ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Μάη 2000
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΟ
Περί διαδοχών... ανάγνωσμα

Αβέβαιο το μέλλον του Γιάννη Κυράστα στον ΠΑΟ
Αβέβαιο το μέλλον του Γιάννη Κυράστα στον ΠΑΟ
Διαδοχή προέδρου ή προπονητή στον Παναθηναϊκό; Κανείς δεν ξέρει τίποτα στο «τριφύλλι». Μια η αποχώρηση του Γιάννη Κυράστα από τον πάγκο του ΠΑΟ, μια οι δηλώσεις του προέδρου του συλλόγου, Γιώργου Βαρδινογιάννη, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν δημιουργήσει ποικίλα συναισθήματα στην Παιανία.

Ο πρόεδρος του αθηναϊκού σωματείου, μετά τα 20 χρόνια παρουσίας στην ηγεσία της ομάδας, έκανε σε κυριακάτικη εφημερίδα δηλώσεις που άναψαν φωτιές στο «πράσινο στρατόπεδο». «Οταν επιστρέψω στην Αθήνα θα τα πούμε. Πιθανόν μαζί με τον προπονητή φύγει και πρόεδρος (γέλια). Οσο είμαι εγώ πρόεδρος, ο Κυράστας θα είναι προπονητής. Εγώ δεν κάνω συμβιβασμούς. Δεν έκανα ποτέ. Εμαθα να χτίζω τις ομάδες λιθαράκι - λιθαράκι. Θυσίασα τα καλύτερα και πιο δημιουργικά χρόνια της ζωής μου για την ομάδα. Δεν το μετάνιωσα. Κάποτε όμως έρχεται μία μέρα που λες: Αρκετά ως εδώ».

Η δήλωση αυτή έχει δημιουργήσει κλίμα ανησυχίας στον Παναθηναϊκό. Εκτός από τον προπονητή, οι υπεύθυνοι της ομάδας βλέπουν και τον πρόεδρο να «εγκαταλείπει» το σύλλογο. Βέβαια, πολλές φορές είχαν δημιουργηθεί σενάρια στην Παιανία που στο τέλος δεν επαληθεύτηκαν, όπως στις μεταγραφές. Πάντως, τώρα τα πράγματα είναι πιο σοβαρά καθώς εμπλέκονται δύο από τα στηρίγματα του σωματείου. Κανείς λοιπόν δεν μπορεί να μιλήσει με σιγουριά για τη στάση που θα κρατήσουν και οι δύο. Τι θα γίνει τελικά, θα φανεί τις επόμενες μέρες.

AEK
Ναι μεν αλλά...

Ναι μεν αλλά δε. Αυτή είναι ουσιαστικά (προς το παρόν) η στάση του Σταύρου Παπαδόπουλου αναφορικά με την ενασχόλησή του στα «κιτρινόμαυρα» δρώμενα. Από τη στιγμή που κοινοποιήθηκε το αδιαμφισβήτητο ενδιαφέρον του για την ΑΕΚ, αρκετά πράγματα γράφτηκαν και ειπώθηκαν. Αλλα απηχούσαν την πραγματικότητα, άλλα τη «μισοπαρουσίαζαν» και άλλα απείχαν παρασάγγας. Κάποια μάλιστα απ' αυτά αλληλοσυγκρούονταν. Τα περισσότερα διοχετεύτηκαν εσκεμμένα από τον ίδιο ή συνεργάτες του και την αντίπερα όχθη (ENIC, NETMEND) στα πλαίσια των επιχειρηματικών «παιχνιδιών» τους.

Ο «Ρ» μίλησε κατευθείαν με τον Καλαματιανό αλλά και στενότατο συνεργάτη του, ο οποίος διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην υπόθεση. Ο Σ. Παπαδόπουλος επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον του, τονίζοντας ότι αυτό υφίσταται υπό προϋποθέσεις, αλλά ταυτόχρονα προσπάθησε να «θολώσει τα νερά». Προφανώς επειδή η διαδικασία είναι σε εξέλιξη αλλά και για να στείλει ένα σαφές μήνυμα. Μόνο αν όλα είναι «καθαρά» θα προχωρήσουμε. Από το Χονγκ Κονγκ, όπου βρίσκεται, υποστήριξε πως δεν είχε σκεφτεί ν' ασχοληθεί ποτέ με την ΑΕΚ ώσπου «κάποιοι με πλησίασαν και μου το πρότειναν. Δεν ήμουνα αρνητικός. Είπα βεβαίως να το εξετάσουμε. Η ΑΕΚ είναι πολύ μεγάλη ομάδα. Εγώ όμως δυστυχώς πρέπει να εξετάσω κάποια πράγματα». Στη διευκρινιστική ερώτηση αν αυτά αφορούν οικονομικά στοιχεία και την εν γένει κατάσταση της εταιρίας ήταν καταφατικός...

Στην προσπάθειά του (για ευνόητους λόγους) να μη δείξει το μέγεθος της επιθυμίας του, αλλά και ότι είναι ειλημμένη η απόφασή του να επιδιώξει είσοδο στην ΠΑΕ, ο κύριος Παπαδόπουλος μάς ανέφερε: «Θα μου άρεσε, αλλά πρέπει να κοιτάξω τις δυνατότητές μου. Η ΑΕΚ είναι μεγάλο μαγαζί. Καμιά φορά τα θέλουμε όλα αλλά δε γίνεται να τα 'χουμε. Υπό προϋποθέσεις μ' ενδιαφέρει»... Τι ακριβώς; Με κατηγορηματικό τρόπο δηλώνει «το μάνατζμεντ, όχι η αγορά ποσοστού μετοχών».

Ο πρώην ιδιοκτήτης της Καλαμάτας διέψευσε πως είχε επαφές με τους Αγγλους (ENIC) και τους Ολλανδούς (NETMEND). Μόνο που το δεύτερο εντάσσεται στη στρατηγική επιλογή απόκρυψης κάποιων «λεπτομερειών». Επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Σ. Παπαδόπουλος έχει συζητήσει με το νομικό σύμβουλο των Ολλανδών, Σ. Λοϊζίδη. Η διαφορά τους έγκειται στην αγορά - πώληση, αντίστοιχα, μετοχών. Καταλήγοντας στη συζήτησή μας ο Μεσσήνιος υποστήριξε ότι «ως τις 5 Ιουνίου που θα επιστρέψω στην Ελλάδα δεν πρόκειται να υπάρξουν εξελίξεις».

Και αυτό όμως είναι η... μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι πως οι όποιες επαφές και κινήσεις θα γίνουν από στενότατο συνεργάτη του. Πρόκειται για δικηγόρο, βαθύ γνώστη των αθλητικών δρώμενων, με πολύχρονη πορεία στο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι. Οπως λοιπόν ανέφερε στο «Ρ», το ενδιαφέρον υφίσταται και ήδη δρομολογήθηκαν οι ενέργειες που απαιτούνται για την προσέγγιση των δύο πλευρών. Βασική «λεπτομέρεια» είναι πως συνομιλητή η «ομάδα» Παπαδόπουλου θα 'χει τους Αγγλους. Και αυτό γιατί οι Ολλανδοί θέλουν να πουλήσουν το 50% των μετοχών τους. Ετσι αντιδρούν ή προσπαθούν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να εμποδίσουν κάθε άλλη ενέργεια που χαλάει τα σχέδιά τους.


Γ. ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ

ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ
Ουδέν πρόβλημα

Ακρως φυσιολογική και καθόλου ανησυχητική θεωρεί ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής μας ομάδας άρσης βαρών, Χρήστος Ιακώβου, την άσχημη απόδοση των διεθνών μας στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βουλγαρίας. Ο «πρωτεργάτης» του πολλάκις επιτυχημένου ελληνικού συγκροτήματος, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό σταθμό, μεταξύ άλλων, υποστήριξε: «Επρεπε η ομάδα να κάνει "κοιλιά". Επρεπε να την κάνει τώρα για να είμαστε "καλά" στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ. Οταν κάνεις 3 μήνες σκληρή προπόνηση, και προπόνηση με μεγάλο όγκο δουλιάς, λογικό είναι να υπάρχει κούραση. Αυτός είναι και ο στόχος μας, να κουράσουμε τους αθλητές για να μπουν στο πρόγραμμα των Αγώνων». Ο ίδιος, παράλληλα, δηλώνει αισιόδοξος πως μέσα στις 120 μέρες που απομένουν για το ταξίδι στο Σίδνεϊ, οι Ελληνες αθλητές θα είναι πανέτοιμοι να προσφέρουν τα μέγιστα: «Από δω και στο εξής οι αθλητές θα αρχίσουν να δείχνουν ποιοι πραγματικά είναι και να κάνουν το καλύτερο. Μήνα με μήνα θα βλέπουμε τη βελτίωσή τους στα μεγάλα ρεκόρ. Εφόσον πάνε όλα καλά και δεν έχουμε τραυματισμούς, η ομάδα θα κάνει στο Σίδνεϊ αυτά που έκανε στην Ατλάντα».

ΞΕΝΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
«Μπέμπης» ο Μπαρτέζ;

Ο Φαμπιέν Μπαρτέζ θα μετακομίσει στο «Ολντ Τράφορντ»; Ο Γάλλος τερματοφύλακας είναι ο ιδανικότερος αντικαταστάτης του Πίτερ Σμάιχελ κάτω από τα δοκάρια της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ο βρετανικός σύλλογος, σύμφωνα με ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας, αναμένεται να εντάξει τον παίκτη της Μονακό στις τάξεις της πριν από το ΕΥΡΩ 2000. Η Μονακό από την πλευρά της, μάλλον θα έχει στις τάξεις της, μετά την αποχώρηση του Μπαρτέζ τον τερματοφύλακα της Μαρσέιγ, Στεφάν Πορατό. Οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη και η μεταγραφή του παίκτη θα κοστίσει γύρω στα δύο δισ. δραχμές.

  • Ο Τόνι Πόλστερ, ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του συστριακού ποδοσφαίρου, μετά το παιχνίδι της Γκράτσερ, στην οποία αγωνίζεται, με τη Σάλτσμπουργκ για το κύπελλο, ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να εγκαταλείψει τους αγωνιστικούς χώρους σε ηλικία 36 χρόνων. «Δεν ήθελα να πω τίποτα πριν από τον αγώνα, αλλά αυτό ήταν το τελευταίο μου παιχνίδι. Είναι η καλύτερη στιγμή για να αποσυρθώ».
  • Εκτός από τους «μπέμπηδες» σε μια σημαντική μεταγραφή προχώρησε και η Τότεναμ. Συγκεκριμένα, ο Ουκρανός Σερχίι Ρεμπρόφ, αφού ολοκλήρωσε τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, έκλεισε και τη συμφωνία με το σύλλογο του Λονδίνου. Ο παίκτης θα φοράει τη φανέλα της Τότεναμ, εκτός απροόπτου, για τα επόμενα πέντε χρόνια και η μετακίνηση θα κοστίσει περίπου 6,5 δισ. δραχμές.
ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ

Συνέχεια στις καλές εμφανίσεις για τους άνδρες και τις γυναίκες, που αγωνίζονται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 470 που διεξάγεται στη λίμνη Μπάλατον της Ουγγαρίας.

Στις γυναίκες, το δίδυμο Μπεκατώρου και Τσουλφά τερμάτισαν στις πρώτες θέσεις στο γκρουπ τους και θέτουν σοβαρή υποψηφιότητα για μετάλλιο. Στους άνδρες, οι Κοσματόπουλος και Τριγκώνης τερμάτισαν δεύτεροι στο γκρουπ που συμμετέχουν και ελπίζουν και αυτοί για ένα μετάλλιο. Από την άλλη, οι Παπαδόπουλος και Καρασταμάτης τερμάτισαν 23οι στο γκρουπ τους, ενώ οι Ωρολογάς και Παλέρας κατέλαβαν την 30ή θέση και θα πάρουν μέρος στο χάλκινο στολίσκο.

ΜΠΑΣΚΕΤ - ΠΛΕΪ ΟΦ
Νίκη από... αέρος

Αντιστροφή των ρόλων είχαμε στη δεύτερη πράξη της κόντρας ΑΕΚ και Ολυμπιακού, που διεκδικούν την τρίτη προνομιούχο θέση του πρωταθλήματος, η οποία οδηγεί στην έξοδο στη Σουπρολίγκα. Αυτή τη φορά πρωταγωνίστρια και νικήτρια ήταν η ΑΕΚ, που επικράτησε των «ερυθρολεύκων» με 66-56 και ισοφάρισε το σκορ στις νίκες σε 1-1. Ετσι, διατήρησε ακέραιες τις ελπίδες για συμμετοχή στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης τη νέα περίοδο.

Οι «κιτρινόμαυροι» έδειξαν πιο αποφασισμένοι για τη νίκη απέναντι στον Ολυμπιακό, που θύμισε τον κακό εαυτό των δυο αγώνων με τον ΠΑΟΚ. Οι παίκτες του Ντούσαν Ιβκοβιτς, ξέροντας εκ των προτέρων ότι ο αγώνας είναι δίχως αύριο, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και τελικά πέτυχαν αυτό που ήθελαν, χωρίς να πιάσουν και το μέγιστο της απόδοσής τους. Αλλά αυτό που κυρίως οδήγησε στη νίκη ήταν η κυριαρχία τους στα ριμπάουντ, παρά το γεγονός ότι τραυματίστηκε και αποχώρησε νωρίς ο Τσακαλίδης. Ο Μιχάλης Κακιούζης με 13 πόντους και 13 ριμπάουντ ήταν ο κορυφαίος της (πλουραλιστικής στο σκοράρισμα) Ενωσης, παίζοντας και για τον... Τσακαλίδη που υπέστη διάστρεμμα στο 4΄ και αποχώρησε. Οι «ερυθρόλευκοι» παρουσίασαν για άλλη μια φορά το κακό τους πρόσωπο και με μοναδικούς διασωθέντες τους Ρόμπινσον (25 π.) και Τόμιτς (15π.) «παραιτήθηκαν» από τη διεκδίκηση της νίκης μετά το πρώτο δεκάλεπτο του αγώνα. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ντέρμπι δεν είχαμε μόνο στον αγωνιστικό τομέα αλλά και στη συνέντευξη Τύπου, όπου οι δυο προπονητές έκαναν τη δική τους κριτική στη διαιτησία.

Γ' ΕΘΝΙΚΗ
Βροχή από γκολ

Το στραβοπάτημα του Ναυπακτιακού Αστέρα στη Χαλκηδόνα (3-1) εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο ο Ακράτητος που έπιασε την ομάδα της Ναυπάκτου στην κορυφή. Η ομάδα των Ανω Λιοσίων νίκησε το Θεσπρωτό με 1-0 και βρέθηκε στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα.

Στα υπόλοιπα παιχνίδια σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Μαρκό - Καρδίτσα 4-0, Κοζάνη - Νίκη Βόλου 3-0, Απόλλων Κ.Β. - Κερατσίνι 3-1, Νεάπολη - Λύκοι 3-1, Αγερσανί - Ατρόμητος 0-3, Δόξα Β. - Εθνικός Κ. 3-4, Ποσειδών Μ. - Κιλκισιακός 0-1 και Λεωνίδιο - Εδεσσαϊκός 8-1

ΒΟΛΕΪ
Αλλαγή φρουράς

Οι δύσκολες μέρες που το ΤΑΠ Ολυμπιακός έμοιαζε με πλοίο χωρίς κυβερνήτη, όπως όλα δείχνουν, πέρασαν στο παρελθόν. Ο Σωκράτης Κόκκαλης προσφέρθηκε να βγάλει το «ερυθρόλευκο» βόλεϊ από το αδιέξοδο που δημιούργησε η αποχώρηση από τη θέση του προέδρου του Βαγγέλη Μαρινάκη και να αναλάβει την κενή μέχρι πρότινος θέση σε συνεργασία με τον Ανδρέα Κορασίδη. Ο ερασιτέχνης με ανακοίνωση που εξέδωσε αποδέχτηκε τη συγκεκριμένη πρόταση. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Το ΔΣ του ερασιτέχνη Ολυμπιακού, κατά τη συνεδρίασή του στις 16/5/2000, έλαβε υπόψιν την υπό ίδια ημερομηνία επιστολή του κ. Σωκράτη Κόκκαλη, με την οποία γνωρίζει την πρόθεσή του να αναλάβει, σε συνεργασία με τον κ. Ανδρέα Κορασίδη, τη διοίκηση και τη διαχείριση του ΤΑΠ, αναλαμβάνοντας συγχρόνως και την κάλυψη των οικονομικών υποχρεώσεων του τμήματος». Οσον αφορά στις προσεχείς κινήσεις της νυν διοίκησης του «ερυθρόλευκου» ΤΑΠ, προβλέπεται η αναζήτηση και ενσωμάτωση στην ομάδα τριών ξένων, αν και εφόσον η ΕΟΠΕ κάνει δεκτή την πρόταση των ΤΑΠ - πλην του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ - για να αυξηθεί κατά έναν ο αριθμός των ξένων παικτών που θα αγωνίζονται σε ελληνικά σωματεία την ερχόμενη περίοδο.

  • Με αποκλεισμό μέχρι και για 6 αγωνιστικές, την επόμενη περίοδο, κινδυνεύουν να τιμωρηθούν η Μαρία Καρδαμανίδου και η Χαρά Σάκκουλα, που αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους στην Εθνική. Η ΕΟΠΕ ζήτησε ήδη από τον ομοσπονδιακό προπονητή, Τάκη Φλώρο, την έκθεσή του για το συγκεκριμένο θέμα, κάτι που σημαίνει ότι οι αθλήτριες θα κληθούν σε απολογία.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ