ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Φλεβάρη 2009
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Δολοφονίες και απειλές κατά κομμουνιστών

Η δράση των πρωτοπόρων αγωνιστών του Κομμουνιστικού Κόμματος Πακιστάν ενοχλεί ιδιαίτερα τόσο τις δυνάμεις του κράτους, τις παραστρατιωτικές οργανώσεις και τους ακραίους ισλαμιστές «Ταλιμπάν». Ετσι το τελευταίο διάστημα δολοφονούνται ή δέχονται απειλητικά μηνύματα στελέχη του Κόμματος. Μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση είναι και ο Σαφίκ Αχμεντ, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Πακιστάν που βρέθηκε πρόσφατα στη χώρα μας παίρνοντας μέρος στις εργασίες του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ. Πρόκειται για επιστήμονα, ορθοπεδικό χειρουργό από την κοιλάδα Σουάτ (προπύργιο των αντιδραστικών ισλαμιστών) που μετά από απειλές στη ζωή του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την περιοχή για να μεταφερθεί στην επαρχία Πουντζάπ, όπου όμως και εκεί εξακολουθεί να παρακολουθείται και να δέχεται απειλές.

Το τελευταίο διάστημα επίσης έχουν δολοφονηθεί από την ίδια περιοχή του Σουάτ, ο ΓΓ της Επαρχιακής επιτροπής του Κόμματος Τζάσμεντ Νατζάπ και δύο ακόμα στελέχη, οι Τζαμέλ Λάλα και Αλαμ Ζάιμπ. Το ΚΚ Πακιστάν μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες και σε καθεστώς παρανομίας (παρά την υποτιθέμενη νομιμότητα) δίνει σκληρή μάχη για την οργάνωση του λαού, τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων του, εφόσον αντιμετωπίζει τη φτώχεια, την εξαθλίωση, την κρατική καταστολή και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Επίσης καταγγέλλοντας αυτό το κυνήγι των κομμουνιστών, το Κόμμα καλεί όλα τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα σε όλο τον κόσμο, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους σε αυτό τον δύσκολο αγώνα.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Παραστρατιωτικοί στο Πουντζάμπ

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Δυνάμεις παραστρατιωτικών αναπτύσσει στην επαρχία Πουντζάμπ η πακιστανική κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει αντιδράσεις που ακολουθούν την καθαίρεση του εκλεγμένου κυβερνήτη της επαρχίας Σαμπχάζ Σαρίφ και τον αποκλεισμό του ηγέτη του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ από τη συμμετοχή στις εκλογές και την κατοχή δημόσιου αξιώματος.

Στην περιοχή, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου εναντίον των αδελφών Σαρίφ ξέσπασαν μαζικές αντιδράσεις με κινητοποιήσεις, επεισόδια και οργή κατά της κυβέρνησης του Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, του Κόμματος του Λαού του Πακιστάν (ΡΡΡ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερα στην επαρχία Πουντζάμπ η δύναμη του Ν. Σαρίφ και του κόμματός του PML-N, είναι ιδιαίτερα ισχυρή και η δικαστική απόφαση αναμένεται να βαθύνει ακόμα περισσότερο το ρήγμα των σχέσεων του με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ν. Σαρίφ έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν τόσο για σκάνδαλα διαφθοράς, όπως και ο Α. Ζαρντάρι και για κινήσεις εναντίον του στρατηγού Π. Μουσάραφ.

Στο μεταξύ φωτιά ξέσπασε στο ξενοδοχείο «Μάριοτ» στο Ισλαμαμπάντ, που είχε δεχτεί επίθεση τον περασμένο χρόνο, από άγνωστες μέχρι στιγμής αιτίες. Οπως αναφέρεται, η πυρκαγιά ξεκίνησε πιθανότατα από την κουζίνα, ή εξαιτίας κάποιων άλλων εσωτερικών εργασιών.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
Εκδήλωση τιμής στον Αντόνιο Γκάντες

Ο μεγάλος Ισπανός κομμουνιστής χορευτής, χορογράφος
Ο μεγάλος Ισπανός κομμουνιστής χορευτής, χορογράφος
Το σπουδαίο χορογράφο και διάσημο χορευτή αλλά και ιδρυτικό μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος των Λαών της Ισπανίας και μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής Αντόνιο Γκάντες, θα τιμήσει το Σάββατο 28 Φλεβάρη το ΚΚ των Λαών της Ισπανίας μαζί με το Εργατικό Ιδρυμα για Ερευνα και Πολιτισμό στη Μαδρίτη.

Εξαιτίας των ιδιαίτερα στενών δεσμών του Γκάντες με τη σοσιαλιστική Κούβα και με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας, στην εκδήλωση θα πάρει μέρος ο Αμπελ Πριέτο, υπουργός Πολιτισμού της Κούβας, μέλη της ηγεσίας του ΚΚ Κούβας καθώς και σημαντική αντιπροσωπεία διανοουμένων καλλιτεχνών του νησιού.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση εκτιμάται ιδιαίτερης σημασίας για το ΚΚ των Λαών της Ισπανίας εξαιτίας της πολιτιστικής και καλλιτεχνικής διάστασης του Αντόνιο Γκάντες και της συνεχούς αγωνιστικής του στάσης και δέσμευσης προς το σοσιαλισμό, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος πως συμπίπτει με τη χρονιά που το Κόμμα γιορτάζει τα 25 χρόνια από την ίδρυσή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αντόνιο Γκάντες, γεννημένος στη Βαλένσια το 1936 - το πραγματικό του όνομα ήταν Αντόνιο Εστέβε Ροντένας - υπήρξε συνιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Ισπανικού Εθνικού Μπαλέτου το 1978. Επίσης, λίγο πριν το θάνατό του (Ιούλιος του 2004), έλαβε το βραβείο «Χοσέ Μαρτί» από τον Κουβανό ηγέτη Φιντέλ Κάστρο.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Με μια νέα διακοπή της ροής του φυσικού αερίου προς την Ουκρανία απειλεί η «Gazprom» εάν το Κίεβο δε διευθετήσει πριν από τις 8 Μάρτη το χρέος των 400 εκατομμυρίων δολαρίων, δημοσίευσε χτες η ρωσική εφημερίδα «Kommersant». Σημειώνεται ότι η ουκρανική εταιρεία υδρογονανθράκων «Naftogaz» προειδοποίησε την περασμένη βδομάδα ότι δε θα καταφέρει να πληρώσει την «Gazprom» εξαιτίας της «δραματικής» αύξησης των απλήρωτων εθνικών πελατών της.

ΡΙΓΑ.-- Στον πρώην υπουργό Οικονομικών και ευρωβουλευτή, Βάλντις Ντομπρόβσκι ανέθεσε την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης ο Πρόεδρος της Λετονίας, Βάλντις Ζάτλερς, μια βδομάδα μετά την παραίτηση της κυβέρνησης. Μετά τον διορισμό του, ο Ντομπρόβσκις προειδοποίησε πως η Λετονία βρίσκεται στο «γκρεμό της χρεοκοπίας» και θα πρέπει να περικοπούν οι δαπάνες του προϋπολογισμού.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Ομάδα χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) ζήτησε να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις Κροατίας - ΕΕ, στο κεφάλαιο που αφορά τη δικαιοσύνη και τα θεμελιώδη δικαιώματα, εκφράζοντας δυσαρέσκεια για την ανεπαρκή συνεργασία των κροατικών αρχών με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, ανέφεραν χτεσινά ρεπορτάζ κροατικών Μέσων Ενημέρωσης.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Πρόγραμμα οικοδόμησης 4.200 κατοικιών και ανακατασκευής άλλων 4.800 για τους ιθαγενείς Αβορίγινες ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση του «Εργατικού» πρωθυπουργού Κέβιν Ραντ. Ανακοίνωσε επίσης την αποστολή γιατρών και την παροχή ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών (κοστολόγησης 34.000.000 αμερικάνικων δολαρίων) στις απομονωμένες περιοχές της Αυστραλίας που κατοικούνται από Αβορίγινες.

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ.-- Ο πρόεδρος της Γουατεμάλας Αλβαρο Κολόμ ζήτησε επίσημα συγνώμη από τα θύματα του εμφυλίου πολέμου στη χώρα (1960-1996), στην επέτειο της συμπλήρωσης 10 χρόνων από τη δημοσίευση έκθεσης, με την αιγίδα του ΟΗΕ, για τις ακρότητες στη διάρκεια του πολέμου τις οποίες στη συντριπτική τους πλειοψηφία διέπραξαν οι ένοπλες δυνάμεις.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Πενήντα δύο άτομα συνελήφθησαν στις ΗΠΑ στο πλαίσιο επιχείρησης των αμερικανικών αρχών εναντίον του μεξικανικού καρτέλ διακίνησης ναρκωτικών «Σιναλόα», ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Ερικ Χόλντερ. Οι συλλήψεις έγιναν στην Καλιφόρνια, το Μέριλαντ και τη Μινεσότα και έτσι ξεπερνά τους 755 ο συνολικός αριθμός των συλληφθέντων τους τελευταίους 21 μήνες στο πλαίσιο της «επιχείρησης XCellerator».

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η κυβέρνηση της Βρετανίας παραδέχτηκε ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας παρέδωσαν στις ΗΠΑ δύο Πακιστανούς υπόπτους για τρομοκρατικές δραστηριότητες, αναθεωρώντας ως «ανακριβείς» παλαιότερες δηλώσεις της.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Αθώος ο Μιλουτίνοβιτς, καταδίκη στον Μιλόσεβιτς...

ΧΑΓΗ.--

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία αθώωσε χτες τον πρώην Πρόεδρο της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς και για τις πέντε κατηγορίες που αφορούσαν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Κοσσυφοπέδιο τη διετία 1998-1999. Ο δικαστής Ιαν Μπόνομι ανακοίνωσε την ετυμηγορία του δικαστηρίου, διατάσσοντας έτσι την απελευθέρωση του πρώην Προέδρου της Σερβίας.

Ο Μιλουτίνοβιτς και πέντε συγκατηγορούμενοι προσήχθησαν σε δίκη τον Ιούλη του 2006 κατηγορούμενοι για τον εκτοπισμό διά της βίας 800.000 αμάχων και το φόνο εκατοντάδων πολιτών από τις σερβικές δυνάμεις στο Κόσσοβο το 1999.

Πάντως, το ΔΠΔ καταδίκασε τον πρώην αντιπρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Νικόλα Σαΐνοβιτς, τον πρώην επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού Νεμπόσια Πάβκοβιτς και τον στρατηγό Σρέτεν Λούκιτςσε 22ετή κάθειρξη για τις παραπάνω κατηγορίες. Αλλοι δύο άλλοι κατηγορούμενοι, ο πρώην επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού Ντράγκολιουμπ Οιντάνιτς και ο στρατηγός Βλάντιμιρ Λαζάρεβιτς, καταδικάστηκαν σε 15ετή κάθειρξη.

Πάντως ο δικαστής δεν παρέλειψε να κάνει νεκροκαπηλία ρίχνοντας σχεδόν όλες τις ευθύνες για το κατηγορητήριο που βάρυνε τον Μιλουτίνοβιτς στον πρώην ηγέτη της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Οπως δήλωσε ...«πρακτικά ήταν ο ΜΙλόσεβιτς, που μερικές φορές ως Ανώτατος Διοικητής ασκούσε πραγματική διοικητική εξουσία πάνω στο σερβικό στρατό στη διάρκεια της ΝΑΤΟικής εκστρατείας» (σ.σ. φονική ΝΑΤΟική επέμβαση κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας την άνοιξη του 1999).

Το ίδιο 24ωρο, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον έδινε «θερμά συγχαρητήρια» στους Κοσσοβάρους Αλβανούς πρώην αυτονομιστές του ΟΥΤΣΕΚΑ, με πρώτους τον «πρωθυπουργό» Χασίμ Θάτσι και «πρόεδρο» Φατμίρ Σεϊντίου. Αποκάλεσε το Κοσσυφοπέδιο (γνωστό άνδρο του οργανωμένου εγκλήματος)... σαν τη «νεαρότερη δημοκρατία στην υφήλιο».

ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
Εκρυθμη κατάσταση

ΝΤΑΚΑ.--

Να παραδοθούν μαζί με τα όπλα τους απαίτησε από τους στασιαστές συνοριακούς φρουρούς χτες η πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές, Σεΐχ Χασίνα, προειδοποιώντας ότι αν συνεχιστούν τα επεισόδια η κυβέρνηση θα απαντήσει με σκληρά μέτρα. Τις δηλώσεις ακολούθησε και η ανάπτυξη 10 τανκς στην Ντάκα, κοντά στις θέσεις που είχαν καταλάβει οι στασιαστές. Τα επεισόδια ξεκίνησαν την Τετάρτη, όταν συνοριακοί φρουροί στασίασαν καταλαμβάνοντας με τα όπλα τα αρχηγεία της υπηρεσίας τους στην Ντάκα, με αφορμή τις μισθολογικές τους αποδοχές. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η αστυνομία, οι νεκροί από τα επεισόδια και τις μάχες που σημειώθηκαν την Τετάρτη στην πρωτεύουσα φτάνουν τους 50.

Πίσω από αυτή τη στάση φαίνεται να βρίσκεται η παραστρατιωτική ομάδα «Τουφέκια του Μπαγκλαντές» (BDR) που έχει 70.000 μέλη. Λαμβάνουν μέρος στη στάση σε 42 στρατόπεδα σε όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων 40.000 στα σύνορα. Τουλάχιστον σε 12 πόλεις οι στασιαστές αναφέρεται ότι κατάφεραν να πάρουν τον έλεγχο και κρατούν ομήρους τους ανωτέρους τους. Η κυβέρνηση διατηρεί την πρόταση αμνηστίας σε όσους παραδοθούν, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που κάνουν λόγο για ενδεχόμενο νέου πραξικοπήματος στη χώρα, στην οποία η δημοκρατία αποκαταστάθηκε μόλις τον περασμένο Δεκέμβρη...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ