Παρασκευή 27 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Με μια νέα διακοπή της ροής του φυσικού αερίου προς την Ουκρανία απειλεί η «Gazprom» εάν το Κίεβο δε διευθετήσει πριν από τις 8 Μάρτη το χρέος των 400 εκατομμυρίων δολαρίων, δημοσίευσε χτες η ρωσική εφημερίδα «Kommersant». Σημειώνεται ότι η ουκρανική εταιρεία υδρογονανθράκων «Naftogaz» προειδοποίησε την περασμένη βδομάδα ότι δε θα καταφέρει να πληρώσει την «Gazprom» εξαιτίας της «δραματικής» αύξησης των απλήρωτων εθνικών πελατών της.

ΡΙΓΑ.-- Στον πρώην υπουργό Οικονομικών και ευρωβουλευτή, Βάλντις Ντομπρόβσκι ανέθεσε την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης ο Πρόεδρος της Λετονίας, Βάλντις Ζάτλερς, μια βδομάδα μετά την παραίτηση της κυβέρνησης. Μετά τον διορισμό του, ο Ντομπρόβσκις προειδοποίησε πως η Λετονία βρίσκεται στο «γκρεμό της χρεοκοπίας» και θα πρέπει να περικοπούν οι δαπάνες του προϋπολογισμού.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Ομάδα χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) ζήτησε να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις Κροατίας - ΕΕ, στο κεφάλαιο που αφορά τη δικαιοσύνη και τα θεμελιώδη δικαιώματα, εκφράζοντας δυσαρέσκεια για την ανεπαρκή συνεργασία των κροατικών αρχών με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, ανέφεραν χτεσινά ρεπορτάζ κροατικών Μέσων Ενημέρωσης.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Πρόγραμμα οικοδόμησης 4.200 κατοικιών και ανακατασκευής άλλων 4.800 για τους ιθαγενείς Αβορίγινες ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση του «Εργατικού» πρωθυπουργού Κέβιν Ραντ. Ανακοίνωσε επίσης την αποστολή γιατρών και την παροχή ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών (κοστολόγησης 34.000.000 αμερικάνικων δολαρίων) στις απομονωμένες περιοχές της Αυστραλίας που κατοικούνται από Αβορίγινες.

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ.-- Ο πρόεδρος της Γουατεμάλας Αλβαρο Κολόμ ζήτησε επίσημα συγνώμη από τα θύματα του εμφυλίου πολέμου στη χώρα (1960-1996), στην επέτειο της συμπλήρωσης 10 χρόνων από τη δημοσίευση έκθεσης, με την αιγίδα του ΟΗΕ, για τις ακρότητες στη διάρκεια του πολέμου τις οποίες στη συντριπτική τους πλειοψηφία διέπραξαν οι ένοπλες δυνάμεις.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Πενήντα δύο άτομα συνελήφθησαν στις ΗΠΑ στο πλαίσιο επιχείρησης των αμερικανικών αρχών εναντίον του μεξικανικού καρτέλ διακίνησης ναρκωτικών «Σιναλόα», ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Ερικ Χόλντερ. Οι συλλήψεις έγιναν στην Καλιφόρνια, το Μέριλαντ και τη Μινεσότα και έτσι ξεπερνά τους 755 ο συνολικός αριθμός των συλληφθέντων τους τελευταίους 21 μήνες στο πλαίσιο της «επιχείρησης XCellerator».

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η κυβέρνηση της Βρετανίας παραδέχτηκε ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας παρέδωσαν στις ΗΠΑ δύο Πακιστανούς υπόπτους για τρομοκρατικές δραστηριότητες, αναθεωρώντας ως «ανακριβείς» παλαιότερες δηλώσεις της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ