ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Φλεβάρη 2009
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΙ ΙΚΑΡΙΑΣ
Ο δρόμος της διεκδίκησης φέρνει αποτελέσματα

Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, αναγκάστηκε, κάτω απ' την πίεση των δήμων, να συμβάλλει οικονομικά στο λειτουργικό κόστος της εταιρείας ανακύκλωσης του νησιού, κάτι που αρνούνταν να κάνει επί τρία χρόνια

Ο δρόμος της διεκδίκησης που με συνέπεια ακολουθούν τα τελευταία χρόνια οι δημοτικές αρχές της Ικαρίας, αρχίζει να φέρνει αποτελέσματα. Αυτό αποδείχτηκε όταν, πριν από λίγες μέρες, η διοίκηση της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) ΑΕ, αναγκάστηκε - κάτω απ' την πίεση των δήμων - να συμβάλλει οικονομικά στο λειτουργικό κόστος της εταιρείας ανακύκλωσης του νησιού, κάτι που αρνούνταν να κάνει επί τρία χρόνια.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου των Δήμων της Ικαρίας, την προηγουμένη βδομάδα πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας των ΟΤΑ της Ικαρίας - αποτελούμενη από τους δημάρχους Αγ. Κηρύκου, Σ. Τέσκου, Ευδήλου Σ. Σταμούλου και Ραχών Φ. Καρούτσο - με τον προϊστάμενο του Γραφείου Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και άλλων Προϊόντων του ΥΠΕΧΩΔΕ, Δ. Σκορδίλη και τον διευθυντή της ΕΕΑΑ Γ. Ράζη. Να σημειωθεί ότι χρειάστηκαν επιστολές 3 χρόνων, η προσφυγή των δήμων στο ΓΕΔΣΑΠ και η παρέμβαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για να υπάρξει απάντηση της ΕΕΑΑ στις προτάσεις των δήμων για συνεργασία.

Η απάντηση όμως της ΕΕΑΑ πρότεινε, ουσιαστικά - επικαλούμενη το νομοθετικό πλαίσιο - τη μετατροπή των δήμων σε έμπορο ανακυκλώσιμων υλικών. Ετσι, για τη συνεργασία με τους δήμους της Ικαρίας, η ΕΕΑΑ, πρότεινε δύο εναλλακτικά σενάρια, με τα οποία, όμως, η δραστηριότητα της ανακύκλωσης στην Ικαρία θα εκτινάσσει το λειτουργικό κόστος των υπηρεσιών καθαριότητας. «Εν ολίγοις καλούσαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση να υποχρεώσει τους πολίτες να πληρώσουν για μια δράση για την οποία έχουν ήδη πληρώσει - μέσω των αγορών από τις εταιρείες προϊόντων που χρηματοδοτούν την ΕΕΑΑ - γιατί δε δέχονταν να επεκτείνουν τη δραστηριότητα τους σε περιοχές της χώρας με αυξημένο κόστος», τονίζεται στο δελτίο Τύπου.

Στην τελευταία, όμως συνάντηση - τονίζεται στο ίδιο δελτίο Τύπου - υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία, αφού η ΕΕΑΑ:

  • Αναλαμβάνει τις δραστηριότητες ενημέρωσης και προβολής για το πρόγραμμα ανακύκλωσης αποβλήτων συσκευασίας στην Ικαρία.
  • Θα παραχωρήσει στους ΟΤΑ Ικαρίας τον απαιτούμενο εξοπλισμό για το πρόγραμμα ανακύκλωσης των αποβλήτων συσκευασίας.
  • Αναλαμβάνει το κόστος της θαλάσσιας μεταφοράς των ανακυκλώσιμων οικιακών αποβλήτων.
  • Θα συμβάλει οικονομικά στο λειτουργικό κόστος της ανακύκλωσης των αποβλήτων συσκευασίας.

Τέλος, το ΥΠΕΧΩΔΕ ενισχύει χρηματοδοτικά τους ΟΤΑ Ικαρίας για την απόκτηση 100 επιπλέων κάδων. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται κλιμάκιο της ΕΕΑΑ στην Ικαρία για να διευθετηθούν οι τεχνικές παράμετροι της συνεργασίας, και να οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα τόσο της υπογραφής των τριών συμβάσεων όσο και της έναρξης της ανακύκλωσης αποβλήτων συσκευασίας στην Ικαρία.

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ
Απαράδεκτες οι συνθήκες εργασίας των διοικητικών υπαλλήλων

Σοβαρά προβλήματα δημιουργούνται σχεδόν καθημερινά στα δικαστήρια της Ευελπίδων - αλλά και στα δικαστήρια όλης της χώρας - εξαιτίας της σημαντικής έλλειψης διοικητικών υπαλλήλων. Χτες, η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο, όταν, μόνο δύο υπάλληλοι της Εισαγγελίας Αθηνών δέχονταν εκατοντάδες φακέλους μηνύσεων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κυριολεκτικά το αδιαχώρητο.

Τουλάχιστον 60 δικηγόροι περίμεναν στην «ουρά», προκειμένου να καταθέσουν τους φακέλους τους, ενώ οι δύο υπάλληλοι ήταν πρακτικά αδύνατο να τους εξυπηρετήσουν. Ο «Ρ» βρέθηκε στα δικαστήρια και όπως κατήγγειλαν δικηγόροι, η προϊσταμένη αρχή της εισαγγελίας, δεν έκανε απολύτως τίποτα για να λυθεί το οξυμένο αυτό πρόβλημα. Οπως μας είπαν διοικητικοί υπάλληλοι, κατατίθενται κατά μέσον όρο 140 μηνύσεις τη μέρα, που μόνο δύο υπάλληλοι είναι αναγκασμένοι να φέρουν σε πέρας. Επιπλέον, τα κενά στις οργανικές θέσεις, αγγίζουν πανελλαδικά τα 2.000. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που μας έδωσε μια δικηγόρος, ότι στα συναινετικά διαζύγια, υπάρχει μόνον ένας (!) υπάλληλος. «Περίμενα απ' τις 09.30 το πρωί και τέλειωσα στις 12.30», μας είπε.

Το γεγονός αυτό δεν έχει μόνο άμεση συνέπεια στο όλο σύστημα της Δικαιοσύνης, αλλά επιπλέον εξοντώνονται και οι ήδη ελάχιστοι διοικητικοί υπάλληλοι των δικαστηρίων. Στην ουσία, πρόκειται για απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς, αφού είναι αναγκασμένοι να φέρνουν σε πέρας έναν υπερβολικό όγκο εργασίας, με ελάχιστο προσωπικό...

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΘΥΜΑ ΔΙΑΡΡΗΞΗΣ έπεσε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος. Σύμφωνα με την Αστυνομία, άγνωστοι έσπασαν με κατσαβίδι τον ομφαλό της πόρτας του σπιτιού του που βρίσκεται στην Πεντέλη και αφαίρεσαν κοσμήματα. Η κατοικία του Α. Αλαβάνου φυλάσσεται περιστασιακά από την Αστυνομία.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΕΤΟ: Συμβουλές για το ασφαλές πέταγμα του χαρταετού δίνει η ΔΕΗ, ενόψει κυρίως της Καθαράς Δευτέρας. Ειδικότερα, επισημαίνει «να μην πετάτε το χαρταετό σας κοντά σε ηλεκτρικά σύρματα γιατί αν ακουμπήσει πάνω τους ή μπλέξει σ' αυτά, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας για σας ή τα παιδιά σας και διακοπής ρεύματος για την περιοχή». Και προσθέτει: «Αν, ωστόσο, ο χαρταετός σας μπλεχτεί στα σύρματα, τότε για την ασφάλειά σας, μην επιχειρήσετε να τον απελευθερώσετε τραβώντας τον σπάγκο ή χρησιμοποιώντας άλλα αντικείμενα, ακόμη και ξύλινα και σε καμιά περίπτωση μην προσπαθήσετε να αναρριχηθείτε πάνω στους πύργους ή στύλους της ΔΕΗ, ούτε σε σημεία που βρίσκονται κοντά σε ηλεκτροφόρα σύρματα».

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
Για τη Μάχη της Κοκκινιάς

O Δήμος Νίκαιας και το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλούν σε συμμετοχή στις εκδηλώσεις του γιορτασμού της Μάχης της Κοκκινιάς, που έγινε στις 6, 7 & 8 Μάρτη 1944. Την Παρασκευή 6/3 (5 μ.μ., πλατεία Δαβάκη), εκδήλωση με ομιλία δημάρχου και εκπροσώπων αντιστασιακών, κατάθεση στεφάνων και πορεία προς το Δημαρχείο. Στις 6 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Νίκαιας, ομιλίες της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Κοκκινιάς και του δημάρχου Νίκαιας και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια της Εθνικής Αντίστασης από τη Λαϊκή Ορχήστρα της ΚΝΕ. Το διήμερο Πέμπτης - Παρασκευής στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημαρχείου, θα λειτουργεί Εκθεση Φωτογραφίας με Θέμα: «ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ», από το αρχείο του Θεόδωρου Αυγέρου.

Για το Μπλόκο της Καλογρέζας

Εκδηλώσεις τιμής για το Μπλόκο της Καλογρέζας, με τη συμπλήρωση 65 χρόνων από την εκτέλεση των 22 ηρώων, διοργανώνουν, την Παρασκευή 6 Μάρτη και την Κυριακή 8 Μάρτη το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και οι συγγενείς των θυμάτων και οι απόγονοι και φίλοι της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Την Παρασκευή, η εκδήλωση θα γίνει στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου (Π. Ιωακείμ 4) με έκθεση φωτογραφικού και αρχειακού υλικού και τραγούδια της Αντίστασης. Την Κυριακή, στις 11 π.μ., θα γίνει πολιτικό μνημόσυνο στο χώρο του Μνημείου.

Εκδήλωση ΠΕΑΦΕ για την ΕΠΟΝ

Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) καλεί τα μέλη και τους φίλους της ΠΕΑΦΕ, στην αγωνιστική επετειακή εκδήλωση για τα «66 χρόνια της ΕΠΟΝ», που θα γίνει, την Κυριακή 8 Μάρτη, τις ώρες 5 έως 8 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Τιτάνια» (Πανεπιστημίου 52). Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στον βετεράνο ΕΠΟΝίτη δημοσιογράφο και επίτιμο πρόεδρο της ΠΕΑΦΕ ΝΙΚΟ ΚΑΡΑΝΤΗΝΟ. Οσοι επιθυμούν, μπορούν να προμηθευτούν προσκλήσεις από τα γραφεία της Ενωσης (Πειραιώς 6, 5ος όροφος - γραφείο 1), κάθε πρωί από 10 π.μ. έως 12 μ. και από το κατάστημα των σ. Λυκούργου και Αργυρώς Τσιρίκου (Βερανζέρου 5 στη στοά, από 10 π.μ. ως 2 μ.μ.).

Πολύνεκρο τροχαίο

Πολύνεκρο τροχαίο, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους τέσσερα άτομα της ίδιας οικογένειας που προέρχονταν από την Κέρκυρα, σημειώθηκε χτες το πρωί στο δρόμο Βόνιτσας - Λευκάδας, όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν συγκρούστηκε με συμβατικό όχημα της Αστυνομίας. Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε λίγο έξω από τη Βόνιτσα, όταν το ΙΧ στο οποίο επέβαιναν τα μέλη της οικογένειας, τα οποία είχαν ξεκινήσει τα χαράματα από το νησί προκειμένου να μεταβούν στον Πόρο όπου ο γιος και εγγονός της οικογένειας ορκιζόταν στο Πολεμικό Ναυτικό, συγκρούστηκε με το όχημα που επέβαινε αξιωματικός της Αστυνομίας. Από τα συντρίμμια των δύο αυτοκινήτων ανασύρθηκαν νεκρά τα τέσσερα μέλη της οικογένειας, ενώ σοβαρά τραυματισμένος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ο αστυνομικός.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καταγγελίες για παραχώρηση δημόσιας γης

Τις ευθύνες της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης για την παραχώρηση δημόσιας δασικής έκτασης στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, κατήγγειλε, στην τελευταία συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ). Πρόκειται για 32 στρέμματα δασικής έκτασης στο Πανόραμα που παραχωρήθηκαν στη Μητρόπολη με σκοπό την ανέγερση κέντρου αποθεραπείας και αποκατάστασης, ενώ για την υπόθεση αυτή ήδη διενεργείται προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Οπως τόνισε ο εκπρόσωπος της ΝΑΣΘ Μιχάλης Σπυριδάκης, η Νομαρχία δεν έπρεπε να επιτρέψει την παραχώρηση, προσθέτοντας ότι η Εκκλησία έχει πολλούς χώρους για ιδρύματα και δε χρειάζεται δημόσια γη και δασικές εκτάσεις.

Σημειώνεται ότι στην έγγραφη παραγγελία του ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ζητά «να διερευνηθεί η υπόθεση με τη συγκέντρωση όλων των κρίσιμων εγγράφων (υπουργική απόφαση, άδεια οικοδομής, έγγραφα Δασαρχείου Θεσσαλονίκης, Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης, Δήμου Πανοράματος κ.ά.) που εκδόθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τη λήψη καταθέσεων όλων των εμπλεκόμενων προσώπων». Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής, θα διερευνηθεί αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες κατά παντός υπευθύνου - φυσικού αυτουργού ή συμμετόχου - για αδικήματα περί την υπηρεσία ή άλλες αξιόποινες πράξεις του Ποινικού Κώδικα και της Δασικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ