οπότε ολοκληρώνεται η ψηφοφορία) από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, στα γραφεία του σωματείου στην οδό Αριστοτέλους 11-15.

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην ψηφοφορία και για υπερψήφισή του, απευθύνει με τη διακήρυξή του ο Ενιαίος Αγωνιστικός Συνδυασμός Λιθογράφων (ΕΣΑΚ), τονίζοντας «πάρτε ταξικά μέρος στις αρχαιρεσίες του κλάδου μας, δίνοντας μια αγωνιστική απάντηση σε αυτούς που μας θέλουν απλούς θεατές των εξελίξεων».

Οπως επισημαίνεται στη διακήρυξη του συνδυασμού, οι εργαζόμενοι αυτή την περίοδο είναι αντιμέτωποι με την πιο σφοδρή επίθεση της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου και η οποία θα ενταθεί στη μετα-ΟΝΕ εποχή. Το προηγούμενο διάστημα - συνεχίζει - αναπτύχθηκαν αγώνες από τμήματα εργαζομένων, όμως θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά τα αποτελέσματα, αν ήταν διαφορετική η κατάσταση στη ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και άλλες οργανώσεις.

Η κατάσταση στον κλάδο - επισημαίνει - δεν είναι διαφορετική από την κατάσταση που επικρατεί σε όλους τους εργασιακούς χώρους. «Ασυδοσία - αναφέρει χαρακτηριστικά - τρομοκρατία, απειλές, απολύσεις, κλεισίματα εργοστασίων, μεταφορά εργοστασίων, συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, δημιουργία μονοπωλίων στο χώρο του Τύπου, συνεργασίες Λαμπράκη - Βαρδινογιάννη - Μπόμπολα και εξαγορές άλλων εταιριών από αυτούς τους τρεις, καθώς και η μονοπώληση από αυτούς της διακίνησης του Τύπου». Οπως υπογραμμίζει, οι εξελίξεις αυτές αναδεικνύουν σε επιτακτική ανάγκη τη δημιουργία συνδικάτου Τύπου.

Αναφερόμενη στη δράση της το προηγούμενο διάστημα από τη θέση της πλειοψηφίας της διοίκησης της Ενωσης, σημειώνει ότι «σταθήκαμε αγωνιστικά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στα εργοστάσια, στο κλείσιμο λιθογραφείων (ΙΩΝΙΑ - Γεωργαντάς - Γαρμπής κ. ά.) και στη μεταφορά ορισμένων εταιριών εκτός Αττικής. Αντισταθήκαμε σθεναρά στην προσπάθεια καταστρατήγησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας ("Πήγασος" κ. ά.) και τη μη εφαρμογή τους (ΔΟΛ, "Φοίνικας" κ. ά.) Πρωτοστατήσαμε για το συντονισμό δράσης με άλλα σωματεία και συμμετέχουμε στο ΠΑΜΕ στην προσπάθεια συνεννόησης και συναντίστασης».

Καταλήγοντας τονίζει πως «αυτό το δρόμο γνωρίζουμε, του συντονισμού της δράσης, της συλλογικής αντιμετώπισης των προβλημάτων και της αλληλεγγύης και αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε».

Αναβλήθηκε η δίκη

Στις 27 του Σεπτέμβρη η εκδίκαση της αγωγής κατά του «Ρ» και συνδικαλιστή ξενοδοχοϋπαλλήλου για αυθαιρεσίες στο «ΑΣΤΟΡΙΑ»

Αναβλήθηκε για τις 27 του Σεπτέμβρη 2000 η δίκη κατά του συνδικαλιστή της ΕΣΑΚ, μέλους της διοίκησης του ΕΚΘ Α. Οργαντζή και του «Ριζοσπάστη», που ήταν προγραμματισμένη για χτες στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης. Η δίκη αναβλήθηκε μετά από αίτημα της υπεράσπισης που προέβαλε ως ισχυρό επιχείρημα τη μη ύπαρξη επαρκών στοιχείων σε βάρος των διωκόμενων.

Η δικαστική δίωξη προχώρησε μετά από αγωγή που κατέθεσε η διεύθυνση της ξενοδοχειακής επιχείρησης «ΑΣΤΟΡΙΑ», όταν θεώρησε πως «θίχτηκε» από τις δηλώσεις στις οποίες προέβη προς τα ΜΜΕ ο Α. Οργαντζής, με τις οποίες κατήγγειλε την καταπάτηση στοιχειωδών εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των ξενοδοχοϋπαλλήλων της επιχείρησης και την εργοδοτική τρομοκρατία. Τις δηλώσεις, οι οποίες ακολούθησαν τις καταγγελίες εργαζομένων της επιχείρησης προς την εφημερίδα, δημοσίευσε ο «Ρ», ο οποίος επίσης διώκεται δικαστικά.

Στο πλευρό του διωκόμενου συνδικαλιστή βρέθηκε χτες η διοίκηση του ΕΚΘ, στελέχη της ΤΕ ΕΣΑΚ θεσσαλονίκης και του ΠΑΜΕ, καθώς και εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων σωματείων της πόλης.

Με ανακοίνωσή του το ΕΚΘ καταγγέλλει τη δικαστική δίωξη, ως ωμή παρέμβαση της εργοδοσίας στο δικαίωμα της συνδικαλιστικής δράσης. Για επιχείρηση τρομοκράτησης κάνει λόγο η ΕΣΑΚ Θεσσαλονίκης και σημειώνει: «Προφανώς οι κύριοι της επιχείρησης θεωρούν ότι η επιβολή της τρομοκρατίας και έξω από τα όρια της επιχείρησής τους θα κάμψει την αγωνιστικότητα των συνδικαλιστών της ΕΣΑΚ και όλου του συνδικαλιστικού κινήματος και ότι επιπλέον θα χρησιμοποιήσουν τη Δικαιοσύνη για να νομιμοποιήσουν τις ποικίλες αυθαιρεσίες σε βάρος των εργαζομένων της επιχείρησής τους. Πληροφορούμε τον συγκεκριμένο εργοδότη αλλά και κάθε άλλον ενδιαφερόμενο, ότι οι συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ με συνέπεια θα εξακολουθήσουν να υπερασπίζονται τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, να αποκαλύπτουν και να καταγγέλλουν κάθε είδους εργοδοτική αυθαιρεσία».

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
Υποτονικές εκδηλώσεις

Διαφορετικού ύφους και πλήθους εκδηλώσεις, στα πλαίσια της Πρωτομαγιάς, ακολούθησαν την Τρίτη 9 του Μάη - μέρα που η ΓΣΕΕ είχε δώσει κατεύθυνση για το γιορτασμό - μετά τη μεγαλειώδη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, την Κυριακή στην Αθήνα αλλά και σε όλη τη χώρα.

Με την παρουσία εργαζομένων, μεταναστών και μελών του ΣΕΚ (Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα) πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση που διοργάνωσε η «πρωτοβουλία 250 συνδικαλιστών» (συνδικαλιστές της «Ανανεωτικής Αριστεράς» και της «Αυτόνομης Παρέμβασης»), στον πεζόδρομο της οδού Κοραή στην Αθήνα.

Το κεντρικό σύνθημα της συγκέντρωσης ήταν «οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη». Τη συγκέντρωση «άνοιξε» ο Μουμπία Αχμέτ, πρόεδρος της Σουδανικής Κοινότητας στην Ελλάδα και μέλος του Αντιρατσιστικού Μεταναστευτικού Συλλόγου. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Α. Καλύβης, αναπληρωτής γραμματέα της ΓΣΕΕ, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν η Δ. Τοσονίδου από τον «Ερυθρό Σταυρό» και ο Μ. Μπαλαούρας από την Τράπεζα της Ελλάδας και στέλεχος της ΟΤΟΕ. Μετά τη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε πορεία προς τη Βουλή και κατατέθηκε ψήφισμα.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΣΥΝ, ο Γ. Μπανιάς, ο Δ. Μπέης από το ΔΗΚΚΙ, ο Μ. Γλέζος...

Νωρίτερα στην Ομόνοια είχε διοργανωθεί συγκέντρωση και πορεία από το Νέο Αριστερό Ρεύμα (ΝΑΡ).

Η ΔΑΚΕπραγματοποίησε τη δική της εκδήλωση, στο αμφιθέατρο των εγκαταστάσεων στο Γκάζι, με την παρουσία συνδικαλιστικών στελεχών, στους οποίους μίλησε ως κεντρικός ομιλητής ο Γ. Μανώλης, γραμματέας της ΓΣΕΕ.

Στη συγκέντρωση που διοργάνωσε η συμβιβασμένη ηγεσία του Εργατικού Κέντρου Πειραιά την Τρίτη το βράδυ, στο Πασαλιμάνι στο μνημείο πεσόντων «της απεργίας του Αυγούστου του 1923», ανταποκρίθηκαν ελάχιστοι, μεταξύ των οποίων κάποιοι επώνυμοι - όπως ο Π. Φασούλας, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ - σε μια από τις πιο υποτονικές Πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις στην πόλη.

Την κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης έκανε ο Γ. Μίχας, πρόεδρος του ΕΚΠ, ενώ χαιρέτισαν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος και ο δήμαρχος του Πειραιά Ν. Αγραπίδης.

Νέους αριθμούς τηλεφωνικής κλήσης απέκτησε το ΠΑΜΕ (γραφεία Εμμ. Μπενάκη 28 Αθήνα). Οι νέοι αριθμοί είναι: 3301.842 και 3301.847, ενώ το FAX είναι 3802864.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ